çocuk misafir varken nasıl davranacağını yahut bir yere gidince nasıl davranacağını bilir de siz ne zaman ne yapacağınızı pek bilmiyorsunuz da denmiyor
ha bu arada okul açıldığından hatta ondan daha öncesinden beri bize çok nadir geliyorlar ve akşamlarımız çokkkk huzurlu
ama o haklı kardeşi olmuş
ailenin kendi düzeni değişmiş
bir de gelen giden artmıştır ilk başlarda
ha bir de hadsiz teyzelerden biri laf arasında kendince şaka yapmıştır annesinin bebeği daha çok sevdiğini, bebeğin anneye ihtiyacı olduğunu, onun artık abi olduğunu vs demiştir
bir süre sonra durulur tabii ama çocuk bu odak olmak isterken odak öbürüne kaydığı anda bozuluyor
bu nedenle küçük az büyüyünce onunla birlikte bir şeyler yapmak da keyifli hale gelince daha kolay durulur sanki
Ya bak işte bu cümleye çok kızıyorum.
Ama malesef hepimizin başında bu şekilde birileri var.
Benim bu noktada tek dediğim laf "çocuğunuz olunca siz bu şekilde yaparsınız" veya çocuğu varsa da "siz öyle büyüttünüz herhalde" oluyor.
Eşimin halaları ile görüşmüyoruz bu yüzden.
Çocukları resmen "sustalı maymun" kıvamında istiyorlar.
Ama adı üzerinde "çocuk".
Hoplar, zıplar, koşar, durduğu yerde durmaz kısaca.
Bende farklısını istemem zaten.
Koltuk kenarında süs gibi duran çocuklar tamam iyi güzel olabilirde, benim mizacıma da ters açıkçası....
Benim çocuğum hoplar zıplar koşarda.
Doyasıya çocukluğunu yaşamalı zaten.
Ama hiperaktivite konusunu açıkçası ben de irdelemedim hiç.
Belki de irdelemeliyim veya bir pedagoga danışmalıyım.
Ben de bilemedim....
Benim korktuğum tek nokta var.
Ufaklığı istemiyor büyük oğlum.
Daha odasının önünden yürüteç ile geçerken bağrıyor : "anneeeee yine geldiiii"
Ellemesine, dokunmasına, hatta odasına girmesine dahi müsade etmiyor.
Son zamanlarda bu haller iyice tavan yaptı, odasının kapısını kapatıyor.
"Yine gelicek, beni rahatsız edecek" gerekçe de bu.
Misal oğlum yatağının üzerinde.
Diğer ufaklıkta yürütecinde.
Buna rağmen büyük oğlum tepki gösteriyor.
Diyorum "oğlum bak o senin yanına çıkamaz, sen yatağında oyun oynarken oyununa karışamaz" ama anlatamıyorum.
Araları ısınsın diye, ailece eşimle birlikte çocuklarla oynuyoruz.
Yeterki büyük oğlum bunu yensin diye, ama sanırım henüz başarılı olamadık.
Ne zaman geçer bu, hiç bir fikrim yok...
damdan'cım uzun uzun yazmışsın çok teşekkür ederim.beni çağırmışsın hayatım da anlamam ki bu işlerden burada yazdıklarım da kendi deneyimlerim ile okuduklarım yoksa bu alanda eğitimim vs yok
ben başlığını görüp girmiştim de okumak idi amacım
biraz daha anlatsana
yani hangi hareketleri bu fikri oluşturdu
anaokuluna gidiyormuş,
orada nasıl
yerinde oturuyor mu
söz dinliyor mu
başladığı etkinliği bitiriyor mu
evde tek çocuklarda o sıkıntı var
oğlum bir ara çok kızar konuşanın ağzını kapatırdı
hatta bir ara vurmaya vs başladı bana vuruyordu
ama ne zaman
çocuğun bizimle geçireceği zaman kısıtlı
akşam 5 te eve geldik
yemek pişirip yiyeceğiz 9 da da yatacak
bu ardaki sürenin bir saati belki 1,5 saati yeme içe fazlı ile geçiyor kalıyor geriye 2,5 saat
o 2,5 saatin son 1 saati de uyku öncesi çizgi film ve kitap hazırlık vs vs işte
kaldı mı 1,5 saat
o arada da muhabbet edilecek oyun oynanacak okuldan söz edilecek vs vs
o aklına geldikçe anlatacak konuşacak yeni oyun bulup hemen kuracak sen de oynayacaksın
işte o anda habersiz ya da telefon edip evde iseniz biz X, Y Z size geliyoruz diye birileri geldi mi benim oğlan huysuz
neden çünkü bizimle geçireceği kısacık zamanı çalınmış olacak da ondan
hatta benim de hoşuma gitmiyor
bacağımı koltuğa atıp yayılmış oğlumu gıdıklarken gelen birisi
ben her şeyimi planlı severim oğlum da
iki gün önceden planlı olsa idi o gelen kişilerin gelmesi o da buna bayılırdı ki bu gelenler de yabancı değil ve çok seviyor ama düzenine müdahale sevmiyor
bu nedenle dürtüsel dediğin davranışların zamanını irdele
bir de sürekli takıntılı olduğu bir şeyler varsa onları da yazarsan okuyalım
damdan'cım uzun uzun yazmışsın çok teşekkür ederim.
Daha ayrıntılı yazayım diğer arkadaşlarda okurlar.
Kızım babası evdeyken her akşam düzenli olarak aktivite yaparlardı, sonrasında büyük bir kavga sonrası evden gitti ve bi kaç ay sonra biz barıştık.
Her haftasonu görüştük kızım baba sevgisini tatsın diye.
Şimdi görev gereği yanımıza gelemiyor, ama gelme durumu var ihtimal.bende çalıştığım için annem ilgileniyor kızımla o yüzden bizde yanına yerlesemedik.
Şimdi mesela dışarı alışverişe gidiyoruz ya,
Tanımadığı bayanlara laf atıyor, işte kıyafetin uyumlu olmuş veya çok güzelsin gibi.
Avm ye girdik diyelim orda ki reyonları karıştırıp, düzenliyor.
Bi ara çok afedersiniz evde burnunu karıştırıp bi yerlere sürüyormuş sonradan kendisi itiraf etti.
Evet tek çocuk ve bende çalıştığım için sadece akşamları ilgilenmeye çalışıyorum.
Mesela akşamları uyuyacak, kırk kere yataktan kalkıyor, anne yanıma yat diyor böyle içli içli konuşarak..neyse nadir de olsa yattığım zaman bu defa da :) sürekli konuşuyor ve elleri ayakları kıpır kıpır.
Benim en çok üzüldüğüm insanlara çok yapışması ve dokunma duygusu çok fazla,
Sevgisizlik hiç yok ama beni mesela hep öpmek ister.
Danışman psikoloğun dediği, konuşurken hep konudan konuya atlamış buda bi belirtiymiş
tedavi edilmeyen cocuklar diger cicuklarin egitim hayatini mahfediyor ve diger aileler tarafindan ahh aliyorlarMerhaba arkadaşlar.
Öncelikle bu konuyla ilgili diğer bölümlerde bilgi bulamadım, lütfen konum hemen taşınmasın çok rica ediyorum
6 yaşını doldurmasına 2 ay kalmış bi kızım var, şuan anaokuluna gidiyor.
Kızım, hareketli, çok candan çok sevecen, sürekli konuşmak isteyen ve özellikle eve misafir geldiğinde, dikkat çekici hareketlerde bulunup sürekli sözün arasına girip, konuşarak misafirlere rahatsızlık veren bi yapısı var.
Bir türlü ayırt edemedik..acaba diyorum huymu, karaktermi...bazen bakıyorum kızımdan daha hareketli daha yaramaz çocuklar var..neyse.
Bi danışman psikolog görüşme sonrasında, hiperaktif ve dürtüsüsellik şüphesi olabileceğini, ve bi psikiyatri bölümüne götürmemi söyledi.
Tabii o an yıkıldım..kabullenemedim
İnşallah yoktur.
İlaç konusunda ki endişelerimi söyledim,
Gerekirse kullanmalıymış.
Okula başlamadan, inşallah bu sorunu çözebiliriz
Konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum, sizleri sıkmamak için.
Şuan çok çaresiz ve üzgünüm..
Sizlerden Anadolu yakasında ve devlet hastanesinde, en iyi çocuk psikiyatri Dr önerilerinizi bekliyorum.
@pelin- -
D damdan
@Koalina
Sizlerden de öneri bekliyorum.
Edit: iki yıldır babayla görev gereği ayrıyız fakat her haftasonu görüşürüz.
İşte bize gelenler çocuksuz ve orta yaş üzeri haliyle kafaları götürmüyor :)Haklısınız.
Bir sefer benim başıma da gelmişti.
Genelde bana gelen misafirler de çocuklu olduğu için, onlar çocuk odasında oynuyorlar.
Biz rahat edebiliyoruz.
Ama çocuksuz misafir geldiğinde, bir defasında yerden yere atmıştı kendini şok olmuştum.
Kardeşi yeni doğduğu zamanlardaydı, manasız ağlamalar, sanki dövmüşsün gibi ne ağlamak...
Ama kardeşi etken diye düşündüm hep, ben de bir pedagog yardımı almak istiyorum.
Fakat bizim avantajımız, kreşe göndermem oldu biraz.
Kreşte maşallah gayet uyumlu, dikkat problemi görülmüyor, rahatsız olduğu şeyleri dile getirebiliyor.
Adaptasyon problemi de çok yaşamadı.
Son zamanlarda rahatsızlandığı için kreşe göndermeyi bıraktım.
Önümüzdeki ay tekrar göndereceğim, fakat oğlumunda huysuzluk ve hiperaktivite tarzı belirtileri de tavan yaptı bu ara.
Dimi ama acaba ben mi abartıyorum :)konunun uzmanı değilim ama şimdiye kadar yapma denileni yapmayan bir çocuk görmedim hiç :)
hiperaktivite tedavisi gören bir tanıdığımın oğlu var. ama davranışları inanılmazdı. kesinlikle 5 dk yerinde durmazdı. birkaç dkdan fazla bir konuya odaklanmazdı ve sürekli hayatını tehlikeye sokacak şeyler yapardı. ilk okulda öğretmeninin önerisiydi uzman yardımı almaları ama tabiki kabul etmediler . 40 dlık derSte kesinlikle durmuyordu yerinde sürekli kalkıp geziyordu vs . daha sonra çalışan televizyona tornavidayla dalıp çarpılınca götürmüşlerdi bir uzmana.Dimi ama acaba ben mi abartıyorum :)
Evet yaşıtlar kızım 14 ocak doğumlu.Kizlarimiz tam yasit, benimki Şubat 2012 li,
Oncelikle anlattiklarindan cok anormal bir durum oldugu yargisina varmadim ki eger misafir yanindaki davranislari anormallikse aynisi bizde de var.
Cocuklu arkadaslarimiz geldiğinde onlarin cocuklariyla oynuyor ama cocuksuz arkadas/akraba geldiğinde asla rahat vermiyor, odasina goturuyor oyuncaklarini gosteriyor, hadi oyun oynayalim diye tutturuyor. O yatana kadar dogru duzgun iki laf edemiyoruz, ben de mumkun oldugunca normalde cikarmadigim oyuncaklarini çıkarıp tek basina oyalanmasini saglamaya calisiyorum (oyun hamuru setleri var disci seti, cilgin berber falan, normalde cok batiriyor diye cikarmiyorum bunlar misafirlik :) )
Okulda cok uslu ve sorunsuz bir cocuk ama evde kucuk sinir krizleri gecirebiliyor, zaman kavrami cok oturmus degil, gec kalacagimiz zaman acele etmeyi, ya da yapmak istedigi seyi ertelemeyi sevmiyor, asiri huysuzlaniyor, en ciddi sorunlarimiz bunlar. Hareketlilik bu yas donemi icin zaten normal geliyor bana, koltuk tepelerinden inmiyor yemek yerken bile poposunu sabit tutamiyor onun yemek yedigi sandalyenin dosemesi yirtildi o derece.
Dr. Konusunda net bir oneride bulunamayacagim en son 4 yasindayken konusma problemi icin np beyin hastanesinde cocuk psikiyatristine goturmustum, sonra okulun pedagogu ilgili oldugu icin devam etmedim. Ama hastane guzel kadrosu geniş, cocuk psikiyatristleri de var 2 tane onlari dusunebilirsin.
Gerçekten mi!hiperaktivite tedavisi gören bir tanıdığımın oğlu var. ama davranışları inanılmazdı. kesinlikle 5 dk yerinde durmazdı. birkaç dkdan fazla bir konuya odaklanmazdı ve sürekli hayatını tehlikeye sokacak şeyler yapardı. ilk okulda öğretmeninin önerisiydi uzman yardımı almaları ama tabiki kabul etmediler . 40 dlık derSte kesinlikle durmuyordu yerinde sürekli kalkıp geziyordu vs . daha sonra çalışan televizyona tornavidayla dalıp çarpılınca götürmüşlerdi bir uzmana.
ha bu arada bu bahsettiklerim 10 15 sene önce filandı. kendisi şimdi nişanlandı koca delikanlı oldu =)
Zeki bir cocuk. Nisanlandigina gore sosyal becerilerinde sikinti yok.elektronige cok merakliydi. Bulgaristanda elektrik teknisyenligi yada o tarz bir sey okudu. Tam bilmiyorum acikcasi :)Gerçekten mi!
Peki gelişimi nasıldı okul hayatı ve sosyal hayatı?
Ben en çok okulda başarısız olmasından endişe ediyorum
İşte kızım bir tık daha hareketli ve çok konuşunca şüpheye düştüm.açıkçası, doktora gidince dahili branşsa ilaçsız, cerrahi branşsa ameliyatsız kurtulamıyorsunuz.
sizinki de o hesap olmuş sanki..
psikoloğa gitme ihtiyacı duyduğunuza göre sizin bazı tespitleriniz var zaten.
sizin de düşündüğünüz gibi çocukla doktor doktor(veya uzman/psikolog neyse) gezmeden işin ehli birini bulmak lazım.
Son bir soru sorabilir miyim..çok konuşması varmıydı??Zeki bir cocuk. Nisanlandigina gore sosyal becerilerinde sikinti yok.elektronige cok merakliydi. Bulgaristanda elektrik teknisyenligi yada o tarz bir sey okudu. Tam bilmiyorum acikcasi :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?