- 23 Temmuz 2019
- 14.638
- 46.648
- 40
Hangimiz hatasızız ki? Herkes hata yapa yapa hayat tecrübesi ediniyor, bu yaşıma mükemmel bir şahıs olarak gelmedim, bir sürü hatam var hala öğreniyorum, ki 16 yaşındaki bir kız daha yolun başında.
Bizlerin en büyük yanılgısı çocuklarımızı kendimizle kıyaslamak, onları kafamızda bir profile oturtup o profil dışına çıktığında sanki dünyanın sonu gelmiş gibi davranmak, doğurduğumuz çocukların farklı birer karakter olduğunu hesaba katmamak.
Çocuklarımızla her konuda açık olsak zaten çoğu sorunu daha kolay alt ediyoruz, bizle konuşamadıkları her şeyi yaşıtlarıyla konuşuyorlar onlardan tavsiye alıyorlar, kendi yaşıtının hayat tecrübesi yok ki doğru yönlendirsin.
Bazı şeyleri çocuklarımızın iyiliği için artık tabu olmaktan çıkarmamız lazım, erkek arkadaş tabu olmamalı, bunu aileyle paylaşmak tabu olmamalı, çocuk cinsellikle ilgili merak ettiklerini de annesiyle konuşabilmeli bu da tabu olmamalı, cinsellik dedim diye yanlış anlaşılabilir, 16 yaşındaki çocuğuna git erkek arkadaşınla birlikte ol deyin demiyorum, o yaşlar zaten cinsellik olmamalı ama çocuklar ailelerinden korksa da ailelerinle konuşup doğru yönlendirilmediği ve her şeyi arkadaşlarından öğrendiği için küçük yaşta bile cinsellik yaşıyor, ne olduğunu bilmeden sevginin göstergesi sanarak yaşıyor, sonra sitede kızların sürtündüm hamile miyim konularını okuyoruz ve çoğunluğunda gördüğümü yazayım, aile korkusu, çevre korkusu ve erkek arkadaşına duyduğu sevgi arasında sıkışmış kızlar hamilelik korkusunu takıntı haline getirmiş hamile değilsin deseniz de aynı konuyu defalarca açıp kendini ikna etmeye çalışıyor.
Çocuğunuza her şeyi anlatır konuşursanız 16-17 yaşında cinsellik=aşk düşüncesi olmaz, doğru arkadaş seçmeyi öğrenir, uyuşturucu vb kötü alışkanlıklara eğilim gösterme ihtimali düşer, velev ki tecrübesizliği sebebiyle yanlış kişilerle arkadaş oldu tehdit, şantaj gibi eylemlere boyun eğme, ailem öğrenirse beni öldürür korkusuyla kendine bir şey yapma düşünceleri olmaz.
Çocuk kimse sevmese dışlasa dahi her koşulda ailesinin sevdiğini bilir ve ailesinin arkasında olduğuna güveni olursa ergenlik çağını dahi daha sakin ve zararsız atlatır.
Çocuk aileden korkmayacak yaklaşımları nedeniyle saygı duyacak, korku insana hem her şeyi yaptırır hem de hataların katlanarak artmasına neden olur.
Ve yinelemiş olacağım ama çocuk yalnızca annenin değil babanın da çocuğu, babalarda artık kendini geliştirsin, eğitsin lütfen.
dışarıda milyonlarca sosyal uyaran varken çocukların cinselliği aşk demek sanıp yanlış şeyleri yanlış zamanda yaşama ihtimalleri şu devirde çok daha fazla.
eskiden radyo bile kısıtlıyken çocukların zaten dünyadan haberi yokmuş neredeyse. oysa şimdi bir sürü çevresel faktör zihinlerine işliyor.
henüz bilgisiz ve tecrübesiz oldukları için de bizim gibi değerlendiremiyor, okudukları gibi algılayıp emiyorlar zihinlerine. bu noktada ailenin açık olması, bilgilendirmesi çok önemli.
cinselliğin kötğ yada ayıp değil fakat doğru zamanda ve doğru kişi ile yaşanınca güzel olduğunu bir anne kızına anlatabilmeli.
tabi çoğu anne ne kadar biliyor, ne kadar farkında ? bence çoğu zaten kendisi de yetersiz olduğu için istese bile yakınlaşıp konuşamıyor.