- 1 Kasım 2016
- 1.914
- 7.516
- 88
- 43
- Konu Sahibi _asmunikal_
- #27.461
[QUOTE="Cicoretti, post: 58147364, member:
Toplum kurallari ve tuketim nesnelerini tuketen nesne haline getirilmis insan olgusu mevcutken bireyin gercekten tam olarak ozgurlesebilecegine inanmiyorum ben. Henuz dusuncelerimin tam sekillendigini soyleyemem ama belki de varolusumuz bir mutasyondur ve hicbir anlami yoktur ya da sandigimizdan cok daha farkli boyutlardaki zerreciklerizdir. Kafam karisik biraz :))
İste bak sen de aslında insan özgürdür diyorsun son cümlelerinle :) Ateist varoluşçuların bahsettiği özgürlük bizim anladığımız özgürlükten biraz farklı . Neden var oldu nasıl var oldu üstünde durmuyorlar. Dedikleri zaten insan varoluşunun nedensiz olduğu senin tahminleri gibi her sey olabilir yani. Özgürlükten kasıt nedensiz dünyaya geldiği ve sonrasında kendini kendi yarattığı için yani yaratıcı yaratmadı kader vs. belirlenmedi o bakımdan özgür. Her şeyi kendi özgür irademizle yapıyoruz. Bence senin hayat felsefen benziyor varoluşçu felsefeyle. Benim görebildiğim kadar yani :)[/QUOTE]
Iste kafam biraz karisik bir yandan kaderciligi sacma bulurken diger yandan ozgur iradenin varligindan supheleniyorum. Varolusun anlamsizligindan ziyade kastettigim sey aslinda insan olarak ne kadar ozgur olabilecegimiz. Tam da ozgur oldugumuza inanirken kendimizi kandiriyor oldugumuzdu. Buradaki dusuncem kadercilikten ziyade yonlendirilmis kolektif zihinlerimizdi :))