ben varım cıkolata kıstım benımde vardı hemde 2 tane ancak benım kucuktular. 3,5 ve 2,5 cm dı.
1 sene sonra kendılıgınden gectı . ancak cıkolata kıstı kendı kendıne tekrarlayan bır kıst ve kısırlıkla bırlıkte dusuk tehlıkesınede neden olmaktadır ancak bazı kısılerde hemen hamıle kalan ve sorunsuz hamılelık surecı gecırende var. ogretmensen eylul ayı senın ıcın fırsat dogumun hazırana gelebılır.
öncelikle geçmiş olsun,umarım çikolata kisti değildir ve doktor yanılmıştır.çünkü bu kist diğer kistlere göre tedavisi zor ve kendini tekrarlayan bir yapıya sahip.ayrıca kadın infertilitesinde çok büyük bir etken.bende 3 yıl önce öğrendim çikolata kistimin olduğunu.ama öyle basit bir muayeneyle değil.uzun ve ayrıntılı bir muayene sonucu endometriosis hastası olduğum ve bu nedenle çocuğumun olmadığı belirlendi.kistim sol overde 4 cm çapındaydı.ameliyat olmadım ve kist yeniden ortaya çıksa yine olmam.normal yolla çocuğum olması uzun zaman alacağı ve kist her adet oluşumda büyümeye devam ettiği için tüp bebek tedavisi ile anne oldum.sana tavsiyem daha kapsamlı bir muayeneden geç.bu hastalık öyle basite alınacak ve geçer diye beklenilecek bir hastalık değil.belkide kistin gerçekten basit kist,emin olamayız bence.bu arada keşke ne zaman istesek o zaman hamile kalabisek çok güzel olurdu ama olmuyor işte:)bende öğretmenim ve doğum iznim yaza denk geldi maalesef.kızlar daha öncede konu açmıştım. son gelişmelerle beraber olayları anlatmak istedim. benim durumumda olanlar varsa hikayelerini paylaşsın.
yaklaşık 2-3 ay önce bebek düşündüğüm için doktora gittim. dedim bi muayene olayım. sol yumurtalığımda 6 civarında kist saptandı. basit kist dedi. doğum kontrol hapı verdi. 3 ay kullan dedi. ve bu sürede çocuk önermedi.
1 ay kullandım ve tekrar muayeneye gittim. şehir dışında olduğum için farklı bir doktora gittim. o da aynı şeyi söyledi. basit kist dedi
bu ay yine doktora gittim. ilk doktorum fazla ilgili olmadığı için farklı doktora gitmeyi tercih etti tavsiye üzerine. bu doktorda kistimin çikolata kisti olduğunu söyledi. ve alınması gerektiğini söyledi. ilaçla küçülmemiş dedi. basit kist olsa değişiklik olurdu bunda dedi. ilacı zaten kullanmayı düşünmüyordum. doktorda kullanma dedi. işe yaramamış dedi.
yani iyice kafamı karıştırdılar. şimdi diyorum keşke en başından gidip kendime baktırmasaydım. bilinçli bi iş yapalım dedik. ama daha beter stres oldum. halbuki hiç bir kist belirtisi yoktu bende. öğretmen olduğum için bebeğimin doğumunu bahar olarak planıyordum. şimdi zamanımda geçti. bu ay çocuk denemeyi düşünüyorum. ama olur mu bilmiyorum hemen. bakalım hayırlısı.
kimiisi bebeği ve hamileliği etkilemediğini söylüyor kimisi de bebeğin düşmesine neden olduğunu söylüyor. sanırım bünyeden bünyeye fark var. benim de adet düzensizliğim de hiç yok bu arada
hepinize geçmiş olsun arkadaşlar...bu kistten muzdarip bu kadar çok kişinin olduğunu görmek çok üzücü..bu konuda deneyimli biri olarak,ilk sayfada yazdım gerçi,bildiklerimi aktarmak istiyorum.belki işinize yara şeyler çıkarabilirsiniz.
1-ben kistim olduğunu adet dönemi dışında yaşadığım ve iki saate yakın süren,bir türlü geçmek bilmeyen ağrılarım sonucu öğrendim.bu ağrılara mide bulantısı da eşlik ediyordu ve ancak hiç kıpırdamadan durursam geçiyordu.onun dışında adet düzensizliği falan hiç yaşamadım.
2-kistim olduğunu iyi bir kadın doğum uzmanının uzun bir muayenesi onucu öğrendim.hem vajinal baktı hemde bir kaç şekilde daha kontrol etti.o şekilde emin olduk.kist sol overde 4 cm çapındaydı.
3-laparoskopi önerdiler ama ben olmak istemedim.bir prof.a gittim ve ameliyatı önermedi.bir yıl lucrin depod adlı bir iğne kullandım ayda birkez ve geçici menopoza giridm kisti baskılamak için.sonrada bebek istediğimiz için yumurta geliştirici ilaçlara başladık ama kist yeniden büyümeye başladı.her adet döneminde büyümeye devam etti.
4-doktorumuz aşılama önerdi.1 kez yaptırdık ama tutmadı.(aslında bu kisti olanlara aşılama yapılmaması lazımmış.)
5-eşimdede sorun olduğu için tüp bebek yaptırmaya karar verdik.tüp bebek uzmanı doktorumuz iyiki ameliyat olmamışsın,yoksa yumurtalık rezervin azalırdı dedi.en çok yumurtam kistimin olduğu sol overden toplandı.şaka gibiydi:)doktorlar bile şok oldu.hiç yumurta oluşmaz derlerken tam 18 yumurtam oluşmuştu.ilk denmemizde pozitif sonuç aldık.kist hamileliğim boyunca küçüldü ve kayboldu.
6-hamileliğimde kistimle ilgili bir sorun yaşamadım.ağrı falan yapmadı.
7-bu hamileliğimden önce kendiliğinden doğal yolla olan bir hamilelik daha geçirdim ama gelişmediği için alındı maalesef.
kızlar doktorum hep şunu der:endometriosis(çikolata kisti) sadece bir kist değil bir hastalıktır.bunu bilip ona göre tedavi edilmesi gerekir.ayrıca kızlar bu sitede kisti olupda doğal şekilde hamile kalan,bebeğini kucağına alan çok arkadaşımız var.benim gibi tüp bebekle bebeğine kavuşmuşda çok arkadaşımız var.eğer bilinçli bir şekilde tedavinizi olursanız hiç sorun olmaz emin olun.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?