Popüler Konu Kış hazırlıkları başladı,siz neler yapıyorsunuz?

Bahçede yere dökülen elmaları toplayıp sirke yaptım.Bayağı organikti çoğu kurtluydu😂Kabuklarını soymadım ,çekirdeklerini çıkarttım.
Daha önce yaptığım sirkenin anası vardı onu ekledim.

Başka bir şey koymadım.10-15 gün tahta kaşık ile karıştıracağım.Sonra kendi halinde olacak.Karanlık bir ortamda ağzı açık kalacak.Tülbent ile kapatıyorum.
İlk defa yapıyorsanız 1 yemek kaşığı val ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.İçme suyu koyun.
IMG20200811144014.jpg

Bahçede yere dökülen elmaları toplayıp sirke yaptım.Bayağı organikti çoğu kurtluydu😂Kabuklarını soymadım ,çekirdeklerini çıkarttım.
Daha önce yaptığım sirkenin anası vardı onu ekledim.

Başka bir şey koymadım.10-15 gün tahta kaşık ile karıştıracağım.Sonra kendi halinde olacak.Karanlık bir ortamda ağzı açık kalacak.Tülbent ile kapatıyorum.
İlk defa yapıyorsanız 1 yemek kaşığı val ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.
Eki Görüntüle 2674086
Hiç sirke deneyimim olmadı 🤭 eline sağlık abla 😘

domates kurutmak istiyorum daha önce hiç kurutmadım
nasıl kurutacam :işsiz:
Canım en iyi linda domates oluyor.
Domatesleri yıkıyoruz.Sonra halka halka doğruyoruz.
Bir kaba domateslerimizi koyup üzerine kaya tuzu atıyoruz.
Harmanlayıp 5 dk bekletiyoruz.Bu sırada domates tuz yardımıyla fazla suyunu salıyor.
(Geçen yaz tepsiye dizip üzerine tuz serptim çok sulandı kuruması çok uzun sürdü.Bu yolu yeni keşfettim).
Sonra domatesleri tepsiye dizip güneş alan balkonumuza koyuyoruz.Biraz kuruyunca alt üst değişikliği yapıyoruz.1 hafta civarı kuruyor.5 kiloya 1- 1.5 su bardağı kaya tuzu iyi olur.Tuzdan çekinme tuzluda olsa olur zaten yediğimiz zaman suda bekletip yiyeceğiz.Öyle hem yumuşuyor hem tuzundan arınıyor.
Tuz bir nevi korunmasını sağlıyor.
Daha sonra cam kavanoza yada bez torbaya koyup serin bir yerde saklıyoruz.Buzdolabınada koyabilirsin.

Canım en iyi linda domates oluyor.
Domatesleri yıkıyoruz.Sonra halka halka doğruyoruz.
Bir kaba domateslerimizi koyup üzerine kaya tuzu atıyoruz.
Harmanlayıp 5 dk bekletiyoruz.Bu sırada domates tuz yardımıyla fazla suyunu salıyor.
(Geçen yaz tepsiye dizip üzerine tuz serptim çok sulandı kuruması çok uzun sürdü.Bu yolu yeni keşfettim).
Sonra domatesleri tepsiye dizip güneş alan balkonumuza koyuyoruz.Biraz kuruyunca alt üst değişikliği yapıyoruz.1 hafta civarı kuruyor.5 kiloya 1- 1.5 su bardağı kaya tuzu iyi olur.Tuzdan çekinme tuzluda olsa olur zaten yediğimiz zaman suda bekletip yiyeceğiz.Öyle hem yumuşuyor hem tuzundan arınıyor.
Tuz bir nevi korunmasını sağlıyor.
Daha sonra cam kavanoza yada bez torbaya koyup serin bir yerde saklıyoruz.Buzdolabınada koyabilirsin.
ayy dneyecem mutlaka
teşekkür ederim ablacım :dua:

Yaz ayında meyve ve sebze alışverişi bir başka olur.Sebze ve meyveler çok çeşitli ve daha lezzetli olurlar.Tabi fiyatlarıda kış aylarına göre daha uygun oluyor.
Kışın hem daha sağlıklı,hem daha lezzetli ve daha hesaplı yiyecekler tüketmek için yaz aylarında kışa hazırlık yapmamız gerekiyor.
Her ay farklı sebze ve meyvelerle kış hazırlığı yapabiliriz.
Meyveler kurutabiliriz.
Siz neler yaptınız.Sizde yaptıklarınızı bizimle paylaşırsanız memnun olurum :KK200: :KK36:

Ben şimdilik kiraz,kayısı ve vişne kuruttum.Dilerseniz kışın şerbet yapabilirsiniz.
Dilerseniz muhteşem bir atıştırmalık olabilir.
Vişne kurusu
Vişnelerimin saplarını ayırdım.Güzelce yıkayıp bir sofra bezi üzerine serip güneşte kuruyana kadar beklettim.Buzluğa koymaktansa kurutmanızı öneririm.Harika bir atıştırmalık oldu.Çocuklarınız buna bayılacak:)
Eki Görüntüle 2672363
Eki Görüntüle 2672361

Kiraz Kurusu
Kirazları vişne gibi yıkayıp,saplarını ayırdım.Fakat kiraz vişne gibi kolay kurumuyor bu sebeple bıçakla birer çizik attım:)
Sonra sofra bezine serip güneşte kurumaya bıraktım:)
Dilerseniz kışın pastalarınızı süsleyebilirsiniz veya harika bir atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.
Eki Görüntüle 2672388
Eki Görüntüle 2672362

Kayısı,elma,armut dilediğiniz meyveyi kurutabilirsiniz.
Bu sıralar şeftali ve mürdüm eriği var.Eriklerini çekirdeklerini çıkarıp 4 e bölerek kurutabilirisiniz.

Nane ve reyhan kuruttum :)Reyhanlarım daha balkonda kuruma halinde
Çok kullanılmıyor evde geçen yıldan vardı.Bahçeden topluyorum ara ara fazla olunca kurumaya bıraktım:)Henüz yapraklarını saplarından ayırmadım:)
Reyhanı lahana sarmasına ve salatalara kullanıyorum.Birde yöresel bir bulgur köftemiz var onun için kurutuyorum:)
Eki Görüntüle 2672371
Naneyi pazardan aldım ve yapraklarını saplarından ayırıp yıkadım.Daha sonra sofra bezine serip gölgede yani içeride kurumaya bıraktım.Dışarıda kuruyunca rengi boz oluyor.
Eki Görüntüle 2672365
Kuruyan naneleri kevgir yardımı ile kalan diğer saplarından ayırıyoruz.
Eki Görüntüle 2672366 Eki Görüntüle 2672367
Üste kalan kısımları ayrı saklayıp çay olarak kullanıyorum...
Eki Görüntüle 2672368 Eki Görüntüle 2672369

Eşim bugün pazardan taze fasulye almış.Onuda kurumaya bıraktım.
Fasulyede nane gibi göldege kurumalı yoksa rengi ve tadı hoş olmuyor:)
Yıkayıp ayıklayıp doğruyoruz ve sofra bezi üzerinde kurumaya bırakıyoruz.
Kuruduktan sonra resim paylaşırım:)
Eki Görüntüle 2672370

Kış için geçen yıl domates kuruttum çok lezzetli oldu.Bu yıl daha fazla kurutmayı düşünüyorum.
Eşim 2 gün önce domatesi fazla almış bende hemen halka halka doğradım bir kaba koydum ve üzerine bolca kaya tuzu döktüm sonra tepsiye dizip balkona koydum.Bugün bayağı bayağı suyunu çekmiş .Böyle azar azar kurutmayı düşünüyorum.
Geçen yıl tepsiye dizip tuzlamıştım çok sulanmıştı.Şimdi kapta tuzlayınca tepside sulanmadı çünkü su kapta kaldı.Fazla suyunu 5 dkda bıraktı.Tavsiyem sizde öyle yapın:)Tuzu fazla kaçırmış olabilirim:)
Bunun koruyucusu tuz:)
Tuzu atıyoruz.İyice kuruyor sonra cam bir kavanoza veya bez torbaya koyun dolaba atın:)
Eki Görüntüle 2674457 Eki Görüntüle 2674456 Eki Görüntüle 2674455 Eki Görüntüle 2674454 Eki Görüntüle 2674453 Eki Görüntüle 2674451 Eki Görüntüle 2674450 Eki Görüntüle 2674449
Eki Görüntüle 2672373

Geçen kış kardeşimin eşinde kurutulmuş kabak kavurması yedim.Biber,kabak,domates,patlıcan kurusu karışık haşlayıp kavurmasını yapmıştı.Bende bu yıl yapmaya karar verdim.
Kayınvalidemin bahçesi var.Her gittiğimde kabakları toplayıp gelir gelmez kabuklarını soyup büyük büyük doğruyorum sonra tepsiye koyup balkona atıyorum.İki gün sonra bu haldeler:)Kışın haşlayıp sonra soğan salça ikilisi ile buluşturmayı planlıyorum.
Tabi diğer sebzelerle karışık yapacağım:)
Eki Görüntüle 2672374

Konserveler,buzluk hazırlıkları yapacağız:)
Urmu dut reçeli
Eki Görüntüle 2672410 Eki Görüntüle 2672411
Vişne,karadut ve kızılcık reçeli yaptım onları daha sonra paylaşayım elimde hazır resim yok:)
Amaaaa ben bunlari yeni gördüm çokkk guzeller ellerine emeğine saglik canim😍😍😍

Haftaya bende kismetse dolabima biseyler atmam lazim...
Sadece dolmabiber ipe dizdim kurutmak için,
Barbunya koyucam,
Patlıcan kurutcam,
Domates kurutcam
Domates,biber,posetleyip aticam dolaba,
Kapya biber posetleyip aticam dolaba,
Patlıcan karniyariklik aticam dolaba,
Salça yapicam,
Şeftali kompostosu yapicam,
Salatalik rendeleyip aticam,
:KK76::KK76::KK76:

X