Kırmızı Kuşak...

Kurbanlık koyunları kınalarlar bir de güzel görünsün diye "kırmızı kurdela"ile süslerler .

Kına gecesi,kırmızı kurdela takma merasimi burdan türemiştir diye düşünüyorum.

"kırmızı kurdela" bakirelik işareti mi oluyor ? Kime ne benim bekaretimden !

Evlilik bu kadar vahim birşey midir ? ki kurbanlık koyun misali kınalarlar,kurdelalarla süslerler,bir de

uğurlarken ağlarlar,bayılırlar.? Gelenektir bilirim,saygıda duyarım fakat benim "şu küçük aklım" ermiyor

bu tarz adetlere .

2010 yılının ıstanbulunda yaşayan biri olarak bana çok şaşırtıcı geliyor elalem ne der diye takmak ama nostalji yapmak için belki takılabilir. Yanlış anlamayın etrafta gördüğüm kadarıyla bunu bakire olmayan bir tanıdığım da takmıştı hatta cümlealem biliyordu bakire olmadığını ama taktı nedense neyi kanıtlayacaklarsa bir arkadaşın dediği gibi doktor raporuyla satılmıyor:) Burda takan arkadaşlar üstüne alınmasın. Bu benim fikrim tabiki herkesin fikrine de saygım var takana da takmayana da :) Benim aklıma eski türk filmlerindeki nostaljik görüntüler gelio.

bekaret sembolü olarak takmıyorki herkes
nasıl adetten kına gecesi yapılıyorsa, nasıl adetten isteme merasimi nişan merasimi yapılıyorsa buda öyle birşey, üzerine çok anlamlar yüklenmesi gerekli birşey değil bence.

Bence olayı bakire olmanın simgesi olarak değerlendirmek yanlış.. bizim adetlerimizde de var ama ben hiç bunu bu şekilde düşünmemiştim..

Birincisi bu dualar eşliğinde takılır sadece bekareti simgelese takarken dua neden okunsun?

ıkincisi de zaten Türk ailelerinde kız ile erkek kardeş ya da baba arasında asla bakire olmak

ya olmamak konuşulmaz ki buna göre takılsın. Ya da şöyle söyleyim takılmayınca insanlar demekki bakire değil diye laf
etsin. :olmaz:

Ben o esnada yaşanan duyguları yaşamak adına takılabilir. Bundan bu kadar gocunmamak lazım diye düşünüyorum

Son düzenleme:
Ben de kırmızı kuşağın bekaret sembolü olarak takıldığını düşünmüyorum, bence bekaretten çok daha duygulu anlamlar taşıyor çünkü kuşağı kızın abisi erkek kardeşi yada babası takıyor ve genellikle kuşaklar gelin baba evinden çıkarken takılıyor ve çok duygusal anlar yaşanıyor babaya abiye kardeşe sarılmak vedalaşmak hem ağlarım hem giderim duygusunu şiddetle yaşamak geliyor kuşak denince aklıma.........

gecen arkadasin dügün resimlerine bakiyorduk ailesi de vardi
kalin bir kirmizi kurdele takilmis bende dedim bunu neden takiyosunuz
hemen bekareti sembolledigi icin takildigini söyledi
bende acikcasi kel alaka kisilere ben bakireyim diye göstermeyi dogru bulmuyorum
sonucta bu insanin özelidir
her ne kadar o bekareti sembollemiyor denilsede bir cok insan bunu
bu sekilde biliyor ve bu sekilde algiliyor tabi herkesin kendi bilecegi is

arkadaslar bu bahsettiğiniz düğünün sonuna doğru gelinin kardeşlerinin geline taktıgı kusaklardan birisimi yada gelin baba evinden cıkarken takılan kusakmı ?

baba evinden cikarken

dügünün sonunda bi kusak dahami takiliyo

onu ilk kez duydum:delphin:

evet canım bizim burada ADANADA adetlerimiz böyle. düğünün sonun kuşak merasimi olur gelinin erkek kardasleri geline kuşak takarlar kırmızı beyaz mavi kuşak . hatta kuşağın takılmasıda farklıdır ilk ve 2. denemede takılmaz , boş gecerler 3. denemedturkbayragie takılır.

bende bu saçma adetlere karşıyım ama dedıkoducu karılara da pirim vermemek lazım arkanızda ne laflar derler sonra umrumda deıl dıyebılırsınız ama enınde sonunda annen baban uzulur o zaman umrumuzda olur işte bence cok ınce basıt bı kurdele takılabılır yanı oyle kı belınızde olsun sımlı boncuklu falan olsun trafık ısıgı gibi olmasının anlamı yok oyle beyınlerıde anlamıyorum zaten

kırmızı kuşağın bu kadar oaly yaratacağını ummazdım. takmam diyenide ilk defa burda gördüm okudum. zaten kuşak bekaret için takılmaz sizler kendiniz üretiyorsunuz bunları. onun ismi gayret kuşağıdır yani güç kuvvet verip evliliği yürütebilmek içindir. ayrıca hiç kuşaksız gelin görmedim görüncede bakire değilmiş diye düşünmezdim. artık içinize işlemiş bekaret lafları sözleri. kırmızı kuşak değil bembeyaz gelinliktir bekaret sembolü asıl. ondandır ki ilk çıktığında kırık beyaz yada krem gelinlik Türkiyede çok zor alışılmış ve kabul görmüştür. evde yada düğün salonunda baba erkek kardeş dede kim varsa ailede ki erkeklerden birisi takar. hediye paketine benzemez hatta bence çok hoş durur.kuşak takmak değil kuşak kuşatmak denir bizde. kuşağımı dedem kuşatmıştı. 2kere dolar düğüm atıcakmış gibi atmaz boş geçer 3. seferde düğüm atılır. çok duygusal bir törendi titriyorduk ikimizde dedemle. büyütmeyin bu kadar.

Bu bir adetse taktırırım olur biter.
Hoşuma gidiyorsa düğün sonuna kadar kalır,hoşuma gitmiyorsa hemen sonra çıkarırım.
Ne var ki bunda sorun yapacak..

bu kusagi baglamanin adeti nedir arkadaslar?
yani nasil baglanir?
bi arkadas baska bi baslikta
babam bagladi ben cözdüm,babam bagladi ben cözdüm, diye 3 kere tekrar edilmis sonra baglanmis diye yazmisti

bende hayal mayal kuzenin dügününden öyle birseylwer hatirliyorum.
sizde nasil olmustu veya nasil olucak?

Bu adetlere göre değişir canım.
Ben tam bilmiyorum ama düğün günü kuaförden sonra eve geleceğim,evden çıkarken abim bağlayacak.
Sonra arabaya binince çıkarırım zaten,maksat adetler yerini bulsun.

kırmızı kuşağın bu kadar oaly yaratacağını ummazdım. takmam diyenide ilk defa burda gördüm okudum. zaten kuşak bekaret için takılmaz sizler kendiniz üretiyorsunuz bunları. onun ismi gayret kuşağıdır yani güç kuvvet verip evliliği yürütebilmek içindir. ayrıca hiç kuşaksız gelin görmedim görüncede bakire değilmiş diye düşünmezdim. artık içinize işlemiş bekaret lafları sözleri. kırmızı kuşak değil bembeyaz gelinliktir bekaret sembolü asıl. ondandır ki ilk çıktığında kırık beyaz yada krem gelinlik Türkiyede çok zor alışılmış ve kabul görmüştür. evde yada düğün salonunda baba erkek kardeş dede kim varsa ailede ki erkeklerden birisi takar. hediye paketine benzemez hatta bence çok hoş durur.kuşak takmak değil kuşak kuşatmak denir bizde. kuşağımı dedem kuşatmıştı. 2kere dolar düğüm atıcakmış gibi atmaz boş geçer 3. seferde düğüm atılır. çok duygusal bir törendi titriyorduk ikimizde dedemle. büyütmeyin bu kadar.

burda kerkes fikrini söylüyor sende fikrini belirmişsin ama bizleri eleştirmek senin haddine düşmez

canım çok güzel anlatmışsın
bende düşünmedim hiç takarken
abim geldi bağladı duayla
kuafördede çıkardım zaten
bekareti simgelediğini de ilk defa duyuyorum

ben de takmam diyordum ama aile büyüklerimin gönlü olsun diye evlendirme dairesine kadar taktım kuşağımı...hem de süslü püslü güzel bişeydikaydirigubbakcemile3 bunlar bir kere olacak şeyler,mümkün mertebe ailemi mutlu etmem gerekir, bir tarafım eksilmez sonuçta diye düşündüm şahsen...

benim kuşağımı da babam dedem ve amcam rahmetli oldukları için büyük eniştem taktı, 3 kere dolayıp 3.de düğüm atmıştı

burda kerkes fikrini söylüyor sende fikrini belirmişsin ama bizleri eleştirmek senin haddine düşmez

farklı düşünüyor diye eleştirimi oluyor

kaldıki yorular burda eleştirlebilirdi

burda böle lafı sokup ortamı germeye hiç gerke yok kimseye taş atmadan fikrni sölemiş

arkadaşım laf sokup ortamı germedim gerdiysemde özür dilemesini de bilirim yanliş değerlendirdiğimi geç farkettimsede msjımı düzeltmeye vakit bulamadım zeliha arkadaşımda kusura bakmasın :sinifsinif:

Back