Kırmızı Kuşak...

Bir çoğunuz gördüğüm kadarıyla bunu gurur kırıcı ve saçma bulmuşsunuz. Herkesin kendi görüşü tabii bir şey diyemem. Ben öyle olmadığını, çok şerefli bir hadise olduğunu düşünüyorum. Kırmızı kuşağın rengi milli bir semboldür. Al renk, o yüzden gelin kuşağına seçilmiş bir renktir. Ayrıca babanın bağlamasınında özel bir sebebi vardır. Baba artık babalık görevini güveye devretmektedir. "Artık kızımdan sen sorumlusun, her şeyiyle sen ilgileneceksin", der bir nevi baba. Ve gayret kuşağı diye de adlandırılır. Gelin gittiği evde tembellik yapmasın, işlerin üstesinden kolayca gelebilsin diye de takılır gayret kuşağı. Baba salavat ve tekbirlerle takar kızının al kuşağını. O an herkes için için dua eder. Bunun neresi gurur kırıcı olabilir ki :) Kimi yerlerde anlamı değişikliğe uğramış, kuşağa bekaret diye saçma sapan bir anlam yüklenmiştir. Bunu duyduğumuzda şiddetle karşı çıkmalıyız. Çünkü al kuşak bizim çok güzel adetlerimizdendir. Kimsenin değiştirmesine, yozlaştırmasına izin vermemeliyiz. Kaldı ki al kuşak kızın bekaretini simgelese ne olacak, artık insanların beyni bakir değil ;)

cogunun bekareti simgeledigi icin taktigini birebir sahit oldum ben hatta özellikle sordum
bence sacma bir gelenek ama takan takar takmayanda takmaz
herseyi gelenegimiz bu bizim deyip sürdürmek sacma biraz da mantiga vurmak gerekir diye düsünüyorum

Gelenekten öte benim de görüntü olarak hoşuma gitmiyor. Ben de takmayı düşünmüyorum. Tabi çevreden takacaksın baskısı çok olmazsa..

ben taktım evden çıkarken babam taktı salonda ilk danstan önce ya da sonra çıkartırırım diyordum o heyecanla düğün sonuna kadar kalmış :)

Ben severek ve isteyerek taktım.
Ama bayağı bir uzun kalmıştı belimde.
Kimse hatırlatamış bende çıkarmayı unutmuşum.
Takı merasimine dek belimdeydi :)

Bana göre görüntüsü gayet güzel benim hoşuma gidiyor... Anlamı çok da önemli değil ama adet işte ben yerine getirilmesi taraftarıyım...

Ama herkesin kendi kararı tabiii

buralarda herkes bekaretin sembolu diye takar kusagi ve benim 3 arkadasim evlendi 3une de kurdale baglandi hicbiri de bakire degildi bu manada bir kusak ifade etmiyor bekareti tabii baska anlamlar yuklenirse o kusaga onu bilemem...

saçmalık bencede adet yerini bulsun torba dolsun ablam evden çıkarken takıldı arabaya bindi çıkardı yani kimse görmedi öyle birşey işte gereksiz

Bir çoğunuz gördüğüm kadarıyla bunu gurur kırıcı ve saçma bulmuşsunuz. Herkesin kendi görüşü tabii bir şey diyemem. Ben öyle olmadığını, çok şerefli bir hadise olduğunu düşünüyorum. Kırmızı kuşağın rengi milli bir semboldür. Al renk, o yüzden gelin kuşağına seçilmiş bir renktir. Ayrıca babanın bağlamasınında özel bir sebebi vardır. Baba artık babalık görevini güveye devretmektedir. "Artık kızımdan sen sorumlusun, her şeyiyle sen ilgileneceksin", der bir nevi baba. Ve gayret kuşağı diye de adlandırılır. Gelin gittiği evde tembellik yapmasın, işlerin üstesinden kolayca gelebilsin diye de takılır gayret kuşağı. Baba salavat ve tekbirlerle takar kızının al kuşağını. O an herkes için için dua eder. Bunun neresi gurur kırıcı olabilir ki :) Kimi yerlerde anlamı değişikliğe uğramış, kuşağa bekaret diye saçma sapan bir anlam yüklenmiştir. Bunu duyduğumuzda şiddetle karşı çıkmalıyız. Çünkü al kuşak bizim çok güzel adetlerimizdendir. Kimsenin değiştirmesine, yozlaştırmasına izin vermemeliyiz. Kaldı ki al kuşak kızın bekaretini simgelese ne olacak, artık insanların beyni bakir değil ;)

alkisalkisalkis

Herkesin fikrine saygim var ama BENCE'de cok igrenc duruyor ve anlam olarakta takmayi gereksiz buluyorum cünkü ben, esim ve allah biliyor benim nasil bir kisiligim oldugunu buda bana yeter. ben altin kemer istiyorum bakalim olursa yoksa sahte altindan alip onu takacagim ve duvagimida altin rengi istiyorum... tabi nasip... yoksa kirmizi takmayacagim.

bana da o bembeyaz gelinliğin üzerine hiç hoş gelmiyor ama o kuşağın takılma anı çok duygusal oluyor:gitme:

benım cok hosuma gidiyor beyazın kırmızıyla uyumu ben cok sewiorum düğün sonuna kadar da cıkarmayı düşünmüorum bence ayrı bi hava katıyor

ben takılıp takılmaması konusunda kararsızım aslına bakarsanız o masumiyeti simgeliyor fakat onu kötüye kullanan insanlarda var çevre ne der diye takıyolar aslında bakire değiller..bence hoş değil..ben taktım evden çıkarken sonra çıkarırım diyodum ama daha sonra hoşuma gitti belimin yanından doğru aşağı sallanıyodu çıkarmadım düğün sonuna kadar kalmıştı..tabi şimdi daha güselleri çıkmış süslü püslü onlar daha hoş duruyooo..bence BAKİRE olan her gelin takmalıııı benim düşüncemmm

ben takılıp takılmaması konusunda kararsızım aslına bakarsanız o masumiyeti simgeliyor fakat onu kötüye kullanan insanlarda var çevre ne der diye takıyolar aslında bakire değiller..bence hoş değil..ben taktım evden çıkarken sonra çıkarırım diyodum ama daha sonra hoşuma gitti belimin yanından doğru aşağı sallanıyodu çıkarmadım düğün sonuna kadar kalmıştı..tabi şimdi daha güselleri çıkmış süslü püslü onlar daha hoş duruyooo..bence BAKİRE olan her gelin takmalıııı benim düşüncemmm

nasıl yani tam anlamadım
Bakire olmayanlar takınca kötüye kullanmış mı oluyor mesela ikinci evliliğini yapanlar takamaz mı:bbo:

nasıl yani tam anlamadım
Bakire olmayanlar takınca kötüye kullanmış mı oluyor mesela ikinci evliliğini yapanlar takamaz mı:bbo:

celiski var iste
bi kisim bekareti simgeliyor diyor bi kesim simgelemiyor diyor
bence simegeliyosa cok sacma takilmamali kime ne benim bekaretimden
bazi kesimlerin dedigi gibi simgelemiyosa ikinci ücüncü evlilik farket mez ozaman
takan takar takmayan takmaz

walla ben taktım ama yok işte kırmızı şunun simgesi bunun simgesi diye bi düşüncem olmadı.kuşağım güzeldi zaten gelinliğin üzerindede kötü durmadı.evden çıkarken takıldı düğün sonuna kadar da durdu.ben hiç bi anlam yüklemedim o kuşağa ...

Ben herzaman takmamak yanlisiydim ve takmadim´da...Bana özel olan birseyi baskalara lanse etmek cok ters geliyor...! Kimseden tepki´de almadim..Annem evlenirken´de takilmamis...!

Elalem ne der diye yaşamaya öyle alışmışız ki... Oysa ki kime ne herkes kendinden sorumlu bence...İsteyen taksın istemeyen takmasın.Ben de takmayı düşünmüyordum ama gelenekler gereği yani mecburenn (!) bi on dakikalığına takıp çıkarıcam herhalde...

Son düzenleme:
bakireyim ama takmam arkadaş. ne o öle hediye paketi gibi kırmızı kırmızı. al kocacım sana bekaretim hihihi der gibin.

Back