Kırmızı Kuşak...

ay kirmizi kusak diyince bende uzakdogu spor ile ilgili sandim kaydirigubbakcemile3
bende kapidan cikana kadar sonra cikaririm..

kırmızı kuşağın bu kadar oaly yaratacağını ummazdım. takmam diyenide ilk defa burda gördüm okudum. zaten kuşak bekaret için takılmaz sizler kendiniz üretiyorsunuz bunları. onun ismi gayret kuşağıdır yani güç kuvvet verip evliliği yürütebilmek içindir. ayrıca hiç kuşaksız gelin görmedim görüncede bakire değilmiş diye düşünmezdim. artık içinize işlemiş bekaret lafları sözleri. kırmızı kuşak değil bembeyaz gelinliktir bekaret sembolü asıl. ondandır ki ilk çıktığında kırık beyaz yada krem gelinlik Türkiyede çok zor alışılmış ve kabul görmüştür. evde yada düğün salonunda baba erkek kardeş dede kim varsa ailede ki erkeklerden birisi takar. hediye paketine benzemez hatta bence çok hoş durur.kuşak takmak değil kuşak kuşatmak denir bizde. kuşağımı dedem kuşatmıştı. 2kere dolar düğüm atıcakmış gibi atmaz boş geçer 3. seferde düğüm atılır. çok duygusal bir törendi titriyorduk ikimizde dedemle. büyütmeyin bu kadar.

evet beyaz gelinliğin anlamı bekarettir. hatta türk filmlerinde bile geçer yaa nasıl giyeceksin o beyaz gelinliği falan diye.
beyaz gelinlik bekaretin kırmızı kuşak ise gayretin sembolu olarak takılır bizim buralarda.
hatta beline kuşağı bol bağlanmış düğümlenmemiş gelinler için babaannem hep gayret etmiycek bu boşanmaya evlenmiş gibi bağlamışlar derdi:)) hediye paketi gibi sıkı bağlanmadı benimki de oldukça ferahtı tek düğümdüboshayallersmile
her şehrin her insanın görüşü farklı işte.

Ben taktım.
İlla takılmalı mı, takılmasa da olur.
Gereksiz mi ,evet gereksiz aslında.
Zorunluluk haline geliyorsa sıkıntı.
Kimse kimseye birşey ispatlamak durumunda da değil.

10 ay oldu evleneli kızlar.
ben evden çıkarken taktım ve düğün salonunda ilk danstan sonra çıkardım. stüdyo resimlerinde de yok.

çok şık birşeydi isteyen takar ama ben takmak istemedim

takan, takmayan, takmayi düsünen, düsünmeyen herkese mutluluklar diliyorum arkadaslar
konu sahibi olarak en önemlisi insanin kendi mutlulugunu yasamasidir diye düsünüyorum
herkesin fikrine saygi duyuyorum ben sadece benim gibi düsünenlerde varmi diye bilmek istemistim güzel yorumlariniz iicin herkese tesekkür ediyorum

arkadaşlar siz kardeş kuşağındanmı bahsediyosunuz
benim salonda kardeşim bağladı kuşak.
onun dışında bi kuşak bağlama olmadı.
bizde kardeş kuşağı denir.
adet öyledir...
biri beni aydınlatabilirmi acaba.
ne kadannn cahilim dimi ama...

Evet canım o kuşaktan bahsediliyor..
Ama adetlere göre değişir..
Kimisi evde bağlar,kimisi salonda.

Benim icin Gelinligin vazgecilmezidir -Kirmizi Kusak- Rabbim her genc kiza (isteyenlere) Takmayi nasip eder insallah...

Adet oldugu için tabıkıde kardeşim taktı dügün bitip eve gelene kadarda hiç çıkarmadım eşim çıkardı:)hiçte çirkin durmuyor gelenek görenegimiz sonuçta bende adetlere baglı bir insan oldugumdan rahatsız olmadım rabbim tüm genç kızlarımıza hayırlısıyla takmak nasip etsin

konuyu başlatanın dediği gibi bişi kalmadı artık bi defa yani bakire olduğunu haykırmak şart mı demişsin ya artık onu bakire olanda takıo olmayan da o bi gelenek haline geldi anlıcağın hem ne alaka bekaretle bence gelinliğin özelliği kırmızı kuşak onsuz bi gelin düşünemiorum tabikide takıcam zamanı gelincea.s

kimsenin gönlü olsun diye de
elalem ne der diye de takmam.

kadinlarin cinselligini, cinsel kimligini rencide edici, baski unsuru olan bir bez parcasini takmayacagim

Kirmizi kusagin adet,gelenek,gorenek oldugu icin takildigini dusunuyorum.
Eskiden bekareti simgeliyordu.
Bende evden cikarken taktim, salona gittigimizde cikardim.

Bir çoğunuz gördüğüm kadarıyla bunu gurur kırıcı ve saçma bulmuşsunuz. Herkesin kendi görüşü tabii bir şey diyemem. Ben öyle olmadığını, çok şerefli bir hadise olduğunu düşünüyorum. Kırmızı kuşağın rengi milli bir semboldür. Al renk, o yüzden gelin kuşağına seçilmiş bir renktir. Ayrıca babanın bağlamasınında özel bir sebebi vardır. Baba artık babalık görevini güveye devretmektedir. "Artık kızımdan sen sorumlusun, her şeyiyle sen ilgileneceksin", der bir nevi baba. Ve gayret kuşağı diye de adlandırılır. Gelin gittiği evde tembellik yapmasın, işlerin üstesinden kolayca gelebilsin diye de takılır gayret kuşağı. Baba salavat ve tekbirlerle takar kızının al kuşağını. O an herkes için için dua eder. Bunun neresi gurur kırıcı olabilir ki :) Kimi yerlerde anlamı değişikliğe uğramış, kuşağa bekaret diye saçma sapan bir anlam yüklenmiştir. Bunu duyduğumuzda şiddetle karşı çıkmalıyız. Çünkü al kuşak bizim çok güzel adetlerimizdendir. Kimsenin değiştirmesine, yozlaştırmasına izin vermemeliyiz. Kaldı ki al kuşak kızın bekaretini simgelese ne olacak, artık insanların beyni bakir değil ;)

Back