• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kira uyarlama davası

davalığız zaten birde evinde daimi 3.şahıs var yaşayan kızını biliyoruz ama bir erkek var. Balkonda falan denk geldik. Erkek arkadaşı sanırım. Düzenli yaşıyor. Bununla alakalı davaya bilgi ekleyebilir miyiz bilmiyorum
Erkek arkadaşını dava dosyasına eklemeniz mümkün değil. Sonuçta özel hayatı

Bir avukat olarak eklemek isterim; aslında burada sebep pandemi değil, pandeminin de etken olduğu ülkemizin yaşadığı enflasyon artışı. Yargıtay içtihatlarında da enflasyon artışı, ekonomik kriz ve para değerinin düşmesi gibi durumlar taraflarca öngörülemeyen olağanüstü hal olarak kabul ediliyor. Son yıllarda da bu şekilde açılan ve kabul edilen çok fazla kira uyarlama davası mevcut.
benim bir sorum var bu konuda
cevaplarsanız çok mutlu olurum
uyarlama davasını son dönemde çok duyuyorum
bu davanın kazanılması için mantıken %25'in vs emsallerin aşırı altında kaldığı durumların olması gerekmez mi
örnek veriyorum mesela 3 senelik kiracıyım, emsaller 15 bin olmuş ben 12-13 bin veriyorum
yani ev sahibime %25'in üstünde zam yapmış bi kiracıyım diyelim ki, kiram da emsallerden aşırı uzak değil
bu durumda ev sahibim uyarlama davası açıp kiramı emsallere çekebiliyor mu?

çünkü emsaller 15 binken 3 bin kira ödeyen kiracı için bu davanın açılmasını anlarım
belki ev sahibinin de bu kiranın kendisini zora soktuğunu belgelerle kanıtlaması gerekir (kiradan başka
gelirinin olmadığını belgelemek gibi)
ama verdiğim misaldeki gibi emsallerden birkaç bin düşük kira ödeyen kiracı için kabul edilmemeli
o zaman %25'in ne anlamı kalıyor ve devlet kendisiyle çelişmiş olmuyor mu
devletin koyduğu yasal artış sınırı ev sahibini ciddi anlamda zor duruma sokuyorsa ev sahibi son çare
olarak uyarlama davasına başvurması mantıklıdır ona lafım yok
ama sırf paragözlük niyetiyle böyle davalar açmak devletin hakimini de oyalamak bana kalırsa
nedir bu işin doğrusu acaba
umarım anlatabilmişimdir

Herkese merhaba
Ev sahibimizin avukatı aradı az önce 3.senemiz dolacak martta kira uyarlama davası açılacakmış adımıza ( kirası elbette emsallerle aynı oranda değil ancak düşük bir rakam ödemiyoruz kira artışlarımız hep %150 civarı oldu hatta) Birde bilenleriniz vardı kendi evimiz kirada sırf bu durumlardan dolayı kendi evimize taşınabilmemiz için tahliye davası açtık ancak kiracımız avukat olduğu için işi yokuşa sürüyor sürekli. Bizim şuan ödediğimiz kiranın yarısı kadar kira alıyoruz neredeyse bu adamlar bize bu davayı açabiliyorsa bizde bu süreçte yeterince mağdur olduğumuz için kiracımıza uyarlama davası açabiliyor muyuz? Yada avukatımız konuşsun mu kendisiyle napalım bilmiyorum offff çıkmamda çıkmam başka bir şey demiyor bi taraftan ev sahibinin ayda 2 kez mutlaka arayıp bizi türlü yalanlara maruz bırakması derken huzur falan kalmadı. Çocuk hayalim vardı bu insanlar yüzünden hayalimi erteliyorum şu mübarek günde bize bunu yaşatan herkesi Allah’a havale ediyorum.
Enflasyon sebebiyle uyarlama davası açılamıyor, açılsa da reddediliyor. İnstagram zeynep1avukat hesabımda kira uyarlamaya ilişkin kararlar vardı, göz atın isterseniz

benim bir sorum var bu konuda
cevaplarsanız çok mutlu olurum
uyarlama davasını son dönemde çok duyuyorum
bu davanın kazanılması için mantıken %25'in vs emsallerin aşırı altında kaldığı durumların olması gerekmez mi
örnek veriyorum mesela 3 senelik kiracıyım, emsaller 15 bin olmuş ben 12-13 bin veriyorum
yani ev sahibime %25'in üstünde zam yapmış bi kiracıyım diyelim ki, kiram da emsallerden aşırı uzak değil
bu durumda ev sahibim uyarlama davası açıp kiramı emsallere çekebiliyor mu?

çünkü emsaller 15 binken 3 bin kira ödeyen kiracı için bu davanın açılmasını anlarım
belki ev sahibinin de bu kiranın kendisini zora soktuğunu belgelerle kanıtlaması gerekir (kiradan başka
gelirinin olmadığını belgelemek gibi)
ama verdiğim misaldeki gibi emsallerden birkaç bin düşük kira ödeyen kiracı için kabul edilmemeli
o zaman %25'in ne anlamı kalıyor ve devlet kendisiyle çelişmiş olmuyor mu
devletin koyduğu yasal artış sınırı ev sahibini ciddi anlamda zor duruma sokuyorsa ev sahibi son çare
olarak uyarlama davasına başvurması mantıklıdır ona lafım yok
ama sırf paragözlük niyetiyle böyle davalar açmak devletin hakimini de oyalamak bana kalırsa
nedir bu işin doğrusu acaba
umarım anlatabilmişimdir
O kadar bensinizki kafamda aynı bu tarz deli sorular cvp bulursanız benide aydnlatır mısınız

Bizim kiracımızın kendisi de avukat ve hukuk un bütün açıklarını bildiği için bizi bu şekilde tehdit ediyor. İstediğinizi yapın 4-5 sene daha otururum ben burda gitmeyeceğim evimi çok seviyorum diyor. Bir yandan biz burada mağdur oluyoruz bir ton masrafa giriyoruz ya aklım mantığım almıyor bu vicdansızlığı
sizin sadece kirada olan 1 eviniz var değil mi? O zaman ihtiyaç sebebiyle kiracınızı çıkarabilirsiniz diye biliyorum.

Şimdi linçlenmek de istemem ama avukat kiracı düşman başına mı diyim ne diyim bilemedim 😁 Allah kolaylık versin
Ev sahipleri avukatlara ev kiralamak istemezler kanunu bildiğimiz için :)
Fakat alakası yok, neticede kanun aynı kanun ve normal bir kiracı da danışmanlık alarak tam olarak haklarını ve karşılaşma ihtimali olan durumları öğrenebilir

Fakat alakası yok, neticede kanun aynı kanun ve normal bir kiracı da danışmanlık alarak tam olarak haklarını ve karşılaşma ihtimali olan durumları öğrenebilir
maalesef her yasal olan durum hakkaniyetli olmuyor. örneğin evi 3 sene önce kiralamış, civardaki emsal evler 15-20 bin bandına çıkmış. kira ise 3-4 binde kalmış. yasal olarak yapabileceğimiz hiç bir şey yok. Emsal davası için de 5 yılı bekleyeceğiz. Kiracı avukat olunca direkt resti çekiyor yasal hakkım, gidin dava açın vs. ama dediğim gibi her yasal hak adaletli sonuçlar doğurmuyor maalesef.

Kanun aynı kanun fakat normal bir vatandaş hangi birinin parasını verecek danışmanlık hizmetinin mi avukatlık ücretinin mi dava masraflarının mı sırf mesleği bu diye tv karşısında çekirdek yiyerek benim dava tebligatımı okuduğuna ve itiraz ettiğine yemin edebilirim. Sırf kanun açıklarının bilincinde olduğu için bizi oyuncak etti elinde ve evet büyük konuşmak istemiyorum bin tane dairem olsun bir tanesini avukata kiraya vermem.

maalesef her yasal olan durum hakkaniyetli olmuyor. örneğin evi 3 sene önce kiralamış, civardaki emsal evler 15-20 bin bandına çıkmış. kira ise 3-4 binde kalmış. yasal olarak yapabileceğimiz hiç bir şey yok. Emsal davası için de 5 yılı bekleyeceğiz. Kiracı avukat olunca direkt resti çekiyor yasal hakkım, gidin dava açın vs. ama dediğim gibi her yasal hak adaletli sonuçlar doğurmuyor maalesef.
Evet ama eklemek isterim işte kira tespit 5 yıl önce açılmıyor ancak kira uyarlama davası için bir süre beklemenize gerek yok. Bizim merhametsiz ev sahibide şuan onun peşinde dava açacakmış

O zaman tahliye davasında sizin lehinize sonuç çıkmalı. İhtiyaç sebebiyle yapıyorsunuz bunu çünkü keyfi bir durum yok. İyi bir avukat bulun siz bence.
Bulduk. İlk duruşma görüldü ancak ertelendi 2.duruşma görülecek. Hadi ok karar çıktı birde o karara itiraz hakkı varmış kiracının üstüne 3/5 sene daha süre. Yani ölmüşüm ağlayanım yok

baktınız çıkmıyor, evi satacağım deyin, eve sürekli emlakçılar gelsin alacaklılar gelsin biraz da o dilliksiz olsun. Yasal haksa bu da sizin yasal hakkınız.

Evet ama eklemek isterim işte kira tespit 5 yıl önce açılmıyor ancak kira uyarlama davası için bir süre beklemenize gerek yok. Bizim merhametsiz ev sahibide şuan onun peşinde dava açacakmış
Bırakın açsın davayı. Kim bilir ne zamana sonuçlanır. Ondan da bi sonuç çıkacağını sanmıyorum.

Back