Ben daha önce sadece kız tarafının olduğu birkaç kınaya gitmiştim, genelde evde aile arasında, yakın arkadaş - akrabanın geldiği samimi ortamlardi. Oylesinde belki ama salon tutacaksaniz gelmesi gerekir.
biz de bahçede kız kıza kendi aramızda yapmıştık kardeşime eğlence
ama bu davetiyede vs yazılı olmayan, bahçenin kapasitesi üstünde kimsenin gelmediği (çünkü haberinin de olmadığı) kendi aramızdaki bir eğlenceydi, formal kına bu değildi ayrı kınası salonda oldu
bir kere adete göre kınayı erkek tarafından birisi, (bizde büyük yenge, ama heryerde aynı değil tabii) yakar, olayı bu, erkek tarafının gelmediği şey kına olmaz, başka herhangi bir eğlence olur ona kına denmemesi gerekir.
ha kına yapmıyorum x eğlencesi yapıyorum dersin, o tamamen tercihtir orası ayrı.
gelin alma/kız çıkarma da yapılmayabilir ama kız evden çıkar yani bir şekilde, kız tarafı kendi kendine davul çalıp kız öyle çıksa bunun adı gelin alma mı olacak? yapılmayan şeye adının koyulmaması lazım.
bu arada bizde de kınada erkek tarafından erkekler eve gelmez
(evde kendi aramızda olan, geleneksel kınada yani)
kına kıza tek yakılır bazı yerlerde geline-damada birlikte yaklıyorlar ya bizde adet öyle değildir
ama o durumda bile erkek kapıya kadar gelir
gelenleri getirir, kına ve kuruyemiş filan getirir erkek tarafı, kız tarafı gelenlere yemek verir.
damadı etraftan bir akraba/komşu vb. kına bitene kadar evinde misafir eder ya da yaz günüyse bahçede otururlar erkek erkeğe
kına kadın kadınadır bizde yani ama erkek tarafından da kadınlar vardır erkek de oralarda bir yerdedir