Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey

12647404_513193698863080_5488197224800364108_n.jpg
 
logo k.jpg


ENDOMETRİOSİZ Hastalığı Nedir?
25-35 yaş aralığında bulunan üreme dönemindeki kadınların gebeliklerini olumsuz yönde etkileyen rahatsızlık olarak bilinen Endometriozis, kadınlarda 10% oranlarında görülen bir problemdir. Rahim içini örtme işlevi bulunan zar tabakasının olması gereken yerde değil de farklı bir noktada bulunmasını ifade eder.

Endometriozis, pelvis bölgesi başta olmak üzere rahim ve yumurtalığın bulunduğu bölgelerde görülür. Endometrium, östrojen ve progesteron düzey değişikliklerine karşı son derece duyarlıdır. Normal bölgesinde bulunan Endometriozis rahatsızlığının ortaya çıkışı ile birlikte normal yerinde duran Endometrium’un dışa doğru düzgün bir kan akışı bulunamadığından içeride birikme gerçekleştiren kan kist oluşumuna davetiye çıkarabilmekte veya farklı dokulara yerleşim yapabilmekte. Bahsi geçen kisti kanser gibi kötü huylu oluşumlar arasında düşünmemek gerekir. Yumurtalık bölgesinde oluşması halinde çikolata kisti adını alır. Kontrol altında tutuladığı takdirde büyümeleri ve zamanla yerleşmeleri kötü sonuçlarla karşılaştırır.

Hafif düzeylerdeki Endometriozis durumunun infertiliteye neden olup olmadığı henüz kanıtlanmış bir durum olmaktan uzaktır fakat; üreme üzerindeki etkisi bilinmekte. Birtakım araştırmalardan yola çıkılarak öne atılan teorilere bakıldığında; endometriozis oluşumu pelvis boşluğun bir reaksiyon yaratarak ortaya çıkan reaksiyon neticesinde yumurta gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratan kimyasalları beraberinde getirebilmekte. Bunun yanı sıra; doğum kontrol hapı kullanma, hamilelik, menopoz etkileri adet kanamasını azaltarak adet kanının içeride birikmesini engelleyerek endometriozis riskini ciddi düzeylerde azaltan faktörler arasında yer almakta.

Endometriozis durumu ile karşı karşıya kalan çok sayıda bebek sahibi olabilmeyi başarmıştır. Endometriozis’ten dolayı yumurta kalitesi telafisi mümkün olmayacak düzeylerde bozulmuşsa; bu tarz bir durumla karşılaşan kişilere yumurta donasyonu önerilmekte ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmeleri adına her türden destek sağlanmakta.

endometriozis.jpg


Endometriozis Belirtileri Nelerdir?
* Sürekli olarak devam eden karın, kasık, bel, sırt ve bacak ağrısı
* Sancılı süren adet dönemleri
* Gebe kalmada yaşanılan zorluk
* Cinsel ilişki anında ağrı
* Kabızlık ya da ishalle devam eden kanlı dışkılama ya da makatta ağrı veya kanama gerçekleşmesi
* İdrarda yanma durumu ya da idrarda kanama
* İleri düzeylerde gerçekleşen adet kanamaları ile birlikte burunda ya da vücudun farklı bölgelerinde morarma ya da kanamalar.

endometriozis-nedir-nasil-olusur-rahim-uterus-yumurtalik-over-fallop-tupu-764498.jpg
 

Eklentiler

  • endometriozis.jpg
    endometriozis.jpg
    6,7 KB · Görüntüleme: 42
logo k.jpg


EMBRİYO DONASYONU
Embriyo donasyonu; kadının herhangi bir sebepten dolayı kendi yumurtaları ile gebe kalamayacağı tanısı konulmuş olan çiftlerde önerilen bir tüp bebek tedavi yöntemdir.
Embriyo nakli (bağışı) sırasında çiftin (göz, saç, ten rengi, ırk ve kan grubu gibi) fiziksel özellikleri ile uyumlu olan, tüm gerekli testleri yapılmış sperm bankasından alınan sperm ve donor yumurtasından mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi ile elde edilen embriyo alıcı bayana transfer edilir.
Bu işlem % 75 civarında bir başarıya sahiptir . İşlemde kullanılan yumurta ve sperm kişilerin kendi özelliklerine uyan farklı kişi ve bankalardan alınır.
Uygulamanın neden gerektiği tüm detaylarla birlikte çifte anlatıldıktan sonra eğer çiftler embriyo donasyonuna karar verdiyse alıcı çıft değerlendirilir. Alıcı bayana yönelik testler yapıldıktan sonra kullanacağı ilaçlar anlatılır, ultrason takipleri yapılır ve bu takiplere göre embriyo transferinin zamanı çifte bildiriliyor.

280 x 150 (1).jpg


Embriyo Donasyonu Kimlere Uygulanır?
Hem erkek hem de bayanda kısırlık problemi olan durumlarda tercih edilir.

Kadında;
– Rahmi olupta erken menapoza girmiş kadınlara,
– Menapozdaki kadınlara,
– Herhangi bir nedenden dolayı yumurtalıkları alınan kadınlara,
– Radyoterapi veya kemoterapi nedeniyle yumurtalık etkinliğini yitirmiş kadınlara,
– Yumurta sayısı azlığı ve düşük kaliteli yumurtaya sahip kadınlara,
– Devamlı suretle düşük yapan kadınlara,
– Genetik hastalığı olan ve bu hastalığını çocuklarına bulaştırma riski olan kadınlara,

Erkekte;
Sperm örneğinde sperm olmayan (azospermi) erkeklere uygulanır. (Bu erkeklere embriyo donasyonu öncesinde başka tedaviler de deneniliyor.)
– PESA (kanalların içinden ince bir iğne ile sperm aranmasıdır)
– PTSA (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden iğne parça alınarak sperm aranmasıdır)
– TESE (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden açık cerrahi parça alınarak sperm aranmasıdır) Bu tekniklerle hastaların yaklaşık % 60 ında sperm bulunabilmektedir. Eğer bu durumda da sperm bulunamıyorsa bu durumdaki erkekler embriyo donasyonu uygulanır.

Genetik hastalık taşıyan ve bunu çocuklarına geçirme riski olan çiftler:
– Huntington’s koreası,
– Hemofili,
– Duchenne’s muscular distrofisi gibi hastalıkları taşıyan çiftler,
– Kromozomal anormalliklere bağlı tekrarlayan düşükleri olan çiftler embriyo donasyonuna başvurabilirler.

www.tupbebekmerkezlerikibris.com

Baby-and-mother-hug-and-love.jpg
 
X