Merhaba kızlaaarr.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bir zamanlar beslendiğim gibi ketojenik beslenmeye geri dönüyorum.
Hayatım boyunca hep balık etli bir insandım, hiç zayıf olmadım(Kilolu değildim ama boyuma göre balık etliydim yani.). Alerjik bir bünyem var, aynı zamanda liseden sonra kronik bir depresyon dönemi geçirdim. O zamanlar adına ketojenik beslenme dendiğini bilmiyordum ama karbonhidratın alerjilerime iyi gelmediğini düşünüp karbonhidratı birkaç ay boyunca tamamen kesmiştim ve 1 buçuk ay içinde 54 kilodan 48 kiloya düştüm. Sabahları çok enerjik kalkıyordum, zihnim açılmıştı, ürtiker dökmüyordum, egzamam çok düzelmişti. Yüzümdeki sivilce lekelerinde vs bir değişim olmadı ama sivilcelenmiyordum artık. Ruh halim de çok iyiye gidiyordu.
Daha sonra pandemi başlayınca eve kapandık ve streslendikçe sağlıksız beslenmeye başladım. Üniversite sınavı şusu busu derken depresyon geri geldi. 48 kilodan 62 kiloya çıktım, son 1 sene içinde de 68 kiloya. Stresle yiyerek baş ediyordum artık. Tatlı sevmesem bile şekerli şeyler yiyordum. Aç olmasam bile aklım sürekli ne yiyeceğimdeydi.
Bazı insanlara yazdığım kilolar fazla gelmeyebilir ama son zamanlarda ipin ucu iyice kaçtı ve nefes darlığı yaşamaya başladım. Herhangi bir eforda tıkanıyorum artık. Yağ oranımın %30u geçtiğini tahmin ediyorum. Geçen gün bel çevremi ölçtüm ve metabolik sendrom için tehlikeli sularda yüzdüğümü fark ettim, sanırım artık bir şeyleri değiştirmem gerekiyor diye düşündüm.
Pandemiden önce böyle beslendiğimi hatırlıyordum ama nedense ketojenik diyetle özdeşleştirmemiştim. Ketojenik diyetin epilepsi ve diyabet hastalarında, otizmli çocuklarda vs önerildiğini ve büyük oranda iyi geldiğini biliyordum. Dinlediğim uzmanlar ve okuduğum bilimsel çalışmalardan sonra (kronik inflamasyonlara, otoimmun hastalıklara ve mental sağlığa iyi geldiğinde, hücre yenilenmesini ve mitofajı arttırdığına yönelik) tekrar denemeyi düşünüyorum. Gerekli supplementlerle birlikte, aralıklı oruçla beraber tekrar ketojenik beslenmeye başlayacağım. Bunun karnivor diyet gibi birçok yan dalı da var fakat ülkedeki ekonomik durum ortada, benim sürdürebileceğim bir diyet değil, öğrenciyim... Zaten yeşilliklerin beni kötü etkilediğini düşünmüyorum.
Buraya ara ara ketojenik diyet hakkında okuduğum şeyleri yazarım, hayatımda değişenleri ve nasıl beslendiğimi de. Şimdilik bu kadar. Ana hedefim sadece kilo vermek değil tamamen böyle bir beslenmeye dönmek.
Bu bir tavsiye yazısı değildir, ben bir diyetisyen değilim, kendi tecrübelerimi paylaşmak istedim. Bunu da eklemiş olayım. Başka fikri, tavsiyesi veya uyarısı olan varsa da okumak isterim