Sevgili arkadaşım,
Rica ediyorum senden, kimsenin hayallerini elinden almasına izin verme. Ben de senin gibi insanları kırmamak adına türlü türlü fedakarlıklar yapan biriyim. Sen her ne kadar "ben hayır dedim." desen de güçlü kuvvetli bir "hayır!" karşısında ne annenin, ne babanın, ne de eşinin ailesinin durabileceğini ikimiz de biliyoruz. İradeyi koruyabilmenin çok güç olduğunun farkındayım; fakat sen bir şeyleri öyle ya da böyle kabul ettikçe senden daha fazlasını isteyeceklerini unutma lütfen. Bunları nasihat etmek için söylemiyorum sana, kaldı ki nasihat verebilecek bir konumda da değilim bir başkasına; ama senin gibi toplumsal önyargılardan bir nebze olsun sıyrılabilmiş kadınların hayallerinin erteletilmesine, başkaları için bir şeyler yapmak adına kendini ikinci plana atmasına, tam da sıyrılmaya çalıştığı o ön yargılara bu biçimde adapte edilmesine üzülüyorum. Sana verebileceğim tek tavsiye, müstakbel eşini alıp karşına konuşman olur. Hayallerinden vazgeçmediğini, bir sene sonra da üç sene sonra da aynı hevesleri sürdüreceğini, tüm bunları onunla yapmak istediğinden bu evlilik kararını verdiğini kararlı bir biçimde söylersen, her şey daha yerli yerine oturacaktır diye ümit ediyorum.
Buraya pek yazmıyorum, sık sık okuduğum halde yazılanları. Fakat dikkatimi çeken bir durum var. İnsanlar başkalarını zayıf oldukları, aptallık ettiklerini düşündükleri gerekçesi ile azarlar gibi bir üslupla yazıyor lar çoğunlukla. "kocan seni aldatmış, hala barışsam mı diye düşünüyorsun." minvalinde onlarca şey okuduğumu hatırlıyorum. Senin başlığın altında da benzer üslupla yazılmış birkaç mesaj olunca, bununla ilgili de birkaç şey yazmak istedim. Senin yeterince güçlü bir şekilde isteklerini dile getirememen, yahut buna benzer başka tavırların, kimseyi senin kadar ilgilendirmiyor. Sen bunları benden iyi biliyorsundur eminim; fakat moralinin bozuk olduğu bir dönem olduğundan, belki bu tür yorumlar daha çok canını sıkar diye hatırlatmak istedim. Bir hata yapıyorsan da bu senin hatan olacak ve her daim düzeltme şansına sahip olacaksın, eğer istersen tabi. Yalnızca, şimdi hayır diyemezsen, bir sonrakinde hayır deme gücün daha da azalacak, işler biraz daha güçleşecek. Umarım kendin için en doğru kararı verirsin.