Kendi çocukluğumu büyütüyorum

Hayır. İyi bir insan değil.
Hiçbir anne çocuğuna sigara basmaz.
Seni çok zorlayan bir evladın var, kaç kez dövdün, terlik fırlattın, sigara bastın?
Hiç.
Sen bu kadar iyiyken annen iyi olamaz. O tanıma uymuyor.

Annem de geçenlerde "seninle ilgili kendimi asla affetmediğim tek olay o sigara mevzusuydu. Hala içimi acıtıyor" dedi. Tek olay demesi üzdü beni tabi :) ben de "keşke beni dinleseydin de birkaç kez daha sigara söndürseydin anne" dedim. Öyle işte.

Yazdıklarınız bana çocukluğumu hatırlattı
Benim annem de bana hiç güzel sözler söylemezdi,arkadaşlarımın anneleri yavrum,annecim derken o kadar özenirdim ki anlatmam
Hatta bir keresinde bir arkadaşım hasta oldu annesi sürekli telefon ediyordu nasıl oldun diye onu bile özenmiştim,annem sürekli hasta olmayı sevmiyordu ve hasta olduğumda çok sormazdı biraz soğuk yapıda bir anneydi ama çok fedakardı
Gamsız ben sorumsuz bir babam vardı annem bizim için çok çabaladı asla hakkını yiyemem
Dayakta yedik
Benim de çocukluğum özentilerle geçti

Şu an ben de anneme diğer arkadaşlarım gibi Annecim diyemiyorum konuşurken sadece anne diyebiliyorum oda sürekli değil
Çocuk annesinden ne görürse ileride annesine o şekilde davranıyor
Ama ben anneme bazı konularda kırgın olsam da babama göre çok çok iyi bir anne olduğunu düşünüyorum ve anneme çok düşkünüm

Bu aile için mi kocandan utanıyorsun?
Bu aile için mi kocanı ezdin?

Evet aile olmak çok güzel. Can bile verilir ama değerse.

Aileni sen seçmedin, başka ailede dünyaya gelseydin yine onları sevecektin, ölümüne savunacaktın.
Ancak; böyle aileleri savunmayın, her şeyi affetmeyin. Çünkü yanlış. Onların hayati yanlışlarını affetmek, hiçbir şey olmamış gibi üstünü örtüp devam etmek ruhuna eziyet. Beynin unutsa da ruh unutmuyor. O yüzden ruhun huzur bulamıyor. Çünkü çocukluğunu, gençliğini mahveden insanlar -inanılmaz ama- ailen olunca nasıl da affediciymiş gibi rol yapıyoruz.
Nasıl da kandırıyoruz kendimizi.

Daha önceki yorumda yazdığım gibi, ailenle mesafe koymalısın idrak. Gerçekten ciddi bir hesaplaşma yapmalısın objektif olarak. Ve değerini gör. Acı da olsa, zor da olsa yüzleş ailenin gerçek yüzüyle.

Hatırlıyorum sizi konunuzdan. Başımız sağolsun. Anneme haksızlık edemem asla bu kadar vicdansız değildi, biyolojik anneniz kadar...

Zaten beni asıl yaralayan vurması değil. Çok fazla vurmazdı. Beni yaralayan, vurduktan sonra annelik merhameti ile değil de haklı olduğunu kanıtlama egosuyla ilgisini esirgemesiydi. Mesela bu sabah oğlum uyanır uyanmaz kaprislere başlayınca gerildim biraz. "oğlum neden bana bunu yapıyorsun" diye çıkıştm. Bağırmadım bile. Ancak birkaç saniye sonra "acaba başka sıkıntısı mı var ben mi anlamıyorum" diye kendimi sorguladım. Ben annemde bu sorgulamanın oluşmamasına, olmuşsa bile sanki ben onun kumasıymışım gibi bunu bana belli etmemesine kırgınım.

Evet yalnız kaldım epey. Özellikle çocuk bakımı ve kendimi anlatma kısmında. Ancak bunun maalesef bir çözümü yok.

Terorik bilgiler anneliğe çok da katkı sağlamıyor. Kendimiz iyşkeşmedikçe doğru yaptığımız eylemleri bile sorgular Oluyoruz çünkü.

O kısma hiç girmesek :) zira girince anneme karşı onarmaya çalıştığım hislerim öfkeye dönüşüyor. İdare eder diyelim oğluma karşı davranışları :)
Annem bizim yani çocuklarının arasında ayrımcılık yaptığı gibi çocuklarım arasında da ayrım yapardı.
Bu kızın güzel diğeri çirkin, öbürü huysuz. Bunu daha çok seviyorum, öbürü gelmese de olur.
Çocuklarım daha küçücük olduğu halde böyle.

Farkettim ki insanlar asla değişmiyor, bu kişi annem de olsa öyle.

O yüzden ve artık uzak durmakla en doğru kararı verdiğimi düşünüyorum. İnanılmaz huzurluyum.

Karışıklıklı oturalım bir sen anlat, bir ben anlatayım “anne” yaralarını istedim.
Ben çok dayak yemedim ama hiç de sevgi, ilgi görmedim. Dayak yemememin sebebi bile ilgisizlikti. Yok gibiydik. Bir çocuğun psikolojisini aklının ucuna getirmeyen benim annemdi işte. Şurda anlatsam yuhlarlar ama ben eski zaman cahilliğine veriyorum. Başka türlü olmuyor sen de öyle yap idrak. Affetmemek en çok kendine yük

Bu konularda yazılmış birçok kitapta aynı şey söyleniyor aslında. Çok da doğru bir yaklaşım. Sadece geçmişle yüzleşmek hepimizde aynı etkiyi oluşturmuyor. Beni sarstı epey :)

Belki ailemizle süregelen sorunlar yaşamasak bir kağıt gibi çöpe atabiliriz geçmişi. Ama yaşanan her olay yeniden hatırlatıyor bazı olayları. Teşekkür ederim yorumunuz için.

Kendimi seviyorum ama kendime merhamet etmiyorum. Annem gibi :)

O
O ana olamamiş bence, dogurmakla anne olunmadıgının kanıtı malesef.

Dediğiniz gibi bazen de fazla geliyor daha iyi ne yapabilirim düşüncesi. Bazen hata yapmamak için öylesine zorluyorum ki kendimi, sürekli travma oluşturmamalıyım düşüncesi de zorluyor oğlumla beni.

Çok üzüldüm sizin yaşadıklarınıza da. Herkesin yarasını deşti konum sanırım.

Hala öyle.
Hala toplum baskısı var.
Elalem ne der diye şiddete rağmen boşanmayan kadınlar, elaleme hava atmak için kocasıyla çocuğuyla poz kesen ve instaya mutlu aile pozu atan mutsuz kadınlar, çocuğunu elalem için yarış atına çeviren anneler, şiddet vs hala aynı. Sadece ayıplandığı için açıktan değil gizli artık.

Benim annem tek çocuk ve bizim gibi çok dayak yememiş ya da ayrımcılık yaşamamış. Babam ise ayrımcılığı, şiddeti dibine kadar yaşamış biri. Annem dövüp aşağılarken, ayrım yaparken, rahmetli babam hepimize eşitti ve bir fiske vurmayı bırak, bağırmadı bile. Çünkü düşündü sadece. Kendisine çocukken yapılanları çocuklarına yaşatmamak için düşünceli davrandı, hepsi bu. Yaşadıklarını düşündü ve yapmadı. Geçmişin hırsını biz çocuklarından çıkarmadı.

Yani bunlar asla mazeret değil birazcık düşünenler için.

Oğluna bir anlık krizle eşin onun koluna sigara bassa, affeder misin idrak? Sonuçta babası, bir kez oldu diye affeder misin? Çocuk zaten zor bir çocuk, eşim de delirdi haklı olarak deyip affeder misin?
Çocuğunun babasını affedersen aileni affetmeni anlarım.
Eğer çocuğunun babasını affetmezsen, sana sigara basan anneni, iftiraya göz yuman babanı sırf ana-baba oldukları için affetmeni, hoş görmeni anlayamam.

Son düzenleme:
Ben ağlayamıyorum ya :)
Eşim de çocuklar da benden çok ağlıyor, ben ağlayınca.
Bir de hepsi birden gelip bana sarılınca nefes alamıyorum, boğuyorlar sıpalar beni :)

Malum, lohusa depresyonundayım. Oğlum 69 günlük. Geçenlerde yine anneme dert yanıyordum, nasıl büyüyecek, ben nasıl yaparım diye. Annem dedi ki "işte seni büyütürken bende beğenmeyip söylendiğin ne varsa onları yapmadan büyütürsün".
Gerçekten ebeveynlik böyle bir şey. Ailemizde şikayetçi olduklarımızı yapmayız belki ama kim bilir başka nasıl hatalar yaparız.

Bir onceki kusak anne babalar gecim derdinden, kaynana elti kayin vs gibi sorunlardan dolayi sabirsiz, sevgisizdi. Hayat bu kadar kolay degili, mahalle baskisi cok daha fazlaydi. Cogumuzun annesi dover, ceza verir, ayrim yapar, acimasiz davranirdi. Ama ne yapalim gecmisi degistiremeyiz. Kendi cocuklarimiza nasil davranacagimizi bilemesek de nasil davranmamamiz gerektigini biliyoruz en azindan

Ne kadar ilginç,Annem anlattiginizin tersi Anneannemi kendine ekol yapmis hala lafı geçse aşkla anar ,çok dayak yemiş ama Anneannemin haklılığından bahsedip durur...Anlamak da zorlanıyorum peki bunca dayagı yedigi insana bu kadar aşkla bağlı olan bir kadın 5 çocugundan ne ister hic birisi için neden bu aşkın zerresini hissetmez veya hissettirmez...Dışardan kanatsız melek su yazdıklarımı cevremden biri duysa hayretler icinde kalır ve akil sağlıgımdan suphe eder! Anneme kondurmaz...Cesaretine hayran kaldım hayatimdan cıkaracak kadar cesur degilim,korkagin tekiyim...Dilenci gibi hissetmekten bıktımm,affettim..Ama kırgınlığım ölene dek sürecek....Tek savunması cehalet diyen insana söyleyecek söz de bulamiyorum artık, zaten vazgeçtim

Benim annem -yeni farkettim- o kadar bencil ki anneannem de dövermiş ama annem kadar değil. Onu hep haksız buldu, ahirette hesaplaşacağız derdi.
Ben ona aynı cümleleri kursam, evlatlıktan reddeder. Hoş zaten evladı değilmişim de neyse.

Hayatımdan çıkardım ve huzurluyum ama Rabbim günah yazmaz inşallah diye dua ediyorum sadece.

Çıkarmak zorunda bıraktı. Çocuklarımı hem bana hem babalarına hem birbirlerine düşman etmesinden korktum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…