Çorbalar Kelle & Paça Çorbası (Annemin Sponsorluğunda)

Elossa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.627
159
163
4 kişilik
Hazırlama Süresi:1 saat
Bekleme Süresi:---
Pişirme Süresi:2,5 saat

Kelle paça çorbamı,yaz mevsimine nazaran genelde bu mevsimin çorbası düşüncesiyle sizlerle paylaşıyorum arkadaşlar.
Sakatat severler,yaza nazaran daha çok kışın bol bol tüketmekteler ve genelde dışarıda içildiği için hep hazıra konuyoruz.
Fakat evlerimizde de yapılması gayet mümkün,oldukça besleyici içimizi ısıtan bir lezzet.
Başta zor gibi gelebilir ama inanın kendi ellerimizle temiz ve özen göstererek yaptığımız için tadına doyum olmuyor.

MALZEMELER;

• 1 Orta Boy Keçi Başı (En lezzetlisi keçi başıdır,koyunda kullanılabir.)
  • 4 Adet Keçi Paçası (En lezzetlisi keçi paçasıdır,koyunda kullanılabilir.)

SOS MALZEMESİ;

• 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağ

TERBİYESİ İÇİN;

• 2 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Adet Limonun Suyu

SARIMSAKLI SİRKELİ SOS;

• 10-15 Diş Sarımsak
  • Yarım Su Bardağı Üzüm Sirkesi

HAZIRLANIŞI;

Çorbamıza başlamadan önce almış olduğumuz kelle ve paçalar soğuk suda 2-3 saat bekletilir.Beklerken suyu mümkün olduğunca çok kez değiştirilir,su berrak olana kadar.
Püf Nokta!
(Soğuk su etlerin üzerinde ve içindeki kanın çözünmesini,dolayısı ile çorbamızın daha temiz olmasını sağlayacaktır.)

Büyükçe bir tencereye kellemiz ve paçaları yerleştirelim.Üzerini geçecek kadar su ekleyip 1 taşım kaynatalım.Suyu tamamen döküp kellemizi ve paçalarımızı duru sudan geçirelim ve düdüklü tencereye yerleştirip sütünü geçecek miktarda suyla yaklaşık 1-1,5 saat pişirelim.Taa ki etler kemiklerinden ayrılıncaya kadar.

Pişen etleri suyun içinden bir kaba alıp,kemiklerinden ayırıp uygun büyüklükte isteğe göre iri veya küçük parçalar halinde kıyalım.

Kellemizin dilini ise üzerindeki derisi alınarak çorbanıza dahil edebilirsiniz.Oldukça lezzetlidir.

Etlerimizin piştiği suyu,içinde kemik parçaları olması ihtimalinden dolayı,sık bir süzgeç yardımıyla süzüyoruz.
Ardından et suyu dolu tenceremizi ocağımıza alıp,içerisine ayıklamış kıymış olduğumuz etlerimizi ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.

Kaynamakta olan kelle paça çorbamızın içerisine terbiyesini hazırlamak için;
2 yemek kaşığı un ile 1 adet limonun suyunu iyice çırpıp boza kıvamına getiriyoruz ve çorbamız kaynarken hızlıca karıştırıyoruz.
4-5 dakika daha kaynatıp ocağımızın altını kapatıyoruz.

Püf Noktası!
(Bu işlemi olabildiğince hızlı yapmak zorundayız,un topaklanabilir ve çorbamızın görüntüsü hoş olmaz.)

Sarımsaklı sirkeli sosumuzu hazırlamak için,10-15 diş (1-2 baş) sarımsağı bir miktar tuz ile iyice ezip,yarım su bardağı üzüm sirkesi ile karıştırıyoruz.
Terbiyesi eklendikten sonra sarımsaklı sirkeli sosumuzu çorbamıza ilave edip karıştırıyoruz.

Servis Önerisi!
(Sarımsağı pişmiş halde tüketmek istiyorsanız az miktarda yağ ile çok az soteleyip o şekilde sirke ile buluşturabilirsiniz.)

Son olarak sos malzemelerimizden domates salçası,biber salçası,toz kırmızı biber ve tereyağını aynı anda sos tenceremize alıp salçaların kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.Gerekirse çorbamızın suyundan bikaç kepçe alıp sosumuza kıvam verebiliriz.

Servis Önerisi!
(Hazırlamış olduğumuz sosumuzu ister tamamen tenceremize ilave edebilir,istersek ayrı olarak servis kaselerimize servis edebiliriz.)

Çorbamız servise hazır.

Not;
Arkadaşlar benim sponsor bağlantım Annem! :)
Tarifte dahil;kullanmış olduğum pul biber,domates salçası,biber salçası,acı turşu biberler tamamen ev yapımıdır anneciğimin ellerinden...

Afiyet olsun...

Yarışmadaki tüm arkadaşlarıma canı gönülden başarılar diliyorum,herkesin emeğine ellerine sağlık...

Son düzenleme:
beklediğim gibi çok iddalı, çok güzel görünüyor, başarılar canım:13::13:

offf çok uğraşmışsındır canım :) ellerine kollarına sağlık, yarışmada başarılar diliyorum

elossacım keçi eti yemeyen hatta kellesini bile görmeye tahammülü olmayan biri olarak eline sağlık diyorum :)

çok emek harcamışsın belli

başarılar elossa becerikli hatunsun vesselam

Elossa ellerine sağlık
İşkembe haştasıyım ama kelle paça hiç içmedim.
Tebrik ediyorum yapması zahmetli baya

Ay o leğende acıklı acıklı bakan şey kelle mi şimdi? Öncelikle malzemeleri hazırlamayı, beyin çıkarma vs gibi işlemleri yapmayı başardığınız için çok büyük bir tebriği hak ediyorsunuz bence. Ayrıca sunumda harika.

Ellerine sağlık elosssa bayılırım paçaya

Ellerine saglik cnm. Corban kadar sunumunda cok hos gozukuyor.bol sanss

Ellerinize saglık.Çok emek vermişsiniz,belli

Hayvanın bu yerlerini asla yiyesemde çok lezzetli olduguna eminim Sevenlere afiyet olsun,sizede yarışmada başarılar

ellerine sğlık elossacım

ellerine sağlık elossa

salçalı ilk kez görüyorum ama enfes görünüyor...

Yutkuna yutkuna bi hal oldum
tam da beklediğim gibi
farklı ve muhteşem
sunum harika..

Ellerine sağlık Elossacım, tabi ki anneciğinin de :)

elosacığım ellerine sağlıkk bende çok severim kelle paçayı sunum süper.. başarılar

beklediğim gibi çok iddalı, çok güzel görünüyor, başarılar canım:13::13:

Teşekkür ederim canım

ellerine ve emegine saglik canim.basarilar yarismada

Teşekkür ederim canım

yorum yapmak istemiyorum...

:)))

Peki napalım,canın sağolsun:)
( bu arada yorumunu en çok merak ettiğim biri olarak beni bundan mahrum etme lütfen,çorbayı ben o hevesle yaptım:) )

offf çok uğraşmışsındır canım :) ellerine kollarına sağlık, yarışmada başarılar diliyorum

Evet canım oldukça uğraştırıcı ama değer,teşekkür ederim

elossacım keçi eti yemeyen hatta kellesini bile görmeye tahammülü olmayan biri olarak eline sağlık diyorum :)
çok emek harcamışsın belli

Canım koyun kelle ve paçasıylada oluyor ama en iyisi en lezzetlisi keçi eti ile.
Çiçekler miss gibi çok teşekkür ederim

ellerine saglik canim benim disimda ailede her kes sever kelle pacayi

Çok sağol canım,bence sevmelisin oldukça faydalı bir çorba,birde lezzetli

başarılar elossa becerikli hatunsun vesselam

Teşekkür ederim canımm

Elossa ellerine sağlık
İşkembe haştasıyım ama kelle paça hiç içmedim.
Tebrik ediyorum yapması zahmetli baya

Canım benim teşekkür ederim,işkembe yapacaktım aslında ama son anda değiştirdim fikrimi ve iyide oldu sanırım:)

Ehehehe evet canım ta kendisi:)
Evet beyin parçalanmadan muntazam çıkarılmalı o yüzden yapan arkadaşlar dikkat etmeli hazırlarken.
Sunum evimin etrafındaki kozalak ağaçlarının katkısıyla oldu:)
Çok teşekkür ederim canım

Ellerine sağlık elosssa bayılırım paçaya

Sağol canımm teşekkür ederim,gel buyur hala var:)

Ellerine saglik cnm. Corban kadar sunumunda cok hos gozukuyor.bol sanss

Çok teşekkür ederim canım,beğenmene çok sevindim

Ellerinize saglık.Çok emek vermişsiniz,belli

Hayvanın bu yerlerini asla yiyesemde çok lezzetli olduguna eminim Sevenlere afiyet olsun,sizede yarışmada başarılar

Canım sağol teşekkür ederim,gerçektende inanılmaz lezzetli bence denemelisin,tekrar teşekkürler

ellerine sğlık elossacım

Teşekkürler tatlım

ellerine sağlık elossa

salçalı ilk kez görüyorum ama enfes görünüyor...

Teşekkür ederim canım,aslında salçalı olarak sürekli yapmıyorum bazen sadece tereyağ kırmızı biber ikilisini kullanarak sosluyorum.Fakat salçalıda olabileceğini göstermek için bu şekilde hazırladım ve gerçektende çok güzel oluyor.
Salçalar ev yapımı olduğundan tereyağ ile özdeşleşince koku v.s. kalmıyor,tavsiye ederim canım

Ağzımın suyu aktı gerçekten çok fena ellerine sağlık başarılar dilerim...

Teşekkür ederim canım gel buyur :)

bizim burda kelle pacayi en az 12 saat kısık ateste hasliyolar

Malum evlerimizde o kadar saat yapmak mümkün değil ama annemin evi bahçeli olduğundan kelle paça yaparken sabah erkenden ateşe koyup saatlerce pişiriyor o etler lime lime oluyor.
Odun ateşindeki tadı inanılmaz güzel,belki bir gün orda da yapar resimlerim.
Kimbilir...

Yutkuna yutkuna bi hal oldum
tam da beklediğim gibi
farklı ve muhteşem
sunum harika..

Ellerine sağlık Elossacım, tabi ki anneciğinin de :)

Çok teşekkür ederim canım benim,beğenmene çok sevindim.
Buyur gel sana ayırdım:)

elosacığım ellerine sağlıkk bende çok severim kelle paçayı sunum süper.. başarılar

Çok teşekkürler canım,sevilmicek gibi değil ki di mi ? :)
Buyur kapım açık biliyorsun hayatım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…