- 1 Şubat 2011
- 6.627
- 159
- 163
4 kişilik
Hazırlama Süresi:1 saat
Bekleme Süresi:---
Pişirme Süresi:2,5 saat
Kelle paça çorbamı,yaz mevsimine nazaran genelde bu mevsimin çorbası düşüncesiyle sizlerle paylaşıyorum arkadaşlar.
Sakatat severler,yaza nazaran daha çok kışın bol bol tüketmekteler ve genelde dışarıda içildiği için hep hazıra konuyoruz.
Fakat evlerimizde de yapılması gayet mümkün,oldukça besleyici içimizi ısıtan bir lezzet.
Başta zor gibi gelebilir ama inanın kendi ellerimizle temiz ve özen göstererek yaptığımız için tadına doyum olmuyor.
MALZEMELER;
- 1 Orta Boy Keçi Başı (En lezzetlisi keçi başıdır,koyunda kullanılabir.)
- 4 Adet Keçi Paçası (En lezzetlisi keçi paçasıdır,koyunda kullanılabilir.)
SOS MALZEMESİ;
- 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağ
TERBİYESİ İÇİN;
- 2 Yemek Kaşığı Un
- 1 Adet Limonun Suyu
SARIMSAKLI SİRKELİ SOS;
- 10-15 Diş Sarımsak
- Yarım Su Bardağı Üzüm Sirkesi
HAZIRLANIŞI;
Çorbamıza başlamadan önce almış olduğumuz kelle ve paçalar soğuk suda 2-3 saat bekletilir.Beklerken suyu mümkün olduğunca çok kez değiştirilir,su berrak olana kadar.
Püf Nokta!
(Soğuk su etlerin üzerinde ve içindeki kanın çözünmesini,dolayısı ile çorbamızın daha temiz olmasını sağlayacaktır.)
Püf Nokta!
(Kasabımızda kellenin burun kısmını lütfen kestirelim veya evde kendiniz kesebilecekseniz burun kesilip içini tamamen temizleyelim.Ben kasabımdan rica ettim o kesti,temizliğini ise resimde görüldüğü üzere kendim yaptım.)
Büyükçe bir tencereye kellemiz ve paçaları yerleştirelim.Üzerini geçecek kadar su ekleyip 1 taşım kaynatalım.Suyu tamamen döküp kellemizi ve paçalarımızı duru sudan geçirelim ve düdüklü tencereye yerleştirip sütünü geçecek miktarda suyla yaklaşık 1-1,5 saat pişirelim.Taa ki etler kemiklerinden ayrılıncaya kadar.
Pişen etleri suyun içinden bir kaba alıp,kemiklerinden ayırıp uygun büyüklükte isteğe göre iri veya küçük parçalar halinde kıyalım.
Servis Önerisi!
(Bazı parçaları söğüş olarak servis yapmak için ayırabilirsiniz.Ben beyin kısmını çorbaya eklemiyorum,ayrıca zeytinyağı ve limon ile tüketiyoruz tavsiye ederim.
Aşağıdaki resimler beyindir.)
Kellemizin dilini ise üzerindeki derisi alınarak çorbanıza dahil edebilirsiniz.Oldukça lezzetlidir.
Etlerimizin piştiği suyu,içinde kemik parçaları olması ihtimalinden dolayı,sık bir süzgeç yardımıyla süzüyoruz.
Ardından et suyu dolu tenceremizi ocağımıza alıp,içerisine ayıklamış kıymış olduğumuz etlerimizi ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.
Kaynamakta olan kelle paça çorbamızın içerisine terbiyesini hazırlamak için;
2 yemek kaşığı un ile 1 adet limonun suyunu iyice çırpıp boza kıvamına getiriyoruz ve çorbamız kaynarken hızlıca karıştırıyoruz.
4-5 dakika daha kaynatıp ocağımızın altını kapatıyoruz.
Püf Noktası!
(Bu işlemi olabildiğince hızlı yapmak zorundayız,un topaklanabilir ve çorbamızın görüntüsü hoş olmaz.)
Sarımsaklı sirkeli sosumuzu hazırlamak için,10-15 diş (1-2 baş) sarımsağı bir miktar tuz ile iyice ezip,yarım su bardağı üzüm sirkesi ile karıştırıyoruz.
Terbiyesi eklendikten sonra sarımsaklı sirkeli sosumuzu çorbamıza ilave edip karıştırıyoruz.
Servis Önerisi!
(Sarımsağı pişmiş halde tüketmek istiyorsanız az miktarda yağ ile çok az soteleyip o şekilde sirke ile buluşturabilirsiniz.)
Son olarak sos malzemelerimizden domates salçası,biber salçası,toz kırmızı biber ve tereyağını aynı anda sos tenceremize alıp salçaların kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.Gerekirse çorbamızın suyundan bikaç kepçe alıp sosumuza kıvam verebiliriz.
Servis Önerisi!
(Hazırlamış olduğumuz sosumuzu ister tamamen tenceremize ilave edebilir,istersek ayrı olarak servis kaselerimize servis edebiliriz.)
Çorbamız servise hazır.
Not;
Arkadaşlar benim sponsor bağlantım Annem! :)
Tarifte dahil;kullanmış olduğum pul biber,domates salçası,biber salçası,acı turşu biberler tamamen ev yapımıdır anneciğimin ellerinden...
Servis Önerisi!
(Ben değişiklik olsun düşüncesiyle çorba kasesinde değilde ekmek içinde sunmak istedim size bu harika çorbayı:)
Görüntüsü kadar yemeside ayrı bir keyifli oluyor,tüm arkadaşlarıma öneririm...
Afiyet olsun...
Yarışmadaki tüm arkadaşlarıma canı gönülden başarılar diliyorum,herkesin emeğine ellerine sağlık...
Son düzenleme: