Bir de şu yazıyı buldum bak
Alerji tüyden değil kedinin salyasında bulunan bir proteinden (fel d 1) kaynaklanır. Bu protein ayrıca kedinin derisinde de bulunur. Kürk demiyorum bakın o tüylerin altında sizin ulaşamadığınız yerde. Kedi kendini yaladığı için bu protein tüylere geçer ve insanlar yanlış bir düşünceyle tüyün direkt olarak buna yol açtığını düşünür. Oysa bu dolaylı bir yolla tüye ulaşır. Çok ilginçtir bu protein
Sibirya kedilerinde eksiktir ve kediye alerjisi olan insanlar Sibirya kedilerini besleyebilirler. Bu videoda bilgi verilmekte.
Sfenks ise alerjik insanlar için doğru bir seçim belki olabilir. Bunun nedeni tüysüz olmalarından değil her haftada bir yıkanmaları gerektiğindendir. Sürekli yıkanma isterler çünkü kürksüz olduklarından vücudundaki yağ oranı çok yükselir. Bunu ancak çok sık yıkanma ile aşabilirsiniz. Bu yıkanma alerji oranını düşürecektir ama bu bakımı karşılayabilmek de zor bence. My Cat From Hell serisinden bir bölümde bir beyefendinin nişanlısı alerjikti kedilere ve kedinin yıkama oranını arttırarak bu durumun bayanı etkilemesini azaltmışlardı.
Fakat ben Sfenks gibi egzotik bir türü alabiliyorsanız Sibirya kedisi kovalamanızı daha çok tercih ederim bunun dışında insanlar bazı ilaçlar sayesinde kendi alerjilerine de çözüm buluyorlar rahatlatıyorlar kendilerini. İyi günler dilerim. :)
Kaynak :
https://forum.petarkadas.com/kedi-irklari/sfenks-kedisi-alerji-yapar-mi