Şayet kaynana olma sıfatının altını dolduramamışsa, benim için o sıfat en iyi ihtimalle boş kalmıştır. Bakın burada bir çok insan "kaynana" kavramını deneyimlerine dayanarak hiç de hoş olmayan şeylerler bağdaştırıyorlar. Ben bizzat "bir kaynanam var, kıskanç, sinsi, anamdan emdiğim sütü burnumdan getirmeye niyetli, cadı bir kaynana" demek yerine, "kaynanam var, sadece eşimin annesi" demeyi daha doğru bulurum. Bazı iişkilerde, zoraki olanlarda özellikle, masefe bazen en doğrusu olabilir.
Kayınvalidelikten babaanneliğe terfi etme durumundan bahsetmişsiniz, aramın limoni olduğu, pek anlaşamadığım bir kayınvalidem var diyelim (umarım ki öyle olmayacak), nasıl evlendiğimde onu eşimin annesi olarak kabul ediyorsam, çocuğum olduğunda da çocuğumun babaannesi olarak kabul edeceğim. Bu raddeden sonrası tamamen birbirimize karşı olan tutumumuz, aramızdaki ilişkiye bağlıdır. Bir şeylere "ol" dediğimizde olduramayız, iyi bir gelin-kaynana ilişkimiz olsun istiyorsak bunun için her ilişkide olduğu gibi karşılıklı çaba vermemiz gerekmiyor mu? Benim akrabalık ilişkilerimle çocuğumun akrabalık ilişkilerinin bir olması mümkün değil ki zaten. Bir insan babaannesine, halasına, amcasına karşı doğrudan doğruya sorumludur, ama kaynanasına, eltisine, görümcesine karşı değildir, ya da kayınbiraderine vs.
Ne demek istediğinizi genel olarak anladım ancak şunu anlamadım, kastettiğiniz şey tam olarak "doğacak olan torun, gelinin kayınvalidesiyle, görümcesiyle, kaynıyla olan ilişkisini değiştirmeli" mi?