Kayınvalidemin tutumu ve karşılığında bende oluşan davranış modeli

fb341

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mart 2010
934
45
318
İstanbul
Konuya geliyorum sizi sıkmadan. Hemen hemen 1 yıllık evli olucam. Bilen bilir belki ama yine de söyleyeyim ben İstanbuldan küçük bir yere gelin geldim... Burada hiç kimsem yok bir Allahım bir de eşim... Yani kendi ailemden hiç kimsem yok eşimin ailesi burada ama var mı yok mu bazen unutuyorum... Kayınvalidem eşimin annesi değil kayınpederimin ikinci evliliği 12 yıllık da hanımı... Nişanlıyken kendini çok farklı tanıttı benim ailem oo üvey olmasına rağmen öz anne gibi falan dedi. Çünkü kendini olduğundan farklı yansıttı insanlara. Herkes öz kayınvalideye anne demekte zorlanırken ben ona anne dedim kayınpederimin hatrı için ona baba diyorsam hanımına da herkes gibi abla demek istemedim anne bildim saygıda kusur etmedim. Evlendik tabi ben el öpmeye gittik bir takım yanlışını farkettim 1 haftalık evliyken evde hüngür hüngür ağladım ve anladım gurbete ve kendi ailemden çok farklı olan insanların arasına düştüğümü. Öyle zorlanmıştım ki... Neyse ramazan oldu ben herkesi davet ettim tüm aileyi 1aylık gelindim çok hastalandım... kayınpederim hergün arayıp hal hatır soruyordu doktora git diyordu onun arkadan ne sesi geliyordu ne sedası...İnsan geçmiş olsun der onu geçtim selam söyle der ne biliyim bu hep dikkatimi çekmişti... benim burda kimsem yok ki... çorbamı kaynatacak anacım yanımda değil ki... Ya da ilk zamanlar eşim beni bırakıp işe gidiyordu ben tabi ne bir allahın kulunu tanırım ne de bulunduğum çevreyi... Evde dört duvar arasındayım tüm gün... Ondan şunu bekledim evliliğimin ilk günleri , haftaları... Kızım evde napıyorsun yanlız kalma çık gel bu taraflara eşin seni getirsin gibi yakınlık cümleleri... Asla böyle şeyler olmadı ben tabi çok içlendim insanda azıcık merhamet olur ben sana anne diyorum sen de beni çocuğun yok kızın bil güzel güzel geçinelim.
Bir yıllık evlilğimde ne akraba oturmalarımız oldu ne aile bir araya gelebildi doğru düzgün. Eltimle zatn konuşmuyoruz 3-4 ay iyi olduk şimdi karşılaşmamaya özen gösteriyoruz. Tabi benim kayınvalide bu durumdan oldukça memnun. Kayın pederim bana ne olduğu sordu bende anlattım konuşmam gerektiği hereyi konuştum çok da kesin ve net şekilde onunla bir araya gelmeyeceğimi de çünkü eltim bu konuda haksızdı hemde fazlasıyla neyse. Bana akıl veren sizin işiniz bir siz iyi geçinmek zorundasınız diye eşine göstermelik nutuk atan kayınvalidem ben ne konuştuysam eltime haber veriyor ve aramız daha kötü oluyor kaynım da yüzüme bakmıyor. bakmasın umrumda olmaz. Aramızın iyi olmasını gerçekten istese bu kayınvalidecik gidip benim konuştuğumu haber verir miyidi ne de olsa üvey işte öz olsa iki kardeşi yada eltiyi neyse düşürmez birbirine... Ben yine de seviyemi bozmadım mahalle kavgası gibi sen bana akıl verdin ama neden gidip benim laflarımı haber verdin bile demedim yüz göz olmadım saygımı bozmak istemedim çünkü konuşursam çok fena bozacaktım o konuşmadan sonra da kapısını açmamam gerekirdi olmuyor işte kayınpederim var arada hiç olamış gibi yuttum o da benim haberim olmadığını düşünerek yüzüme bakabiliyor yaşından da utanmıyor....

Yani velhasıl arkadaşlar asıl konu şu benim için bana elin gurbetinde yakınlık göstermeyen gel yukarı etmeyen gelin gibi görmeyen bu hanıma bende asla birşey danışmıyorum gittiğim zaman zaten asla özel konuşmayız yani aramızda sohbet konusu çok olmaz yüz dosluğu işte kayınpedirm için 10 günde bir gider çay içer geri döneriz. Şimdi bir kere cenaze mevlütü oldu yakın akrabanın bana hadi gel kızım gidelim diyip ortama sokmadığı için artık kendim ortama giriyorum. kurana gittim o benden sonra geldi beni görünce şaşırıyor tabi. Geçen bir arkadaşımızın kınası oldu ben gittim eşimle kadın erken bir oluyor. baktım o da sonradan geldi beni görünce şaşırıyor yine anlıyorum... Düğün oldu yine ben gidiyorum ona sormadan gidiyomusun gidelim mi gibi asla sormuyorum. Şimdi bu durmda usulsüzlük bende mi yok sa onda mı? Onun mu kayınvalide olarak ben buraya buranın kültürüne yabancıyken kimseyi tanımazken, buraya gidilecek gelir misin ya da gel gidelim gibi yol yordam göstermesi mi gerekir di yok sa ben mi dik kafalılık yapıp onu aramıyorum buraya gidelim mi ya da ben gidiyorum sen de gel mi demem gerekir?
Baştan aramızda böyle şeyler olsaydı tabiki kimin dediği önemli olmazdı ama beni ortama sokmadı gelin diye kimseyle tanıştırmadıki... Benden mecburen topluma karışmalıyım ve bunu da ona danışarak yapmıyorum yapmıycam da çok mu haksızım? çok mu şey bekliyorum? Sorasınz ona eminim o dışardan geldi bizi saymıyor yanaşmıyor der emin gerçekten buna çok fena insanlar öyle tuhaf düşünceleri varki başa çıkamaz kimse buranın kadınlarıyla. Kimseye demez ben ona hiç yakınlık göstermedim yanaştırmıyorum....
Derdin ne arkadaşım ne güzel diyeceksiniz evet tabiki çok şükür ne kendimi ezdiririm ne de saygımı bozup seviyelerine inerim gerektiği değeri veriyorum kendisine bazen fazla bile olduğunu düşünüyorum. Siz olsanız napardınız peki? benim tutum yerinde mi değil mi? merak ediyorum...
(eşim de olmasa kafayı yermişim beni buraya bağlayan tek insan... O yanlızlığımı da sıkılmamı da biliyor benim buradaki herşeyim annem, babam, arkadaşım, dostum, eşim, bitanecik hayat arkadaşım...)

Son düzenleyen: Moderatör:
kayınvaliden ona haber vermeden düğüne kınaya gitmene bozulduğunu söyledi mi ki sana?

biraz fazla uzuz olmuş ama ne yapayım paylaşacak kimsem olmdığı için dökmüşüm içimi... Beni rahatsız eden tek düşünce onları çok iyi tanıdım artık herkese karşı ben kendi başımayım, sormuyorum, onlar büyük ya ben küçüklük yapmıyorum tavrlarından hissediyorum kayınpedirme böyle yansttığından da... Öyle kurnazlar ki kocalarına bir numaralı masum kadınlar yapacağını yapıp geri çekiliyorlar. Büyüklük yapıverseydi kayınvalideciğim bende saysazdım sorup danışma ihtiyacı görseydim kendimde.... Ele karışmak da ailenden kopup uzak şehire gelin gitmek de çok zormuşşş....

Canım kayınvaliden üvey ya şimdi birşey söylesem karışmak gibi olur diye sana yaklaşmak istemiyordur belki..

Beni çağırmıyorlar,gel demiyorlar demişsin,kadın gel git diye gelini kullanmak gibi olur diye ses etmiyordur..

Madem üvey analık etmemiş,böyleleri kaynanalık da etmez cancağızım..

Bir aylık gelinken hastalandım,gelmedi diyorsun..

Bir sürü gelin yeni evliyken kendisine karısılmasını istemiyor ya belki ondan çekinmiştir..

Bence kayınpederinde de kayınvalidende de kötü niyet yok canım,sende de yok..

Al karşına konuş ne olacak ki..Anamayacak insanlara benzemiyorlar..

Boşu boşuna doldurma kendini..

bence kayın validenin bu şekil davranması işine gelmeli canım... şöyle düşün içli dışlı olsan sürekli gittiği yere seni taşısa senden ayrıllmasa oda ayrı bir vaka olurdu deilmi? senin tutumuna göre şu anda onun karşısında bi duruşun var ve bana kalırsa onu hep koru kendiinden taviz verme kesinlikle saygıda kusur etme lakin ama kendinden bişeyler almasınlar derim

kayınvaliden ona haber vermeden düğüne kınaya gitmene bozulduğunu söyledi mi ki sana?

söylemedi zaten asla ikili konuşmalara girmiyor çok oralı olmuyor ki. sadece hissettiriyor bunu anlıyorum yüzü değişiyor fazla muhatap olmamaya özen gösteriyor. dşünce tarzlarına da bildiğim için o şekilde görüklerini anlıyorum tabi. evine gidince misafir gibi oturup kalkıyoruz yanıştırmak istemiyor anlıyorum. Çayı demliyor ben gidip bardak hazırlamaya çalışıyorum çay servisini bile kendi yapıyor önüme getiriyor ya bırak ben de o evin geliniyim ben yapayım mutfağa istediğim gibi gireyim.. insan o soğukluğu anlıyor....

İşime geliyor artık çünkü baktım ki huzurum böyle yerinde... ben de artık onu hiç sayıyorum yani bu hiçe saymak aslında yine de bana hoş gelmiyor işte ne bileyim aile ortamını ben çok severim bir arada hareket etmek hoşuma gider. Ama önce o bu ortamı ssağlamalıydı değil mi?

herkesin kv ile farkılı sorunu var ya. bende hep bnmle olmuduğu için şikayet ediyordum dibimde her an rahat edemiyorsun öylede mıcık mıcık olmayı sevmem kendi ailemle bile mesafeli olan ben kv ile ii olcmm çok zorr en iyisi uzak dursun kendi kabuğumda evimde kocamla bebişimle yaşarım daha ii

kesinlikle canım... sen yeni gelinsin ben anlıyorum seni bende 1 yıllık evli a aylıkta anneyim :) damdan düşer gibi düştüm bende istanbula ama bende yalnızdım tıpkı senn gibi bi zararını gördünmü kayınvalidenin dersen hayır..yararını gördünmüdersen yine hayır. ama bazen ince düşüncek olursam kafayı yicek gibi oluyorum saygı göstercem diye insan saflaşabiliyo bazen..

Kayınpederim zaten bana dedi ki en çok ben düşünüyorum seni burada ailen kadar düşünüyorum dedi... Hakikaten adam beni hep arar yoklardı biz çarşıdayız onlar köydeler. Ama şu var bunun karışmayla ilgisi yok ki kayınpederim ararken ya insan der ki benden de selam söyle lazım değil telde konuşmasın benimle. beni birkere bile aramadı düşünebiliyormusun ben de and içtim asla onu telinden aramam diye. Şimdi kayınpederimde soğuk sanki öyle hissediyorum arama olayını falan kaldırdı zaten. Kayınvalidem iyi niyetli olsa ben kayınpederim sorduğu için eltimle ilgili çok şey konuştum o gidip eltime noktasına virgülüne kadar anlatmazdı. Ne yapmaya çalışıyor amacı ne söylenmemesi gerekn şeyleri bile söylemiş.... Yaşından bile utanmamış ben napıyorum bunlar kardeş hanımlarıdır die düşünmedi... bende gidip hesap sormadım yuttum bişeyden haberim yokmuş gibi

Canım boşver o zaman,eşinle mutlusun ya sen ona bak..

ben de istemiyorum ki zaten çok şükür bana bulaşmasınlar... öyle tuhaflar ki eltim olsun o olsun eltimle <aten allah muhafaza bir araya gelmem şeytan görsün yüzünü dedirtti bana... işte belki de yeni olmanın duygusallığı oldu bendeki sahiplenmeyi ilgi görmeyi bekledim.... Ya tanımadığım memleket tanımadığım insanlar çıkıp tek başıma gezemedim insan halden anlamazmıydı biraz yakın olsaydı canımı yeseydi değer görürdü aile ortamımız olurdu yok işte. ben burada en çok aile ortamına hasretim kendi canlarım yok yanımda burada ailem olur dedim olmadı... bu saatten sonra da zaten o mesafeyi ben bozmammmm

aynen öyle oldum işte DAMDAN DÜŞER GİBİ.....
dediğin gibi ne yararı var ne zararı elhamdulillah diycez artık....
kendimi rahatsız hissetmiyeyim değil mi o istedi böyle olmasını etlime sütlüme karıştırmıyorum.... geçen de kuran okuttum evimde buyur gel kuranım var dedim.... İnsan olsaydı anne sende gel yardım edersin ne bileyim pilavı yaparsın derdim. Yada ne yapmam lazım diye öylesine danışırdım... hoş olur böyle şeyler... ama haketmiyorsa asla göremez bendne bunları....

Son düzenleme:
Annesi olsaydı kocanın o zaman farklı olurdu; çünkü ben kendi adıma kayınvalidemle sorunum da olsa vicdanen rahatsız oluyorum; arama, sorma , gitme, gelme konularında yükümlü hissediyorum.

Ama senin böyle bir sorunun yok; ne kadar ekmek o kadar köfte.

kayınvaldemle karşı karşıya oturuyorum evleneli 1 sene oldu bide bebeğim var 4 aylık. ilk zmnlar kayınpederim yok diye dışarda çalışıyort başka ilde yani sürekli bendeydi evlendim 1 hafta sona yatıya geldi karşımda oturuyor düşünün :) bende başka şehire geldm istanbuldan küçük bir ile geldim çkalenin bir iline herkes yabancı zmnlka anladı istemedğimi gece gunduz ofF:S şimdi sık sık gelemiyor :) 2 gunde 1 ancak :)

BÖYLE İŞTE.... ÇOK İSTEDİM AİLE ORTAMIMIZ OLSUN SAMİMİYET OLSUN AMA YOK YOK YOK... ELİN GURBETİNDE ELİN İNSANLARINI TANIMAK ÇOK ZOR... BEN AŞK KADINIYIM DİYORUM BAZEN KENDİME... ÇÜNKÜ BEN SEVGİ SAYGI ÇERÇEVESİ İÇİNDE SÜPER BİR İLİŞKİ İÇİNDE OLAN ANNE BABANIN KIZIYIM... SÜPER BİR AİLE ORTAMINDAN ÇIKTIM GELDİM ŞİMDİ DE EŞİME YUVAMA AŞIĞIM... Tek eksiğim ailem yok...
Canım sıkıldığında balkondan bakarken gözlerim doluyor içim yanıyor annem olsa ona giderdim ya da o bana gelirdi diyorum. Kapısını çalacak kimsem yok...

ben de istemem zırt pırt gelmesini... yol yordam bilseydi yeterdi... benden alıp eltime yetiştirmesi çok adi bir hareketti çokkk... kocasının bilmesini çok isterdim gidip yüzleşecektim ne yapıyorsun diye olmaz dedim kayınpederim var arada yüz göz olmıyım dedim...
tek istediğimi lişkilerin samim olması ve belli bir sıcak ortamımızın olmasıydı... şimdi bu ikiyüzlülüğü de gördükten sonra ona sıcak bakamıyorum bende... 10 günde bir gidiyorum o yüzüme gülermiş gibi yapıyor bende gülermiş gibi çok ikili konuşmayız ortadan geliriz işte.... neyse böyle olsun zatennn

Tam tersini düşünün.Sürekli dibinizde."Bilmemkinin mevlüdü var, kınası var, daveti var, doğumu var, bidisi var, bıdısı var" diye her yere sizi çekeleye çekeleye götürse, sürekli evine çağırsa, size gelse bu sefer de "bir rahat vermedi" derdiniz.
Belki soğuk, belki çok düşünceli belki de mesafeli birisi ama bana içinde kötülük varmış gibi gelmedi.Gittiği ve sizi davet etmediği ya da birlikte gidelim demediği yer "Maldivler" değil sonuçta.
Burda o kadar kayınvalide sorununu okuduktan sonra bence şükretmelik bir durum.
Elti, görümce, kayınbirader..vs olaylarını da takmayın.
Sabah mı oldu, kurun güzel bir kahvaltı, varsa balkonunuzda, bahçenizde, olmadı içine çiçek niyetine koyduğunuz maydonozlu vazonuzla mutfağınızda.Eşinizle baş başa.O gitsin işe, açın bir müzik, kurtlarınızı dökün.Hafiften bir ev toplamanın ardından yapın bir kahve kendinize ohh, güzel bir öğle yemeği,sonrasında bir kitap okuyun, internetiniz de var, bir uğraş bulun kendinize, online yoga alıştırmaları, ingilizce dersleri, belki çince dersleri.Akşam yemeği ve eşinizle geçen güzel, huzurlu bir akşam.Güzel, sıcak, huzurlu evinizde huzurlu bir evlilik, huzurlu bir hayat.
Bırakın kaynananız sizi aramasın, eltiniz size küssün, görümcenizin büyük kaynının torunu sizi sevmesin.Hayat kısa ve kimse sizden değerli değil.Kendiniz için yeni bir hayata başlayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…