• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kayınvalide ev problemi

Ama papatya şöyle bir durum var. Üç evi üç çocuğu arasında bölüştürüyor. Miras gibi yani.
İnsanların düzenini bozup gelin evinize diyor.
“Evine” gittiğini zanneden insanlara bu kez bu ev benim diyor. Bu hiç hoş değil.
Ayrıca ben şuna da bakıyorum, konu sahibi kiraya gitsin tamam, e diğer kardeşlerin evi var ama.
Bu evlatlar arasında ayrımcılık oluyor. İki kardeş mirastan hak alıp otururken üçüncü kardeş neden kiraya gitsin? Bu öyle bir ebeveynin paşa gönlüm istedi öyle yaptım diyebileceği bir şey değil.
Böyle paşa gönlüm istedi diyenler üç çocuk yapmasın o zaman. Tek çocuk yapıp tüm imkanlarını ona kullansınlar.
Evlatlar arasında ayrım hoş değil kaldı ki kardeşlerin bile arasını açıyor ebeveynlerin bu yanlış tutumları.
Ben zaten kayınvalidenin tutumu doğru demedim ki . Aynı kayınvalideden bende de var . Benim çözümüm uzak kalmak ve işe yarıyor . Kadının niyeti baştan belli ama yakamoz . Ben köye gideceğim arada geleceğim oğluma verdiğim ev benim evimdir. Kaldı ki çoğu kaynana kendi vermediği evi sahipleniyor . Diğer gelinler ve eşleri memnun değiller ve sinir koymuslar. Kayınvalideler bilmiyor mu hangi gelinine ne yapabilir ? Benim fikrim en güzeli buna fırsat vermemek . Eşimin abisine ev alınmasına yardım edildi hala imkanlar sunuyorlar ama görüyorum orada korkunç bir hayat var .

yok ben ne demek istendiğini anlıyorum, birine bel bağlayıp iş yapmak iyi değildir ama insan ailesine de güvenmeyecekse... bir üye yorum yapmıştı babaannem de ev verdi ama utana sıkıla gelirdi diye. konu sahibi nereden bilsin, kardeşlerde böyle bir problem yok anladığım kadarıyla. verecekse lafını etmemeliydi :KK43:
kadınların ailelerinde de yapanlar oluyor ama çoğunlukla erkek aileleri ediyor maalesef, o yüzden mi en iyisi kimseden bir şey almamak, yan başına dön başına kira bile olsa kendi evinin saltanatını kendin sürersin kimseye minnet etmezsin, hiçbir şeyini kabul etmediğinden de ne kendi ailen ne de eşinin ailesi sana ait evde gelip istediğini yapamaz.

Aman Allah korusun🙏 öyle tabii arkasında olunacak elbette ama yani akıllarını da kullansınlar bir zahmet, senin kız kaç yaşında bilmiyorum ama benimki 29 oldu bu yaşta da aklını kullanmazsa tüh bana derim çünkü ben onun yaşındayken 6 yaşında çocuğu olup iradesiyle aklıyla her şeyi yönetebilecek kapasitedeydim, benim gibi ananın evladı vur kafasına al lokmasını olmasın bir zahmet, gerçi çenesi bana çekmiş nişanlısını fır döndürüyor ama umarım evlenince de devam ettirir bunu 😂
Allah tamamına erdirsin, hayırlısı olsun öncelikle...Ben senin yetistirdigin bir kızın öyle bir duruma düşeceğini hiç zannetmiyorum ama velev ki oldu, basireti bağlandı, hata yaptı, yine arkasında sen oldugun sürece o hatadan da dönmesini bilecektir. İyilerle karsilaşsınlar İnşallah, hicbirimize ihtiyaclari olmasın 🙏

Allah tamamına erdirsin, hayırlısı olsun öncelikle...Ben senin yetistirdigin bir kızın öyle bir duruma düşeceğini hiç zannetmiyorum ama velev ki oldu, basireti bağlandı, hata yaptı, yine arkasında sen oldugun sürece o hatadan da dönmesini bilecektir. İyilerle karsilaşsınlar İnşallah, hicbirimize ihtiyaclari olmasın 🙏
Aminnn cümlemizin evladını inşallah, iyi dileklerin için teşekkür ederim😘

her şeyi çok kendim yapmamdan mı yıllardır özgürlüğe alıştığımdan mı bilmiyorum ama evin atmacası benim😬

Ben zaten kayınvalidenin tutumu doğru demedim ki . Aynı kayınvalideden bende de var . Benim çözümüm uzak kalmak ve işe yarıyor . Kadının niyeti baştan belli ama yakamoz . Ben köye gideceğim arada geleceğim oğluma verdiğim ev benim evimdir. Kaldı ki çoğu kaynana kendi vermediği evi sahipleniyor . Diğer gelinler ve eşleri memnun değiller ve sinir koymuslar. Kayınvalideler bilmiyor mu hangi gelinine ne yapabilir ? Benim fikrim en güzeli buna fırsat vermemek . Eşimin abisine ev alınmasına yardım edildi hala imkanlar sunuyorlar ama görüyorum orada korkunç bir hayat var .
Evet, hangi oğlunu daha iyi eline aldıysa, hangi oğlu laf dinliyorsa onu kendi yaşadığı eve koymuş, çünkü onun karısını daha iyi kullanabilir. Bunun böyle olacağı baştan belliymiş. O ev baba ocağı, düğün bayram hep orda olacak; toplantılar orda yapılacak. Han kapısı gibi girdi çıktı olacak sürekli. Alsın koysun cebine mezara götürsün evini hiç gelemem öyle şeye.

Kadın 3 evini kiraya verip çatır çatır yemek yerine çocuklara vermiş, ilk baştada yazdim bu bizim ülkede bu şey demek 'hastalanırsam burada gelir kalırım, canım sıkılır merkeze gelmek isterim burada kalırım, misafirim olur burada ağrılarım' ebeveynler bu düşünceyle veriyor yoksa kiraya verir gezer tozar.
Eltilerde rahatsız diyorsunuz demek ki sadece size gelmiyor ama çevresi sizin orada olduğu için daha sık gidip geliyor.
Bunun tek çaresi kiraya çıkmanız. Çünkü Kadın gelecek bunun önüne geçemezsiniz. Evini size verdiği için kalmayı hak görüyor. Esinizde belli ki pasif, annem ev verdi gelme diyemem diye düşünüyor.

kadınların ailelerinde de yapanlar oluyor ama çoğunlukla erkek aileleri ediyor maalesef, o yüzden mi en iyisi kimseden bir şey almamak, yan başına dön başına kira bile olsa kendi evinin saltanatını kendin sürersin kimseye minnet etmezsin, hiçbir şeyini kabul etmediğinden de ne kendi ailen ne de eşinin ailesi sana ait evde gelip istediğini yapamaz.
Benim ailem mesela, konularimdan bilirsin...Babamın da annemin de hatri sayılır bir mal varlıkları var, öyle bir iki ev filan değil ama, çok daha fazlası...Biz iki kardeşiz ve bil bakalım bu mal mülke rağmen kim 17 yaşından beri it gibi çalışıyor? Tabii ki ben. Niye peki çunku adım gibi biliyorum ki erkek kardeşime oluk oluk akıtılan bana damlatilsa bile annem bedelini ağır ödetecek...Çok şükür kendi emegimle düşe kalka bugüne geldim ama eşim bir gün bile bu kadar sıkıntı çekiyoruz ananın evinde oturalım diyemedi. Diyemez çunku onun da ailesinden hiç desteği yok. Deseydi bile alırdı cevabını otururdu...Şimdi aileye de eşit mesefadeyiz, evlatlık vazifelerimizi fazla fazla yapıyoruz ama dediğin gibi hickimsenin ağız kokusunu da bu sayede çekmedik . Çalışıp didinip kendi saltanatimizi sürdük, temiz...

Son düzenleme:
Evet, hangi oğlunu daha iyi eline aldıysa, hangi oğlu laf dinliyorsa onu kendi yaşadığı eve koymuş, çünkü onun karısını daha iyi kullanabilir. Bunun böyle olacağı baştan belliymiş. O ev baba ocağı, düğün bayram hep orda olacak; toplantılar orda yapılacak. Han kapısı gibi girdi çıktı olacak sürekli. Alsın koysun cebine mezara götürsün evini hiç gelemem öyle şeye.
Evet bu da bir Türk ailesi klasiğidir. Yani toplumumuzda bu malesef bu şekilde . Bunun doğrusunu yanlışını konuşmakta boş geliyor bana. Mesela genellikle kız ailesi verirse ev o eve çok girip çıkmaz -istisnalari vardir-
Çünkü kendinde hak görmez erkek çocuk olunca kendilerinde hak görüyorlar. Oğullarının evi onların da evi gibi geliyor . Bu kültür bu şekilde. Modern yasamak isteyen kadınlar çalışıp gerekirse 1+1 evde oturmalı kayinailenin evinde oturup benim kurallarım geçerli olsun diyorsan eşin de sana ayak uyduracak o da çok düşük ihtimal

O nikahı kıyıp o eve girene kadar gözleri hiçbirsey gormuyorsa demek... Kocayı buldum oh bedava evi de var, iki de bilezik taktı diyip mutlu mutlu kiyiyorlar nikahı, kervan yolda duzulur misali, eve girdikten sonra da nasıl olsa ayaklarını keserim diye düşünüyorlar ama işte bazı KV Ler de o bileziklerin o evlerin karşılığını bekliyor dogal olarak...Sonra gelsin mağdur gelin tiyatroları
Bu dediğine çok inanmak istemiyorum. Benim ailemi bana yıllarca oku, çalış ayaklarının üzerinde dur, kimseye minnet etme kimseye muhtaç olma diye tembihledi. Aynı şekilde bende kızlarımı o şekilde büyütüyorum o yüzden ooo koca beyimin ailesinin evi varmış oraya kapak atsam gerisi kolay diye düşünen birilerinin varlığı, hele hele şu zamanda beni aşırı rahatsız ediyor
Hem kendi ailemin hem eşimin ailesinin malı mülkü birkaç kuşak yetecek insanlar, yinede kimseden birşey beklemedin çok şükür kendimiz de birşeyler edindik. Amaan bana zaten neler neler kalacak diye düşünmedik hiç. İnşallah kızlarımda düşünmez, kimsenin evine evim demezler

Benim ailem mesela, konularimdan bilirsin...Babamın da annemin de hatri sayılır bir mal varlıkları var, öyle bir iki ev filan değil ama, çok daha fazlası...Biz iki kardeşiz ve bil bakalım bu mal mülke rağmen kim 17 yaşından beri it gibi çalışıyor? Tabii ki ben. Niye peki çunku adım gibi biliyorum ki erkek kardeşime oluk oluk akıtılan bana damlatilsa bile annem bedelini ağır ödetecek...Çok şükür kendi emegimle düşe kalka bugüne geldim ama eşim bir gün bile bu kadar sıkıntı çekiyoruz ananın evinde oturalım diyemedi. Diyemez çunku onun da ailesinden hiç desteği yok. Deseydi bile alırdı cevabını otururdu...Şimdi aileye de eşit mesefadeyiz, evlatlık vazifelerimizi fazla fazla yapıyoruz ama dediğin gibi hickimsenin ağız kokusunu da bu sayede çekmedik . Çalışıp didinip kendi saltanatimizi sürdük, temiz...

Bizim ailede erkek kadin ayrimi yok. Dedemin arsalari var evi var Turkiye disinda ama zirnik verilmedi dedem hâlâ hayatta hic bir cocuguna (zaten 2 tanecik cocugu var) arsa vermemiş. Herkes evini arabasini vs kendisi calisip aldi önce, daha yakin yillarda babama bir ev verdi.
Ama ailem bana o kadar katı davranmadilar 😀 evlendikten cook sonra ev verildi (orada oturmadik hic) tek cocugum.
Normalde beni de hazira kondurmazlardi önce kendim ne yapiyorum ona bakarlardi ama calisamadim.
Turkiyede kalmaya devam etseydik calismamaya devam ederdim ama yakinda gidecegiz is hayatina girecegim. Ailemin iici rahatlar. 😄

Herkes evini kendi emeğiyle almış ya koskoca Türkiye'de hiç kimse eş ailesinin aldığı, verdiği evde yaşamamış halende yaşayanlar yok demek ki maşallah helal olsun.
İnsanlar kendi emeği ile birşeyler almış olması size neden bukadar ütopik geliyor bende buna çok şaşırdım aslında.

Diğer yandan bakınca da arkadaşlar . Bu aile didinmis üç ev yapmış . Kim bilir neler yaşadılar gençken nelerden kistilar. Kadının köye yerlesesi de yokmuş belli ki önce evi vereceğiz deyip sonra istememiş . Baktılar ki oğlan elden gidiyor e tamam gidelim gelip gideriz . Eski zaman insanları komşusunu görünce eve davet eder. Sizde bize buyrun klasik cümle. Şimdi bu ev benim mahremimden anlar mı ? Zaten komün gibi yaşanmış yıllarca. Etrafı , akrabası ,alıştığı düzen orada kadın da bu yaşamı sürdürmek istiyor . Bir şekilde o fedakarlık yapmış evlatlarini ev sahibi yapmış o da karşıdan fedakarlık istiyor . Bu topa bu yüzden en baştan girmemek lazım . Belki kendi annemiz olsa hepimiz bir yerde taviz veririz . Dolayısıyla eşler de bu tavizi istiyor çünkü ailesi de duygu sömürüsü yapacak .

Ama papatya şöyle bir durum var. Üç evi üç çocuğu arasında bölüştürüyor. Miras gibi yani.
İnsanların düzenini bozup gelin evinize diyor.
“Evine” gittiğini zanneden insanlara bu kez bu ev benim diyor. Bu hiç hoş değil.
Ayrıca ben şuna da bakıyorum, konu sahibi kiraya gitsin tamam, e diğer kardeşlerin evi var ama.
Bu evlatlar arasında ayrımcılık oluyor. İki kardeş mirastan hak alıp otururken üçüncü kardeş neden kiraya gitsin? Bu öyle bir ebeveynin paşa gönlüm istedi öyle yaptım diyebileceği bir şey değil.
Böyle paşa gönlüm istedi diyenler üç çocuk yapmasın o zaman. Tek çocuk yapıp tüm imkanlarını ona kullansınlar.
Evlatlar arasında ayrım hoş değil kaldı ki kardeşlerin bile arasını açıyor ebeveynlerin bu yanlış tutumları.
Ben bunada inanmiyorum
Bir anne-baba 3 evladı var ise 2sine ev alıp diğerini ayrımaz. Öyle birşeydi konusahibinin eşi aptalmı, niye sormuyor ailesine benim başım kelmi hayırdır diye? Bu gibi durumlarda genelde eşit olmaya çalışır aileler. Evet belki hepsine ev alacak gücü yetmez ama ozaman derki 2 ev alabiliyoruz buda bizden sonra birinize kalacak ya siz oturun biz kiraya çıkalım yada siz kiraya çıkın biz sizin kiranızı ödeyelim biz ölünce ev sizin olur. Ha konudaki eş bunu kabul etmez yada der yok öyle şeymi olur biz taşınalım siz istediğiniz zaman gelin kalın. Oda olabilir, anlaşmayı bilemeyiz konusahibi bile bilemeyebilir arkasından dönen dolapları. Yada daha farklı bir bölüşme olur işte diğerlerine ev verildiyse öbürüne araba verilir yada daha fazla altın yapılır. Bişey olur yani. Birilerine ev verirken birilerinin eşi köle izaura niyetine kullanamaz kimse. Eğer eşin rızası yoksa olmaz yani. Yapılıyorsa eşin kesin bir parmağı vardır o işte.

Bu dediğine çok inanmak istemiyorum. Benim ailemi bana yıllarca oku, çalış ayaklarının üzerinde dur, kimseye minnet etme kimseye muhtaç olma diye tembihledi. Aynı şekilde bende kızlarımı o şekilde büyütüyorum o yüzden ooo koca beyimin ailesinin evi varmış oraya kapak atsam gerisi kolay diye düşünen birilerinin varlığı, hele hele şu zamanda beni aşırı rahatsız ediyor
Hem kendi ailemin hem eşimin ailesinin malı mülkü birkaç kuşak yetecek insanlar, yinede kimseden birşey beklemedin çok şükür kendimiz de birşeyler edindik. Amaan bana zaten neler neler kalacak diye düşünmedik hiç. İnşallah kızlarımda düşünmez, kimsenin evine evim demezler
İşte biz de bunu anlatmaya çalisiyoruz, kizilmasi gereken kocanın ailesi değil... Kızını iki bilezige, tapusu ilkokul mezunu yaşlı bir kadının üzerine yapılmış bir eve güvenip tamah edecek şekilde yetiştiren kadının ailesi asıl problem. Ama maalesef yeni nesilde bile hala bu görgüyle (veya görgüsüzlük) le yaşayıp, işlerine gelmeyen kısmında da modern aile yapısının beklentilerine giren çok kadın var...Ama tabi lahanayı yedikten sonra sapına gelince işten geçmiş, çocuklar dogurulmus, baba evinin kapısı yüzlerine kapatılmış buluyorlar kendilerini. Sonra veryansın işte...

Bizim ailede erkek kadin ayrimi yok. Dedemin arsalari var evi var Turkiye disinda ama zirnik verilmedi dedem hâlâ hayatta hic bir cocuguna (zaten 2 tanecik cocugu var) arsa vermemiş. Herkes evini arabasini vs kendisi calisip aldi önce, daha yakin yillarda babama bir ev verdi.
Ama ailem bana o kadar katı davranmadilar 😀 evlendikten cook sonra ev verildi (orada oturmadik hic) tek cocugum.
Normalde beni de hazira kondurmazlardi önce kendim ne yapiyorum ona bakarlardi ama calisamadim.
Turkiyede kalmaya devam etseydik calismamaya devam ederdim ama yakinda gidecegiz is hayatina girecegim. Ailemin iici rahatlar. 😄
Ben sizin sıralamada senden önceki nesil gibiyim. Bana henüz bişey kalmadı ama iyi bir eğitim almam ve aileden kalacaklara veya kocaya guvenmeden kendi emeğimle varolmak öğretildi sadece... Böylece sonraki nesle aktaracak kadar birikimi yapmak bana nasip oldu...Benim kız da senin gibi tek çocuk ve benim de ona katı davranmaya hiç niyetim yok valla...Benim gibi olsun, it gibi çalışsin veya kocaya katlansin, zorluk yaşasın asla istemem... Sefan olsun kız, bizim nesil hepsini sizin şu ferah ferah konuşmanız, şu güler yüzünüz için yaptı ...Ez gitsin...

Son düzenleme:
Bedavadan ev sahibi olmuşsunuz. Kendinizi diğer elitlerle kıyaslamak yerine normal yetişkin bireylerle kıyaslarsanız mutlu olursunuz diye düşünüyorum😌
Çünkü bizler ev sahibi olmak için çoluğumuzu çocuğumuzu bırakıp sabahın köründe işe gidiyoruz mesela. Bizim günahımız ne.
Ne kadar haklı ve yerinde bir yorum.
Benimde eltim bedavadan kayınvalidemin evine yerleşti. 1 ay bile kira ödemedi !!! Ev almak için peşinat biriktirmedi, zorlanmadı, sabahın köründe çocuklarını bırakıp işe gitmek zorunda kalmadı. Yarın yaşlanıp bakıma mutlaka olduklarında sizinde anneniz diyecekler !!!
Bizim suçumuz ne ?

Ben bunada inanmiyorum
Bir anne-baba 3 evladı var ise 2sine ev alıp diğerini ayrımaz. Öyle birşeydi konusahibinin eşi aptalmı, niye sormuyor ailesine benim başım kelmi hayırdır diye? Bu gibi durumlarda genelde eşit olmaya çalışır aileler. Evet belki hepsine ev alacak gücü yetmez ama ozaman derki 2 ev alabiliyoruz buda bizden sonra birinize kalacak ya siz oturun biz kiraya çıkalım yada siz kiraya çıkın biz sizin kiranızı ödeyelim biz ölünce ev sizin olur. Ha konudaki eş bunu kabul etmez yada der yok öyle şeymi olur biz taşınalım siz istediğiniz zaman gelin kalın. Oda olabilir, anlaşmayı bilemeyiz konusahibi bile bilemeyebilir arkasından dönen dolapları. Yada daha farklı bir bölüşme olur işte diğerlerine ev verildiyse öbürüne araba verilir yada daha fazla altın yapılır. Bişey olur yani. Birilerine ev verirken birilerinin eşi köle izaura niyetine kullanamaz kimse. Eğer eşin rızası yoksa olmaz yani. Yapılıyorsa eşin kesin bir parmağı vardır o işte.
Ama böyle aileler gerçekten var, hiç görmemenize şahit olmamanıza şaşırdım.
Arkadaşımın dedesi evini en sevdiği torunu üzerine yaptırmış. Vefat edince anlaşılıyor. Tüm sülale birbirine giriyor konu mahkemeye taşınıyor falan. Akrabalarımda da gördüm. Burada da okuyoruz. Daha geçenlerde evde çirkin ördek muamelesi gören üniversiteli kızın konusunu okudum. Konuları referans alamayız gerçek mi doğru mu ama zaten çevremizde mutlaka görmüşüzdür. Bu konuyu da anlatılanlar üzerinden değerlendiriyoruz. Üç ev, üç çocuk ama birinin evi üzerinden “bizim ev” baskısı yapılıp kira alternatifi sunulması adaletli değil.

Ben bu maddi konuların sadece maddi olarak evlatlara dokunmadığını psikolojik olarak da etkilediğini düşünüyorum. Kardeşime daha çok verildiyse onu daha çok seviyor gibi gibi travmalar. Bu sebeple kardeşlerin arası bozuluyor işte. Aynı şeyi tekrarlıyorum bu adaleti sağlayamayacak zihniyette olanlar birden çok çocuk yapmasın.

Diğer yandan bakınca da arkadaşlar . Bu aile didinmis üç ev yapmış . Kim bilir neler yaşadılar gençken nelerden kistilar. Kadının köye yerlesesi de yokmuş belli ki önce evi vereceğiz deyip sonra istememiş . Baktılar ki oğlan elden gidiyor e tamam gidelim gelip gideriz . Eski zaman insanları komşusunu görünce eve davet eder. Sizde bize buyrun klasik cümle. Şimdi bu ev benim mahremimden anlar mı ? Zaten komün gibi yaşanmış yıllarca. Etrafı , akrabası ,alıştığı düzen orada kadın da bu yaşamı sürdürmek istiyor . Bir şekilde o fedakarlık yapmış evlatlarini ev sahibi yapmış o da karşıdan fedakarlık istiyor . Bu topa bu yüzden en baştan girmemek lazım . Belki kendi annemiz olsa hepimiz bir yerde taviz veririz . Dolayısıyla eşler de bu tavizi istiyor çünkü ailesi de duygu sömürüsü yapacak .
Aynen öyle..Erkek annesi olunca hırsli gelinlerimizin gözü dönüyor ama kimse de dönüp kadının ailesi nerde, ne yapmış diye sormuyor... Dün burda bir konu vardı, babasının ölümünden sonra kadını annesi ve kardeşleri mirastan dışlamış, bildiğin çökmusler kadının milyarlarca değerinde hakkına, davalık olmuşlar, anne bariz evlat ayırıyor ama burda o anne bile haklı bulundu. Neymiş , malı damat mı yesinmiş! Damat tembelmiş, hayirsizmiş anne haklıymış ....E işsiz güçsüz, evde yan gelip yatan gelinler, daha ölmemiş kayinailenin malına bile hakkım da hakkım diye çökerken canhıraş savunuyoruz, KV ye lanetler okuyoruz da, begenmedigimiz damadı bahane edip niye o ölmüş babasının yasal mirasını bile evladından torunlarından kaçıran anneye hak veriyoruz! İki yüzlüyüz vesselam...

Son düzenleme:
Yorumlardan anladığım kadarıyla kimsenin ailesin ya da çevresinde oğluna/kızına ev verip sınırlarına saygı duyan yok. Bu beni biraz şaşırttı. Maddi durumu dahilinde çocuğuna ev verip özeline saygı duyan insanlar da az değil. Kayınaile ile bir oturanlara veriyoruz bu tepkileri orası onun evi diye ama bu konuda mana veremedim bu cevaplara. Eşyasını çıkarmış, boş evi alın bu artık sizin diye teslim etmiş. Kadın kendi eşyalarını yerleştirmiş. Ne demek senin evin değil orası? Bana çok uzak böyle şeyler ya, kk son zamanlarda çok evlat düşmanı.

Back