• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kardeş kıskançlığı

Bakbideburdan

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
30 Ekim 2019
359
617
103
30
Bu aralar bu konu üstünde araştırmalar yapıyorum. Pedagogların makalelerini okuyorum. Kitaplar araştırıyorum. Ama tabi şöyle bir şey var ki deneyimlemiş annelerden tavsiyeler almak en değerlisi olacaktır. :KK16: Tecrübeli anneler neler yaptınız ? Neler yapmadınız ?

Zor olacak ilk başlarda illa ki ama güzel olacak. 2 yıl sonra ikisini yanyana parkta el ele koşarken oyun oynarken gördüğünde iyi ki diyeceksin.
Kardeşini kıskanır Kıskanmamasi sizin elinizde

Bu aralar bu konu üstünde araştırmalar yapıyorum. Pedagogların makalelerini okuyorum. Kitaplar araştırıyorum. Ama tabi şöyle bir şey var ki deneyimlemiş annelerden tavsiyeler almak en değerlisi olacaktır. :KK16: Tecrübeli anneler neler yaptınız ? Neler yapmadınız ?

Kaç yaşında büyük

3 çocuk var

10 yaş erkek ,7 yaş erkek,2.5 yaş kız

Valla hep var kıskançlık orta yolu bulamadım bence daha yeni başlıyor 😱

Bazı şartlar oluyor ki adil olamiyorsun şahsen adil davranamadim bazen :(
Şöyle, çocuğun karakterine göre diğer herkes bazı şeylere tolerans gösteriyor, göstermeli de.
Ama küçük, güçsüz vs diye haklı olmadığı bir konuda tutulmak, büyük diye diğerinden anlayış beklemek yanlış.
Kavgalara bile can acıtıcı noktaya gelene kadar karışmamak lazım.

Aralarinda üc yas var
Kiskanclik falan olmadi, ha beni paylasamiyorlar o ayri onun kiskancligi oluyor
Birini bir bacagima digerini bir bacagima oturtturup seviyorum
Kizdigim zaman ikisine de kiziyorum ikisi de ayni durumda oldugundan yine birbirlerine karsi duygu olusmuyor
Sansim büyük kizimin sakin olmasi
Ama bugün kücügüne vurdu mesela, kizdim bu sefer korktu agladi, oglum ablasini gitti öptü yine de agladi kizim ona kizdim diye
Böle durumlarda yapacak birsey olmuyor
Ama yaslari ne kadar yakinsa kiskanclik da o kadar az oluyor
Ha sevgiyi paylasamama durumu oluyor, beraber öpüp havayi gidiklayarak yumusatiyorum, sirayla bana gidiklatiyorlar kendilerini
Adil olmaya calisiyorum, bazen büyüge fazla yüklendigim oluyor sorumluluklari kücügüne göre daha fazla oldugu icin
Ama sürekli aciklama yapiyorum
Sürekli de onlari sevdigimi sözlü sekilde bildiriyorum
Onu seviyorsun beni sevmiyorsun olayi kalmadi bu sayede
Büyük 6 kücük 3 yasinda neredeyse

Şöyle, çocuğun karakterine göre diğer herkes bazı şeylere tolerans gösteriyor, göstermeli de.
Ama küçük, güçsüz vs diye haklı olmadığı bir konuda tutulmak, büyük diye diğerinden anlayış beklemek yanlış.
Bizde durum farklı istediği olmadığında moraran bayilan bir çocuktu küçük oğlum bu geçene kadar her olana he dedik

Her istediğine tamam dedik

Büyük oğlum o kadar alıştı ki o oyunda birinci olmasa bile birinci oldun derdi o yüzden

Küçük oğlum kaybettiğinde ağlar şuan

Ama küçükken biz ona bunu söylesek ağlayarak kendinden geçiyor kasiliyordu maalesef :/

Şimdide morarmalar bayılmalar geçti büyüyünce

Tabi ki yenilemeyi hazmedemeyen her istedigi olan bir çocuk da büyümüş oldu daha da zorlaştı herşey :/

Bunu anlamam için henüz 3 ayım var :KK70:
Az kalmış 😊 saglıkla gelsin bebiş

Bir şey yapılamıyor maalesef.
Adil olmak dışında.
Peki nasıl adil davranıyorsunuz ? Yaşlarını ve karaktelrlerini baz alarakmı yoksa aynı şekildemi muamele gosteriyorsunuz?

Zor olacak ilk başlarda illa ki ama güzel olacak. 2 yıl sonra ikisini yanyana parkta el ele koşarken oyun oynarken gördüğünde iyi ki diyeceksin.
Kardeşini kıskanır Kıskanmamasi sizin elinizde
Ben de o kıskanmaması için neler yapabilirim o sorunun cevaplarini ariyorum 😊 Siz neler yaptınız ?

Kaç yaşında büyük
20 aylik olucak diğer bebeğim dogduğunda :anne:

Söz ile de mi karışmamak lazım ? Özellikle kavga konusunda biraz hassasım. Kücüklügümde erkek kardesimle kavga ediyorduk nefesi sıkışmıştı. O zamandan beri ne erkek kardesimle ne de ablamla kavga etmedim. :KK43:

Aralarinda üc yas var
Kiskanclik falan olmadi, ha beni paylasamiyorlar o ayri onun kiskancligi oluyor
Birini bir bacagima digerini bir bacagima oturtturup seviyorum
Kizdigim zaman ikisine de kiziyorum ikisi de ayni durumda oldugundan yine birbirlerine karsi duygu olusmuyor
Sansim büyük kizimin sakin olmasi
Ama bugün kücügüne vurdu mesela, kizdim bu sefer korktu agladi, oglum ablasini gitti öptü yine de agladi kizim ona kizdim diye
Böle durumlarda yapacak birsey olmuyor
Ama yaslari ne kadar yakinsa kiskanclik da o kadar az oluyor
Ha sevgiyi paylasamama durumu oluyor, beraber öpüp havayi gidiklayarak yumusatiyorum, sirayla bana gidiklatiyorlar kendilerini
Adil olmaya calisiyorum, bazen büyüge fazla yüklendigim oluyor sorumluluklari kücügüne göre daha fazla oldugu icin
Ama sürekli aciklama yapiyorum
Sürekli de onlari sevdigimi sözlü sekilde bildiriyorum
Onu seviyorsun beni sevmiyorsun olayi kalmadi bu sayede
Büyük 6 kücük 3 yasinda neredeyse
Bazıları da yas aralığı az diye daha çok kıskanclık olduğunu savunuyorlar. Cocuğun karakterine bağlı diye bir sonuç çıkıyor bu durumda da. Benimki minik daha ama algılari fazla açık. Yegenimi kucağıma aldığımda onunla da ilgileniyorsan tepki vermiyor ama yegenim agladığında almişsam ve ona bakmıyorsam ağlamaya başlıyor. Bakalım kendi kardesine tutumu ne olucak.. Sözle anlatmanız sevginizi çok güzel. Bende duygularımı doğduğundan beri sözle de anlatiyorum bıcırığıma 💕 öyle de devam ederim sizin gibi

Bizde durum farklı istediği olmadığında moraran bayilan bir çocuktu küçük oğlum bu geçene kadar her olana he dedik

Büyük oğlum o kadar alıştı ki o oyunda birinci olmasa bile birinci oldun derdi o yüzden

Ama küçükken biz ona bunu söylesek ağlayarak kendinden geçiyor kasiliyordu maalesef :/

Tabi ki yenilemeyi hazmedemeyen her istedigi olan bir çocuk da büyümüş oldu daha da zorlaştı herşey :/
Ya canim benim ne kadar büyükmüş tepkileri 😔 yaş aralıklari ne kadar ? Çogunlukla büyükte oluyor davranış bozuklukları ama sizde daha farklı. Bunlar yaşanırken doktorunuza bahsetmişmiydiniz ?

Söz ile de mi karışmamak lazım ? Özellikle kavga konusunda biraz hassasım. Kücüklügümde erkek kardesimle kavga ediyorduk nefesi sıkışmıştı. O zamandan beri ne erkek kardesimle ne de ablamla kavga etmedim. :KK43:

Bazıları da yas aralığı az diye daha çok kıskanclık olduğunu savunuyorlar. Cocuğun karakterine bağlı diye bir sonuç çıkıyor bu durumda da. Benimki minik daha ama algılari fazla açık. Yegenimi kucağıma aldığımda onunla da ilgileniyorsan tepki vermiyor ama yegenim agladığında almişsam ve ona bakmıyorsam ağlamaya başlıyor. Bakalım kendi kardesine tutumu ne olucak.. Sözle anlatmanız sevginizi çok güzel. Bende duygularımı doğduğundan beri sözle de anlatiyorum bıcırığıma 💕 öyle de devam ederim sizin gibi

Mesela söyle bir inanış var. Deniyor ki büyük çocuğun yanında küçük çocuğu sevmeyin.

Ben buna asla katılmıyorum.
Biz büyük çocuğa sevgiyi nasıl asilayacagiz sevmezsek.
Sadece tek yapabileceğimiz gözüne soka soka değilde ona öğretir gibi sevmeliyiz.

Küçük anlamaz deme. Her şeyi Paylaş 20 aylık bebeginle.
Onun çok savunmasız olduğunu sevilmek istediğini anlat.

Birlikte sev her zaman. Küçük olanı sevmeden önce büyük olanı sev. Op kokla. Seni seviyorum de bol bol.
Hadi şimdi kardeşini sevelim de. Onun ellerinden tut küçük olanın başını oksat. Bunun gibi şeyler. ..

Mesela söyle bir inanış var. Deniyor ki büyük çocuğun yanında küçük çocuğu sevmeyin.

Ben buna asla katılmıyorum.
Biz büyük çocuğa sevgiyi nasıl asilayacagiz sevmezsek.
Sadece tek yapabileceğimiz gözüne soka soka değilde ona öğretir gibi sevmeliyiz.

Küçük anlamaz deme. Her şeyi Paylaş 20 aylık bebeginle.
Onun çok savunmasız olduğunu sevilmek istediğini anlat.

Birlikte sev her zaman. Küçük olanı sevmeden önce büyük olanı sev. Op kokla. Seni seviyorum de bol bol.
Hadi şimdi kardeşini sevelim de. Onun ellerinden tut küçük olanın başını oksat. Bunun gibi şeyler. ..
Haklısınız. Emzirme konusunda ne yapmalıyım onu bilmiyorum ama.. Yaninda emziirme diyen çok var. Bende yaninda sevmek istiyorum dediğiniz gibi abartmamak sartiyla 😊 biraz abarti severim bebekleri bakalim nasil durdurucam kendimi :KK48:

Bizde de o büyük oğlum😂
İşte bahsettiğim karakterine göre tölerans tam olarak bu.
Benimkilerin arası 14 ay, o sebeple aşırı zorlanıyoruz.
Büyük oğlum her şeyi kendine ister, canı sıkılımca kardeşinin üzerinde kazağı giymek için bile böğüre böğüre ağlayabilir.
Bu sırada küçüğü ikna etmek ya da kar zarar hesabıyla küçüğüm ağlamasını tercih etmek zorunda kalıyoruz.
Ama küçüğün hakkını patlasa da ağlasa da büyüğe asla yedirmem😂

Az kalmış 😊 saglıkla gelsin bebiş

Peki nasıl adil davranıyorsunuz ? Yaşlarını ve karaktelrlerini baz alarakmı yoksa aynı şekildemi muamele gosteriyorsunuz?

Ben de o kıskanmaması için neler yapabilirim o sorunun cevaplarini ariyorum 😊 Siz neler yaptınız ?

Benimkilerde yaş aralığı yok denecek kadar az, 1 yaş gibi araları.
O sebeple kim neyi hakediyorsa öyleyiz😂
Karakterleri işin içine girince ikisine de müsamaha gösterdiğimiz durumlar var ama, yine de sezarın hakkı sezara durumundan çoğunlukla vazgeçmem.

Haklısınız. Emzirme konusunda ne yapmalıyım onu bilmiyorum ama.. Yaninda emziirme diyen çok var. Bende yaninda sevmek istiyorum dediğiniz gibi abartmamak sartiyla 😊 biraz abarti severim bebekleri bakalim nasil durdurucam kendimi :KK48:
Emzir canım. Hiç bir şeyi gizli yapma. O bunu bilsin. Doğal olan şeyleri anormal olarak göstermeyelim cocuklarimiza.
Kendi de gelip emek isteyebilir. Benimki istemişti. Ben de çok karşı cikmadim öptü göğsümü emek istemedi biliyordum öyle olacağını. Şunu söyledim senin sütün var ama onun yok o yüzden ona burdan süt veriyorum o senin sütünü icemez dedim .inek sütünden bahsediyorum.
Öyle öyle alıştı.
Şimdi büyük 3 yaşında küçük 1 bucuga yaklaştı. Küçük isiriyor bazen . Büyük. Anne Bebek memeyi acitti diyor. :)
Öyle böyle alisiyorlar

Emzir canım. Hiç bir şeyi gizli yapma. O bunu bilsin. Doğal olan şeyleri anormal olarak göstermeyelim cocuklarimiza.
Kendi de gelip emek isteyebilir. Benimki istemişti. Ben de çok karşı cikmadim öptü göğsümü emek istemedi biliyordum öyle olacağını. Şunu söyledim senin sütün var ama onun yok o yüzden ona burdan süt veriyorum o senin sütünü icemez dedim .inek sütünden bahsediyorum.
Öyle öyle alıştı.
Şimdi büyük 3 yaşında küçük 1 bucuga yaklaştı. Küçük isiriyor bazen . Büyük. Anne Bebek memeyi acitti diyor. :)
Öyle böyle alisiyorlar

Söz ile tabi ki müdahale ediyorsunuz ama ‘kavga etmeyin, anlaşın’ vs diye.
Benimkiler birbirlerine bir şey yapınca ‘ayrılın, tamam’ diye bağırır, el atarım duruma.
Diğer itişmelerinde beklerim problemlerini kendilerini çözmesi için.
Ama küçük büyüğe vurduysa, o an ayırmam.
Büyüğün de ona vurma anını bekler, adalet sağlanınca ayırırım.
Tabi benimkiler 14 ay arayla, güç dengesizliği yok arada.
Fazla aralıklı çocuklarda güç dengesizliğinden bunu yapmak akıllıca olmaz.

Back