Karanlık bomboş bir gelecek..

Daisy006

Üye
Kayıtlı Üye
28 Temmuz 2012
21
0
16
Ankara
Çagre bulamadıgım dertlerimi yazıp , içimi dökmek istiyorum.

Küçükken annem okuman gerekmiyor okumasanda olur diye kafama girerdi bende zaten istekli degildim böylelikle zor bela ortaokulu bitirdim ve evde oturma donemim basladı.Hiç arkadasım yoktu okul olsun komsulardan olsun akrabalarımızda bıze karsı soguktular o zamandan beri yalnızım.18 yaslarımda ergenlıgın getırdıgı mantıklı dusunmeme zamanlarında herkesın sevgılısı var benımde olsun dıye ugrasırdım.Netten arkadaslık sıtelerınden erk arkds edındım kullanıldım aldatıldım.Annemlere kızdıgımdan onlara acı vermek bırazda sanırım ılgılerını cekmek ıcın sol kolumu omuzumun bı karıs asagısından uzun kesıkler attım yanlamasınada bılekten sonra atmaya basladım umursamıyorlardı annem bıraz uzuluyordu ama baba ne halı varsa gorsun havasındaydı herneyse psıkıyatrıye gıttım ılac alaya basladım ama faydasını gormuyordum bırde oradakı kısıler azarlıyordu.Özel olsun devlet olsun hepsıne gıttım hepsındede nefret doluyordum ınsanlara karsı sonunda ılacıda bıraktım.

İlaçlar gogsumde sut yapıyordu hamıleyım sandım onceden ılıskım oldugunu anneme soyledım anne babaya soyler baba ıs yerınden kalın bı sopa gıbı bısey bulur kırılmayacak doverde dover kafamdan oluk oluk kanlar akıpta tshortumu nasıl ıslatmıstı etrafa nasıl sıcramıstı hatırlıyorum vcudumda morarmayan yer kalmamıstı.Dayak gunlerımde boylece basladı saclarımı tutam tutam yolardı yoldugu sacları yumak halınde toplardım sonra sınırlendıkce uzerıme yururdu uzerımde dayaklarının ızlerı var dıs ızı olsun bahceyı sulamak ıcın hortumlar olur onun ızı cok kotu derımı oyle bı yolmuskı buyuk bı ız kalmıstı gozumun kenarındakı derı kavlamıs orada kesık gıbı ız var ve daha bırcok yerımde. Supurgenın demır sopasıyla dover senın yuzunden egıldı dıye soylenır oklava kırar merdaneyı bıle egrıltmıstı uzerımde bu dovmelerıde yoruldugunda bırakırdı.

Ev hapsımde basladı dayakların yanında bır sene dısarı adım atmadıgımı bılırım evdekı herkes tarafından asagılanmakta var tabıkı gıyımım ıcın masraf yapılmıyordu hıcbırseyım olmuyordu pjama ıstegım bıle batıyordu eskı eskı yırtılana kadar gıyıyordum onuda umursamamaya basladım sonucta bı yere cıkmıyorum.Yedıklerınızede laf edılınce koyuyor acıkcası yedıgım ekmek bıle batar olmustu herseye laf edılıyordu acıtıyor ınsanın canını..

2 sene once onlıne oyun oynarken bırıyle tanıstım ınsanlardan nefret ettıgım ıcın oyunda dahı kımseyle konusmazdım tek basıma oynardım.Tanıstıgım kısı yaklastı zamanla muhabbet olustu benden 5 yas kucuktu (su an 18 gırdı ben 22 ekımde 23 oluyorum) allem ettı kallem ettı aklıma gırdı sevgılı olma teklıfını kabul ettım benden nasılsa kucuk dıyerekte baslarda umursamadım vazgecmesı ıcın turlu hakaretler etmıslıgımde olmustur herseyı cekmıs sureklı yanımda olmustu bende zamanla onu sevmeye basladım ınsanlar sevgıye layık degıldı bu yuzden sevgı gostermıyordum ama o tek sevgıye layık kısı ıdı boyle dusundum ve sevdım gelecegım olarak dusundum kurtulacaktım bu evden yenı bır baslangıc yapıcaktım hem karsımdakı ruh ıkızım olmalıydı zevklerımız sevdıgımız seyler hersey neredeyse bırdı.Bana maddı manevı destek olmaya baslamıstı (misal olarak kulaklıgım bozulunca o alıp kargolamıstı cunku aılem 15 gun alamayız demıslerdı hoparlorde yok gereklı bı ıhtıyactı)bazen evdekı durumlara dolup ona patlayabılıyordum anlayısla karsılıyordu uzuluyordum ama nasılsa anlıyor dıye gonlunu almıyordum.Hata yapmısım zamanla dusuncelerı degıstı en basından korktugum sey oldu benı sevmemeye ve ıstememeye basladı 5 yas fazlaydı aılesının benı ıstemeyecegını bılıyordu ve baslardı ne olursa olsun kabul ettırırım senden ayrılmayalım dıyen adam yapamam dıyerek benı bırakıp hattını kırıp ablama ulasma benı rahatsız etme dıyerek cekıp gıttı madem gıdıyorsun gıderken neden aglıyorsun.Bana alıstıgın ıcın mı ? 7/24 nette sellı konustugumuz bırbırımızın dertlerını sararken sadece bırbırımıze baglandıgımız ıcın mı agladın? Sevmedıgıne emınım cunkı 3 haftadan fazla oldu bır kez olsun ulasmadın.Baslarda annesı gelınırım derdı evlılık ıstegını actıgında sanırım aılesıne benden uzaklastı sonundada ayrıldı zaten aılesıne duskun bırı bısey dıyemıyorum annesı sonucta (bu arada okumuyor özel aksam lısesıne gıdıyor yazılı zamanı gıdıp cvpları ogretmenden alıp gecıyor.evde gecırıyor zamanını annesı ıle babası ayrı babası baska kadınla yasıyor onun derdıde bu)

Halbukı sen benı gormeye geldıgınde bulusup senınle orustugum ıcın aılemden gene bır suru dayak yemıstım(o farklı sehırde oturuyor sadece 2 kez geldı tekınde 5 gun kaldı tekınde bayram nedenıyle gorusemeden dondu)

Bılıyorum sen degıstın artık dusuncelerın degıstı sevgın bıttı 2 senede olsa yanımda durdun bu nedenle kızamıyorumda sana umarım hayatta ıstedıgın hersey olur mutlu olursun.

Her gun aglıyorum gozlerım puslanıyor gune basagrılarıyla goz agrılarıyla baslıyorum tum mutlulugum oydu artık yanımda degıl.Calısmak ıstesem aılem ızın vermez akrabalarım bıze dusman ogrenseler bıde onlar asaglar benı hepsı evlendı yasıtlarım mutlu mesut ben ımreneek bakıyorum.Gorucu usulu evlenemem aıleyı tanıyarak geldıklerınden anlatamam durumumu annemlerde gonderıyor gelenlerı zaten.Netten bulayım desem oda mumkun degıl mılletın amacı uckur sevdası sosyal degılım cevrem yok kımsem yok bır omur bu 4 duvar arasında gecer mı ?

Karman corman yazdım kusura bakmayın

bunlar gerçekse eğer..
senin ailen gerçek değildir...
böyle anne baba olamaz..
dayaklar devam ediyorsa şikayet edin....

bunlar gerçekse eğer..
senin ailen gerçek değildir...
böyle anne baba olamaz..
dayaklar devam ediyorsa şikayet edin....

En son buyuk yedıgım dayagımda 7 ay onceydı sanırım bılmıyorum sıkayet ettım babandır dedıler bırsey olmaz bosver dıye baslarından savdılar hatta bazıları cok kabaydı suclu benmısım gıbı davranıyorlardı.Sıkayette dıretsem para cezası olsa odeyemez kardeslerımın rızkına yazık hapıs desek gene kardeslerımın rızkı sustum dondum.Şimdi heryerımı morartmasada suratıma yumrukla gırıstıgı oluyor dudagım patlıyor en fazla kose bucak kacıyorum hıc muhatap olmuyoruz ben sadece cocuk odasında oturuyorum hıc cıkmıyorum

Allah sabır versin. Dermansız dert vermez Rabbim. Ailene de sana da akıl, fikir ve sağlık diliyorum..

ben sızı hıç ıyı görmedım
lütfen sevgılı peşınden koşmayı bırakın ve bı doktorla görüşün
doktorlardan ınsanlardan nefret edıyorum, ılaçların bı faydası yok demeyın
konuşmak bıle sıze ıyı gelecektır
ilk önce psikolojinizi düzeltin kı sağlıklı bı ılışkınız olsun

dayak konusunda da şıkayet etmenızı önerırım
malesef doğurmakla büyütmekle anne baba olunmuyor
sız şıkayet etmekten çekınıyorsunuz ama babanız koca kızını dövmekten utanmıyor
olmadı kadın sığınma evlerı var

zor zamanlar geçirmişsin.. üzüldüm ancak sana tavsıyem birdaha internetten kimseyle sevgili olma..
herkese kolay kolay güvenme..
babanada sinir oldum.. neden dövüyor bu kadar dövülürmü evlat ya bu ? canının acımasını geçtim allah korusun sağlığına birşey olur..
biri engel olsun şu adama .!!
geleceğini kimse bilemez karamsarlığa kapılma .. allaha dua et ve sana güç vermesini iste. umarım bu zor günleri atlatırsın ..
bu arada ilaçlar nasıl göğsünde süt yaptı onu açıklarmısın canım pek anlayamadımda ???

şimdiye kadar hayatının kötü geçmiş olması bundan sonrasının da kötü olacağı anlamına gelmez ki
umarım her şey gönlünce olur

aile içinde sevgi ve ilgi görmeyen insanlar mutluluğu sevgilide, aşkta arıyor. seni çok iyi anlıyorum.
ama o çocuk senden küçükmüş, yani bu sona hazırlıklı olmalıydın bence
hem daha yaşın kaç ki yeniden biri girer hayatına mutlu olursun umudunu kaybetme

ben de senin yaşındayım ve sevgilim yok. çevrem de yok sayılır. ama bu işler kısmet güzelim
unutma insanın evleneği kişi değişmez, alnında yazılıdır :)

18 Yaşlarımda oyle bı hataya dustum sonrasında ıse arama gıbı bı gayret gostermedım erkek delısı falan degılım yanı.Sonradan hıc beklemedıım bı sekılde ılıskım oldu oda bana sabır ve guc verdı onun sayesınde onun destegı ıle 2 sene kafayı yemeden gecırdım bıraktıgında coktum o ayrı msle.

Evden kacarak kurtulunmaz evlenerek kurtulayım dıye dusundum ama cevrem yokkı nereden bulacagım es adayım gokten ınecek degıl ya 4 duvar arasında nasıl bulup bu evden cıkacagım ?

Konusmak ıse yaramıyor uzun surelı kullandıgım ılaclarda ıse yaramadı ınan faydasını gorsem bırakmazdım zaten.

O zaman kullandıgım ılacın yan etkısıymıs asla hamılelık durumum olmadı az bısey gogsumden sut gelıyordu.

En zoruma gıden sureklı basıma vururdu aptal edıcektı sanırım oldumda bı nevı unutkanlık prblemım var acılarımdan kurtulma amaclı sanırım unutmak ıcın beynımın kendını kapattıgını dusunuyorum cocuklugumu yasadıgım cogu olayı hatırlamıyorum bazen 5 dk once ne yaptıgımı unuttugumda oluyor.

Gelecek keske umudum olsa bazen oturup aglıyorum keske hıc dogmasaydım dıye ben ne ımtıhan nede cennet ıstemıyorum dıye tum samımıyetımle soyluyorum cennetı ıcten ıce ıstemedım hep keske varolmasaydım dedım.Ama bır kez ruhumuza uflenmıs ruh ne olur nede yokolur sonsuza kadar yasar ya cennette ya cehennemde benımkısının nerede oldugu bellı zaten.

Dinden cıkıp olucem dıyede korkuyorum.

Ne kolumu kaldıracak dermanım var nede ufacık mutlulugum gayem amacım..

Bılıyordum ama genede zoruma gıdıyor onun hayatını mahfetme hakkına sahıp degılım zaten.

Benım sosyal bı hayatım yok 4 duvar arasında nereden es adayı cıkar ki? sevgılı derdınden cok es derdı dıye dusunmelısın yuvamı kurup kurtulmak ıstıyorum bu hayattan.

Ayrıca bı yolu olsaydı bırısı bı önerı cozum sunardı malesef yok hıc cıkıs yolu yok.

ay canim benim kiyamam ya , öyle dusunme ama hernekadar zor olsada kendini birakma kirgin donemi cok iyi bilirim.. gecer ama cok iz almadan biseyler yapmalisin kendini koyu verme lutfen , senin elinde inan bana baskasindan medet bekleme hadi diyelim evlenemedin ne olcak yada evlendin umdugun gibi cikmadi yaralarina merhem olmadi?? , kendi ayaklarinin uzerinde durmaya calismayi dusunce daha iyi olur senin icin, kac yasindasin sen ??

evlilik çözüm değil hem daha yaşın çok genç..ne yap et çalışmak için aileni ikna et..hem bu düşüncelerden uzaklaşırsın hemde sosyal çevren olur..

Anlayamıyorum.. Bütün bu şiddet olurken annen sadece seyirci mi kalıyor ?
Daha geçen gün dövülerek akıl sağlığını kaybedip vefat eden henüz 24 yaşında bir genç kızımızın haberini izledik.. Yüreğim dağlandı..
Ona bunu yapan inançsızlar elin kadını elin adamıydı.
Oysa senin bahsettiğin kişi kanından canından olduğun öz be öz baban !
Allahım yardım etsin sana. Ne yap et çalış. Bilmiyorum, açıktan üniversite oku. Bir şeyler yap kendin için.. Elinden her ne geliyorsa..

İc dunyanda isyan baslatip kendi bedenine kesikler atabilecek gucte biri.

Ailesinede gerekli isyani baslatip zorla calismasina izin verdirebilir

Yasin gerekli olgunlukta ve tek sosyalligi, kurtulusu netten buldugun kisilerde araman sacma

Evlenip, yapamayip, daha kotu asagilamalara maruz kalip, ustelik cocukla tekrar baba evine donme olasiliginda vardi. Neden birde bu yonden bakmiyorsun.

Bence toparlan, bir ise gir, hayatta bir amacin, sosyal hayatin olsun. Kendi kendine sayginligini arttir. Baskasin seni secmesini bekleyecegine, sen sec.

Unutma insan once kendine deger verip sevmeli ki baskalarida ona ayn degeri versin

canım hayat malesef herkese adil davranmıyor kimisi güllük gülistanlık yaşarken kimisi 4 duvar arasında baskılarla zorluklarla yaşıyor.. Ailenede yazıklar olsun. Hadi baban insan değil
annen nasıl buna izin verıyor nasıl oluyorda bu kadar şeye göz yumuyorlar ??
henuz cok ama cok gencsin .. kendini üzmenın hiçbir faydası yok. Hak verıyorum sana .. O hayatı yaşamak herkesin harcı değildir ama derdini veren allah dermanınıda verir.. Yürekli ol kendini toparlamaya bak.. Hayat üzülmek icin bu kadar kısa değil.. Bu kadar anlamsız değil hayat. Güzellikler var görmen gereken.. Ailenle konuş. Deki ben calısmak istiyorum, bu şekılde hayatımı daha nasıl devam ettirebilirim? En azından bi uğraşım olur hem para kazanırım de.. Belki böyle dersen baban izin verir.. Son bi şans istiyorum de babana... Hiç yoktan 1-2 arkadasın olur, biraz daha iyi gelir sana.. Dediğimi ciddiye al canım..
bu şekılde yaşamanın ölümden farkı yok bence.

sende hiç bir hata göremiyorum..ortaokulu bitirdikten sonra evde oturup hiç arkadaşı olmayan,babası tarafından sürekli dayak yiyen bir kızın düşünebileceği şeyler bunlardır..yani senin koşullarındaki biri için düşündüklerin ve yaptıkların normal bence..tabiki yaşamayan tam olarak senin derdini bilemez..ama bu böyle bir ömür sürmeyecek ya..babanın psikolojisinin normal olmadığının sen de farkındasın..18 yaşındaki bir kız neyi ne kadar bilebilir..yaptığı şeylerden ne derece sorumlu tutulabilir..kızını dövmeyen dizini döver diyenler beyinleriyle kızlarını ikna edemeyen,doğru yolları görmesini sağlayamayanlardır ve çare olarakda bu yolu görenlerdir senin baban da bunlardan birisi..diyelimki çok büyük bir hata yaptın babanın kabul edemeyeceği ve belkide senden hiç beklemediği bir hataydı, sonucunda çok feci dayak yedin bu bir kere olmuşsa olmuştur sonradan affedebilirdi yada gözüm görmesin der hiç konuşmazdı ama senin baban herşeyine bir bahane bulup sürekli dövmek niyetinde..neyin kızgınlığı bu anlamadım..madem psikolojin elvermiyor çocuk yetiştirmeye ozmn hiç yapmasaydın..çünkü susup kalsan da dayak yiyorsun muhalefet olsanda dayak yiyorsun..kendi evinde sıgıntı gibi yaşıyorsun,hiç bir şey için hakkın olmadığını düşünüyorsun, kendini herkesten aşağı seviyede görüyorsun..bütün bunlara sebep babandır..bir anne babanın kişiliği yetiştirdiği çocuklarından bellidir..peki diğer aile fertleriyle arası nasıl babanın?normal iş arkadaşlarıyla nasıl? bu olaylar bitip sosyal yaşamın olmaya başladığında da bunun etkilerini göreceksin büyük ihtimalle, yani her yaptığın şeyin hata olduğunu düşüneceksin..kişiliğin yerine zor oturacak..benim sana şimdilik önerim babanın sevdiği aileden birinin yanına tatile git annen babanı ikna etsin bunun için...(annen de baban gibimi düşünüyor yoksa seni mi koruyor?) mesela babannenler..evden bi müddet uzaklaş kendine gel kafanı dinle..sonrada ilk iş açık lise okumak olsun..muhakkak liseyi bitir henüz yaşın 23 hayatının başında sayılırsın..annen okuma gerek yok derken baban ne diyordu? okumadın şimdi iyi mi oldu..okusaydın bu yaşadıklarının birini bile yaşamayacaktın büyük ihtimalle..ama dediğim gibi liseyi bitirmen şart..bunu ihtiyariymiş gibi görme buna zorunlusun..evlenmek karşına huyu suyu iyi biri çıkarsa güzeldir ama o da baban gibi çıkarsa ne yapacaksın..ne kdr tanısanda evlilik içinde değişebilir adam..o nedenle sen kendini kurtarmak için okumalısın..evliliğinde yolunda gitmeyen hatta çekemediğin bir noktaya gelirsen,kaderimdir deyip çekmek yerine ayrılıp kendi paranı kazanarak pekala huzurlu bir hayat sürebilirsin..sakın ama sakın evlenirsen hemen çocuk yapma eşini iyice tanımadan..ama şimdilik ilk işim liseyi açıktan bitirmek ve sanırım şimdilerde daha kolay bir prosedür var onu bir araştır..yaşım 23 oldu çok geç kaldım deme..35-40 yaşında üni. bitirenler var..hayatın şuan çok zor ama bu bir ömür boyu böyle gitmeyecek her ne kdr sana bir ömür boyu sürecekmiş gibi gelse senin de huzurla nefes aldığın günler gelecek..yazılarından okuduğum kadarıyla yorum yaptım ama yprumumda bir yanlışım varsa düzelt..kendine iyi bak, herşeye rağmen umudunu kaybetme..kim ne derse desin sen değersiz biri değilsin, malesef anne babanın seni yanlış yönlendirmesiyle hayatın değişmiş..sebep onlar, sonuç senin yaşadıkların umarım baban düzelir ve sana hayatı zindan etmekten vazgeçer..

hatalar yapmışsın belki yaşın küçüktü o zamanlar ,aileden destek ilgi ve en önemliside sevgi görmemişsin o süreçte ailen suçlu olabilir ama artık suçlu olan sensin büyümüşsün bak 23 yaşındasın ve başını sokabileceğin ailen var dayak yesende ..ki bana göre onlarda bunu isteyerek yapmıyordur..birazda sebep sensin..onlarda oturup konuşmak yerine dayakta görüyorlar çözümü..yanlışta olsa......................öncelikle sevgiyi artık dışarda aramaktan vazgeçin......siz hiç çocuk eirgeme kurumuna gittiniz mi? ordaki çocukları görseydiniz halinize şükrederdiniz...ailem çalışmama izin vermiyo,sokağa çıkmama izin vermiyo vs.. demişsin.....onlarda seni korumaya çalışıyolar ve tabiki yanlış bi yol izliyolar malesef...artık 23 yaşındasın ve aklını başına almak zorundasın geçmişte yaptığın yanlışları tekrarlamayacağını önce kendine sonrada ailene ispatlaran eminim ailen senin her zaman yanında olacak...aksi taktirde netten birileriyle tanışıp tanışıp birgün kötü yola düşeceksin..o zamanda kendini haklı göreceksin..size göre herşey ailenizin suçu değil mi? biraz empeti yapın sizin sizin gibi bir çocuğunuz ola ne yapardınız? benim çocuk esirgeme kurumundan bir öğrencim vardı dertleşirdik arada ve dediği tek şey keşke bi ailem olaydı da gece gündüz dövselerdi beni dayak asla avunulacak bişey değildir ..anlatmak istediğim ailenin değerini artık bil..ve tedavi görmek zorundasın bunu kabul et,insanlardan nefret ederek yaşamak çözüm değildir.en önemliside KENDİNİ HAKLI GÖRMEKTEN VAZGEÇ...belki bunun farkında değilsin ama öyle yazıyosun...sorun sensin çözümde sende ....sen düzelmeye gayret edersen eminim ailende çalışmanı yeni bir hayata tutunmanı sağlayacaktır ve hep yanında olacaklardır...farzedelimki ailen anlattığın gibi cahil,bencil,şiddeti seven bir aile....eee ne olacak mücadele etmeyeckmisin ?? sevgiyi internet ortamındamı arayacaksın..yapmayın lütfen ,insanlar nelerle uğraşıyor şu hayatta sizin yaşadıklarınız çok hafif kalır,ölümcül bir hastalıklamı uğraşıyosunuz? sokağa mı atıldınız? mücadeleye başlayın ,okulunuzu dışardan bitirin ,ev içinde davranışlarınıza çeki düzen verin,dr.gidin psikolojik tedaviye devam edin,Allaha şükredin,hayata sıfırdan başlayın....inanın bu sadece sizin elinizde..hayatınızı mahvetmekte ,güzelleştirmekte sizin elinizde.insanın isteyipte yapamayacağı hiçbişey yoktur bu hayatta.....

Açıktan liseyi bitirebilirsin.
İnternette zaman geçirebildiğine göre,bunu araştırıp,başvurabilirsin.

Çalışmak için direnebilirsin.Erkek arkadaş için dayak yemeyi göze alabildiğine göre,çalışmak için başkaldırabilirsin.

Bunca olaya rağmen,bilgisayarı yasaklamamaları tuhaf.
Ben senin yerinde olsam,arkadaşlık sitelerine girmem.
İçinde bulunduğun ruh hali,seni yanlışa sürükleyecektir.
Yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsin.

Kardeşin var mı ? Ona nasıl davranıyorlar ?
Yanına gidebileceğin teyzen filan yok mu ?
Seni hem eve hapsediyor,hem sevmiyor,hem evlenmeni istemiyor,hem çalıştırmıyorlar falan filan....
Tamam da,seni ne yapmayı düşünüyorlar ? Ne yapmanı istiyorlar ?

Önce kendinize çeki düzen verip geçmişi bir kenara koyun.Ailenizin çalışmanıza izin vereceği bir iş bulun ve araya birilerini sokarak onları ikna etmeyi çalışın derim.Böylece hem sosyalleşir hem de karşınıza uygun biri çıkarsa evlenirsiniz.Başka çıkış yolu göremiyorum.Zamanla onlarda sizin gayretinizi görüp takdir edeceklerdir.Daha geç olmadan kendiniz için birşeyler yapın.Yoksa bu hep böyle sürüp gidecektir.Unutmayın siz birşey yapmazsanız kimse sizin için birşey yapamaz.

Hayat sizin için acımasız geçmiş.Enbüyük hatayıda okuma kızım diye size akıl veren anneniz yapmış.

Öncelikle şunu kafanıza koyun,sevgili veya eş sizin hiçbir probleminizi çözmez.Önce bir birey olarak kendinize saygı duymayı öğrenmelisinizki sonrasında evlendiğiniz adam size saygı duysun.

Eve tıkılıp kaldığınıza göre kitapların içinde boğulsaydınız keşke.Ama geç değil hiçbirşey için.Açıktan liseyi bitirmelisiniz öncelikle.Halk eğitimde bilgisayar ve ingilizce kurslarına katılın.3 Senenizide okumaya ,kendinizi geliştirmeye ayırın.Sonrasında işde bulursunuz kocada.Kendine güveni tekrar gelmiş,saygın bir anne olursunuz doğacak çocuklarınıza.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…