• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kaliteciler

z_e_l_i_s

İmkansız diye bir şey yoktur.
Kayıtlı Üye
20 Eylül 2007
9.880
3.782
448
Ben Kalite Yönetimi Sistem Sorumlusuyum (Iso 9001:200) eğer aynı meslekten arkadaşlar varsa yazışmak isterim.
:kahve:

aaa ne güzel eğer sizde isterseniz yazılşalım ben gün içersinde fırsat buldukça uğrarım buraya deneyimlerimizi paylaşmız oluruz....

BENDE MUHASEBEDEYİM
KALİTE YÖNETİM SORUMLUSUYUM AYNI ZAMANDA.
YETİŞMEYE ÇALIŞIYORUM.
BiLGİ BİRİKİMLERİMİZİ, DENEYİMLERİMİZİ FIRSAT BULDUKÇA PAYLAŞABİLİRİZ.

BEN SADECE MUHASEBEDE OLMAK iSTİYORUM O AYRI. :))

SENANCE meraba hoşgeldin.

Ben bişeyler yazarak başlamak istiyorum müsadenizle konuyla ilgili fikirlerinizide bekliyorum merakla...

Geçen hafta içinde denetime girdik.
Denetçi 60 lı yaşlarında kariyerine özel sektörde başlayıp devam ediyor ama ince eleyip sık dokuyan birisi. (sanırım otomotiv sektörü ağırlıklı denetimlere katılmış). Adam taktı sizin aksiyon planınız niye yok neden aksiyon planı yapmıyorsunuz ( yahu ne gerek var diceksin olmuyo) biz en küçük aksama ve uygunsuzlukları bile (8d) D/Ö/F kapsamında ele alıp çözümler üretip önlem alıyoruz. bunları gösteriyorum hayır süreci izlemek için aksiyon planı olacak dedi. Daha önce hiç bir denetçi böle bişey istememişti. Denetimden beri standardı okuyorum tekrar tekrar acaba gerçekten benmi atlıyorum diye ama kaliteci bir çok arkadaşımda benim gibi düşünüyor. Tamam belki olması bize artı katabilir ama bunu eksiklik olarak yorumlamamalıydı diye düşünüyorum.(bu arada bu konuda hata yazmadı ama seneye bakılacak çalışmaları yapın gibi şeyler söledi)

Bu sadece bir konuyla ilgiliydi daha başka şeylerde var ama şimdiden başınızı ağrıtmak istemem...

BU YIL SANIRIM AKSİYON PLANINA TAKTILAR.

BİZEDE TEDARİKÇİ PUANLAMANIZ NEDEN YOK DİYOR.
BİZDE İTHALATÇI FİRMAYIZ, İÇ TEDARiKÇİMİZ ZATEN BELLİ DİYORUZ.
İLLEDE PUANLAMA İSTEDİ.

SONRA GÖREV TANIMINDAN ve PROSEDÜRDEN BAKTIM,
ZATEN BÖYLE BiR KONU DA BELİRTİLMEMİŞ.
KENDİSİNE İLETTİM TAMAM O ZAMAN DEDİ.
UYGUNSUZLUK YAZMADI AMA, TEKRAR DENETİME GELECEKMİŞ.
BENDE PROSEDÜRDE Rev. OLMADAN YENİ FORMLAR ZATEN OLUŞTURMAYACAĞIM.
BİR GELİYOR BİRŞEY SÖYLÜYOR, DİĞERİ MIRILDANIYOR BAŞKA BİRŞEY SÖYLÜYOR...

HEPİMİZE KOLAY GELSİN...

Evet her denetçi başka bişey söylüyor birinin söylediği diğerininkini öldürüyor.
Ama bize bu sefer gelen denetçi adam resmen hata aradı didik didik ve bunu çok açıkça gösterdi sağolsun.

Sizin denetimlerinin ne zaman?

Bizim son 3 yıl üst üste ramazana denk geldi bu yıl isyan ettim artık yeter dedim bu sefer bari bayramdan sonra olsun diye kabul ettiler.:Roflol:

Evet her denetçi başka bişey söylüyor birinin söylediği diğerininkini öldürüyor.
Ama bize bu sefer gelen denetçi adam resmen hata aradı didik didik ve bunu çok açıkça gösterdi sağolsun.

Sizin denetimlerinin ne zaman?

Bizim son 3 yıl üst üste ramazana denk geldi bu yıl isyan ettim artık yeter dedim bu sefer bari bayramdan sonra olsun diye kabul ettiler.:Roflol:

Hangi sektordesin?

Erteleme hakkınız var. Niye erteleme talep etmediniz?

Pek erteletmek istemiyorum çünkü bu sefer yönetimden yanlış algılanıyor hazır olunmadığı vesaire gibi.

Ben makine sektöründeyim makine ve yedek parça imalatı yapıyoruz ama yoğunluk yedek parçada.

Birde afiş hazırlayacağım demişsiniz biraz daha açarsanız üzerinde düşünürüz. ne amaçla yapacaksınız ve nasıl birşey düşünüyorsınuz?

Pek erteletmek istemiyorum çünkü bu sefer yönetimden yanlış algılanıyor hazır olunmadığı vesaire gibi.

Ben makine sektöründeyim makine ve yedek parça imalatı yapıyoruz ama yoğunluk yedek parçada.

Birde afiş hazırlayacağım demişsiniz biraz daha açarsanız üzerinde düşünürüz. ne amaçla yapacaksınız ve nasıl birşey düşünüyorsınuz?

Kalite ile ilgili afişler. Çalışanların kaliteyi algılamaları için atelyelere asıalcak tarzda.

ben bizim yaptıklarımızı yazayım eğer daha farklı isterseniz tekrar düşünürüz.
genelde tüm işletmelerde böyle yapılır.

kalite politikası, misyon, vizyon ve her bölümün kendi hedeflerinin ilgili alanlara büyük tabelalar şeklinde yaptırıp astık ve her bölümüm kendine ait ileişim panosu var bu panolarda da kalite planlarına ulaşma derecelerini gösteren ve sürekli güncellenen grafikler, kalite ile ilgili yazılar falan asıyoruz.

ben bizim yaptıklarımızı yazayım eğer daha farklı isterseniz tekrar düşünürüz.
genelde tüm işletmelerde böyle yapılır.

kalite politikası, misyon, vizyon ve her bölümün kendi hedeflerinin ilgili alanlara büyük tabelalar şeklinde yaptırıp astık ve her bölümüm kendine ait ileişim panosu var bu panolarda da kalite planlarına ulaşma derecelerini gösteren ve sürekli güncellenen grafikler, kalite ile ilgili yazılar falan asıyoruz.

Kalite pollitikası, hedefler felan her yerde asılı da Kaliteyle ilgili güzel sözler, grafikler, resimler veya kariaktürler felan istiyoruz.

bi düşünelim bakalım bununla ilgili bir kaç hikaye var bende isterseniz gönderirim

Porsche firmasi, 1983 yilinda otomotiv sektöründe yanki uyandiracak teknik donanima sahip bir otomobille pazara girer. Müsterilerinden gelen her türlü yorum ve fikirlere açik olan yönetim, aracin piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra ilginç bir sikayet mektubuyla karsilasir. Müsterinin sikayeti sudur:
"Adim Danny Troatman. New Jersey'de yasiyorum. Esim ve cocuklarimla her aksam film seyretmeden önce sehir merkezinde bulunan markete dondurma almaya gidiyorum. Bir ay önce aldigim Porsche marka arabamla tabii ki... Fakat ne ilginctir, ne zaman çikolatali veya meyveli dondurma alip arabama dönsem, araç çalismiyor. Oysa vanilyali aldigim zaman aracim rahatlikla calisiyor. Bunun bir kac kere denedim ve her seferinde ayni sonucu aldim. Yardimlariniz icin simdiden tesekkürler"
Bu olay Türkiye'de olsa ne oldurdu? Muhtemelen mektubunuz ciddiye alinmayip bir kenara firlatilirdi. Ama hayir! Porsche firmasindaki yetkililer derhal adi gecen bölgeye bir mühendis gönderiyorlar ve sebebini ögreninceye kadar orada kalmasini söylüyorlar. Ertesi gün mühendis New Jersey'e variyor ve Bay Troatman'la hemen temasa geciyor. Ayni aksamdan baslamak üzere her aksam üstü mühendisimiz ve Bay Troatman dondurma almak üzere markete gidiyorlar. Gercekten de cikolatali ve meyveli dondurma alindigi zaman araba calismiyor, vanilyali alindigi zaman ise rahatlikla calisiyor. Mühendis ilk baslarda bu olaya saskinlikla bakiyor fakat bilimsellikten uzaklasmamaya gayret ediyor.
Aradan yaklasik bir ay geciyor. Bay Troatman ile her gün markete giden mühendis, sonunda olayi cözüyor. Yeni model Porsche arabalarda kullanilan sogutma sistemi, arac durdurulduktan hemen sonra devreye giriyor ve motor belirli bir isiya düsene kadar motoru kilitliyor. Markette en cok satilan dondurma ise vanilyali. Bu yüzden vanilyali dondurma tezgahi önünde sürekli sira oluyor. Bay Troatman siraya girip dondurmasini alana kadar gecen süre, motorun sogumasi icin yeterli oluyor. Fakat cikolatali veya meyveli dondurma tezgahi önünde sira olmadigi icin dondurmayi hemen alip aracina geri dönüyor. Motor ise kilitli oldugu için araç çalismiyor.
Mühendis, raporunu yönetime sunuyor. Piyasadaki araclar geri toplanip, gerekli ayarlamalar yapiliyor ve müsterilere yeni haliyle teslim ediliyor.:hooray:
Müsteri memnuniyetine bu denli önem veren kac firma var ki?

Porsche firmasi, 1983 yilinda otomotiv sektöründe yanki uyandiracak teknik donanima sahip bir otomobille pazara girer. Müsterilerinden gelen her türlü yorum ve fikirlere açik olan yönetim, aracin piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra ilginç bir sikayet mektubuyla karsilasir. Müsterinin sikayeti sudur:
"Adim Danny Troatman. New Jersey'de yasiyorum. Esim ve cocuklarimla her aksam film seyretmeden önce sehir merkezinde bulunan markete dondurma almaya gidiyorum. Bir ay önce aldigim Porsche marka arabamla tabii ki... Fakat ne ilginctir, ne zaman çikolatali veya meyveli dondurma alip arabama dönsem, araç çalismiyor. Oysa vanilyali aldigim zaman aracim rahatlikla calisiyor. Bunun bir kac kere denedim ve her seferinde ayni sonucu aldim. Yardimlariniz icin simdiden tesekkürler"
Bu olay Türkiye'de olsa ne oldurdu? Muhtemelen mektubunuz ciddiye alinmayip bir kenara firlatilirdi. Ama hayir! Porsche firmasindaki yetkililer derhal adi gecen bölgeye bir mühendis gönderiyorlar ve sebebini ögreninceye kadar orada kalmasini söylüyorlar. Ertesi gün mühendis New Jersey'e variyor ve Bay Troatman'la hemen temasa geciyor. Ayni aksamdan baslamak üzere her aksam üstü mühendisimiz ve Bay Troatman dondurma almak üzere markete gidiyorlar. Gercekten de cikolatali ve meyveli dondurma alindigi zaman araba calismiyor, vanilyali alindigi zaman ise rahatlikla calisiyor. Mühendis ilk baslarda bu olaya saskinlikla bakiyor fakat bilimsellikten uzaklasmamaya gayret ediyor.
Aradan yaklasik bir ay geciyor. Bay Troatman ile her gün markete giden mühendis, sonunda olayi cözüyor. Yeni model Porsche arabalarda kullanilan sogutma sistemi, arac durdurulduktan hemen sonra devreye giriyor ve motor belirli bir isiya düsene kadar motoru kilitliyor. Markette en cok satilan dondurma ise vanilyali. Bu yüzden vanilyali dondurma tezgahi önünde sürekli sira oluyor. Bay Troatman siraya girip dondurmasini alana kadar gecen süre, motorun sogumasi icin yeterli oluyor. Fakat cikolatali veya meyveli dondurma tezgahi önünde sira olmadigi icin dondurmayi hemen alip aracina geri dönüyor. Motor ise kilitli oldugu için araç çalismiyor.
Mühendis, raporunu yönetime sunuyor. Piyasadaki araclar geri toplanip, gerekli ayarlamalar yapiliyor ve müsterilere yeni haliyle teslim ediliyor.:hooray:
Müsteri memnuniyetine bu denli önem veren kac firma var ki?

Evet bunu biliyorum ve gerçekten güzle bir hikaye. Hatta bunu bizim kalite dergisinde yayınladık.

Kalite asla bir tesadüf değildir, daima akıllı bir gayretin sonucudur.
John Ruskin

Kaliteli insan yukarı doğru, kalitesiz insan aşağı doğru bakar.
Konfüçyüs

Kaliteyi müşteri tanımlar.
Armand Feigenbaum

Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır.
Charles A. Mills

Her başarılı kalite devrimi üst yönetimin katkısı ile oluşmuştur.
Joseph M. hunt

Yönetimin işi kontrol değil liderliktir.
W. Edwards Deming

Kaliteye önlem alarak ulaşılır. Aşı hastaslığı tedavi etmenin yoludur. Aynı şey organizasyonlar için de geçerlidir.
Philip Crosby

Kalitenin yolu önlem almaktan geçer.
Philip Crosby

Kaliteli olmayan şeyler daha fazla paraya mal olur.
Philip Crosby

Kalite geliştirme asla sona ermeyecek bir seyahattir.
Thomas J. Peters

Aklite sürekli gelişmeyi öngörür.
Armand V. fiegenbaum

Tüm iyi şeyler ucuz, tüm kötü şeyler çok pahalıdır.
Henry David Thoreau

Ağaçlar ölmeye yukarıdan başlar.
peter Drucker

Yüksek kalite ve düşük maliyet ancak sistem sayesinde başarılabilir.
Peter Senge

Kalite hem bireysel hemde grup çalışma ruhunu geliştirir.
Armand V.Fiegenbaum

Kalite bir ahlak felsefesidir.
Armand V.Fiegenbaum

Kalite yükselirse, maliyetler azalır.
Tom Peters

Kalite konusunda bir heyecan ve arzunun ılmadı organizasyonda başarısızlık sözkonusu olur.
Tom Peters

Kalite asla bir tesadüf değildir, daima akıllı bir gayretin sonucudur.
John Ruskin

Kaliteli insan yukarı doğru, kalitesiz insan aşağı doğru bakar.
Konfüçyüs

Kaliteyi müşteri tanımlar.
Armand Feigenbaum

Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır.
Charles A. Mills

Her başarılı kalite devrimi üst yönetimin katkısı ile oluşmuştur.
Joseph M. hunt

Yönetimin işi kontrol değil liderliktir.
W. Edwards Deming

Kaliteye önlem alarak ulaşılır. Aşı hastaslığı tedavi etmenin yoludur. Aynı şey organizasyonlar için de geçerlidir.
Philip Crosby

Kalitenin yolu önlem almaktan geçer.
Philip Crosby

Kaliteli olmayan şeyler daha fazla paraya mal olur.
Philip Crosby

Kalite geliştirme asla sona ermeyecek bir seyahattir.
Thomas J. Peters

Aklite sürekli gelişmeyi öngörür.
Armand V. fiegenbaum

Tüm iyi şeyler ucuz, tüm kötü şeyler çok pahalıdır.
Henry David Thoreau

Ağaçlar ölmeye yukarıdan başlar.
peter Drucker

Yüksek kalite ve düşük maliyet ancak sistem sayesinde başarılabilir.
Peter Senge

Kalite hem bireysel hemde grup çalışma ruhunu geliştirir.
Armand V.Fiegenbaum

Kalite bir ahlak felsefesidir.
Armand V.Fiegenbaum

Kalite yükselirse, maliyetler azalır.
Tom Peters

Kalite konusunda bir heyecan ve arzunun ılmadı organizasyonda başarısızlık sözkonusu olur.
Tom Peters

Çok saol canım bunları kullanabilrim.

BU YIL SANIRIM AKSİYON PLANINA TAKTILAR.

BİZEDE TEDARİKÇİ PUANLAMANIZ NEDEN YOK DİYOR.
BİZDE İTHALATÇI FİRMAYIZ, İÇ TEDARiKÇİMİZ ZATEN BELLİ DİYORUZ.
İLLEDE PUANLAMA İSTEDİ.

SONRA GÖREV TANIMINDAN ve PROSEDÜRDEN BAKTIM,
ZATEN BÖYLE BiR KONU DA BELİRTİLMEMİŞ.
KENDİSİNE İLETTİM TAMAM O ZAMAN DEDİ.
UYGUNSUZLUK YAZMADI AMA, TEKRAR DENETİME GELECEKMİŞ.
BENDE PROSEDÜRDE Rev. OLMADAN YENİ FORMLAR ZATEN OLUŞTURMAYACAĞIM.
BİR GELİYOR BİRŞEY SÖYLÜYOR, DİĞERİ MIRILDANIYOR BAŞKA BİRŞEY SÖYLÜYOR...

HEPİMİZE KOLAY GELSİN...

konuyu daha yeni gördüğüm için size ancak cevap yazabiliyorum. tedarikçi puanlaması ile ilgili ISO 9001:2000 standartı derki " kuruluş tedarikçilerini kuruluş şartlarını karşılayan ürün sağlama yeteneği temelinde değerlendirmeli ve seçmelidir. seçme değerlendirme ve tekrar değerlendirme için kriterler oluşturulmalıdır. değerlendirme sonuçları ve bu değerlendirme sonucu olarak ortaya çıkan gerekli faaliyetlerin kayıtlarını muhafaza etmelidir."
sonuç olarak denetçi sizden haklı olarak standartın bir şartını istemiş. siz de bunu karşılamadığınızı göstermşsiniz. denetçi size uygunsuzluk yazmalıydı. minör bir uygunsuzluk.
sizin yapmanız gereken ise satınalma proses planlarını bunu dahil etmek. talimatlara tedarikçi seçme ve değerlendirme talimatı eklemek, ve formlarını oluşturmak. tahminim zaten vardır. varsa da tedarikçinizi bu talimatlardaki seçme ve değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmektir.

kalite ile ilgili herhangi bir soru olursa yardım edebilirim. ISO 9001:2000 denetçisiyim...aynı zamanda danışmanlık yaptığım firmalarım da var...

Back