- 16 Ağustos 2010
- 293.071
- 602.982
- 43
Kahvaltı sofralarımızı gökkuşağına çeviren, son dilimi sana sakladım bahanesiyle fazladan ekmek yediren, mis kokulu, kimi zaman baharatlı, sonsuz çeşitleriyle yaz kış ayrı sevinç yaşatan reçeli takibe aldık.
Meyve yemeyen insanın bile şekerle buluştuğunda hayır diyemediği tat reçel hazırlamak için geç kaldığınızı düşünmeyin. Hele bahaneye hiç gerek yok. Kiraz, çilek, kayısı reçeli hazırlamak şimdilik geçmiş, gitmiş olsun. Fakat raflarda hala arz-ı endam eden mürdüm eriği, yaz uykusundan uyanan portakal, mandalina, ayva, bal kabağı hatta domates ne güne duruyor? Şimdilik bu malzemelerle mis gibi reçeller hazırlayın, pratik yapın. Yazın, en bol zamanında kayısı reçeli de hazırlarız, ant olsun.
Bu günler için sakladığınız çeyizlik büyük boy tencerelerinizi çıkartın. Tahta kaşıklar raflarda yerini alsın. Toz şeker kavanozu baş köşeye yerleşsin, reçel hazırlıyoruz.
Reçelde malzeme seçiminin önemi
Kurduğunuz ilk turşuyu hatırlayın. Emek verdiniz ama sonucuna değdi değil mi? Genel olarak uzun süre saklama ve tüketme esasına dayalı olan tüm gıdaları hazırlamak emek ve sabır gerektirir. Doğru seçilen ürün, hijyenik ekipman ve ortam, iyi bir tarif başarıyı beraberinde getirir. Katkı maddelerinden arınmış mevsiminde meyve ve sebzelerle hazırlayacağınız reçelleri yemeye doyum olmaz.
Kavanoz kavanoz reçel
Sosyal hayatta bile ambalaj her şey değil ama kabul edin önemli. Sevginizi katarak (isteksiz davranacaksanız reçel yapmayın) kaynattığınız meyveleri, muhafaza edeceğiniz kavanozda bir o kadar önem taşıyor. Oldukça iri taneli ve bütün halde olan meyvelerden reçel hazırlamıyorsanız piştikten sonra hacimleri daha da küçülecektir. Göz önünde bulundurarak sağlık için küçük küçük ve mümkünse plastik yerine çelik kapaklı cam kavanozlar edinin.
Kavanozları kullanmadan önce kapakları ile birlikte bulaşık makinesinde yıkayın, kaynar su ile duruladıktan sonra tamamen kurumasını bekleyin. Alternatif olarak kavanozları kaynatın ve kurulayın ya da önceden ısıtılmış 100 derece fırında sterilize edin. Kavanoz önemli beyler, bayanlar.
Reçel yapılacak meyve hatta sebzelerin seçimi
Diğer bir önemli konu kullanacağınız meyve ve sebzelerin taze ve mevsiminde olması. “Evde iki elmam, bir ayvam kalmış, kabukları da pörsümeye yüz tutmuş, dur ben bunlardan reçel yapayım” diyorsan, yanlış yoldasın. Şekere, milli servete, zamanına kıydın. Oldu, bitti, gitti.
Reçel için kullanılacak meyveler olgun, kabuklu ise mutlaka diri olmalı. Eziği hele hele çürüğü asla olmamalı. Böğürtlen, çilek, ahududu, dut gibi meyvelerden reçel yapılacaksa mümkünse toplandığı gün yapılmalı. Ayva, elma, armut, bal kabağı gibi meyve ve sebzelerin varsa üzerindeki lekeler geniş ve derin bir şekilde kesilmeli.
Reçelde içme suyunun önemi
Toz şeker ile bekletildikten sonra çıkan ortaya çıkan şekerli ve meyve suyunda pişirilen reçel tarifleri olduğu gibi şurup hazırlanmak üzere içine su katılan tarifler de hayli fazla. Hemen hemen tüm tariflerde olduğu üzere suyun kalitesi reçelde de kendini belli ediyor. Kireçsiz, klorsuz ve dinlenmiş bir su reçeli alır, götürür. Özetle: İçemediğin sudan reçel yapma.
Reçelde limon tuzu ve limon suyu
Turşu yapımını anımsayın. Sirke ve limon suyu savaşına tanık olacaksanız. Reçel öyle mi? Limon tuzu ve limon suyu dost olup, bazı tariflere birlikte yol almışlar. Esasen su içinde pişen meyveyi uzun süre korumak ve tat vermek amacıyla kendi şekeri yeterli gelmez. Bunun için meyvenin tadına göre şeker eklenir. Kaynama aşamasının sonuna doğru limon tuzu ya da genellikle suyu eklenir ki reçel şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edilsin.
Reçeli güzelleştiren tatlar
Bu aşamada damak tadınız ve alışkanlıklarınız devreye giriyor. Bana sorarsanız duruma göre reçel kavanozuna taze menekşe ve yasemin yaprakları bile ekleyebilirim fakat çubuk tarçınla ilk adımı atmak yerinde olacaktır. Karanfil gücenmesin, yeri önlerden ayrıldı. Domates reçeli ile kendilerini pek sıkı fıkı gördüğümüz badem, aroması biraz ağır olsa da yıldız anason. Hepsini seviyoruz ve reçele çok yakıştırıyoruz. Tüm bunları reçele kaynama esnasında atabileceğiniz gibi kısa bir süre içinde tuttuktan sonra oyundan dışarı alabilirsiniz. Elma, armut, ayva gibi reçellerde çekirdeklerinden 2-3 adet ekleyin ki reçelin rengi ışıl ışıl olsun.
Tatlı düşkünlerini unutmadık. Eğer yakıştığını düşünüyorsanız reçeli ocaktan almadan bir parça vanilya özütü ekleyin, şenliği görün.
Reçel nasıl yapılır?
Çarşı, pazar yapıldı. Eve gelindi. Özenle seçilen meyveler ayıklandı, tek tek yıkandı. Suları süzüldü. Sıra geldi yapım aşamasına: Ürünümüz biraz sert ise bal kabağı reçelinde olduğu gibi kireç kaymağına başvurabiliriz. Ya da mandalina reçelinde olduğu gibi suyunu salması için toz şeker ile meyveyi bekletmek isteyebiliriz. Tarif önemli demiştik.
Su ve toz şekerden oluşan kıvamlı bir şurup hazırladıysak kaynama noktasına geldikten sonra meyve tanelerimizi ekleyelim. Pişme süresi boyunca şekerin dibinin tutmaması için reçeli aralarda karıştırmalısınız. Ama temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla. Doğal yollarla, katkı maddesiz ve el emeği ile hazırladığınız şeker içeren reçel, marmelat, pekmez gibi tatlara lütfen metal kaşık değdirmeyin.
Kaynama esnasında reçelin yüzeyine çıkan köpükleri, kaynama bittiği zaman bir kenara alın. Kıvamının berrak olması için önemli, eğer reçelin çok fazla köpürmesini istemiyorsanız küçük bir parça tereyağı eklemek de işinizi kolaylaştıracak ve reçele parlaklık verecektir. Kokusu geldi mi?
Reçelde şeker oranı ve kıvam kontrolü
Üç beyazdan toz şeker ile reçel yapımı esnasında da iyi geçinmeli. Reçelin sulu ya da oldukça koyu olacak kıvamı ile çabuk bozulması onun elinde. Şekeri az gelirse sulanır, çok gelirse birden şekerlenir ve katılaşır.
Genel olarak; çok tatlı meyvelere kullandığınız meyve oranı ile eş değer miktarda toz şeker ekleyeceğinizi, az tatlı meyvelerde bu oranı 1,5 katına, ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarabileceğinizi aklınızda bulundurun.
Reçeli pişirdiniz, ocağın altını kapatmadan bir miktar reçeli cam bir tabağa alın bakalım reçel olmuş mu? Reçel dağılmayıp, katı halde kalıyorsa olmuş demektir. Dağılıyorsa pişirme süresini 3-5 dakika kadar uzatın.
Reçel nasıl saklanır?
Doğal yöntemlerle hazırlanan reçeller, kuru ve serin bir yerde bir sene gibi uzun bir süre muhafaza edilebilir. Saklama koşullarının doğruluğu ile reçelin ömrü doğru orantılıdır. Sıcak sıcak ya da oda ısısında soğuduktan sonra ağzına kadar reçel kavanozlarına doldurulan reçeller, kapakları sıkı bir şekilde kapandıktan ve hava almaması adına üzerlerine pamuklu bir bez kapatılıp, ip ile bağlandıktan sonra saklanmalıdır.
Tüm hobi ve fobileriyle reçeli yakından tanıdığımıza göre kendisiyle ciddi düşünebiliriz. Kızarmış ekmek üzeri reçel keyfiniz daim olsun.
ALINTIDIR..