Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Kahvaltı sofralarımızı gökkuşağına çeviren, son dilimi sana sakladım bahanesiyle fazladan ekmek yediren, mis kokulu, kimi zaman baharatlı, sonsuz çeşitleriyle yaz kış ayrı sevinç yaşatan reçeli takibe aldık.
Meyve yemeyen insanın bile şekerle buluştuğunda hayır diyemediği tat reçel hazırlamak için geç kaldığınızı düşünmeyin. Hele bahaneye hiç gerek yok. Kiraz, çilek, kayısı reçeli hazırlamak şimdilik geçmiş, gitmiş olsun. Fakat raflarda hala arz-ı endam eden mürdüm eriği, yaz uykusundan uyanan portakal, mandalina, ayva, bal kabağı hatta domates ne güne duruyor? Şimdilik bu malzemelerle mis gibi reçeller hazırlayın, pratik yapın. Yazın, en bol zamanında kayısı reçeli de hazırlarız, ant olsun.
Bu günler için sakladığınız çeyizlik büyük boy tencerelerinizi çıkartın. Tahta kaşıklar raflarda yerini alsın. Toz şeker kavanozu baş köşeye yerleşsin, reçel hazırlıyoruz.
Reçelde malzeme seçiminin önemi Kurduğunuz ilk turşuyu hatırlayın. Emek verdiniz ama sonucuna değdi değil mi? Genel olarak uzun süre saklama ve tüketme esasına dayalı olan tüm gıdaları hazırlamak emek ve sabır gerektirir. Doğru seçilen ürün, hijyenik ekipman ve ortam, iyi bir tarif başarıyı beraberinde getirir. Katkı maddelerinden arınmış mevsiminde meyve ve sebzelerle hazırlayacağınız reçelleri yemeye doyum olmaz.
Kavanoz kavanoz reçel
Sosyal hayatta bile ambalaj her şey değil ama kabul edin önemli. Sevginizi katarak (isteksiz davranacaksanız reçel yapmayın) kaynattığınız meyveleri, muhafaza edeceğiniz kavanozda bir o kadar önem taşıyor. Oldukça iri taneli ve bütün halde olan meyvelerden reçel hazırlamıyorsanız piştikten sonra hacimleri daha da küçülecektir. Göz önünde bulundurarak sağlık için küçük küçük ve mümkünse plastik yerine çelik kapaklı cam kavanozlar edinin.
Kavanozları kullanmadan önce kapakları ile birlikte bulaşık makinesinde yıkayın, kaynar su ile duruladıktan sonra tamamen kurumasını bekleyin. Alternatif olarak kavanozları kaynatın ve kurulayın ya da önceden ısıtılmış 100 derece fırında sterilize edin. Kavanoz önemli beyler, bayanlar.
Reçel yapılacak meyve hatta sebzelerin seçimi
Diğer bir önemli konu kullanacağınız meyve ve sebzelerin taze ve mevsiminde olması. “Evde iki elmam, bir ayvam kalmış, kabukları da pörsümeye yüz tutmuş, dur ben bunlardan reçel yapayım” diyorsan, yanlış yoldasın. Şekere, milli servete, zamanına kıydın. Oldu, bitti, gitti.
Reçel için kullanılacak meyveler olgun, kabuklu ise mutlaka diri olmalı. Eziği hele hele çürüğü asla olmamalı. Böğürtlen, çilek, ahududu, dut gibi meyvelerden reçel yapılacaksa mümkünse toplandığı gün yapılmalı. Ayva, elma, armut, bal kabağı gibi meyve ve sebzelerin varsa üzerindeki lekeler geniş ve derin bir şekilde kesilmeli.
Reçelde içme suyunun önemi
Toz şeker ile bekletildikten sonra çıkan ortaya çıkan şekerli ve meyve suyunda pişirilen reçel tarifleri olduğu gibi şurup hazırlanmak üzere içine su katılan tarifler de hayli fazla. Hemen hemen tüm tariflerde olduğu üzere suyun kalitesi reçelde de kendini belli ediyor. Kireçsiz, klorsuz ve dinlenmiş bir su reçeli alır, götürür. Özetle: İçemediğin sudan reçel yapma.
Reçelde limon tuzu ve limon suyu Turşu yapımını anımsayın. Sirke ve limon suyu savaşına tanık olacaksanız. Reçel öyle mi? Limon tuzu ve limon suyu dost olup, bazı tariflere birlikte yol almışlar. Esasen su içinde pişen meyveyi uzun süre korumak ve tat vermek amacıyla kendi şekeri yeterli gelmez. Bunun için meyvenin tadına göre şeker eklenir. Kaynama aşamasının sonuna doğru limon tuzu ya da genellikle suyu eklenir ki reçel şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edilsin.
Reçeli güzelleştiren tatlar Bu aşamada damak tadınız ve alışkanlıklarınız devreye giriyor. Bana sorarsanız duruma göre reçel kavanozuna taze menekşe ve yasemin yaprakları bile ekleyebilirim fakat çubuk tarçınla ilk adımı atmak yerinde olacaktır. Karanfil gücenmesin, yeri önlerden ayrıldı. Domates reçeli ile kendilerini pek sıkı fıkı gördüğümüz badem, aroması biraz ağır olsa da yıldız anason. Hepsini seviyoruz ve reçele çok yakıştırıyoruz. Tüm bunları reçele kaynama esnasında atabileceğiniz gibi kısa bir süre içinde tuttuktan sonra oyundan dışarı alabilirsiniz. Elma, armut, ayva gibi reçellerde çekirdeklerinden 2-3 adet ekleyin ki reçelin rengi ışıl ışıl olsun.
Tatlı düşkünlerini unutmadık. Eğer yakıştığını düşünüyorsanız reçeli ocaktan almadan bir parça vanilya özütü ekleyin, şenliği görün.
Reçel nasıl yapılır?
Çarşı, pazar yapıldı. Eve gelindi. Özenle seçilen meyveler ayıklandı, tek tek yıkandı. Suları süzüldü. Sıra geldi yapım aşamasına: Ürünümüz biraz sert ise bal kabağı reçelinde olduğu gibi kireç kaymağına başvurabiliriz. Ya da mandalina reçelinde olduğu gibi suyunu salması için toz şeker ile meyveyi bekletmek isteyebiliriz. Tarif önemli demiştik.
Su ve toz şekerden oluşan kıvamlı bir şurup hazırladıysak kaynama noktasına geldikten sonra meyve tanelerimizi ekleyelim. Pişme süresi boyunca şekerin dibinin tutmaması için reçeli aralarda karıştırmalısınız. Ama temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla. Doğal yollarla, katkı maddesiz ve el emeği ile hazırladığınız şeker içeren reçel, marmelat, pekmez gibi tatlara lütfen metal kaşık değdirmeyin.
Kaynama esnasında reçelin yüzeyine çıkan köpükleri, kaynama bittiği zaman bir kenara alın. Kıvamının berrak olması için önemli, eğer reçelin çok fazla köpürmesini istemiyorsanız küçük bir parça tereyağı eklemek de işinizi kolaylaştıracak ve reçele parlaklık verecektir. Kokusu geldi mi?
Reçelde şeker oranı ve kıvam kontrolü
Üç beyazdan toz şeker ile reçel yapımı esnasında da iyi geçinmeli. Reçelin sulu ya da oldukça koyu olacak kıvamı ile çabuk bozulması onun elinde. Şekeri az gelirse sulanır, çok gelirse birden şekerlenir ve katılaşır.
Genel olarak; çok tatlı meyvelere kullandığınız meyve oranı ile eş değer miktarda toz şeker ekleyeceğinizi, az tatlı meyvelerde bu oranı 1,5 katına, ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarabileceğinizi aklınızda bulundurun.
Reçeli pişirdiniz, ocağın altını kapatmadan bir miktar reçeli cam bir tabağa alın bakalım reçel olmuş mu? Reçel dağılmayıp, katı halde kalıyorsa olmuş demektir. Dağılıyorsa pişirme süresini 3-5 dakika kadar uzatın.
Reçel nasıl saklanır? Doğal yöntemlerle hazırlanan reçeller, kuru ve serin bir yerde bir sene gibi uzun bir süre muhafaza edilebilir. Saklama koşullarının doğruluğu ile reçelin ömrü doğru orantılıdır. Sıcak sıcak ya da oda ısısında soğuduktan sonra ağzına kadar reçel kavanozlarına doldurulan reçeller, kapakları sıkı bir şekilde kapandıktan ve hava almaması adına üzerlerine pamuklu bir bez kapatılıp, ip ile bağlandıktan sonra saklanmalıdır.
Tüm hobi ve fobileriyle reçeli yakından tanıdığımıza göre kendisiyle ciddi düşünebiliriz. Kızarmış ekmek üzeri reçel keyfiniz daim olsun.
Yöresel mutfaklar ve gurme market rafları dışında görmeye pek de alışık olmadığımız reçellerden olan domates reçeli; damla sakızı, badem, tarçın, karanfil, limon kabuğu gibi aromatik baharatlarla keskin ve lezzetli bir tada sahip.
İncir reçelinden kalan boşluğu dolduracağa benziyor.
MALZEMELER
500 gram cherry domates
500 gram toz şeker
1,5 su bardağı su
2 adet orta boy limon
1 adet (0,5 gram) damla sakızı
1 adet çubuk tarçın
5 adet karanfil
100 gram tuzsuz badem
KAÇ KİŞİLİK? 4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 60 DAKİKA
Püf noktası:
Bademleri sıcak suda bekletip, kabuklarını kolayca soyun.
Pişirme önerisi:
Bu tarifte küçük boyutlarda kiraz domates kullanacağınız için domatesleri sıcak suda bekletip, kabuklarını soymanıza ve çekirdeklerini çıkartmanıza gerek kalmayacaktır. Çekirdekler, reçele özellikle eklenmiş susam taneleri gibi duracaktır.
Reçeli, yumurta biçiminde ve sert bir yapıda olan domateslerden hazırlamak istediğiniz takdirde uç kısımlarına bıçak ucu ile çentik atın, kaynar suda 2 dakika kaynatın, kabuklarını soyun ve domatesleri zedelemeden uç kısmından çekirdeklerini çıkartın.
Domateslerin sert ve bütün bir şekilde kalmasını arzu ediyorsanız kireç kaymağında beklettikten sonra reçeli hazırlayın.
NASIL YAPILIR?
Reçelin köpürüp, dışarıya taşmaması için; su ve toz şekeri derin bir tencereye aktarın.
Damla sakızını ilave edin ve şekeri erimesi için bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Çubuk tarçın ve karanfilleri de ekledikten sonra şerbet malzemesini koyu bir kıvam alana kadar orta ateşte kaynatın.
Sıcak suda beklettiğiniz tuzsuz bademlerin kabuklarını ayıklayın. Cherry domatesleri bütün olarak bol suda yıkayın.
Domatesler ve kabuklarını soyduğunuz tuzsuz bademleri, şerbet karışımına aktarın. Domatesler patlayıp, yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika, kısık ateşte reçeli kaynatın.
Reçeli çok fazla karıştırmamaya ve renginin daha berrak olması için yüzeye çıkan beyaz köpükleri alıp, ayrı bir kenarda biriktirmeye özen gösterin.
Limonların kabuklarını beyaz kısımlarını almadan rendeleyin, ortadan ikiye kestikten sonra sularını sıkın.
Kıvam alan reçele rendelenmiş limon kabukları ve suyunu ilave ettikten sonra 5 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın.
Reçeli, soğuttuktan sonra kavanozlara boşaltıp, ağzını sıkaca kapattıktan sonra buzdolabında ya da güneş görmeyen bir yerde, oda ısısında muhafaza edin. Sevdiklerinizle yaz- kış demeden paylaşın.
Yavaş yavaş pazar tezgahlarında görmeye başladığımız, bu senenin mahsulü olan bal kabaklarından reçel hazırlamaya var mısınız?
MALZEMELER
500 gram bal kabağı
750 gram toz şeker
1 litre su
1/2 adet limonun suyu
Kireç kaymağı için:
2,5 litre soğuk su
150 gram sönmemiş kireç
KAÇ ADET? 1 BÜYÜK KAVANOZ
HAZIRLAMA SÜRESİ 7 SAAT
PİŞİRME SÜRESİ 60 DAKİKA
Püf noktası:
Genel olarak reçeli yapılan ve sert bir dokusu olan kayısı, domates, karpuz, kabak gibi meyve ve sebzeler kireç kaymağında bekletilerek hazırlanır. Kireç kaymağını hazırlamak için; derin bir tencerede soğuk su ve sönmemiş kireci karıştırın.
Yaklaşık 3 saat sonunda dibe çöken kirecin üzerinde ince bir kireç tabakası kalacaktır. Bu tabakayı bir kaşık yardımıyla alarak atın. Altta kalan berrak suyu dipte oluşan kireç tortusunu havalandırmadan dikkatli bir şekilde süzün. Reçelini yapacağınız doğranmış sebze ya da meyveyi en az 4 saat kadar bu suda beklettikten sonra defalarca durulayın ve reçelini hazırlayın.
Pişirme önerisi:
Arzuya göre reçele çubuk tarçın ve karanfil ekleyebilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
Kireç kaymağını hazırlamak için; soğuk su ile sönmemiş durumda satın aldığınız kireci derin bir tencerede karıştırın. Eriyen kireçli suyu 3 saat kadar durulmaya bırakın.
Sürenin sonunda suyun üzerinde oluşan ince tabakayı bir kaşık yardımıyla alın. Dibe çöken kireç ile suyu bulandırmamaya özen göstererek dikkatli bir şekilde başka yere süzün.
Büyük bir dilim halinde satın aldığınız bal kabağının çekirdeklerinin de bulunduğu iç kısmını ayıklayın. Kalın kabuğunu yeşili kalmayacak şekilde soyun ve kabakları durulayın.
Bol suda duruladığınız bal kabağını şekil vermek adına ucu tırtıklı bir bıçak yardımıyla küçük küpler halinde kesin. Elde ettiğiniz duru suda kabak parçalarını 4 saat kadar bekletin.
Özel olarak hazırladığınız suda bekleyen kabakları, bol su ile 3-4 kez yıkadıktan sonra sularının süzülmesi için süzgeçte muhafaza edin.
Temiz bir tencereye reçel yapımında kullanacağınız su ve toz şekeri aktarın. İyice karıştırdıktan sonra tatlı şurubu halini alana kadar kaynatın.
Durulanmış kabakları, şuruba katın ve reçel kıvamını alana kadar kaynatın. Ocaktan almaya yakın taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra reçeli ocaktan alın.
Oda sıcaklığında ılındıktan sonra temiz ve kaynatılmış cam kavanozlarda saklayıp, muhafaza edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Sırada tamamen çekirdeğinin vermiş olduğu gül kurusu rengiyle ve lifli yapısıyla kahvaltılarımızın vazgeçilmesi olan ayva reçeli var.
Unutmamalı ki kaymakla ve tatlılarla olan uyumu, onu diğer reçellerinin bir basamak üstüne taşıyor. Kullanım alanı tamamen yaratıcılığınıza kalmış.
MALZEMELER
3 adet orta boy sulu ayva
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3 adet karanfil
4 adet ayva çekirdeği
1 yemek kaşığı limon suyu
KAÇ ADET? 2 KÜÇÜK KAVANOZ
HAZIRLAMA SÜRESİ 90 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 90 DAKİKA
Püf noktası:
Meyvelerin eşit dağılımı için kavanozdaki reçel soğuyuncaya kadar, kavanozları yarım saat ara ile alt üst yapın. Kapağı kapalı şekilde muhafaza edin.
NASIL YAPILIR?
Kabuklarını soyduğunuz ayvaları ortadan ikiye kesin ve kullanmak üzere çekirdeklerini çıkartın.
Bol suda yıkadığınız ayvaları arzuya göre; iri küpler halinde ya da dilim olarak kesin.
Doğranmış ayvaları tencereye alın. Toz şekeri, üzerlerini eşit olarak kapatacak şekilde ekleyin.
Ayvaların üzerini geçmeyecek kadar yaklaşık 1,5 su bardağı suyu tencereye aktarın. Karanfil ve ayva çekirdeklerini ekleyin.
Reçeli, ayvalar yumuşayıp şerbeti renk alana kadar orta ateşte yaklaşık 90 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyip, ocaktan alın.
Ilınan reçeli kavanozlara doldurun ve soğuduktan sonra kapağı kapalı şekilde muhafaza ederek kullanın. Kızarmış ekmek dilimleri üzerinde sevdiklerinizle paylaşın.
İçi bol çekirdekli ve mis kokulu Bodrum mandalinası ile şöhret kazanan mandalina reçelini, ince kabuklu ve küçük mandalinalar ile de korkusuzca hazırlayabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.
MALZEMELER
1 kilogram ince kabuklu mandalina
4 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı içme suyu
1 adet çubuk tarçın
1 adet yıldız anason
10 adet karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu
KAÇ ADET? 2 KAVANOZ
HAZIRLAMA SÜRESİ 6 SAAT
PİŞİRME SÜRESİ 50 DAKİKA
Püf noktası:
Mandalinaların ince kabuklu ve birbirine yakın küçük boylarda olmasını göz önünde bulundurun.
Reçeli, oda ısısında beklettikten sonra kavanozlara doldurun.
Pişirme önerisi:
Arzuya göre acı suyunun çıkması için defalarca haşladığınız ve suyunu süzdüğünüz mandalinaları, soğuttuktan sonra dilimleyebilir ve şerbet karışımında bu şekilde pişirerek reçel hazırlayabilirsiniz.
Reçel kıvamını damak tadınıza göre kullanacağınız su miktarını azaltıp arttırarak arzu ettiğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
Sap kısımlarını ayıkladığınız ince kabuklu mandalinaları bol suda yıkadıktan sonra bir iki yerinden çatal ya da şiş yardımıyla delin.
Derin bir tencereye aldığınız mandalinaları, acı suyunun çıkması ve yumuşaması için üzerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar kaynatın.
İlk haşlama suyunu süzdüğünüz mandalinaları, tekrar ekleyeceğiniz duru su ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar yeniden haşlayın.
Suyunu süzdüğünüz mandalinaları soğuk sudan geçirdikten sonra temiz bir tencereye alın. Üzerine toz şeker, 1,5 su bardağı içme suyu, çubuk tarçın, yıldız anason ve karanfilleri ekledikten sonra kapağını kapattığınız tencerede en az 5 saat kadar bekletin.
Toz şeker ile birlikte kendi suyunu salan ve acısı giden mandalinaları, şurup karışımı içinde, kısık ateşte yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
Koyulaşan ve reçel kıvamına gelen şuruba son olarak limon suyunu ekleyin. Pişirme işlemini 10 dakika kadar bu şekilde sürdürdükten sonra reçeli ocaktan alın.
Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra reçeli temiz kavanozlara alın. Kapağını kapattıktan sonra muhafaza edip, sevdiklerinizle paylaşın.
Mis kokusu ile kahvaltılarınızı renklendiren, hamur işinden sütlü tatlılara pek çok tarifte severek kullandığımız portakal reçeli, eritilmiş çikolatayı da çok seviyor.
MALZEMELER
1 kilogram portakal
5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın
1 adet yıldız anason
4 adet karanfil
1 adet limon
KAÇ ADET? 1 BÜYÜK KAVANOZ
HAZIRLAMA SÜRESİ 50 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 60 DAKİKA
Püf noktası:
Toz şeker ile birlikte sulanması için doğranmış portakal kabuklarını en az 30 dakika kadar bekletin.
NASIL YAPILIR?
Kalın kabuklu portakalların kabuklarını hafif bir şekilde kazıyın. Bol suda yıkadığınız portakalları yumuşaması için 20 dakika kadar sıcak suda bekletin.
Suyunu süzdüğünüz portakalları kabukları ile birlikte küçük küpler halinde doğrayın. Bir su bardağı toz şeker, çubuk tarçın, yıldız anason ve karanfil ilavesi ile ağzı kapalı tencerede 30 dakika kadar bekletin.
Şeker ilavesi ile suyunu bırakan portakallara eklediğiniz baharatları çıkartın. Kalan toz şekeri ve suyunu ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 60 dakika kadar kaynatın.
Limonun kabuğunu rendeleyin ardından ortadan ikiye kesip suyunu sıkın. Reçeli ocaktan almaya yakın rendelenmiş limon kabuğunu ve suyunu ekleyin, karıştırın.
Oda ısısında soğuttuğunuz reçeli büyük ya da küçük kavanozlara doldurun. Kapağını kapatın ve kabukların eşit olarak dağılması için ters çevirin.
Oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde en az 5 gün beklettikten sonra servis edin. Kapağı kapalı şekilde, oda ısısında muhafaza edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Yöresel mutfaklar ve gurme market rafları dışında görmeye pek de alışık olmadığımız reçellerden olan domates reçeli; damla sakızı, badem, tarçın, karanfil, limon kabuğu gibi aromatik baharatlarla keskin ve lezzetli bir tada sahip.
İncir reçelinden kalan boşluğu dolduracağa benziyor.
MALZEMELER
500 gram cherry domates
500 gram toz şeker
1,5 su bardağı su
2 adet orta boy limon
1 adet (0,5 gram) damla sakızı
1 adet çubuk tarçın
5 adet karanfil
100 gram tuzsuz badem
KAÇ KİŞİLİK? 4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 60 DAKİKA
Püf noktası:
Bademleri sıcak suda bekletip, kabuklarını kolayca soyun.
Pişirme önerisi:
Bu tarifte küçük boyutlarda kiraz domates kullanacağınız için domatesleri sıcak suda bekletip, kabuklarını soymanıza ve çekirdeklerini çıkartmanıza gerek kalmayacaktır. Çekirdekler, reçele özellikle eklenmiş susam taneleri gibi duracaktır.
Reçeli, yumurta biçiminde ve sert bir yapıda olan domateslerden hazırlamak istediğiniz takdirde uç kısımlarına bıçak ucu ile çentik atın, kaynar suda 2 dakika kaynatın, kabuklarını soyun ve domatesleri zedelemeden uç kısmından çekirdeklerini çıkartın.
Domateslerin sert ve bütün bir şekilde kalmasını arzu ediyorsanız kireç kaymağında beklettikten sonra reçeli hazırlayın.
NASIL YAPILIR?
Reçelin köpürüp, dışarıya taşmaması için; su ve toz şekeri derin bir tencereye aktarın.
Damla sakızını ilave edin ve şekeri erimesi için bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Çubuk tarçın ve karanfilleri de ekledikten sonra şerbet malzemesini koyu bir kıvam alana kadar orta ateşte kaynatın.
Sıcak suda beklettiğiniz tuzsuz bademlerin kabuklarını ayıklayın. Cherry domatesleri bütün olarak bol suda yıkayın.
Domatesler ve kabuklarını soyduğunuz tuzsuz bademleri, şerbet karışımına aktarın. Domatesler patlayıp, yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika, kısık ateşte reçeli kaynatın.
Reçeli çok fazla karıştırmamaya ve renginin daha berrak olması için yüzeye çıkan beyaz köpükleri alıp, ayrı bir kenarda biriktirmeye özen gösterin.
Limonların kabuklarını beyaz kısımlarını almadan rendeleyin, ortadan ikiye kestikten sonra sularını sıkın.
Kıvam alan reçele rendelenmiş limon kabukları ve suyunu ilave ettikten sonra 5 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın.
Reçeli, soğuttuktan sonra kavanozlara boşaltıp, ağzını sıkaca kapattıktan sonra buzdolabında ya da güneş görmeyen bir yerde, oda ısısında muhafaza edin. Sevdiklerinizle yaz- kış demeden paylaşın.