Kağıt israfını hep beraber önleyelim....

realist

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Aralık 2006
3.073
132
688
63
KAĞIT İSRAFI NASIL ÖNLENİR…!

• Bir insan, ömrünün 8 ayını, gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir. Bir büro elemanı yılda, 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.

• Kağıt fabrikaları en çok su kullanan tesislerdir. 1 ton kağıt üretimi için 64 bin litre suya ihtiyaç vardır.
• ABD'da hurda kağıt dönüşümü 1985 de yüzde 27, 1995 de yüzde 40, 2000 yılında ise bu rakam yüzde 50 nin üzerinde
• FAO (birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)'nün tahminine göre 2010 yılına kadar dünyanın kağıt ve karton talebi yıllık yüzde 3.1 oranında artacaktır. Bu da yaklaşık 900 yeni kağıt fabrikasının üretimine eşittir.
Oksijeni de çöpe atıyoruz
100 yapraklı bir ders kitabının yaklaşık 500 gram ağırlığında olduğunu ve bu ebattaki bir kitabın çöpe atılması halinde yılda 13 bin litre oksijen üretimini de çöpe atmış oluyoruz. Buna bağlı olarak tabiatta o kadar miktarda oksijeni üreten bitkinin oksijen üretimi de durdurulmuş ve çöpe atılmış oluyor. Bu, 2050 WH elektrik enerjisinin heba edilmesi, aynı zamanda 15 gram kirleticinin atmosfere atılması anlamına geliyor. Bu kirleticiler yanında yeryüzünün ısınmasına ve sera etkisine neden olan 18.1 kilogram karbondioksiti de atmosfere atmış oluyoruz. Oysa kitapların geri kazanım sürecine katılması halinde bu olumsuzlukları en aza indirmek mümkün.

(alıntı)


Arkadaşlar gelin hep birlikte bir kampanya yapalım.Öncelikle israf nerelerde oluyor belirleyip,önlemeye çalışalım ne dersiniz?
İsraf hakkında her türlü bilgiyi paylaşalım istiyorum.Sonra konuyu toparlayıp gerekli yerlere iletelim hep beraber..
 
mesela devletin yaptıgı şeye ben cokkarşıyım.

cevremizi korumak adına.

biliyosunuz ders kitapları bedava
ve her yıl yenileri ekleniyo....
Neden bunu her yıl yaparak binlerce agacımızı heba ediyolarki...

Her öğrenci bi alt sınıfındaki öğrenci arkadaşına verse daha iyi olur diye düşünüyorum:1closedeyes:

 



Sevgili realist önce sana böyle duyarlı bir konu
için yürekten teşekkür ederim.Bu konuda bende
çok duyarlıyım,çalşıtğım kurumda oldukça
kağıt israfı oluyor ve bu beni çok üzüyor...
Milli servet kaybı başka hiç bir şey değil..
Arkadaşlarımı bu konuda devamlı uyarırım hep..
Kağıt toplama kutularının üzerine;

- Doğaya Saygı
- İnsana Saygı
- Gelecek nesillere güzel bir dünya
- Ağaç dikemesekte onları koruyabiliriz
- Örnek insan olmanın sevinci
yazan yazılar koydum...

Bunları biliyormuyuz???

Bir hektarlık bir orman toprağının 15 cm derinliğine kadar tahrip edilmesiyle 10 ton bakteri,10 ton mantar,4 ton solucan,17 kg böcek yaşamının yitirildiğini biliyor musunuz?
Bir hektar genişliğinde bir kayın ormanı 68 ton tozu tutuyor.
Bir kayın ağacı güneşli bir günde 400 lt’ye kadar suyu transpirasyonla(terleme) harcayarak,çevresindeki havanın nem ve sıcaklığını etkilediğini biliyor musunuz?
Nemli bir ortamda,kullanılmış bir kağıt mendilin yok olması yaklaşık 3 ay sürer. Bu sürenin sonunda normalde sadece su ve CO2 kalır. Ancak buruşturularak atıldığında bu sürenin uzadığını biliyor musunuz?
 
Son düzenleme:
eski iş yerimde cokkagıt cıkardı. Onları özel poşete koyup
gerekli yerlere koyduk...

peki devlette bu konuda her sokaga özelliklede iş merkezlerine
bir koytenır türü şeyler koysa ve sadece kagıtlar atılsa:mymeka:

biz halk olarak yetmeyiz bence bazı şeylere:1closedeyes:
 
Milli eğitim bakanlığına dilekçe yazarak başlayabiliriz.
http://www.meb.gov.tr/

Dilek ve şikayetleriniz
Elektronik başvuru
zaten site yönlendiriyor. Bir metne ihtiyacımız var bence. İsteğimizi açık seçik belirtecek , kararlı ve ciddi olduğumuzu hissettirecek bir metin.
E-Posta:huseyincelik@meb.gov.tr
İstanbul İl Müdürü : Doç.Dr. Mehmet Emin BİRPINAR
mbirpinar@gmail.com


bilgi@ankaracevreorman.gov.tr



Şimdilik bunları buldum :) Konuya da ilgi çekmeliyiz:)hihoyyyt


 
Doğayı sevmese bile, çocukları seven yok mu ? :dilcikar: Haydi gelin bir kampanya başlatalım. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakalım. :lepi:
hihoyyythihoyyythihoyyythihoyyyt
 
Çevreye hepimizin katkısı olması lazım diye düşünüyorum.Ben evimde ev çöpünü ve geri dönüşüm çöpünü ayrı ayrı biriktiriyorum.Artık o kadar alıştım ki,mesela deterjanlar bitiyor kutularını normal çöpe asla karıştırmıyorum..Rulo havluların ,tuvalet kağıtlarının içleri,çocuklarımın ders müsveddeleri,piller,soda, gazoz şişeleri.... 1 hafta da o kadar çok birikiyor ki...içim gidiyor onlara..Allahtan geri dönüşüm kamyonları geliyor ,biriktirenlere poşet dağıtıyor...Ama katılım yetersiz:1no2::1no2:
 
aslında o olaya ben cok kızıyordum
gecen kitaplarını alan kardeşime "felsefe kitabını sakla okul bitince bana ver" dedim
"olmaz abla geri vericez, bunları alip tekrar kitap basıcaklar" dedi
yani sanırım döngüye bağlamışlar ağaç soykırımı yapmamak için CADIARZU
 
yurt disinda yasadigim icin ne yapabiliriz yada nerelere basvurabiliriz bilmiyorum....
ama eger bir kampanya baslatilacaksa bende yardim etmek isterim...
ayrica bu konu gercekten cok önemli ve ben kk'nin bu konuda duyarsiz kalicagina inanmiyorum...
herkes desteklemeli bence bu konuyu...
 
KULLANILMIŞ KAĞITLARIN GERİ KAZANILMASI
KULLANILMIŞ KAĞITTAN KAĞIT ÜRETİMİ
Hızlı nüfus artışı, konforlu hayat şartlarının gelişmesi, şehirleşme, okuma alışkanlığının artması, matbaacılığın ve ambalajlama sanayisinin gelişmesi, kağıt - karton tüketimini arttırmaktadır.

Ülkelerin kağıt tüketimi gelir seviyeleri ile değişmektedir. Bir ülkede kağıt tüketim hızı kişi başına yada tüketilen kağıt miktarı ile belirlenmektedir.
Birimi: kg kağıt / kişi / yıldır.
Yani bir ülkede bir yılda tüketilen kağıt miktarını o ülkede yaşayan insan sayısına bölünerek kişi başına tüketilen kağıt miktarı tespit edilmektedir. Kullanılan ofis kağıtlarının bir kısmının (kitaplar, arşivler, yazışma, çeşitli mahkeme dosyaları v.s.) ömrünün çok yıllı olduğu unutulmamalıdır.
Avrupa Topluluğu Ülkelerinde 1985 yılında 28.3 milyon ton/yıl atık kağıt, yakma veya depolama tesislerinde bertaraf edilirken 1996 yılında bu değer 32.5 milyon ton/yıla çıkmıştır.Yine Avrupa Topluluğu Ülkelerinde 1983 yılında 41 milyon ton/yıl kağıt tüketilirken 1996 yılında bu değer 64 milyon ton/yıla çıkmıştır. 2010 yılında bu değerin 105 milyon ton/yıl olacağı tahmin edilmektedir.A.B.D’de yıllık kağıt tüketimi 100 milyon tondur. Çin’de kağıt tüketimi 26 milyon ton, Kanada’da 18 milyon ton ve Almanya’da 16 milyon tondur.

Türkiye’de tüketilen kağıtların yaklaşık olarak yarısının ithal edildiği görülmektedir. Bunun içinde her yıl ortalama 700- 750 milyon dolar harcanmaktadır.

Kağıt tüketiminin en fazla olduğu alanlar ofislerdir. Özellikle resmi ve özel kurum ofisleri, bankalar ile otel ofisleri, mühendislik büroları, basın merkezleri, çeşitli işyeri ofisleridir. Ayrıca fotokopi ve ozalit çekim merkezleri önemli ofis kağıdı üretim merkezleridir. Başta üniversiteler olmak üzere tüm okullar önemli kağıt tüketim merkezleridir. Bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı 0,7 kg/gün’dür. Finans merkezlerinde ve bankalarda kişi başına tüketilen kağıt 0,9 kg/gün’dür. Bu tür merkezlerde kullanılan kağıtlar kaliteli kağıtlardır. Ofislerde tüketilen kağıtlar geri kazanılıp tekrar kağıt üretilmesinde kullanılması özellikle tavsiye edilir. Ofis kağıtlarının mutlaka geri kazanılması gereklidir.


Arkadaşlar bu konuda çevre ve orman bakanlınının yardımını talep edebiliriz.Özgürcenin dediği gibi Bulunduğumuz ilçenin,ilin millieğitim müdürlüklerinden başlayıp bakanlıklarına kadar yazabiliriz,
Bulunduğumuz yerin belediyelerine yazabiliriz...
Başka fikri olan varsa söylesin lütfen.En sonunda konuyu toparlayıp kendi üzerimize düşeni hep birlikte yapalım .Bir de sloganımız olsun bari.
HAYDİ ONUN DA İSMİNİ BİRLİKTE KOYALIM NE DERSİNİZ?
 
Bu benim önerim"Haydi bir ağaç kurtaralım"
 
Son düzenleme:
Bu benim önerim"Haydi bir ağaç kurtaralım"

Biraz düşünmem lazım canım. SEnin söylediğin kısa net belki düşünmeye bile gerek yok başka bir slogan.
aşka arkadaşlarımızdan da destek görmek lazım. Ofttan görüyorlardır belki bir çağrı yapalım.

Kampanyaya katıl vicdanın rahat olsun. Bu dünya için bir şey yap. Herşey çocuklar için . Yeşil azalıyor , kurtarmak gerek.
Pazartesi günü profillere mesaj bırakalım.
 
Biz gerçekten kağıt kullanma meraklısı bir ülkeyiz.o kdar gereksiz yazışmalar varki.Bunu yaparak gelecek nesillerin yaşam alanından çalıyoruzz.Yani kul hakkı.Ben elimden geldiğince dikkat ediyorum.Öğrencilerime bu bilinci vermeye çalışıyorum.Kaynakların sonsuz olmadığını kavratmaya çalışıyorum.Ama herkesin duyarlı olması lazım.Cenneti çöle çevirmemek bizim elimizde.
 
Canım ne yapıyoruz, sitemizde duyuru yapalım mı artık, hepbirlikte ilgili yerleri uyaralım onlarda ilgili yerleri uyarsınlar.
 
Canım ne yapıyoruz, sitemizde duyuru yapalım mı artık, hepbirlikte ilgili yerleri uyaralım onlarda ilgili yerleri uyarsınlar.


Ben ilk olarak belediyeye mail yolladım.Sizler de yapabilirsiniz.Bence buradan başlamak lazım.Sonuç alamazsak daha ileri gideriz.Herkes kendi bölge belediyelerine mail yollasın.İsterseniz benim mailimi kopyalayabilirsiniz.
İyi günler dileyerek sorunumuza çare bulmanızı rica ediyorum.

Her Allahın günü apartman kapımzın iç kısmında onlarca marketin promosyon ürünlerini tanıtan el ilanlarından üzüntü duymam.Kimsenin okumadığı bu ilanların şöyle bir bakıldıktan sonra çöpe atılması.Türkiye genelinde belki tonlarca ilan,tonlarca kesilen ağaç ve duyarsız,doymak bilmeyen market sahipleri........Birşeyler yapmak mümkün mü?Bu ilanları her gördüğümde aklıma yanan ormanlarımız ve israfı seven bir toplum oluşumuz geliyor!....
Sizlerden ricam lütfen geri dönüşüm için düğmeye basın.
Ben ............ caddesinde oturuyorum.Birsürü gazeteyi,doğayı mahfeden plastikleri,ve geri dönüşümü olan ambalajları vicdanım sızlayarak çöpe atıyorum.Lütfen birlikte çalışalım ........ belediyesinin bütçesine katkıda bulunalım,hem de bir kaç ağacı kesilmekten kurtaralım.
Başkanımıza iletildiğinden emin olmak istiyorum.Konuyu kendisinin cevaplamasını rica ediyorum.ONDAN YANIT GELENE KADAR BU MAİLİ TEKRAR TEKRAR YOLLAYACAĞIMDAN EMİN OLUNUZ.
iYİ GÜNLER DİLİYORUM.
 
Son düzenleme:

Buraya o yazımı yazmadan önce bende düşündüm.
Bir nevi geri dönüşüm yapıolardır dedim.
Peki mürekep emek vs. ler nolucak
bunlarda cevrenin birer unsurları değil mi? ki



 
Buraya o yazımı yazmadan önce bende düşündüm.
Bir nevi geri dönüşüm yapıolardır dedim.
Peki mürekep emek vs. ler nolucak
bunlarda cevrenin birer unsurları değil mi? ki




larisa kafa bu uygulama iyi bi uygulama bence :mymeka:
geçmiş yıllarda ne yapıyoduk??
bi kamyon para verip kitapları alıyo sonra ya kışın sobayı tutuşturmak için kullanıyoduk yada kolileyip orda burda saklıyo en sonunda da cope atiyoduk
cunku kullanılmıyodu
milli egitim her sene kitap değiştiriyodu
bi alt sınıfların kullanması ihtimali de yoktu
şimdi en azından bi şekilde değerlendiriliyor
mürekkep parasi emek vs. falan da olacak illa ki
olmamasi mümkün mü?
 
çalıştığım ofiste o kadar çok kağıt israf ediliyoki bnmde içim acıyo..........
koli koli kullanılmıs randıman kartları,copy de yanlış basılan dosyalar,bi sürü müsvette kağıt,hergün gelen abonesi olduğumuz bigün bile okunduğunu görmediğim 2 gazete,aynı şekilde bi sürü magazin,iş dünyası dergisi ......
öylece duruyo ofiste....
her ofiste bu kadar belki daha fazla yada az israf olduğunu düşünüyorumda dünya son nefeslerini alıyomuş gibime geliyo...
eğer bu konuda bi sonuca varılırsa mutlaka bana ulaşın a.s.
 
İyi günler dileyerek sorunumuza çare bulmanızı rica ediyorum.

İşyerim ve cevremde gördüğüm izlenimlerle bir çokkağıt israfında bulunuyoruz. Gerekli veya gereksiz. Buda binlerce ağacımızın hiç yere heba edilmiş olmasının göstergesi oluyor. Gereksiz tanıtım afişleri,marketlerin promosyon ürünlerini tanıtan el ilanları vs. bunları kimimiz okuyoruz kimimiz yüzüne dahi bakmadan çöpe atıyoruz.
Birde her yıl dağıtılan kitaplar var. (BEDAVA)
Tahminimce eskileri alıp biraz elden gecirip tekrar öğrencilerimize yeni kitaplar veriyor olabilirsiniz. Harcanan mürekkep harcanan emek var burdada. Bu konudaki önerim; her öğrenci bir alt sınıftaki arkadaşına verse. Ve belirli yıllarda bunlar tekrar elden geçirilse.

Benim yaşadığım ilde ve ilçede böyleyse Türkiye genelinde bu duruma bakınca milyonlarca kağıt çöp olup atılıyor ayrıca tonlarcada ağaçımızı atmış oluyoruz. Bu kadar duyarsız olmuyalım ve el ele verip gelecek nesildeki evlatlarımıza kardeşlerimize güzel yaşanır çevre bırakalım.

Bu konuda yardım ve önerilerinizi , ayrıca gereken çalışmalarınızı yapmanızı rica ediyorum. Geri dönüşümle binlerce ağacımızı kurtarmak için düğmeye basalım.



Başkanımıza iletildiğinden emin olmak istiyorum.Konuyu kendisinin cevaplamasını rica ediyorum.
ONDAN YANIT GELENE KADAR BU MAİLİ TEKRAR TEKRAR YOLLAYACAĞIMDAN EMİN OLUNUZ.
iYİ GÜNLER DİLİYORUM.



gönderdiğim yazı belediyeyeeee
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…