Kafkasların geline takı takma adeti

Söylememekte ısrar edince merak ediyordum bilgilenmiş oldum..Teşşekür ederim yorumun için:)

Valla ben espri yapmadım.

Emin ol ben de seni ciddiye almıyorum

Her bayan hediye almakdan hoşlanır..Normal arkadaşından da alsan hoşlanırsın.Ben sadece ona zorluk olmasın bide ztn taksada takmasada yine biz harcıcaz diye düşündüm o yüzden istemedim...İnş senin de herşey gönlünce olur:)

haklısın tabi ama kötü ve boş bir adet değil sıkıntı olursa zaten harcarsınız biraz yatırım gibi düşün eğer onlar sorun yapmıyorsa sende yapma

ilerde zaten gelin ayakkabına varana kadar dahi bir sürü şey takacaksın kafana bunlarla üzme kendini

Adamlar takı takmak ister ben istemiyorum diye problem olur takmazlar işte bana sözde nişanda takılmadı olurbu devirde erkek olmak daha zor heralde :) Yani adetlerini sor öğren bilmiyorsan peki aşkım nasıl istersen de gec yahu neyini irdeliyorsun sizdee istemek varmış bizdee var ama aşkım madem takıcaksın sizin bildiginiz gibi olsun de orta yolu bulmak denen bişey var ondan sonra ah erkekler kısmına bi ton konu açıyosunuz Ahh Kadınlar !!!

bunu netten araştıracagna neden kendısıne sormuosun:) nişanlın sonucta bu kadarmı resmisiniz..ayrıca neden istemiosun bırak taksınlar:)

ne alaka yaa sana takı taktı die sonra yediğin lokmayımı sayacak diye düşünüosun:) bana cok sacma geldı fıkırlerın.birden fazla ewı oldugunu sölüosun burda takı hesabı yapıosun..

cnm benim çok şanslısın seni seven ve paylaşımcı bir eşe sahip olacaksın durumları varsa bırak yapsınlar nasıl olsa yine siz harcayacaksınız sizin olacak takılar şimdiden mutluluklar

arkadaşımız sadece kafkasların adetini merak etmiş ve öğrenmek istemiş yoksa özel bir takı talebi yok, ya da kesinlikle aldırtmam gibi bir havası da yok haklı olarak kendine ne takılacağını merak ediyor. çünkü anladığım kadarıyla nişanlısı sadece 'kafkas adeti' diyor ama açıklama yapmıyor.

yani bilgisi olan varsa yazsın yoksa yüklenmeyelim bence birbirimize boş yere

benim bildiğim onlar adetlerine geleneklerine çok meraklı oluyor, mutlaka kendilerine yakışan bir şey takacaklardır diye düşünüyorum:)

Kafkas derken, tam olarak nereliler? Kökenleri nedir? Kafkas halklarının pek çok boyları vardır, o yüzden soruyorum. Çerkez, Gürcü, Laz, Şapsığ, Svanlar vs. Ona göre yardımcı olmaya çalışayım. Yarın sabah bir hocama kahvaltıya gideceğim ve kendisi Kafkas halkları hakkında dünyada sayılı prof'lardandır. Gelenekleri görenekleri, güncel adetleri çok iyi bilir. Ona sorabilirim.
Ama bunun dışında şunu da söylemek isterim. Evlilik de düğün de senin ve nişanlının. Her şey gönlünüzce olsun. Yine de ne seninkilere ne onunkilere ne yapacaklarını söyleme. Herkes kendi adetlerine göre ve tabii ki bütçesine göre yaşasın bu güzel döneminizi.
Çok gelenekçi değilimdir. Yine de ailelerin ve genç çiftin karşılıklı olarak birbirlerine "adetleriniz nelerdir, bizden bir beklentiniz var mıdır" gibi tatlı dille sormalarından yanayım. Bu tarz şeyler nişan döneminde herkesi yakınlaştırır. Sen de nişanlına sorabilirsin, "geleneklerinizi tanımak isterim" falan diyebilirsin.
İstersen bana özel msj da atabilirsin. Ben yine de öğrendiklerimi buraya yazarım, başkaları da faydalansın.

Anlayan biri sonunda Kafkas adetini sordum yahu sadece... Biz tartıştık bilmem ne fln mı dedim anlamadım ki nasıl anladılar olayı..Zaten takılıcak birşeyler ama bilmediğim bişeyi sordum.Takıya meraklı olsam adam zaten o günü beklemiyor ki içinden geldikçe alan biri...neyse teşekkür ederim yorum için arkadaşım:)

Gerçekten ah kadınlar! konuyu nasıl anlayıp nasıl senaryolar yazıyosunuz...Sorduğumu söyledim ztn başda neden cwp alamadığımıda.Adamdan istememe nedenimide söyledim asıl sen neyi irdeledin anlamadım...Lütfen sorumun cwbını bilen beri gelsin kimseye bişi inandırmak zorunda değilim.Bunlarla ilgili derdim olsa dert köşesine fln yazardım

cnm benim çok şanslısın seni seven ve paylaşımcı bir eşe sahip olacaksın durumları varsa bırak yapsınlar nasıl olsa yine siz harcayacaksınız sizin olacak takılar şimdiden mutluluklar

Teşekkür ederim..Canım benim derdim o deil zaten yapılır kimin gücü neye yeterse ama olurda zorlanır diye öyle bir teklifte bulunmuştum sonuçta dediğin gibi taksada bizim takmasada bizim...Allah herkese hayırlı olanı nasip etsin.

Walla tam bilsem:) Dağıstanlıyız fln diyor ama açıkcası hiç detaylarını sormadım Azerilikte war sanırım biraz karışık.Özelden msj atabilirim eğer yeterli sayıda yorumum warsa:) Teşekkür ederim ilgin için..

Rica ederim ne demek. Soruların sayesinde biz de öğrenmiş oluruz Kafkas adetlerini. Ben o zaman Dağıstanlı, Azerilikte var derim ve daha genel bilgiler de alırım hocadan. Yarın olmadı pazar günü haberdar ederim.

Bende çerkezim ama takı konusunda bariz bir adet bilmiyorum. İçin rahat olsun ama gereği ne ise yapılır el verdiğince muhakkak. Önemli olan mutlu olmanız

Bende çerkezim ama takı konusunda bariz bir adet bilmiyorum. İçin rahat olsun ama gereği ne ise yapılır el verdiğince muhakkak. Önemli olan mutlu olmanız

Önemli olan mutluluk sağlık huzur ne merde,ne namerde muhtaç olmamak....teşekkür ederim:)

Bu konunun yeride burası değil zaten :) Uzatmaya gerek yok . Sorunun cevabını bilen arkadaşlar yardım ediyorlar zaten

Kafkas adetini burdaki insanlara soracagna yanındaki nişanlına nie sormuosunda cewabı burda arıosun:) bilende war bılmeyende war.ne kadar kafkaslı burada olursa olsun tanıyanda olursa olsun her ailenin adeti görüşü farklıdır.bizzat kendisinden öğrenmen dha doğru deilmi..sonucta her kafkaslınında adeti bir deildir belki aile olarak adetleri daha farklı..

Bu konunun yeride burası değil zaten :) Uzatmaya gerek yok . Sorunun cevabını bilen arkadaşlar yardım ediyorlar zaten

ne yazdıysanız ztn cvpları war burda papağanlık yapmanın alemi yok...Dediğim gibi sadece bilen beri gelsin,fazladan muhabbete gerek yok

olursa kullanırım ancak sende ki anlama kıtlığına ne iyi gelir bilmiyorum.Boş laf salatasısın işine bak
Bak arkadasim burasi bir forum, bilmiyorsan once forum nedir onu ogren oyle konu ac, hakaret etmedigim asaglamdgm surece yorumumu paylasma hakkina sahibim ki sende konu acarken yorumu kabullenmek zorundasin. Genel bir soylemde bulundum yarin birgun dert topigine dusersin elbet

hem bir şey takmasın istiyorsun hem ne kadar takacak merak ediyorsun. Bu nasıl bir çelişkidir anlam veremedim doğrusu? Şimdi burada az takıyorlar deseler ne yapıcan çok takıyorlar deseler napıcan? Yaa onu bunu geç miktar neden senin için bu kadar önemli. Öyle bir soru sormuşsun ki adetlerini merak etmenden çok , ne kadar takıya sahip olucağını merak ettiğin düşüncesi belirdi bende. Dediğin gibi çokta sorma çocuğa baksana kaçamak cevap veriyor adet neyse o olcak diyor doğru düzgün açıklama bile yapamıyor. Neden acaba ? Cevabı duyduğunda yadırgarsın diye korkuyor olabilir mi? ooffffffffff BU KONU KAFKAS ADETLERİNDEN ÇOK KAFKAS TAKILARI olmuş Ayrıca saçma soruna, normal mesajlar beklemeee... Soruna değer cevapları almışsın işte.

Konunun özüne dönecek olursak
Hocama sordum. Türkiye'deki Kafkas kökenliler çoğunlukla bizim Doğu'daki adetleri kabullenip uygularmış. Kendi gelenekleri de varmış, baya değişik şeyler anlattı. Ancak bu gelenekler daha çok düğün öncesi veya düğünde, sonrasında ne yapılır tarzında. Takı konusunda Doğu'da, özellikle Van ve Iğdır civarlarında ne takılıyorsa onu takarlar dedi. Miktar konusunda da kız tarafının durumunu iyice ölçüp tartar, aile iyi durumdaysa onlara denk miktarda takarlar dedi. Ama kız tarafının durumu iyi de olsa kötü de olsa mutlaka "gerekeni yaparlarmış". Valla hocam nişanlının bu lafını aynen söyledi, hem de birkaç kez.
Yalnız senin ben bir şey istemem, istemeyeceğim demen çok ayıp algılanırmış. Nezaketen "adetleriniz nedir, ne istersiniz" diye sorduklarında annenin cevap vermesini beklerlermiş.
1,5 milyonun üstünde Kafkas varmış Türkiye'de. Her boyun adetleri ayrıymış. Genelde normal altının yanında Kafkas motifli altın madalyonlar (tam Cumhuriyet'in eşdeğeriymiş) takarlarmış. Ve evlendikten sonra kız tarafı misafirliğe geldiğinde madalyonun evde sergilendiğini görmek istermiş. Ayrıca çok halı ve gümüş hediye ederlermiş.
Bunları öğrenebildim işte. Umarım kafanda üç aşağı beş yukarı bir şeyler oluşmuştur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…