Aralık -2014
1.Hayyam, Harold Lamb (Kitap aslında çok güzel fakat…. Fakatı var, kötü çeviri olmuş maalesef. Yine de Hasan Sabbah ve Hayyam için okumaya değer. Bence bunu doğru dürüst bir yayınevi yeniden çevirtmeli. İngilizcesini bulacağım en kısa zamanda.)
2.Kime Anlatsam Kederimi, Anton Çehov (Bu konuda yazmıştım.)
3.Uzak Dostlar, Anita Brookner (İlle de okunmalı diyemem fakat hem ödül alması hem İngiliz romancıları arasında önemsenmesinden dolayı çekmişti beni. Kendi başına yaşayan bir kadının bir aile dost olmasıyla başlayan bir kurguda insan akraba ilişkilerinin irdelenmesi.)
4.Şiirde Devrim, Özdemir İnce (Şiirde gerçeklik üzerine. Şiirsever olarak bazı eleştirileri okumak ilgimi çekti.)
5.Sevginin Eşsiz Kışı, İnci Aral (Tasvirleri gerçekten sürükleyici, kadın erkek ilişkilerine dair güzel saptamalar vardı. Okurken sıkılmayacağınız kitaplardan.)
6.İstabul’un Tramvayları Dan Dan, Selim İleri (Masal gibi bir İstanbul yolculuğu, beğenerek okudum.)
7.Ölü Ozanlar Derneği, N.H. Kleinbaum (3. kez okudum. Hala okumayan varsa acilen okumalısınız bence. Acilen.:) )
8.Fi, Akilah Azra Kohen ( Akıcı fakat bana hiç hitap etmedi, beğenmedim. Mesaj kaygısı, aşırı karakterler, seksle okuru bağlama çabası, okurken hikayeyle bütünleşmemi engelledi beni irrite etti. Seri kitapların önce birincisini oku sonra ikinciyi alırsın kararıma çok memnun oldum.)
9.Şiirimiz Mor Külhanidir Abiler, Ece Ayhan
Zambaklı Padişah
Ne zaman elleri zambaklı padişah olursam
Sana uzun heceli bir kent vereceğim
Girilince kapıları yitecek ve boş!
Azizim, güzel atlar güzel şiirler gibidirler
Öldükten sonra da tersine yarışırlar, vesselam!
10. Birtakım İnsanlar, Sait Faik Abasıyanık (Yazarın kısa romanı. Kurgu çok zengin değil fakat bence yazarı takip edenlerin seveceği bir hikaye.)
11. Akıl ve Tutku, Jane Austen. ( Arada onlarca kitap okurken, sadece uyumadan önce okuyarak iki ayda bitirebildim yoksa kalın olmasına rağmen üç günde bitecek sürükleyici bir roman. Ben bu kadının dilini de duyguları anlatışını da insan psikolojisine dokunuşunu da seviyorum. Kızkardeşlerin aşka, hayata bakış açısının bin bir türlü farkını göreceksiniz. )
12. Tersi ve Yüzü, Albert Camus. ( Çok beklettim bu kitabı. Yazara hayrandım zaten iyice hayran oldum. Bu incecik kitabı okursanız anlarsınız. Hayat ve insanlar hakkındaki ilk dönem denemeleri diyebiliriz kısaca. Hiç beğenmezmiş basılmasın istemiş. Günümüz yazarları için heralde on kitaba serpiştirip on kitabı da best seller yapacak cümleler var. Herkesin çok seveceğini düşünüyorum.
Kitabın arkasında yazanları okumalısınız: "Brice Parain, sık sık, yazdıklarımın en iyisini bu küçük kitabın içerdiğini ileri sürer.Hayır, aldanıyor. Çünkü insan yirmi iki yaşında yazı yazmasını pek bilmez. Ama Parain'in söylemek istediğini anlıyorum. Bu acemice sayfalarda, sonradan yazdıklarımdakilerden daha çok gerçek aşk bulunduğunu söylemek istiyor. Haksız da değil. Bu sayfaların yazıldığı zamandan beri yaşlandım, çok şeyler görüp geçirdim. Sınırlarımı, hemen de bütün zayıflıklarımı tanıyarak kendi hakkımda bilgi edindim. Herkes gibi ben de düşlerim bazı bazı. Ama iki sakin melek onun eşiğinden hiçbir zaman geçirmediler beni; biri dostun yüzünü gösterir, öbürü düşmanın suratını. Evet, bütün bunları biliyorum; aşkın neye patladığını da öğrendim ya da aşağı yukarı. Ama yaşamın kendisi hakkında, hâlâ Tersi ve Yüzü'nde acemice söylenenlerden daha fazlasını bilmiyorum." ALBERT CAMUS
candan44- 12