• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadın ve erkek ne kadar eşit?

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Arama kutusuna istediğiniz ülkenin adını yazın ve cinsiyet eşitliği sıralamasındaki yerini görün. Veriler Dünya Ekonomik Froumu'nun (WEF) raporuna dayanıyor. WEF raporunda,ülkeler kadınların ekonomik ve siyasi hayata katılımına göre ve eğitim-sağlık gibi sosyal hizmetlere erişimlerine göre göre sıralanıyor.
http://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/2015/11/151118_100w_calculator_vj_2015

Kaynaklar

Dünya Ekonomik Forumu, UNESCO İstatistik Enstitüsü, OECD

Metodoloji

Küresel cinsiyet eşitliği endeksini oluşturabilmek için Dünya Ekonomik Forumu onlarca veri setini inceliyor. Bu veri setleri kadınların ekonomik hayata katılımından fırsat eşitliğine, eğitimden sağlık hizmetlerine ve siyasi hayata katılıma kadar uzanıyor.

Sıralama ise her ülkenin kendi şartları içerisinde kadın ve erkek arasındaki eşitsizliklerin büyüklüğüne göre yapılıyor. Böylece zengin ve fakir ülkeler adil bir şekilde kıyaslanmış oluyor.

Bu yılki raporda 145 ülke incelendi.

Ücret eşitsizliği verileri ise Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'ndan (OECD). Her ülke için mevcut en güncel veriler kullanıldı. Tarihler 2010 ila 2013 arasında değişim gösteriyor.

OECD, kadın ve erkek arasındaki ücret kıyaslamasını her bir cinsiyetin ülkede aldığı maaşların medyanını alarak ortaya koyuyor. Sadece tam zamanlı çalışanların aldığı ücretler dikkate alınıyor.

Üniversite mezunu kadınların oranına dair veriler ise UNESCO İstatistik Enstitüsü'nden.

Capture.webp

Capture.webp

Capture.webp

Capture.webp

Capture.webp

Eşit olmak mümkün değil, çünkü biz eşitliği kadının erkekleşmesi olarak algılıyoruz. Ve bu yüzden kemikleşmiş bir erkek tipi inşa ediyoruz.
Erkek üst model kadın ise çeşitli donanımlar ile ona yetişmeye çalışan alt model.
Her alanda erkekleri baz alıp kadının durumunu bunun üzerinden iyileştirmeye çalışıyoruz. Ve böylelikle kadın ile erkeği eşitleyeceğimizi düşünüyoruz. Halbuki fikir dna mıza işlemiş bir erkek profili var. Patriarki!
Kadın erkek eşittir diyoruz, kadının cinsiyetine bağlı özelliklerini göz ardı edip yada bunlara bağlı ona pozitfi ayrımcılıklar yüklemeden onu iş hayatına sürüyoruz. Kadın, sistem tarafından, çünkü sistemin baz aldığı kemikleşmiş bir erkek prototipi mevcut, kendisine eksiklikmiş gibi dayatılan bu yönlerini törpülemeye girişerek erkekleşmeye çalışıyor. Neden?
Neden sistem kadının naifliği üzerinden kurulamıyor?
Çünkü: İnsan insanın kurdudur. Ve kurtların arasında kuzu yemdir. O halde kuzu kurda dönüşmek durumundadır.
Feminizme yön veren Varoluşçu feminist Simon de Beauvoir; hayatı yüklem, erkeği bu yüklemin inşa edicisi özne, kadını ise nesne olarak anlamlandırır. Ve buna karşı bir duruş sergiler.
Ve kabak çoğu zaman, sistem kurucularının, hatalarını anlayıp yeni bir sistem kurmak üzere sistemi terk etmelerinden mütevellit ıssızlaşmış eski siteme entegre olmaya çalışan biz Türklerin naif kadınlarının başına patlar.

Bu verilerin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Ben kadının ev hanımı olup kocası tarafından el üstünde tuıtulduğunu defalarca gördüm, kendisiyle eşit hakları veriyor eşine. Ve kadınında çalışacağım diye bir diretmesi yok, bu dini de değil biraz da kültürel, kadın evde çocuk bakmayı çalışmaya tercih ediyor çoğu kez. Kendi annem de öyleydi. Babamın maaşı iyiydi ve gerek yoktu çalışmasına ve bizi büyüttü.

Eşitlik denilince maaş, iş vs den daha önemlisi toplumda kadına verilen değer deseler anlarım.

Mesela İskandinav ülkelerinde sanılanın aksine kadın çok çok eşit değil ve erkekler kadından daha önde. Hatta kadınlarının çok depresif olduğu söyleniyor. Ve kadınlar çok fazla mühendislik, tıp gibi alanlara yönelmiyor, daha klasik bölümler okuyor.

Çoğu Avrupa ülkesinde çok fazla mühendis bayan yoktur, fabrikalarda erkek egemenliği vardır.

Bence eşitlik kıyası için yanlış değerlendirme olmuş bu.

Valla ben hiç bir noktada eşit olduğumuzu düşünmüyorum.Trafikte bile direksiyonda kadın olup eşi yanda olan çok azdır. Hatta çocuklar arasında yapılan bir araştırmada da çocuklar babalarının araba kullanmasını tercih ediyormuş. Kendilerini daha mı güvende hissediyorlar ki?
Kızım daha küçükken ben kullacağım zaman feryat figan ağlardı.

Valla ben hiç bir noktada eşit olduğumuzu düşünmüyorum.Trafikte bile direksiyonda kadın olup eşi yanda olan çok azdır. Hatta çocuklar arasında yapılan bir araştırmada da çocuklar babalarının araba kullanmasını tercih ediyormuş. Kendilerini daha mı güvende hissediyorlar ki?
Kızım daha küçükken ben kullacağım zaman feryat figan ağlardı.

Arabayı çok iyi kullanan kadınlar olmakla birlikte bazı şeyleri erkekler kadınlardan daha iyi yaparmış. Araba kullanmak, hızlı reflekslerle kazalardan daha hızlı korunmak, park etmek vs.

Ama bazı şeylerde de tartışmasız kadınlar çok çok daha iyi. Özellikle sözel konularda kadınlar erkeklerden çok daha iyiymiş, Sayısalda da erkekler. işte bu da kadın ver erkek beyin yapısı arasındaki farktan kaynaklı.

Arabayı çok iyi kullanan kadınlar olmakla birlikte bazı şeyleri erkekler kadınlardan daha iyi yaparmış. Araba kullanmak, hızlı reflekslerle kazalardan daha hızlı korunmak, park etmek vs.

Ama bazı şeylerde de tartışmasız kadınlar çok çok daha iyi. Özellikle sözel konularda kadınlar erkeklerden çok daha iyiymiş, Sayısalda da erkekler. işte bu da kadın ver erkek beyin yapısı arasındaki farktan kaynaklı.

Aslında sözel, sayısal konularda kadın, erkek meselesine katılmıyorum. Bu biraz genetik bir durum, biraz beslenme en önemlisi de ailenin o potansiyeli ortaya çıkarabilmesiyle bağlantılı.
Eğer küçük yaştan çocukların analitik beyni aktif hale gelirse cinsiyet bağlamaz bunu.
Araba olayı da aynı, erkek çocuk yaştan babasıyla araba kullanır, araklar kaçar falan. Ama kızlar hep ötelenmiştir araba konusunda. Evlendikten sonra da kendi arabası yoksa eşinden fırsat kalırsa biraz kullanır. Bu da refleksinin pasif kalmasına neden olur.

Aslında sözel, sayısal konularda kadın, erkek meselesine katılmıyorum. Bu biraz genetik bir durum, biraz beslenme en önemlisi de ailenin o potansiyeli ortaya çıkarabilmesiyle bağlantılı.
Eğer küçük yaştan çocukların analitik beyni aktif hale gelirse cinsiyet bağlamaz bunu.
Araba olayı da aynı, erkek çocuk yaştan babasıyla araba kullanır, araklar kaçar falan. Ama kızlar hep ötelenmiştir araba konusunda. Evlendikten sonra da kendi arabası yoksa eşinden fırsat kalırsa biraz kullanır. Bu da refleksinin pasif kalmasına neden olur.

Araba kullanmak konusunda aynısını düşünmüyorum ablam 15 yıldan fazladır araba kullanır ve hala refleksleri çok iyi değil ve park edemez.

Ama 1 yıldır araba kullanan bir erkeğe bak tak tak park eder, sollar, şekil yapar. Erkekler daha hızlı kapar bu tür şeyleri.

Ama benim dediğim ciddi bir araştırma, park etmede ve araba kullanma da neden kadınlar daha yetersiz ya da kadınların sözelde daha iyi olmasının sebepleri falan. Makale şeklinde. Daha duygusal olmaları da sözel zekadan, erkeklerin duygusuzluğu da mantıksal zekadan vs vs.

Bir de sözel sayısal olayı şöyle, baktığın zaman mühendislik bölümlerinde erkekler hep çok fazladır, sözel bölümlerde de kadınlar. Aslında bu da destekliyor bu savı. Mühendislikte çok iyi kadınlar, sözelde mükemmel erkeklerde var ama genele bakılınca ya da bilim insanlarına bakınca maalesef matematik alanlarında erkekler ön planda.

Ama bu daha zekiler demek değil, olanaklar da söz konusu.

Yav kadin isterse her konuda beceriksiz olsun
ne fark eder ????yada erkekler beceriksiz olsun....
nedir bu erkek daha ustun kadin daha ustun
soyle becerikli boyle becerikli....
bunlar tamamen yetistirme ve genlerle alakali...kadin erkek meselesi degil....
kadin ve erkek esittir...cunku insaniz...canliyiz....
bu bir yaris degil, bir varolus meselesi....esitlik....

bi belgeselde izlemiştim, makina kullanımı testesterona göre belirleniyomuş, iyi araba kullanan az sayıda kadının vucudunda testesteron oranı çok yüksekmiş belgesele göre, bilemedim ben onu:confused:

eşit değiliz, eşiz... birbirini tamamlayan iki unsur, birbiri olmadan eksik olan iki parça... kocamı özledim:KK60:

Kadın-Erkek Eşit değil maalesef, bunu ne fiziki güçlerle, ne onla bunla izah etmenin mümkünatı yok, tüm toplumlar ataerkil, doğurmadan evvel kadın cinsel obje, doğurunca kocasının anası, namus, şeref, tecavüz edilesi, öldürülesi bir canlı konumunda.

Erkekler sürekli fashion tvden fırlamış gibi gözükmenizi bekler, sürekli beklentileri Karşılama çabasına sokulan kadınlar.

Beklentileri olmaması istenen, beklentileri karşılayana kadın denir.

Yıllarca saçını süpürge edersin, 2 kuruş biriktirebilmek için kendine bakmazsın, kocan kendine bakmıyorsun saldın kendini der, gözü başkalarını arar, aldatılır ağlarsın kadın olsaydında elinde tutsaydın derler.

Öldürülürsün cinayetinin müsebbibi namus Şeref der, bir takım elbise giyer iyi hal indirimi alır, iffet sende, namus sende, erkekte bunları arama.
Tecavüze uğrarsın rızası vardı denir, tecavüz anında giydiğin Kıyafet bile iyi hal indirimine konu olur.

Kadın erkek Eşit değildir.

Kadın-Erkek Eşit değil maalesef, bunu ne fiziki güçlerle, ne onla bunla izah etmenin mümkünatı yok, tüm toplumlar ataerkil, doğurmadan evvel kadın cinsel obje, doğurunca kocasının anası, namus, şeref, tecavüz edilesi, öldürülesi bir canlı konumunda.

Erkekler sürekli fashion tvden fırlamış gibi gözükmenizi bekler, sürekli beklentileri Karşılama çabasına sokulan kadınlar.

Beklentileri olmaması istenen, beklentileri karşılayana kadın denir.

Yıllarca saçını süpürge edersin, 2 kuruş biriktirebilmek için kendine bakmazsın, kocan kendine bakmıyorsun saldın kendini der, gözü başkalarını arar, aldatılır ağlarsın kadın olsaydında elinde tutsaydın derler.

Öldürülürsün cinayetinin müsebbibi namus Şeref der, bir takım elbise giyer iyi hal indirimi alır, iffet sende, namus sende, erkekte bunları arama.
Tecavüze uğrarsın rızası vardı denir, tecavüz anında giydiğin Kıyafet bile iyi hal indirimine konu olur.

Kadın erkek Eşit değildir.

şu yazdıklarının sorumlusu yine kadınlar...

Back