Hayir cok ama cok yanlis bir bilgi veriyorsunuz ben de 2 sene major depresyon tedavisi gordum 1 psikiyatrist ve 1 klinik psikologla calistim, yasam enerjim bitmisti yerimden kalkamiyordum ve 40 kilo almistim, normalde cok caliskan ve kendi basinin caresine bakan bir insanim. Ama asla bir duygu hissetmiyordum. Disari cikinca gulup eglenebiliyordum. Sadece bazen aglama krizlerine giriyordum ve intihari dusunuyordum cok nadir. Duygularimi hissedemiyordum. Aynen bu konuda arkadasin bahsettigi semptomlari yasiyordum. Sadece 24 saat uyuma halindeydim. Kolumu bile kaldiramiyordum. Bana atipik major depresyon teshisi kondu. Atipik deniyor cunku sizin yasadiginiz semptomlari yasamiyordum. Yani klasik duygu durum bozuklugu semptomlari yerine genel bir hissizlik, nadiren ortaya cikan sucluluk ve degersizlik krizleri, asiri bir yemek yeme ve uyuma istegi vardi. Doktora bile "aslinda bir seyim yok sanirim ama bilmiyorum, kendimi cok garip hissediyorum" demistim. Ancak terapi sonrasinda bazi duygularimi hissedebildim ve uzuntulerimi yasayabildim. Ben tecavuze ugramistim mesela. Bunun beni etkilediginin farkinda bile degildim. Astigimi dusunuyordum. Disardan baksan gulen, eglenen sakalar yapan. Sadece asiri tembel, konsantre olamayan. Sadece sacma sapan beyin gerektirmeyen programlar izleyerek yatakta makarna yemek isteyen. Herkesten saklayan. Kimseye anlatmayan. Arkadaslarla bulusmamak icin bahaneler bulan. Ev islerini yapamayan. Ama iste o bir maske. Her depresyona giren hayatin amacini sorgulamiyor aktif olarak kendini bok gibi hissetmiyor.
Ve size gore ben tembelim oyle mi??? Girdigi her sinavda Turkiye derecesi yapmis, 3 sene gece gunduz hic yorulmadan Afrika'da kamplarda calismis, ise gitmek icin gece 2de uyanmis, her girdigi iste performans degerlendirmesine mukemmel not verilen ben tembelim size gore. Her insan depresyonu ayni sekilde yasamaz. Doktor olmadigim icin isin ayrintilarini bilmiyorum ama bana atipik major depresyon teshisi konuldu ve iyi ki o tedaviyi gordum iyi ki o Efexorlari ictim, iyi ki klinik psikologla o terapiye devam ettim. Hayatim kurtuldu. O sekilde devam etseydim hicbirsey hissetmeyecek, arada aradaslarla bulusacak, gulecek eglenecek, ama 120 kilo olacak, isimden kovulacak ve yine bir kriz aninda kendimi oldurecektim. Belki su an hayatta olmayacaktim. Evet doktorlardan daha iyi bilmiyorsunuz ve insanlara bu sekilde kesin tanilarla tembelsin diyemezsiniz. Bu arkadas zaten kendinden suphe ediyor, depresyona girmeye hakki bile olmadigini dusunuyor, sucluluk hissi cok yogun oldugu icin travmalarini inkar ediyor ve zaten asla yardim isteyemiyor, uzulup aglayamamasinin, yas tutamamasinin sebebi de belki bu bastirilmisliklar, tedavisi olan bir hastalik tanisi almis, ve belki en sonunda ihtiyaci olan yardimi alabilecek, sizin yorumunuzu okuyup "evet ya abartmayayim ben sadece tembelim ve simarigim doktor yanlis tani koymus" derse bunun vebalini alabilecek misiniz?