• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kızımızı verdik

Evlenecek gençlerin en heyecanlı günleri adetlerle uğraşmakla geçiyor.Bu yüzden bu uygulamalardan hoşlanmıyorum,kendimde de ne bohça ne takı istemedim.Hediye alan içinden geldiği gibi aldı.Kimse zaten birşey takmak zorunda da değil.
Karşı taraf için değerliyse adetler (gelinle damadı saf dışı bırakıyorlar sanırım)kendilerine sormanızı tavsiye ederim zira ne arzu ettiklerini bilemezsiniz..

O kadar karışık yazmissiniz ki :( onlar size acik acik, bohca getirmeyin diyebiliyorsa,siz de açık açık nisanda düğünde ne yapılır diye sorabilirsiniz bence. Ayrica her adetlerini de yerine getirmek zorunda değilsiniz

Doğuda çoğu şeyi erkek yapar ağır takılar takilir ozellikle kars erzurum ardahan Hakkari'de inanilmaz altin takarlar kiza . Kiz alabilirse mutfak esyalari alir . Nişani kiz tarafı yapar bu kadar . Ama simdi iki tarafta okuyan calisan insanlar olunca kiz da katki sagliyor abartmadan saglamali da

Bu adetler ailelerin ego yarisindan başka bir şey degil.
Kendi seçtiğim insanla hayatımı birleştirmek için evlendim. Hiçbir adet yerine gelmedi, sıkıntı da olmadı. Tavsiye ederim.

Geline durumunuz varsa her biriniz bilezik takin yoksa anne baba birer tane taksın. Damada saat ve alyans alın. Gösteriş olarakda bir altın takin. Ama bohça düğünde yapın. Herkese.

Erkek tarafı kıza, kız tarafı da erkeğe yapar durumu yoktur.
Nişanda düğünde altın takılır onlar da geline takılır, yani iki anne de kıza takar ne takacaksa.
Arkadaşınızın kayınvalidesi olduğu gibi söylemiş zaten, arkadaşınızın annesi ne yapacaksa kızına yapacak.
Doğu kültüründe "kız alma" kavramı daha da yoğun yaşandığından tabiri caizse kıza "yağdırılır".
Arkadaşınız çeyizi bol tutsunlar derim. Bu arada arkadaşınıza mutluluklar dilerim umarım damada karşı olan güvensizliğinizi arkadaşınıza yansıtıp canını sıkmıyorsunuzdur.

herkese merhaba
lütfen konumu yine başka yönlere çekmeyin

arkadaşlar kızımızı verdik

nişanda kız tarafı bohça yapmazmış erkek tarafı olarak onlar kıza yapacaklarmış bohça getirmeyin dediler açıkça (onlar kıza özel alışveriş yapacaklarmış ailesine de ayrı bohça hazırlayacaklarmış)

buraya kadar ayrıntı

sorum geliyor............

doğulu arkadaşlar nişanda kız tarafı ne takar (arkadaş ailesi vs. araştırıyoruz.)
ekleme= kız 2 kardeş erkek kardeşi altın takacak anne de takacak baba belki
biz şuan esas kız ne takacak derdindeyiz

onlara sorulmadı takı olayı

Muş lu var tanıdık adamlar en baştan beri bohça falan yapmayacaksınız kız tarafı nişanda hiçbirşey yapmaz
hatta çoğu kız ailesi düğündede yapmaz bohçayı,
takınızı da düğünde takın dedi

bize tuhaf geldi ve sorduğumuz kişilere aracı ile sordurduk ve erkektiler
bayanda farklı olur illaki ayrıntı vardır diye size danışmak istedik
sorulan kişiler erkek ve erkeğin durumu varsa herşeyi onlar yapsın diyen kafada biri o yüzden güvenemedik (her ne kadar bohçada haklı çıksalarda)

kız onlar benim için o kadar masraf yapacaksa ben en azından yüzüğünü alayım bazı arkadaşlarım nişanda da saat aldı diyor
anne yüzük tamam da saati de alırsak düğünde ne yapacağız diyor
baba ben nişanda tek kuruş masraf yapmam boşuna masraf çıkarmayın diyor

etraf hep göçmen soracak kimsemiz yok, açık söleyelim,
etrafımızda çoğu şey ortak yapılıyor tabi erkek tarafı daha fazla katkı sağlıyor

rica ediyorum konunun içeriğinden başka yönlere çekmeyin
kimsede her ailede farklı demesin
illaki vardır o yöreye ait bir şeyler

ben yeni evlendim, nişanda babam bilezik annem altın bir kolye taktı, nişanlıma da pahalı bir saat aldılar. onlar nişanda bana 70 gr lık bir bilezik taktı, kız kardeşi de tam altın getirdi :halay: bunlara ek olarak kayınvalidem nişandan sonra beni alışverişe götürüp ne gerekiyorsa aldı, öncesindebir alışveriş olmadı. biz de onlara düğüne geldiklerinde bohça hazırladık.

kız tarafı olarakta bizim de adetlerimizde kız tarafı bir şey yapmaz ama benim içime sinmedi ve aşağıdakileri kendim yaptım;

Yatakodası takımı
Bulaşık Makinesi
Küçük Ev Aletleri
Tüm mutfak eşyaları, tekstil ürünleri çeyiz diyebileceğimiz tüm ıvız zıvırlar...
Damatlık

Bence tek tarafa yüklenmek adeletsizce olur. elinizden ne geliyorsa yapın derim.

sorduk
karşı taraf bizde kız tarafı birşey yapmaz nişanda dedi
takı olarak sorulmamış açıkça
düğünde de, kızındır karışmam şu bu diye ne yaparsan kızına demişler
nişanda çocuğa alışverişi kabul etmemiş karşı taraf bizde yok
elalem duyarsa bizde laf olur olmaz demiş

ama takı açıkça sorulmadığı için
kız herşeyi onlar yapıyor yarın başıma kakarlar mı diye korkuyor
anne yarın birgün kızıma sen nişanda ne yaptın derler diye korkuyor

o zaman gönlünüzden ne kopuyorsa yapın, taktıgınız takı kızınıza gidecek zaten. bizde de kimse adetlerimiz şudur budur diye konuşma olmadı, ama herkes elinden geldiğinin en iyisini yaptığı için iki tarafta bir huzursuzluk yaşamadı.

Bende doğuluyum bizdeki adetler biraz ağırdır
Nişan düğün kına gecesi falan hepsi erkeğe ait.
Bohça nişanda kız tarafından yapılıyor,nişan için yüzük alıp saati düğünde takabilirsiniz daha makul.
He bu adetler normal mi bence değil,kadın erkek beraber eşit olarak bölüşmeli masrafları.

Simdi durum şöyle oluyor kiz tarafi erkegin damatligi, yüzüğü ve saatini alir nişandan sonra size kim ne bohca getirdiyse sizde düğünde o kisilere bohca yaparsınız
Tabi kaynana damat iste damadin kardeslerine de bohca yapiliyor bizim orada. Çeyiz kiza ait tabaktir çanaktır Çömlektir kız yapar hatta bizde beyaz esya da verilir.

Müstakbel kayınvalide ya da görümce vs size tanışmaya gelmediler mi? Kızınız onlardan birini arayıp sorsun niye dert ediyorsunuz ki? Açıkçası ben kayınvalidemi arayıp anne bizde şöyle şöyle adetmiş siz de nasıl ne yapmam gerek diye sormuştum. Böylece hem onlar bizim tarafa hem de biz onların tarafına adetleri yapmış olduk.

Ama gerçekten bölgeden bölgeye farkediyor
Şırnak'ta kız tarafı nişanda da bohça hazırlıyor
Ayrıca nerdeyse evin tüm eşyalarını çeyiz olarak çıkartıyor.

Ben gelenek namına hiiiiiiiç ama hiçbişey yapmadan evlendim. Farklı kültürlerdeniz her şey karman çorman olacağına hiçbişey yapmadık. Pişman değilim :KK76:

Benim eşim doğulu ben karadenizliyim nişanda sadece saat, yüzüğü ve kıyafetini aldık anne baba kardeşler ve damada ufak bohça hazırladık bide nişan mekanını tuttuk başka hiççç birşey yaptırmadılar nişanımda takı da takmadı akrabaları filan Birtek kaynanam bi bilezik taktı o kadar. Hakkınızda hayırlısı olsun

Ay şu örf ve adetler artık tamamen yok olsada kurtulsak şu dertlerden..o ne takacak,biz ne takalım filan..insanları evlilikten sogutuyorlar valla..

Saat düğünde takılıyor, nişanda kız tarafı sadece erkeğin yüzüğünü alıyor benim bildiğim...

Back
X