• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kızımızı verdik

bodrum salatasi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2017
707
538
103
35
herkese merhaba
lütfen konumu yine başka yönlere çekmeyin

arkadaşlar kızımızı verdik

nişanda kız tarafı bohça yapmazmış erkek tarafı olarak onlar kıza yapacaklarmış bohça getirmeyin dediler açıkça (onlar kıza özel alışveriş yapacaklarmış ailesine de ayrı bohça hazırlayacaklarmış)

buraya kadar ayrıntı

sorum geliyor............

doğulu arkadaşlar nişanda kız tarafı ne takar (arkadaş ailesi vs. araştırıyoruz.)
ekleme= kız 2 kardeş erkek kardeşi altın takacak anne de takacak baba belki
biz şuan esas kız ne takacak derdindeyiz

onlara sorulmadı takı olayı

Muş lu var tanıdık adamlar en baştan beri bohça falan yapmayacaksınız kız tarafı nişanda hiçbirşey yapmaz
hatta çoğu kız ailesi düğündede yapmaz bohçayı,
takınızı da düğünde takın dedi

bize tuhaf geldi ve sorduğumuz kişilere aracı ile sordurduk ve erkektiler
bayanda farklı olur illaki ayrıntı vardır diye size danışmak istedik
sorulan kişiler erkek ve erkeğin durumu varsa herşeyi onlar yapsın diyen kafada biri o yüzden güvenemedik (her ne kadar bohçada haklı çıksalarda)

kız onlar benim için o kadar masraf yapacaksa ben en azından yüzüğünü alayım bazı arkadaşlarım nişanda da saat aldı diyor
anne yüzük tamam da saati de alırsak düğünde ne yapacağız diyor
baba ben nişanda tek kuruş masraf yapmam boşuna masraf çıkarmayın diyor

etraf hep göçmen soracak kimsemiz yok, açık söleyelim,
etrafımızda çoğu şey ortak yapılıyor tabi erkek tarafı daha fazla katkı sağlıyor

rica ediyorum konunun içeriğinden başka yönlere çekmeyin
kimsede her ailede farklı demesin
illaki vardır o yöreye ait bir şeyler

Son düzenleme:
Bu kadar önemli mi bilmiyorum kizin ailesi erkeğe mi ne taki takacak nisanda bunu mu soruyorsunuz... benim ailem bilezik takti ama bana oluyor sanirim:) ya da ikimize birde alyans aldik... yani ne takılabilir ki nişanda, istiyorsaniz herşey olabilir farktmez adetle alakali olmamali icinizden geliyorsa saat alin vs..

Öncelikle hayırlı uğurlu olsun.
Ben de eşim de Doğu'luyuz.
1.Bizde her iki tarafta bohça hazırladı.
2. Nişan'ı kız tarafı yapar. Mekan tutma, ikramlıklar vs.
3. Damadın yüzüğünü tabiki kız tarafı alır. Gelinin de erkek tarafı (al gülüm ver gülüm hesabı)
4. Damadın kıyafetini kız tarafı kızın kıyafetini erkek tarafı alır. (aynı mantık)
5.Takı olayına gelecek olursak Doğu'da nişanda kız tarafı takı takmaz. Ancak siz kızınıza hetıra kalacaka şekilde bir aile sembolünüz varsa takabilirsiniz. Kolye olur. Yüzük olur. Bileklik olur. Hani size kalmış, sizden de kızınıza kalmasını isteyeceğiniz birşey varsa
6. Damada da bir yarım altın takılabilir. Düğünde de saati takılır mesela
Aslında işin özeti bunlar saçma sapan 1000 yıllık gelenekler. Ama yapılıyor mu evet yapılıyor. Yapılmasa sorun oluyor mu KK'da okuduğumuza göre fazlasıyla oluyor. :)
Bi de neden erkek tarafının adetleri yerine getiriliyor ki sadece siz de sizin adetleriniz ne ise onu yapın. Kültürler bütünleşsin :D

Şöyle söyleyeyim bizde 5 doğulu gelin var ben de dahil eşim tarafı da doğulu. 2 gelin çeyiz dahil hiçbir şey getirmedi. Ailesinin düğünde takacağı takı parasını fazlasıyla biz verdik hatta ve hatta uçak gidiş dönüş masraflarını bile biz yapmıştık.
Bizimkiler hiçbir şey demedi ama çok saçma gelmişti bana. Hatta gelen kız oturduğu evi de beğenmiyor benim tarafımdan ev almak istiyormuş ki oturduğu ev de onun.
Ha bizde de nişanda takı olmaz kendi ailemde aile içi yaparız, erkek tarafı bilezik falan takar belki. Ama erkeğe yüzük alınır. Düğünde de herkes ayrı ayrı takısını takar.
Nişan bohçası olarak erkek tarafı yine yapmıştı bir şeyler ama ben yapmadım. Fakat çeyizim çoktu, bana hatta gidelim çeyizleri alalım dediler çok şaşırmıştım, ben aldım zaten bizde çeyizi kız tarafı yapar falan dedim, eşim de şaşırmıştı hatta diğer yengemlere biz aldık falan demişti.
Öyle işte yani aslında kız tarafına pek yük bindirmezler.
Biraz karışık olmuş olabilir.

onlar aşırı kalabalık
ve söylüyorlar açıkça sizinde adetleriniz istekleriniz varsa beraber yapalım diye
ama bohça onlar da erkek tarafı için önemliymiş o yüzden yapacaklar

bazı arkadaşlar neden onların adetine göre yapılıyor diye yazdığı için açıkladım

keşke onlarla konuşsaydınız , hem daha az yorulmazmıydınız , ona sor buna sor içinizde rahat ederdi

sormak istemiyorsanız sizde kendi adetlerinizi yerine getirin

onlara sorun

açık kv ye telefon

bizde adet şudur sizin nişan adetiniz nasıldır

arada adet farkı var gönüller kırılmasın üç beş için deyin

görümceme nişanda bir şey takmayacağız dedi erkek tarafı sadece kv 3 bilezik takacak evde nişan zaten dendi

sonra tüm gelenler bir şey taktı

kv kp hazırlık yapmamıştı

bende küçük altın vardı onları taktık biz de

bunlar önceden konuşulmayınca insanlar gereksiz sıkıntı yaşıyor işte

Sormadan bilemezsiniz adet aynı yörelerde bile farklılık gösterebiliyor sonuçta bir kanun değil. Kız tarafıyla erkek tarafının aileleri anlaşır bu konuda hatta benim bildiğim.

keşke onlarla konuşsaydınız , hem daha az yorulmazmıydınız , ona sor buna sor içinizde rahat ederdi

sormak istemiyorsanız sizde kendi adetlerinizi yerine getirin

sorduk
karşı taraf bizde kız tarafı birşey yapmaz nişanda dedi
takı olarak sorulmamış açıkça
düğünde de, kızındır karışmam şu bu diye ne yaparsan kızına demişler
nişanda çocuğa alışverişi kabul etmemiş karşı taraf bizde yok
elalem duyarsa bizde laf olur olmaz demiş

ama takı açıkça sorulmadığı için
kız herşeyi onlar yapıyor yarın başıma kakarlar mı diye korkuyor
anne yarın birgün kızıma sen nişanda ne yaptın derler diye korkuyor

sorduk

alsınlar o zaman bir yarım altın taksınlar

bu kadar dert edeceklerine paraları gitsin

altın da sonuçta gelinle damada kalacak

ben gdoğuluyum. kız tarafı pek bir şey yapmaz evet.
benim nişanım bahçemizde olmuştu. eşim getirmişti sandalye, masa, jeneratör, tatlı, meyve, meşrubat.
yani mekanı sadece kıza ait gibi. salon tutulsa bile sanırım erkek tarafı karşılar. bohça da ben istememiştim. doğal olarak ne onlar yaptı ne ben. bana saçma geliyor. afedersiniz giyilecek dona kadar ailenin alması. yüzüğü de o bana almıştı ben ona almıştım.
neyse takı olayı da isteyen takar. ama çok da önemli değil. elinizde varsa takın bişeyler.
zaten kızın çeyizi çok fazla külfetli.

sorduk

sizde nişanda değil düğünde yapın ne takacaksanız

kimse kızınıza laf etmesin

anneyi arayıp sorun bence, gayet iyi niyetli gördüm sizi. gelin damat netleştirsin diyenler gelinin damadın adetten ne haberi olsun? kvde de bana sormuştu nişanda set takalım mı diye, ne diyeceğim evet tak mı? gerek yok anne sağolun set düğünde olur zaten dedim sonra annemden bir dünya fırça yedim :D sonuç hiçbişey takmadılar :D

dünürler konuşsun bu para pul muhabbeti ille konuşulacaksa, gelini damadı karıştırmasınlar.

herkese merhaba
lütfen konumu yine başka yönlere çekmeyin

arkadaşlar kızımızı verdik

nişanda kız tarafı bohça yapmazmış erkek tarafı olarak onlar kıza yapacaklarmış bohça getirmeyin dediler açıkça (onlar kıza özel alışveriş yapacaklarmış ailesine de ayrı bohça hazırlayacaklarmış)

buraya kadar ayrıntı

sorum geliyor............

doğulu arkadaşlar nişanda kız tarafı ne takar (arkadaş ailesi vs. araştırıyoruz.)
ekleme= kız 2 kardeş erkek kardeşi altın takacak anne de takacak baba belki
biz şuan esas kız ne takacak derdindeyiz

onlara sorulmadı takı olayı

Muş lu var tanıdık adamlar en baştan beri bohça falan yapmayacaksınız kız tarafı nişanda hiçbirşey yapmaz
hatta çoğu kız ailesi düğündede yapmaz bohçayı,
takınızı da düğünde takın dedi

bize tuhaf geldi ve sorduğumuz kişilere aracı ile sordurduk ve erkektiler
bayanda farklı olur illaki ayrıntı vardır diye size danışmak istedik
sorulan kişiler erkek ve erkeğin durumu varsa herşeyi onlar yapsın diyen kafada biri o yüzden güvenemedik (her ne kadar bohçada haklı çıksalarda)

kız onlar benim için o kadar masraf yapacaksa ben en azından yüzüğünü alayım bazı arkadaşlarım nişanda da saat aldı diyor
anne yüzük tamam da saati de alırsak düğünde ne yapacağız diyor
baba ben nişanda tek kuruş masraf yapmam boşuna masraf çıkarmayın diyor

etraf hep göçmen soracak kimsemiz yok, açık söleyelim,
etrafımızda çoğu şey ortak yapılıyor tabi erkek tarafı daha fazla katkı sağlıyor

rica ediyorum konunun içeriğinden başka yönlere çekmeyin
kimsede her ailede farklı demesin
illaki vardır o yöreye ait bir şeyler

Öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Herkes kendi adetine göre davransın çok zorlamayın kendinizi benim eşimde doğulu benim ailem karşı tarafa bizim adetlerimize göre bi şeyler yaptı onlarda bana göre çok abartmadan oldu bitti. Mesela onlar bana nişanda bohça getirdi normalde bütün aileye getiriliyormuş annem masraf yapmayın gelinize getirin dedi. Bizde damat bohçasını 1 ay sonra götürdük ama onlarda kızın çeyizi ile birlikte düğün zamanı götürülürmüş. Sizde böyle konusarak orta yol bulursunuz.

Back
X