iyilik yapan ne bulur

talin

Guru
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2007
4.250
27
358
45
Bu soruyu önce kendime sordum “ İyilik yapan ne bulur?” diye çevremdeki insanlar, yaptıkları iyiliğin sonucunca hep kötülük bulduklarını söylüyorlardı. Bu işte bir terslik olmalıydı, çünkü yapılan iyilik her zaman iyilik ile sonuçlanmasa da, kötülükle sonuçlanmasını beklemekte yanlış düşünceydi.

Bu düşünce, gelecekte insanların artık iyilik yapmak istemeyeceği gerçeğini de beraberinde getiriyordu. Ne acı ki bunu şimdiden duymak, beni geleceğe karşı kaygılandırmaya başlamıştı bile. Tekrar sordum kendime “İyilik yapan ne bulur”
Olması gereken cevap “iyilik” bulmasıydı, ama insanların iyilik yaptıktan sonra gördükleri kötülük oluyordu.

Bir şey fark ettim arkadaşlar, bizler iyilik yaptığımızı sanarak kötülük yapıyorduk yakınlarımıza. Evet, kötülük yapıyorduk. Kendimize hiç iyilik yapmayan biz, nasıl başkalarına iyilik yapabilirdik sizce? İyilik yaptığımızı sandık sadece, oysa çoğu zaman kötülük yapmıştık farkında olmadan. Sonra kendimize hiç iyilik yapmadığımızı düşündüm. Kendimize iyilik yapamıyorsak, çevremize nasıl iyilik yapabilirdik?

Bu konuda bir örnek vermek istiyorum sizlere. İki samimi arkadaş aralarında sohbet ediyorlardı, birisi o kadar dertli ve çökkün ki depresyonda olduğu her halinden belliydi. Olumsuzluklar, sıkıntılar, yaşama küskünlüğünü anlatan sözlerine karşın, diğer arkadaşı derdine derman olmak için karşısına geçmiş, şöyle yap, olmazsa böyle yap şeklinde taktikler veriyordu kendince. Ve bir müddet sonra bu sefer kendi başlıyordu dert yanmaya. Olumsuzlukları, sıkıntıları depresyonda olan arkadaşına anlatıyordu. Bu yakın arkadaşlar, birbirlerinin dertlerini dinlediklerini ve paylaştıklarını sanıp mutlu oluyorlar. Ama bu mutluluk anlık oluyor arkalarını dönüp evlerine gittiklerinde ikisinde de olumsuz düşünceleri ve kaygıları devam ediyordu.

Evet, , sizce bu iki arkadaş, birbirlerine iyilik mi ediyorlar yoksa kötülük mü? Tabiî ki kötülük ediyorlar, ama farkında olmadan. Bizlerde farkında olmadan iyilik yaptığımızı düşünürüz. Sonucunda kötülük buluyorsak demek ki biz iyilik değil kötülük yapmışızdır.” İYİLİK YAPAN İYİLİK BULUR” bu konuda hiç kaygınız olmasın. Ama önce kendinize iyilik yapmayı da asla unutmayın.

Aynı zamanda iyilik, karşılık beklenmeden verilen hizmet, yardım ve paylaşımdır.

YOLUNUZ SEVGİ YOLU VE DAİMA AÇIK OLSUN

uğur koşar'dan alınıtıdıra.s.
 
artık iyilik yapanın iyilik bulduğuna inanmıyorum.çünkü iyilik yapan enayi yerine konuluyor ve hep hakkı yeniliyor.her zaman olmasada bu böyle.en azından ben öyle düşünüyorum yaşadıklarımdan dolayı.
 
bende katılıyorum arkadasa artık inanmıyorum iyilik yapan insanın iyiylik bulduguna.Aksine kotulukle karsılasılıyor.Sizin verdiginiz ornek iyilik degil bence sadece paylasmakla ilgili bir konu.Dert anlatıp taktik vermek iyilik degildir bence.Taktik veren insanların cogunu cok bilmis olarak goruyorum.Onlardada aynı dertler oluyor sadece aradaki fark bazıları dertlerini paylasır bazılarıda kapalı kutudur dinler ve sanki kendi hayatı mukemmelmis gibi sunu yap bunu yap der .Kendi hayatını mukemmelmis gibi gosterir.hayatımda pek cok kez bu hataya dustum( halada dusuyorum.ama insan ozu neyse o yani kesinkikle degistiremiyorsunuz.Cok cabaladım cogu zaman pismanlık duysamda boyle olması gerekiyor sonucta imtahan dunyasındayız.herkesten iyi olmasını beklemek yanlıs kotulerde olcakakki iyilerin farkı cıksın.
 
Aynı zamanda iyilik, karşılık beklenmeden verilen hizmet, yardım ve paylaşımdır.


Bence iyiliğin kilit noktası bu cümle olmalı. İyilik yapan kişi ne kadar beklentisiz olursa olsun-
İyilik gören kişi bunun ezikliğini yaşıyarak kendini borçlu hissediyor. Kendini - karşılığını veremeyeceği
bir yükün altında gibi gören kişi - sanki iyilik yapan kişiyi hayatından çıkarabilirse bu yükten
kurtulacakmişcasına yıkıcı eylemlerde bulunmaya başlıyor.
Kötülük bulacağımdan değil de - karşımdaki kişi kendini ezik ve borçlu hissedecek endişesiyle - hayat
memat meselesi olmadıkça yardım veya iyilik yapmaktam imtina eder oldum.
Oysa - olanaklarım ölçüsünde bana ihtiyacı olanlara maddi-manevi yardımlarda bulunmanın kendime
yapabileceğim en büyük iyilik olduğunu düşünürdüm.
İyilik yaptığımız kişinin gözlerinde yanan ışığı görebilmek en büyük karşılıktır.
a.s.
 
Peygamberimiz'le, eshabı (arkadaşları) sohbet ediyorlardı. Eshâb-ı kirâm merakla:
-Ya Resûlullah! Hazret-i Ali'yi niçin fazla seviyorsunuz? diye sordular.
Efendimiz tebessümle:
-Biriniz Ali'yi çağırıp gelsin, buyurdular. Sohbet devam ediyordu. Bu sefer Resûlullah Efendimiz buyurdular ki:
-Ey eshâbım!... Siz birisine, iyilik etseniz o da size, kötülükle mukabele etse! Buna karşılık, ne yaparsınız?
Dostları:
Yine iyilik ederiz, yâ Resûlullah!... cevabını verdiler. Resûl-i Ekrem Efendimiz buyurdular ki:
-O kimse, bir kere daha kötülük ederse, ne yaparsınız? O zaman eshâbı, başlarını aşağı indirdiler. Üçüncüden sonra, cevap veremediler. Tam bu sırada, Hazret-i Ali geldi. Selâm verdi. İki cihan güneşi olan Sevgili Peygamberimiz:
-Ya Ebâ Türab!.. Sen birisine iyilik etsen, o da sana kötülükle mukabele etse, nasıl karşılık verirsin? diye ona da aynı suali yönelttiler. Allahın Arslanı Hazret-i Ali, tereddütsüz:
-İyilik ederim... cevabını verdi.
-Tekrar kötülük yapsa?
-Yine iyilik ederim, Yâ Resûlullah! Efendimiz aynı soruyu, tam yedi defa tekrarladılar. Sevgili damadı, hep aynı cevabı verdi. En sonunda da:
-Yorulmayınız, Efendimiz... O kimse bana ne kadar kötülük etse, ben ona o kadar iyilikle karşılık veririm. Diye sözünü bitirdi. Bunun üzerine eshâb-ı kirâm:
-Yâ Resûlullah!.. Hazret-i Ali'yi niçin, çok sevdiğinizi anladık. Bu sevgiye gerçekten lâyıktır, dediler. Hep birlikte “Haydar-ı Kerrar”a (düşmana, tekrar tekrar saldıran; kötülüğe tekrar tekrar iyilik eden Arslan'a) ya'ni Hazret-i Ali'ye duâ ettiler.

Bu iyilik eden ne bulursa bulsun gene de iyilik yapmamız gerektıgıne bır ornek atalarmız da demis "İyilik at denize at, balık bilmezse halık bilir" biz iyilik yaptığımızda unutmalıyız yaptığımızı ama kotuluk yaptıgımızda ıse kesınlıkle unutmamalıyız. İyilik Allah rızası ıcın olur ıyılık yapılan kul aradan cıkar o sadece bızım amel defterimizde iyilik hanemızı doldurmamız ıcın bır vesıle bır sebeb olmustur. Ne edersen onu bulursun dıye de bır soz var evrende duzen sen ıyı bır sey yaparsan karsılıgında da ıyılık bulursun kotuluk yaparsan kotuluk bulursun. Belkı o kısı senın ıyılıgıne karsılık vermez ama hıc ummadıgın yerden o ıyılıgın karsılıgını bulursun ben o kadar karamsar degılım sahsen.
 
ya aslında genelde iyilik yaparım ama en kötü ben olurum...

millet birbirinin kuyusunu kazar ama sarmaş dolaştırlar, zaten sahte olduğunu bildiğim için de pek takmam...

ama benim felsefem şu: iyilik yap denize at.....

dünya o kadar küçük ki, yaptığın iyiliğin bir gün mutlaka seni bulacağına inanırım...
 


Evet canım bende sana katılıyorum iyilik yap denize yap.. ve yapılan iyiliklerin bir gün karşılığı olacağına inanıyorumkaydirigubbakcemile2
 
İyilik yapan bu zamanda kötülük bulsada iyilik yap denize at diye boşa dememişler. Kul bilmezse Allah bilir.
Yinede insan yaptığı iyiliklerin karşısında nankörlük bulunca yıkılıyo.. :1closedeyes:
 
Neden iyilik yapmamız gerektiği ile ilgili güzel bir yazı paylaşmak istedim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…