Yapmaniz gerekenler son derece basit; çocugunuza duygusal olarak destek olmak, ona daha fazla vakit ayirmak ve ondan kopmamak bunlardan bazilari. Peki ya digerleri....
1. Aktif olun
Babalar insiyatif almaya baslamazlarsa, hiçbir zaman çocuklarinin hakettikleri yetistirme sorumluluklarini ele geçiremezler. Esinizin aglayan veya altini islatmis bebeginizi kollarinizdan almasina izin vermek yerine, “Sanirim bu isin üstesinden gelebilirim” veya “Endiselenmene gerek yok. Birbirimize alisiyoruz iste” gibi gerçekten istekli oldugunuzu anlayabilecegi sözler söyleyin. Ayrica esinizin yardimini istemekte de bir sakinca yoktur. Birbirinizden yararlanabileceginiz farkli bakis açilariniz olabilir.
2. Daha fazla pratik yapin
Esinizin bu kadar seyi sihir yaparak ögrendigini düsünmeyin. O da bebek yetistirmeyle ilgili herseyi, hayatta ögrendigi diger seyler gibi tekrar tekrar yaparak ögrendi. Çocugunuza daha fazla vakit ayirarak sizde bu konuda tecrübeli hale gelebilirsiniz. Baba olmaya hazir degilseniz, yardim istemekten çekinmeyin. Çocuk yetistirme konusunda babalara kurs veren programlara katilabilirsiniz. Bu kurslara çocuk dogduktan sonra katilma gibi bir zorunluluk yoktur.
3. Çocuklarinizla birlikteyken farkli sekilde gurur duyun
Erkekler ve kadinlar çocuklarindan farkli etkilenirler. Erkekler fiziksel ***olarak etkilenirken, kadinlar duygusal ve sosyal anlamda stres yasarlar. Kimsenin size, kadinlarin çocuklara yaklasiminin sizin çocugunuza olan yaklasiminizdan daha önemli oldugunu söylemesine izin vermeyin. Babalarin çocuk yetistirmedeki rolü, çocuklara korku ve heyecan gibi duygularini kontrol altinda tutmayi ögrettiginden çok önemlidir. Fiziksel olarak aktif olan babalarin çocuklari, diger çocuklara göre daha basarili ve popüler olurlar.
4. Çocugunuza duygusal açidan da destek olun
Baba- çocuk iliskisinde fiziksel etkilesim önemli oldugu gibi, duygusal açidan çocugunuza destek olmanizda bir diger önemli noktadir. Erkekler duygularini bastirmazlarsa, çocuklariyla aralarinda empati kurabilirler. Çocuklarinin hislerini daha iyi anladiktan sonra onlara yardim etmek daha kolay olacaktir.
5. Es olun, yardimci degil
Geçmis senelerdeki “yardimci baba” kavrami ne kadar popüler olsa da, artik insanlar bu anlayisi kabul etmiyor. Erkekler, çocuklarinin yetistirilmesine dahil olmak istiyorlarsa, ev ve çocugun sorumluluklarina tamamen paylasimci bir yaklasim sergilemelidirler.
6. Haftasonlariniz haricinde de çocugunuza vakit ayirin
Daha etkin bir baba olmak için, çocugunuzu etkileyen günlük kararlarin alinmasinda da fikir belirtin. Herseyi esinize birakmaniz demek, çocugunuzun hayatina anlam veren küçük ayrintilari kaçirmak demektir. Çocuklarinin günlük rutinlerinde bulunamayan babalar, hassas ve etkin bir baba olmanin kosulu olan nüanslari hiçbir zaman ögrenemezler.
7. Esinize saygi gösterin
Etkin bir baba olmak demek; esinizin, ailenizin birarada kalmasini saglayan ugraslarinin farkina varmak ve sizin yetisemediginiz durumlarda aldigi kararlara saygi duymaktir. Aile aktivitelerinizi planlayabileceginiz bir sistem olusturmaya çalisin. Çocugunuzun bu plan dahilinde büyümesini saglayin.
8. Iletisim ihtiyaçlarinin farkinda olun
Esiniz çocuk yetistirme rolünü sizinle birlikte yapmakta isteksiz davraniyorsa, bunu kisisel almamaya çalisin. Ona bu isi gerçekten yapmak ve paylasmak istediginizi anlamasi için biraz zaman verin.
9. Yasal haklarinizi ögrenin
Anayasa’da yapilan degisiklikler ve alinan yeni kararlar, babalara ev ve is hayatlarini dengelemeleri için daha fazla hak taniyor. Daha ilgili bir baba oldugunuzu kanitlamak için bunu bir avantaj olarak kullanabilirsiniz.
10. Ayrilik veya bosanma durumunda çocuklarinizdan kopmayin
Bosanan erkeklerin yüzde 15’inden az bir kismi, çocuklarinin bakimina yardimci oluyor. Babalarinin ilgilenmedigi çocuklarin çogunun hayati düskirikliklari ve çalkantilarla geçiyor. Bosandiktan sonra da aktif bir baba olmanin yollari mevcut. Bu konuda yapmaniz gereken en önemli sey çocugunuzla iletisimi kesmemek. Onu siklikla aramaya ve görüsmeye devam etmelisiniz. Çocugunuzla geçirdiginiz zamanlari daha anlamli kilmaya çalismalissiniz. Bosanma tartismalarinda çocugunuzu piyon olarak kullanmaktan sakinmalisiniz. Esler, bosandiktan sonra da çocuklarinin daha mutlu ve saglikli bir hayata sahip olmalarini saglamak için yardimlasmali ve birbirlerine destek olmalidirlar.
alıntı