Bence sizin akliniz karismis ve kararsiz kalmissiniz. Tabi hangi sartlarda yasadiginizi bilemem.
Bende isvicrede dogdum büyüdüm esimde. Fakat bizim sosyal yasantimiz gayet aktiv. Yapabilicek okadar cok aktiviteler sosyal programlar varki. Benim 3 evladim var ve her birininde hafta ortasi gittikleri kurslari hobbyleri var ve programimiz pazartesinden cumaya kadar dolu. Gezilicek cok cok yer var hem kis hemde yaz. Gezip görülücek yerlerin listesini cikartin ve sizde gidip görün. Biz aradaki kisa okul tatillerinde burdada otellere gidip tatil yapiyoruz kayak tatili mesela veya Tessin, Lugano. Ama türkiyemizede mutlaka her sene gideriz o kokuyu icimize cekmek apayri, özlem gidermek vatanda olmak cok farkli.
Komsu ülkelerede kisa programlar yapip tatile gide bilirsiniz Mailand, Paris gibi yerlere. Üstelik cokta maliyetli olmuyor. Özel turlar var cok uygun fiyatlara götürüp gezdirip konaklatip geri getiriyorlar. Biz kendimiz o tür organizasyonlu tur secmedik simdiye kadar hep kendimiz ayarladik. Ama benim annem ve babam mesela tatillerde o turlarla gidip geziyorlar ve rehberliyi bile var fiyata dahil icinde.
Ayrica sosyal bakimdanda cok iyi bir ülke ben ikinci üniyi okuyorum su anda üc cocugumun olmasina ragmen. Her imkani sagliyor devlet.
Havasina gelince evet bizim mis gibi türkiyemizin havasi yok burda ama dediyiniz gibide kutup mevsiminde yasamiyoruzki. Yaz mevsimlerimiz cok güzel sicak geciyor, ilk bahar ve son baharda olmasi gerektiyi gibi geciyor. Kis bizi zorluyor evet soguk olmasindan dolayi ama zaten gecip gidiyor mart gelince. Bu sene ekim ayinda bile t-shirt le gezdik ve kasim ayinin sonunda havalar sogudu.
Sizin yasadiginiz Sehir neresi bilemiyorum ama ben asla burda bir insan sokakta düstüyünde yardim etmeyen birini görmedim aksine yardim sever insanlar ve ellerinden geleni yapiyorlar disarda birine birsey oldugunda. Kac seferde sahit oldum bu gibi durumlara. Sadece cok cok kötü bir kazada bir yaraliya gelisi güzel müdahele edilemez ilk yardimi yanlis yapilirsa yasalarda suclu duruma düser yapan kisi ve ceza alir.
Hemsirelik okicam demissiniz ben bir cocuk saglik kurumunda insan kaynaklarinda yöneticiydim(HR Fachfrau) hayallerinizi kirmak istemem ama malesef hemsireligi yapamazsiniz yani ancak saglik okuluna gidip FASRK Zertifikasi alabilirsiniz, ve o Zertifika Hemsire olmuyor, burada saglik sorunlari yasayanlara evlere yardima gidip Pflegehilfe yapabiliyorsunuz mesela dis fircalamaya yardim etmek banyo yaptirmak, carsaf deyistirmek, evde yapamadigi isleri yapmak gibi. Veya huzur evlerinde dediklerimi yapabilirsiniz. Hemsire olmaniz icin Fachhochschule‘den mevzun olmaniz lazim oda malesef imkansiz burda okumadiginiz icin. Detayli bilgi isterseniz özelden yaza bilirsiniz yardimci olurum.
Birde burdaki yasalara göre malesef 50 yasinda emekli olamiyorsunuz, size yanlis bilgi vermisler. Erkekler normal emekliliye ancak 65 yasinda ulasiyor bayanlarda 63. Erken emeklilik sansi var ama 50 yasinda deyil malesef ve erken emekli oluncada AHV IV kesintilerinizi emeklilik yasiniza kadar yani 65,63 yasina kadar kendiniz ödemek zorundasiniz ve daha birsürü detaylar varda var. Ancak kesin dönüs yapip PK,AHV,IV cekerseniz paranizi alip Türkiyeye dönüyorsunuz ve burdaki tüm haklarinizi öldürüyorsunuz buraya geri dönmemek sartiyla cekiliyor o paralar.
Dediyim gibi sormak istediyiniz birsey olursa özeldende yazabilirsiniz. Ama size tavsiyem etrafinizi sosyal yasami biraz arastirin ve aktivlesin hayatinizi güzellestiricek aktiviteler bulun cünki yapicak herseyin oldugu bir ülkede yasiyorsunuz ve malesef imkanlardan faydalanmadan yasiyorsunuz.
Hic birsey yapamazsaniz bile AVM leri gezin hafta sonlari, veya Brunchlere katilin Pazarlari Bulundugunuz her Köyde Brunch sunan Hoteller vardir. Sinemaya gidin. Kütüphaneler var üye olun ve gidin. Her Gemeindede mutlaka ya cocuk ya aile üzerine Vereinler var üye olun ve katilin. Ayriyetten yardim etmek isterseniz Devlet herzaman gönüllü yardim etmek isteyenler ariyor basvura bilirsiniz. Cocuklariniz okula gidiyormus bizim okul anneleri her hafta toplanip aktivite yapiyoruz sizde kaynassaniz velilerle belki onlarda yapiyordur aralarina katilirsiniz.