Mutfak Püf Noktaları İrmik helvası için yardım =((

morrison

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2009
563
4
35
Arkadaşlar merhaba;
Pilav da dahil olmak üzere çoğu yemeği lezzetli ve kıvamında yapabilen biriyim. Fakat irmik helvası yapamıyorum malesef. Çok defa denedim fakat sonuç hep hüsran oldu. Tadı irmik helvasına benzeyen fakat yapış yapış hamur gibi kıvamsız bir tatlı elde edebildim. Herkesin yaptığı gibi bende irmiği ve fıstıkları kavuruyorum. Sütü şeker ile karıştırıp bir taşım kaynattıktan sonra irmikler de yeterince kavrulmuşsa yavaş yavaş irmiklerin üzerine döküyorum. Karıştıra karıştıra pişiriyorum. Karıştırdıkça kıvam alması gerekirmiş. Ne kadar karıştırırsam karıştırayım ne kadar demlendirirsem demlendireyim şöle tane tane dökülen bir irmik helvası yapamıyorum. Çok da severim lanet tatlıyı =)) Hepiniz benden çok daha tecrübelisiniz gördüğüm kadarıyla. Nerede hata yapıyor olabilirim? Bu konuda önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim arkadaşlar. Şimdiden teşekkürler.

benim sürekli yaptığım beğenilen irmik tatlısı tarifini yazayım istersen bir kerede bu tarifle dene canım,

1,5 su bardagı irmik(orta kalınlıkta)
125 gr margarin,
1 su bardagı şeker,
1 su bardagı süt,
1 su bardagı su,
2 çorba kaşığı şekeri(en son helva yı demlendirmek için üzerine serpilecek)

yağı eritip irmiği koy pemleşene kadar kavur su süt şekeri koy karıştır tencerenin kapağını kapatıp hafif ateşte suyunu çektir.15-20 dk bekledikten sonra karıştırıp 2 çorba kaşığı şeker serpilir,demlenmeye bırakılır,
ben irmiği kavururken içine iri kırılmış ceviz içide ilave ediyorum..

Royall canım çok teşekkür ederim deniyim bunu ben o zaman ama irmik tatlısı mı irmik helvası mı bu tarif?

Yağı fazla koyuyorsun galiba, Tarif aklımda değil ama ben çok güzel tutturuyorum, yağı azaltmayı dene istersen. Birde ben sütlü şeker karışımını döktükten sonra kapağı kapatırım çekince ocağı kapatırım öyle dinlenir.. Birde soğuk servis edersende yapışır ısıt öyle servis et ben sıcak yemeyi severim.

Ben henüz yapmadım ama teyzemler hep böyle yapar çokta güzel olur
1 bardak(ne ölçüde isteniyorsa)yağ
2 bardak irmik
3 bardak şeker
4 bardak su
1-2-3-4 hiç unutmuyorum bu yüzden :))

bende yaptım ilk yaptığım güzel olmadı ikincisine tereyağda kattım güzel oldu pilav gibi düşünmek lazı m herhalde ben irmikle şekeri eşit yapıyorum

terayağı kullanmanı öneririm...az yağlısı yavan oluyor çok kaçıncada ağırlaşıyor yağ miktarı
çok önemli ben göz kararı yapıyorum...
irmiğin kavrulmasıda önemli rengi baya bi değişecek kavrulurken...
sütü çok kaynatmadan dök...ve kapağını bir müddet hiç açma derim:KK66:
bende bayılırım sıcak sıcak ve üzeri mis gibi tarçınlı irmik helvasına ...

Çok teşekkür ederim arkadaşlar önerileriniz için. Bütün söylediklerinizi not aldım, tekrar deneyeceğim umarım bu sefer güzel olur. Sevgiler =))

Birde şerbeti soğuk dene irmiği güzelce kavur ayrı bir yerde su ve şekerden oluşan şerbet hazırla şeker kendi kendine erisin kavrulan irmiğin üzerine şerbetin hepsini değil yavaş yavaş dökeceksin

ben artık uğraşmıyorum kavurmaya falan dr. oetkerin irmik helvasını yapıyorum güzel oluyor
hem de pratik

karıştırmak bence büyük hata..
pilav mantığında düşüneceksin.su süt karışımını ekleyip şöyle bir düzleyip kapat üstünü.. suyunu çekince altını kapat.ve ben kapağa kağıt havlu yapıştıryorum.nemini iyice alsın diye.15 dk dinldnir..

bir de canım ben şerbet yapmıyorum.suyunu sütünü koyuyorum ardından şekerini koyuyorum şöyel bir düzlüyorum. hem pratik hem de tel tel dökülüyor..

pilavı iyi yapıyorsan bunu da başarırsın kesin

X