İnsülin Direnci

Squier

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2007
4
1
86
Antalya
İnsülin Direnci
Tip 2 diyabeti olan insanların yaklaşık %90'ının insülin direncinden yakındığı tahmin edilmektedir. İnsülin direnci olan insanlarda, kan şekerinin kas, yağ ve karaciğer hücrelerine girmesi daha zordur ve bu da yüksek düzeyde şekerin kanda birikmesine sebep olur. Bu durum hem uzun hem de kısa süreli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çok kısa sürede, hücreler enerjisiz kalacak ve vücut gereken şekilde işleyemeyecek hale gelecektir. Tip 2 diyabeti olan hastaların kendilerini yorgun hissetmelerinin nedeni budur. Zamanla, yüksek kan şekeri düzeyi, göz sorunları, körlük, böbrek hasarı, sinir hasarı, bacağın kesilmesi (ampütasyonu) ve kalp hastalığı gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Pankreas hücrelere daha fazla şeker almak için daha çok insülin üretmeye ve normalden daha fazla çalışmaya bile başlayabilir. Nihayetinde, pankreas "kendini yıpratabilir" - yeterli insülin sağlama yeteneğini kaybedebilir. Bu olduğunda, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak için günlük insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Genellikle, pankreas bir miktar insülin üretir, fakat vücut bunu iyi kullanamaz. Buna insülin direnci denir.
Eğer vücudunuz insülin kullanamazsa, şeker hücrelerinize giremez ve enerji için kullanılamaz.
Yine, şeker kanınızda birikerek çoğalır.
Pankreas şekerin hücrelere girişine yardım etmek için daha fazla insülin üretmeye çalışır.
Bir sebeple - adeta pankreas yorulmuş gibi - sonunda insülin üretimi yavaşlayarak azalmaya başlar.
Tip 2 diyabeti olan çoğu hasta ürettiği insülini ve eksik insülin salgısını kullanır.
Yani, hem vücutları üretilen insülini düzgünce kullanamaz, hem de vücutları yeterli insülin üretmez.

bende var insulin direnci..
polikistik over ım da var..
dahiliye doktorum ondan dolayı olabileceğinden şüphe ediyor...

bende de bir dr. var dedi diğeri yok dedi..

pcos. da var

adet sorunu da var

kilo da var :))

zaten bu kısır döngüden birini kırmazsak hiç birini tedavi edemem..bakalım halletcem inşallah...şu glikofenden alcam ben de...

bende de saydıklarının hepsi var...
şu an ben kilo vermek için diyetisyene ..insulin direnci için de dahiliyeye gidiyorum..bir de kadın doğum uzmanına görünecem..bakalım o ne diyecek..
şu an için dahiliyenin verdiği insulin direnci haplarını kullanıyorum..

bende kolesterol de var....politistik over kolesterol de yapıyormuş duyduğuma göre..
ama artık kolesterol hapı kullanmıyorum..kullanmam da...mahvetti beni....bıraktım ama hala etkisini atamadı vucut..

bende de insülin direnci var, 1-1,5 yıldır,1 aydır ilaç kullanmaya başladım, düzenli kullanabildiğimde eskisi kadar kötü olmadığımı fark ediyorum.

insulin direncinde bir de öğünler arasında şiddetli başağrısı çökerdi ve de diyet yapamazdım..şimdi ilaçların sayesinde rahatça diyet yapabiliyorum..

geçmiş olsun arkadaşım ,nşallah halledersin...kolestrol yok bildigim kadarıyla ama yüüzümde şu kolestrolden çıkan beyaz orta büyüklükte sivilce gibi ama sivilce olmayan :) et ben gibi şeyler varya ondan çıktı bi tane...cildiyeye de gidicem bakalım belki kolsetrolde olmuştur :S:S zaten yok yok ben dee.. : (

Son 6-7 yılda aldığım toplam 35 kilonun sebepleri araştırılırken en son insülin direncime bakıldı ve yüksek çıktı. Öncesinde de şeker yüklemesi yapılmış ve gizli şeker teşhisi konmuştu...
ani ve hızlı kilo artışlarım da buna bağlandı. bunların sonucu olarak glifor kullanmaya başladım 4 ay kadar önce. bunu kullandığımda kilo vermemede pozitif bir etkisi olacağını söylemişti doktor ve 6 kilo verdim de bu 4 ay içinde ama uzun zamandır kilo vermem durdu...
hamilelik planladığım için de bu benim için çok kötü. tüm riskleri göze alarak 90 lı kilolarla hamile kalacağım galiba artık... cok bunaldım bu durumdan...

Arkadaşlar bende de hem pko hem insülün direnci hem de kolestrol var..diyetisyene,dahiliyeye ve jinekoloğa gidiyorum..4 aydır bunların teşhisi konuldu.glucobay ve glukopahge ilaçlarını kullanıyorum.diyetisyene gitmeme rağmen canım hep bişey yemek isto bundan dolayı hiç kilo veremiyorum.bizlerin düzenli egzersiz yapması gerekiyo ve yapmıyorum..bunların hepsi ideal kiloya inice düzelicek biliyorum ama kilo vermeyi bi türlü beceremiyorum..istiyorum ama sadece istemekle yetiniyorum.hamile kalmak istiyorum doktorum bu ilaçları kullanırken ve bu rahatsılıkların varken çok riskli.böyle bişey bu durumda mümkün değil dedi..valla bıktım usandım..bi 20 kilo vermek bu kadar ağırıma gidiyo kızlar.ah ah...bide 2 saatte bir yemesem bayılacak gibi oluyorum..sonra millet rejim yap der.tek tek anlatmaya kalkarsın hastalığını..açıklamak zorunda hissedersin..off off içimi döktüm valla..napıcaz kızlar? Ha bide sinirlilik,tahammülsüzlük bende diz boyu..eşim alttan ala ala bi hal oldu ((((
napsam ne etsem..siz deyin bana..off offff

bana da pkos ve tabii ki insülin direnci teşhisi konulmuştu geçen sene. kadın doğum uzmanına gitmiştim orada anlaşıldı testler sonucu. dr um beni önce diyetisyene yönlendirdi ve 74 kilodan 67ye inebildim 3 ayda bu arada glukofenin etkisi olmadı desem yalan olur çünkü aşırı miktarda tatlı tüketirdim. dr umun diğer bi isteği de gebelikti ve ben de hamile kaldım şuan Allaha şükür 6 aylık bir kızım var. gebeliğin istenme nedenini biliyorsunuz hormonların düzene girmesi bi de tedavi edilemeyen hastalarda gebelik oranının yüzde yirmilerde olması.
gebelik düşünen arkadaşlara ilk tavsiyem tabiki önce bi şekilde ne yapıp edip kilo vermeleri.
şuan ki kilomu sorarsanız 81 ama emzirme olayım bitsin başlıycam yine diyete. bana bakıp moraliniz bozulmasın kilodan dolayı ben sütüm olsun diye habire yiyenlerden oldum aslında doğumdan sonra 77ye kadar inmiştim kendim kaşındım yani.
neyse çok uzattım bi arkadaş demiş ya kısırdöngü diye aynen öyle herşey zincirleme:kilo,adet düzensizliği,vs... önce kilo vermek lazım gerisi boş...

Son düzenleme:
arkadaslar bu dediklerinizin hepsi bende var
Glisemik endeksi dusuk beslenmeyle bas agrilarim sinirlilik kilo alma, odem tutma,tahammulsuzluk yemek krizleri, sirt agrilari, koluna kaldiracak halimin olmamasi.... hepsi bitti
ustune sporda yapiyorum ayrica adetten 10 gun once cuha cicegi kapsulu aliyorum ve deve dikeni kapsulu aliyorum (pco sayfasinda latince ismi var turkiye deki eczanelerden alabilirsiniz)
cuha cicegi adet oncesi sismeyi onluyor
deve dikeni kisti tedavi ediyor, kolestrolu dusuruyor
glisemik endeksi dusuk beslenme insulin direncini engelliyor
Glisemik endeksi yuksek yiyecekleri tuketmeyeceksini arkadaslar nedir bunlar
patates, pirinc, misir (bunlarin haslanmisi dahil)
bal, recel, kizartmalar, tavuk ve etin yagli kisimlari
beyaz undan yapilmis ekmek, borek , milfoy hamuru, kek
biskuviler kurabiyeler
karpuz, kavun seftali uzum (tazeleri) yasak
bakla (kuru veya taze)kuru meyveler, yer fistigi yenilmeyecek
ayrica
2 saat arayla agzina bir seyler atacaksiniz meyve olur yogurt olur (muhakkak yogurt tuketilecek)
gunde 5 porsiyon meyve
baklagiller, bulgur, bugday serbest, tam bugday ekmegi serbest, sade musli serbest
sebzelerin tamami ya izgara ya da haslama olacak
yag olarak zeytinyagi tavsiye ediliyor
arkadaslar aralik ta basladim 95 kiloydum su anda 76 kiloyum hic bir sey size 2 ayda 20 kilo verdirmez
kendinizi nasil hissettiginizi biliyorum, ama ben kirdim sizde kirabilirsiniz bu kisir donguyu.
eger ki subat sonunda 70'in altina inersem muhakkak bildirecem
umutsuzluga kapilmayin bunu kendiniz icin yapi, kendinize ozguveninizi yok eden hayallerinizi ertelemeye yol acan bu illetten bu sekilde kurtulabilirsiniz
herkese sevgiler

arkadaşlar bende 9 aylık evliyim ve doktorum hamile kalmamı istiyo bir an önce..sanırım bende artık insülin direnci ve pko ile yaşamayı öğrendim...ve yediklerime dikkat ediyorum 5 kilo verdim.. hedefim 49 kilo olup hazirana kadar(17 kilo vermem gerrek) sonrada hamilelik için çalışmalara başlamak..inş. çok uğraşmadan şu kiloları verip haile kalırım.kilo vermeden hamile kalmak istemiyorum..

Herkese Selam Arkadaşlar

Bende sizdenim sanırım kısa tutarak hastalık özgeçmişimi bilgilerinize sunarım
Bende 3 yıllık evliyim. Evliliğim başında mantar olmuş ve kızılaya gitmiştim kızılay nasıl korunduğumuzu sordu ve buna istinaden bana iğne verdi o iğneyi hiçbir teste tabi tutmadan yaptırdım ve kimyam değişti diyebilirim adetlerim düzensizleşti iğne yapılan bacağım kalçamdan itibaren sürekli ağrı yaptı. Doktor serüvenim işte böyle başladı ilk gittiğim kadın doğumcu çocuk doğurmam gerektiğini söyledi yani doktorların tamamı aynı şeyi söyledi açıkcası ve ben doktorlar böyle söyledikçe deli oluyordum tahmin edersiniz ki kiloluyum ve bu kiloyla nasıl olabilirdi? Neyse o doktor bayan bana pcos olduğumu söyledi ve kilo vermem gerektiğini söyledi ama ne kadar komikki kilo veremedim aksine aldım durdum sonra birkaç tahlil istedi yaptırdım ve tiroit hastası olduğumu öğrendim:uhm: sonra dahiliyeye gittim levotiron verdi ilacı içmeye başladım ama bende pek bi değişiklik olmadı sonra genel cerraha gittim tiroitlerin en beteri haşimato tiroit olduğumu öğrendim:1no2: sonra başka bir doktora kadın doğumcuya gittim yine bir sürü test istedi yaptırdım prolaktinim yüksek çıktı. Kilo ver ve hamile kal dedi bende bu kiloyla mümkün değil dedim sen yemek yapmayı bilmiyosun dedi bana saçını başını yolacaktım son gidişim oldu ona.. Bana dostinex verdi mr bile istemedi sadece korunmamız gerektiğini söyledi o kadar! Oysaki prolaktin beyinde tümör varsada yükselebilir buna mr isteyip bakmadı bile ki allah korusun ur olsaydı dostinex bu tümörü büyütüyormuşsositososito Farkındamısınız her doktora gittiğimde bişey çıktı. Deliriyodum az daha lülülülülülü
Bütün doktorlarda gına geldi hepsi farklı bişey söyledi. En son internetten araştırdım ve Metin Özata beyi buldum ve ona gittim:teytey: Hala Metin beye gidiyorum. Bide bunların hepsinin üstüne insülin direncim çıktı. Günde 5 tane hap içiyodum. Sabah tiroit için eutrox öğlen tiroit için selenyum akşam yemekten önce novanorm yemekten sonra glupangendi sanırım.. Bu arada Hiiiiiiiiççççççççççç kilo veremiyorum evlendiğimde 70 kiloydum 2 sene sonunda 80 kilo oldum.. Ve istenen bir hamilelik değildi ama nasıl olsa olmuyor diye korunmuyordukda hamille kaldım allah isteyen herkes versin. Hamileliğimin 6. ayında harika bir kadın doğumcu buldum kendime Medipol Leyla Altuntaş! Hamile kaldığımda 80 kiloydum doğuma gittiğimde 100 kiloydum :) Şuan 95 kiloyum:çok üzgünüm: ve kilo veremiyorum az da olsa emzirdiğim için ilaçda kullanamıyorum ve yiyorum da:sm_confused: tshım bir türlü rayına oturmadı hamilelik sonrasında şaşırıyormuş böyle tiroitler ayda 1 tshıma baktırıp duruyorum metin bey yürü dedi ama kışın ortasındayız ve bebeğim henüz küçük dört gözle yazın gelmesini bekliyorum.. Diğer arkadaşların söylediği gibi sinir, tahammülsüzlük, ani öfke, sabırsızlık yok yoksositososito günüm günüme uymuyor dengesiz bişey oldum habire tatlıııı iistiyoooo canım... ben şaşırıyorum artık kendime:çok üzgünüm: şuan bekliyorum yaz gelsin diye birde tshımı rayına oturtmaya çalışıyorum..senağlama

INSULIN FAZLALIGI KILO ALDIRIR

Insulin Nasil Salgilanir?

Insulin hormonu, midenin altinda bulunan pankreas bezindeki beta hucrelerinden salgilanir. Pankreas bezinden insulin salgilanmasi kan sekeri seviyesine gore ayarlanir. Kanda seker artinca ilk 1-2 dakika icinde pankreasdan insulin salgisi hizli olur ve buna ‘’ilk faz insulin salgisi’’ denir. Bu salgi 3-7 dakika surer. Daha sonra ikinci faz denen salgi olusur ki, bu yavas bir salgilanmadir ve devamlidir.
Vucudumuz kendisi icin gerekli olan enerjiyi yedigimiz gidalardan elde eder. Yemek yedikten sonra gidalar bagirsaklarda parcalanir ve ufak seker parcalarina donusur ve bagirsaktan emilerek kan akimi yoluyla vucudumuza dagilir. Enerji saglanmasi icin kan sekerinin, kas, karaciger, yag ve beyin gibi dokular basta olmak uzere hepsine girmesi gerekir. Kandaki sekerin hucrelere girmesi pankreas bezinden salgilanan insulin hormonu sayesinde olur. Bir bakima insulin enerjinin depolanmasini saglayan bir hormondur. Insulin hormonu yoksa veya oldugu halde etki gosteremiyorsa seker hucreye giremediginden kanda birikir ve seker hastaligi ortaya cikar. Kan sekerinin ayarlanmasinda insulin cok onemli olmasina ragmen diger hormonlarin (glukagon, adrenalin gibi) da kismi etkileri vardir.

Insulin Kilo Yapar
Obezite yani kilo almaya neden olan hormonlardan birisi kanda insulin hormonunun yemek sonrasi yuksek olmasidir. Yuksek glisemik indekse sahip yani kan sekerini hizli yukselten karbonhidratlarin devamli fazla yenmesi kanda insulin hormonunun hep yuksek olmasina, doygunlugun kisa sureli olmasina, acikma ataklarina ve kilo almaya neden olur. Kandaki asiri insulin kilo almanizin en onemli nedenidir. Bu nedenle kanda insulin duzeyini normal sinirlarda tutmak kilo vermenizi saglamaktadir.

Insulin Direnci
Kanda yuksek olan insulin onceleri kan sekerini hucrelere sokar, fakat daha sonra bu gorevini yapamaz hale gelir. Iste insulin hormonunun yeterince etkili olamamasina INSULIN DIRENCI (Rezistansi) adi verilir. Insulin direnci’ni kan damariyla hucre arasinda bulunan bir duvar olarak dusunebilirsiniz. Bu duvar (insulin direnci) kandaki glukozun kas ve yag hucresine girmesini onler. Duvar yukseldikce (insulin direnci arttikca) kan sekerinin hucreye girmesi icin daha fazla insulin salgilanmasi gerekir. Pankreasdan salgilanan insulin hormonu salgisi, belirli bir sure sonra pankreas bezinin cok calismaktan dolayi yorulmasi nedeniyle azalir ve seker hastaligi ortaya cikar. Bu surecte once reaktif hipoglisemi (acikma ataklari), gizli seker ve sonra asikar seker hastaligi ortaya cikar.
Insulin direncinin etkili oldugu yerler kaslar ve karacigerdir. Kandaki seker kaslar ve karaciger tarafindan cok miktarda alinir. Eger direnc varsa yani insulin yeterince etkili degilse yemek sonrasi kanda artan seker kas ve karacigere giremedigi icin kanda birikmeye baslar ve kan sekeri yukselir. ,
Insulin hormonu yag dokusundan yaglarin cozulmesini engelleyen bir hormondur. Insulin etkisi azalinca yag dokusundan yaglar cozulmeye baslar ve kanda yag asitleri veya yaglar artmaya baslar.
Karacigerde olusan seker uretimi saglikli kisilerde insulin hormonu tarafindan baskilanir. Seker hastalarinda ise insulin etkisi olmadigindan karacigerden de asiri miktarda seker uretilir ve kan sekeri yukselir. Aclik kan sekeri 100 mg/dl ‘yi gectigi andan itibaren karacigerde seker uretimi artmis demektir.
Insulin direnci kilolu kisilerde daha fazladir ve o yuzden kilo arttikca bu direnc artar ve seker hastaligi gorulme olasiligi artar. Ozellikle yagin karinda ic organlar etrafinda birikmesi seker hastaligi riskini iyice artirir.
Yag dokusundan cozunen yag asitlerinin kanda cok artmasi hem insulinin calismasini bozar hem de bu yaglarin depolanmamasi gereken pankreas gibi dokularda depolanmasi da seker hastaligi gelisimine katkida bulunur.
Yag dokusundan salgilanan leptin, adiponektin, TNF-alfa gibi hormonlarin fazla veya azligi da seker hastaligi gelisimine katkida bulunur.

Insulin Yuksekliginin Belirtileri:
Yuksek insulin duzeyleri sizde su sikintilara ve sikayetlere neden olur:
a) Sik acikma ve sekerli gidalar yemeye neden olur
b) Sabah yorgun kalkarsiniz ve kendinizi gun boyu yorgun hissedersiniz. Ozellikle ogleden sonralari bitkin olursunuz.
c) Daha sabirsiz ve ofkeli olursunuz
d) Enerjiniz azalir, halsiz, bitkin ve yuruyecek haliniz kalmaz
e) Yemeklerden sonra uyku basar ve gun icinde uyuklamalar olur
f) Konsantre olamazsiniz, beyin faaliyetleriniz zayiflar, sersemlemis vaziyette gezersiniz.
g) Horlama ve uyku bozukluklari siktir

Insulin Yuksekliginin Iki Onemli Nedeni:
Insulin yuksekliginin belenmeyle ilgili iki onemli nedeni sunlardir:

1)Bir ogunde asiri karbonhidrat yemek
2)Bir ogunde asiri kalori almaktir.

Karbonhidratlarin fazla alinmasi insulin salgilanmasini artirdigi gibi kalorinin fazla alinmasi da yag olusmasina neden olacak sekilde insulin yuksekligi olusturur.

KAYNAK : METİN ÖZATA

arkadasım sakın emzirirken seker ilacı alma bebek zayıflıyor ve sonra kilo almıyor ben aynı hatayı yaptım 103 kiloydum artık gına gelmisti kızım bir yasına gelince diyet ve ilaca basladım evet cok güzel kilo verdim ama bırakınca tekrar aldım ve zararı sadece kızım gördü

sonucta bu hastalıklar varken zayıflasakta geri kilo alıyoruz benim elim kahvaltıda ben istemesemde bir bakıyorum ya recellerde ya ballda insan sadece sekerli seyler yemek düsünürmü evet ben düsünüyorum elimde degil kendime sahip olamıyorum
sonrada gelsin kilolar

şuan kullanamıyorum işte o yüzden şeker ilacı da henüz doktor vermedi bana zayıflıyım diye ilaç verdi şeker ilacı değil sanırım o.. bende o civarlara yakınım kilo konusunda ben ilacı çocuk olmadan önce içtiğimde de kilo veremedim ki sadece tatlı isteğimi kesti o kadar benim metobalizma tamamen çökük durumda :) ondan veremedim sanırım :)
allah senin de yardımcın olsun arkadaşım..

arkadaşlar hipoglisemisi olanlar troitlerinide kontrol ettirsin muhakkak bende hipoglisemim olduğunu düşünerek doktora gittim evet teşhisim doğruydu hipoglisemi hastasıydım ancak doktorum troit bezlerimdede sorun olabileceğini düşünerek bir kaç tahlil daha istedi ve doğru çıktı hipotiroidimde vardı ve buna bağlı olarak ilaç verdi ve yaptığı açıklamada hipoglisemimin hipotiroidden kaynaklı olduğunu bu düzene girerse hipoglisemininde düzene gireceğini söyledi 1 aydır ilaç kullanıyorum ve kendimi daha iyi hissediyorum ama kilo sorunum halen devam ediyor 78 kiloya çıktım ilaç kullanmaya başlamadan önce her hafta bir kilo alıyordum şuan kilo almıyorum ama veremiyorumda inşallah vermeyede başlarım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…