Merhaha, 20 yaşından beri romatoid artrit hastasıyım. Öncelikle iyi bir romatolog bularak ise başlayın. ( İstanbul'da iseniz kendi doktorumu önerebilirim) Gerekli fiziksel muayene, kan, röntgen ve görüntülemeden sonra doktorunuz ilaçlarınıza karar verecektir. Kortizon ve birkaç farklı ilaç ile tedaviniz devam eder muhtemelen. Bazı ilaçlar çok ağır olduğundan dolayı düzenli araliklar ile kontrolleriniz olacaktır. İlk etapta 3 ayda 1 doktorunuz sizi görür diye düşünüyorum. Sonrasında genel durumunuza göre 6 ayda 1 doktora gidersiniz.
Kortizon kullanacağınız için tuzlu yemeklerden mümkün olduğunca kaçınmanız gerekecek, ayrıca çok ağır hareket ve spordan uzak duracaksiniz. Doktorunuz uygun görürse yoga, pilates veya yüzme ile kaslarınızı desteklersiniz. Glutensiz beslenmenin faydalı olduğunu duydum ama ben hiç denemedim..
Ek olarak RA nin sistematik bir hastalık olduğunu, sadece eklemlere değil tüm vücuda etki ettiğini unutmayın, göz yaşı kanallarında bile tutuluma sebep olabiliyor. Bu nedenle ilaçlarınıza mümkün olduğunca dikkat etmelisiniz. Arava, methotrexate gibi ilaçlar kullanırsanız emziremezsiniz. Emzirme konusunu doktorunuz ile konuşun ama tercih yapmak durumunda kalsam önce kendi sagligimi düşünürüm. Siz iyi olun ki bebeğiniz ve çocuklarınıza bakabilin.
Son olarak erken dönemde teşhis edilmiş olması büyük şans, kısa sürede kontrol altına alınacaktır. Ben şu anda hiç ilaç kullanmadan hayatıma devam ediyorum ki teşhis konulana kadar tüm vücuduma dağılmıştı ve yataktan kalkamaz duruma gelmiştim.
Çok çok geçmiş olsun, tez vakitte sağlığınıza kavuşmanizi dilerim.