İllerin Eski İsimleri

nick hep aynı benım ama aradan uzun zaman geçti.baktın mı ekşi sözlüğe orası süper bişi ya ne yazarsan yaz hepsi hakkında yorum var matraks bişey
 
ya sözlük ama yarı ciddi bişi mesela bi kelime insanların aklında ne çağrıştırıyosa onu yazmışlar.kimi doğru kimi espri anlamında
 
Elazığ'ın eski isimleri sırasıyla; Mamuratü'l Aziz,Elaziz(aziz ili),Elazık(azık ili).

Elaziz adını Elazık olarak Atatürk değiştirmiş ama telaffuzu zor olduğundan Elazığ olmuş

Tunceli nin eski adı ise Dersim (darül sim = gümüş kapı) Tunceli ismi yine cumhuriytin ilk yıllarında verilmiş

Malatya'nın eski adı Aspuzu ama anlamını bilmiyorum

Urfa'nın eski adı ise Edessa bunun da anlamını bilmiyorum

Antep'inki de Ayntap tı yanlış hatırlamıyosam
 
İZMİR!!
amazon kraliçesinin adıymıs symirna..zamanında ozamanki krallık ve amazonlar arasında cok kan dökuldugu icin barıs imzalayarak symirna ve kral evlenıyor..yasadıkları bölgeyede symirna adı weriliyor.zaman icinde izmir oluor.. işte böylee :))
 


güzelmis canim ellerine saglik :1rolleyes:
 
sinop
Amazon kraliçesi Sinova’nın isminin bu şehre verildiği rivâyet edilir. Romalılar bu şehre Sinepolis demişlerdir. Bâzı kaynaklar Hititçe Sanova’dan geldiğini, bâzıları Asurların Sin kelimesinden geldiğini, başka kaynaklar Sinip’ten geldiğini, bâzı tarihçiler Sen-ha-pi kökünden türediğini, bâzıları da Farsça Sîne-i âb (Suyun göğsü) kelimesinden geldiğini ifâde ederler. Roma kayıtlarında General Pompeius’un idâresine verilen 11 şehir arasında Sinop Teium kaydı vardır.

ayrica unlu filozof diyojen'de sinopluydu "golge etme baska ihsan istemez"
 
valla doğma büyüme adapazarlıyım bilmiyodum canım saol bilgilendirdiğin için:)))
 

life city sana teşekkür ediyorum cnm yukarda anlaşılmadı pekde.. bidaha yazdım:))
 
bursa, bizanslılar zamanında adı brusyas imiş,osmanlılar aldıktan sonra zamanla bursa adını almış.
 
saolun kizlar ilgilendiginiz icin, gercekten cok ilgincmis eski isimler :) cok enteresan ve bilgilendirici
 
İzmirin Şarabıyla ünlü sevimli Şirince'si eski adı Kırkınca ve Çirkince olan köy İzmir’in kurtuluşu ile boşaltılırken 1924 yılında Selanik ve çevresinden gelen Türk aileleri yerleşmiş. Eski adı Çirkince’nin değiştiriliş. Köyün isminin değiştiriliş sebebi, İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa’yı köyün öğretmeni Muallim Suat Bey yazıp bestelediği köy marşı ile karşılayınca Vali bey çok duygulanmış ve köyün adını Şirince olarak değiştirilmesini sağlamıştır.
 
Kütahya ilk kurulduğunda adı seramik kenti mânâsına gelen “seramorum” idi. M.Ö. 11. asırda Frigler (Frigler hakkında ansiklopedik bilgi - Türkçe Bilgi'den) şehre “Kotiyum” ismini verdiler. Eski kaynaklarda şehrin ismi Kotiaetion, Katiaion, Cotyaeium, Cotyaeum ve Cotyaium şeklinde geçmektedir. Bütün bunlar “Totys’in şehri” mânâsına gelmektedir.

Selçuklu Türkleri (Selçuklu Türkleri hakkında ansiklopedik bilgi - Türkçe Bilgi'den) bu şehri fethedince şehre “Kütâhiye” ismini vermişlerdir. Zamanla bu isim “Kütahya” hâlini almıştır.

Bir rivâyete göre, dul bir kadının pazara getirdiği testi, tabak, vazo, sürahi, çanak ve çömlekler sağlam hem de zariftir. Müşteriler tarafından kapışılır. Diğer satıcılar bu kadının hüneri yaptığı topraktan olmalı diyerek kadını takip ederler. Kadın bugünkü Kütahya’nın bulunduğu yere gelip heybesini toprakla doldurur. Diğer esnaf bu bölgede atölyeler açarak şehir kurulur ve seramik şehri manasına“Seramorum” denir
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…