• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlkokul 2’ye Arapça

arapçanın inancım için gerekli olduğunu düşünüyorum. Kuranı doğru ve güzel okumak, anlamak yaşamak için.
ancak diğer sektörlerde gerekli olan dilleri ihtiyaç duyanlar öğrenmeli diyorum.
şu anda tek dil ingilizce değil, sektöre göre arapça, almanca, farsça, rusça, çince vb diller gerekiyor.
neden diğer ülkeler türkçeye ihtiyaç duymuyor, bence sorgulanması gereken bu.
tabi yıllardır zorunlu olan ingilizce konusunda neden hala yerimizde sayıyoruz, bunu da sorgulamalı.
İnancınız için gerekliyse öğrenirsiniz, çocuğunuza öğretirsiniz. Seçmeli olmasına zaten kimse laf etmiyor, eğer şu zorunlu "seçmeli"ler gibi olmayacaksa.

Yetişkin olana kadar hangi sektörde çalışacağınızı bilemezsiniz. Ayrıca insanlar sektör de değiştiriyor. Aktif olarak iş hayatında mısınız bilmiyorum ama 5 sene otomotiv sektöründe çalıştıktan sonra (ki otomotivde mesela Renault için Fransızca, Honda İçin Japonca, Volkswagen için Almanca gerekir bu mantıkla) ayrılıp boya sektörüne geçebilir bir insan.

Sizin dil/iş hayatı bağlantınıza göre çocuğun 7-8 yaşındayken "ben 24 yaşıma geldiğimde otomotiv sektöründe Renault'da çalışacağım, o yüzden Fransızca öğreneyim" demesi lazım. Ama Fransızca bildiği için de Fransız menşeli veya Fransa'yla iş yapan bir şirket dışında da çalışmasın sektör değiştirse bile, çünkü sadece Fransızca biliyor olacak, İngilizce gereksiz ya öğrenmedi çünkü.

Neden diğer ülkeler Türkçe'ye ihtiyaç duymuyor demişsiniz, bkz:
Memleketi olan Trabzon’un Of ilçesinde Çakıroğlu Vakfı’nca düzenlenen iftar yemeğine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Müslüman bir ülke olduğunu ve “konumu itibariyle” mucitler çıkaramadığını, bunu için gençlerini ara eleman olarak yetiştirmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Kimse ara eleman ülkesinin dilini öğrenme zahmetine girmez.

sömürgecilikle ilgili olduğunu düşünüyorum bu durumun. mesela sizden ev kredisi almak isteyen kişi alman, japon ya da koreli olunca da siz ingilizce anlaşıyorsunuz muhtemelen ancak diğer ülkelerde durum böyle midir sizce? yani ingilizce mecburi midir yoksa anadil bilmek yeterli görünüp yabancı kimseler için yaşadıkları ülkenin anadillerini öğrenip iletişim kurmaları mı genelde olan ya da mütercimler mi kullanılıyor?
yok sömürgecilikle alakalı değil. yaptığım meslek dolayısıyla pek çok yabancıyla konuştum. genel olarak ingilizce kabul gören bir dil. bir Alman'la da İngilizce anlaştım mesela.
işte burada "anlaşma" meselesi ortaya çıkıyor. ben İngilizceyi iyi düzeyde yazar, konuşur, okurum, eğitimimi de kolejde ya da özel okulda değil, devlet okulunda aldım.
konuştuğum çoğu yabancının İngilizcesi benim kadar değildi, ancak Avusturyalı arkadaşımın İngilizcesi benimkinden iyi, kendisinin bir şirketi var yurtdışıyla iş yapıyor, Norveçte yaşıyor. yani Anadili Almanca, yaşadığı ülkenin dili Norveççe, mesleki dili İngilizce, ki İngilizce Norveç'te anadil kadar çok kullanılır ve Norveç bir İngiliz Sömürgesi değildir, zaten kökenleri Cermendir, yani Almanlarla aynı soydan gelirler.

ba beyli bala bulalı hoppala ve de cuppala
Arkadaş ne yiyip içiyorsunuz azıcık bizde kafa bulalım.

En sonunda benim bu konuda taraflı olmadığımı anladın da buna da şükür be apranxx.
Daha önceki konulardaki mesajlarından dolayı tepki almış olabilir misin?
Katılıyorum...
5 senedir burdayım...kimseyle en ufak sürtüşmem olmadı ama bu siyaset :)
Önceki konularda yazdıklarım doğrudur...sonuna kadar reisçiyim...din konusunda da hassas düşüncelerim var..ama burda öyle bir ortam var ki...kendimi ve düşüncelerimi savunmak isterken içinden bir kelimeyi cımbızlayıp Allah ne versiyse misali coşuyorlar...üstelik 1 mesajıma 10 kişiden 10 aynı mesaj....
İnsan zıvanadan çıkıyor...

ben dayatmalara karşıyım. zorunlu ders olmamalı. ama seçmeli ders olabilir. ben isterim çocuğum ingilizcenin yanında arapçayıda öğrensin. ama ingilizce kadar öğretilecekse (ki vatisyorneym den öteye geçmiyor) vakit kaybı olur.

Arapça anlayıp konuşabiliyorum, okuyup yazamıyorum. Şimdiye kadar tek kullandiğim yer arap turistlere yol tarif etmek oldu. İş ararken kimse umursamıyor arapça bilip bilmediğinizi. İngilizce sıruluyor, ingilizce sınavlarına giriliyor.

İkinci sınıf çocuğu daha kendi dilini tam anlamıyla okuyup yazamazken arapça gibi öğrenmesi zor şimdiye kadar öğrendiği her şeyden farklı bir dili öğretmeye çalışmak son derece saçma. O yaşlarda herhangi bir dili okuyup yazmayı öğretmeyi de yanlış buluyorum. Sadece anlama ve konuşma üzerine gidilmeli küçük yaşlarda bir dil öğretilecekse.

Bak mesela yukarıdaki şaşkına...b beyli bala bulalı..
Böyle kapasitesiz bir cahile ne yazarsın?

İnancınız için gerekliyse öğrenirsiniz, çocuğunuza öğretirsiniz. Seçmeli olmasına zaten kimse laf etmiyor, eğer şu zorunlu "seçmeli"ler gibi olmayacaksa.

Yetişkin olana kadar hangi sektörde çalışacağınızı bilemezsiniz. Ayrıca insanlar sektör de değiştiriyor. Aktif olarak iş hayatında mısınız bilmiyorum ama 5 sene otomotiv sektöründe çalıştıktan sonra (ki otomotivde mesela Renault için Fransızca, Honda İçin Japonca, Volkswagen için Almanca gerekir bu mantıkla) ayrılıp boya sektörüne geçebilir bir insan.

Sizin dil/iş hayatı bağlantınıza göre çocuğun 7-8 yaşındayken "ben 24 yaşıma geldiğimde otomotiv sektöründe Renault'da çalışacağım, o yüzden Fransızca öğreneyim" demesi lazım. Ama Fransızca bildiği için de Fransız menşeli veya Fransa'yla iş yapan bir şirket dışında da çalışmasın sektör değiştirse bile, çünkü sadece Fransızca biliyor olacak, İngilizce gereksiz ya öğrenmedi çünkü.

Neden diğer ülkeler Türkçe'ye ihtiyaç duymuyor demişsiniz, bkz:

Kimse ara eleman ülkesinin dilini öğrenme zahmetine girmez.
ne yani siz sektörde kullandığınız ingilizceyi devlet okullarında mı öğrendiniz?
ve evet hangi sektörde işe girmeyi planlıyorsanız o dili öğrenme zahmetine katlanacaksınız. eğer risk ve ihtimal hesabı yapacaksak sadece ingilizce değil diğer diller de mecburi olmalı bu mantığa göre.
ayrıca bu senelerdir değişen saçma sapan sistemle hiçbiri olmaz.
normalde eğitim sistemi meslek edindirme odaklı olsa herkes istediği dili ve sektörü öğrenir. ilkokuldan itibaren yönlendirmeli eğitim verilmeli ama ülkede tek hedef üniversiteye kapağı atmak olunca mucit tabi çıkmaz.

İngilizce eğitimi de 2. sınıftan itibaren veriliyor diye biliyorum. Küçük yaştaki çocuklara Arapça dersi verilecek diye kızanlar aynı tepkiyi İngilizce için de vermiş miydi?

bide arapça öğretmeni var mı?
yeterli mi?
kim öğretecek?
arap öğretmen mi ithal edilecek?
suriyeliler mi öğretecek?

ne olacak bi sürü soru kafalarda :KK51:

ne yani siz sektörde kullandığınız ingilizceyi devlet okullarında mı öğrendiniz?
ve evet hangi sektörde işe girmeyi planlıyorsanız o dili öğrenme zahmetine katlanacaksınız. eğer risk ve ihtimal hesabı yapacaksak sadece ingilizce değil diğer diller de mecburi olmalı bu mantığa göre.
normalde eğitim sistemi meslek edindirme odaklı olsa herkes istediği dili ve sektörü öğrenir. ilkokuldan itibaren yönlendirmeli eğitim verilmeli ama ülkede tek hedef üniversiteye kapağı atmak olunca mucit tabi çıkmaz.
Ben sizin kadar öngörülü olamadım kusura bakmayın.
7 yaşımdayken hangi sektörde hangi ülkenin firmasıyla çalışmak istediğimi seçemedim :( O yüzden İngilizce öğrendim :( Benim hatam, halbuki o yaşta daha nokta atışı ile 20 yıl sonra Volkswagen'de veya Volvo'da, Hyundai'de çalışacağımı düşünüp ona göre dil öğrenmem gerekirdi.

İlkokul çocuğuyken üniversite sonrası çalışacağınız şirket ve sektöre göre dil öğrenebildiğiniz için sizi kutlarım. Ayrıca sektör değiştirmeden 58 yaşınıza kadar aynı sektörde çalışma azminizden ötürü tebrik ederim.

@HayyaL bak burada da türkçe sevdalısı, arapça düşmanı, ingiliz hayranı var, nicki ingilizce hem de :)

Tükçe sevdalısı derken:) Sen Arap mısın ? Arapça Kur'anı okudun da ne anladın :) Yine Türkçe mealine bakmadın mı ?
Sen nickini bilinçsiz yazdın sanırım:KK51: Arapça düşmanı değilim bizim dilimiz Türkçe sende biliyorsundur inşallah :KK53:
İngilizce evrensel bir dildir. Bir lisan bir insan misalı anladın :KK51: Ama buradaki mesele başka dediğim gibi Çocuğunun Arapça öğrenmesini istiyorsan deli gibi baydığınız Cemaat kurslarına verirsiniz olur biter!!

İngilizce evrensel bak anladın inşallah :KK28:

yok sömürgecilikle alakalı değil. yaptığım meslek dolayısıyla pek çok yabancıyla konuştum. genel olarak ingilizce kabul gören bir dil. bir Alman'la da İngilizce anlaştım mesela.
işte burada "anlaşma" meselesi ortaya çıkıyor. ben İngilizceyi iyi düzeyde yazar, konuşur, okurum, eğitimimi de kolejde ya da özel okulda değil, devlet okulunda aldım.
konuştuğum çoğu yabancının İngilizcesi benim kadar değildi, ancak Avusturyalı arkadaşımın İngilizcesi benimkinden iyi, kendisinin bir şirketi var yurtdışıyla iş yapıyor, Norveçte yaşıyor. yani Anadili Almanca, yaşadığı ülkenin dili Norveççe, mesleki dili İngilizce, ki İngilizce Norveç'te anadil kadar çok kullanılır ve Norveç bir İngiliz Sömürgesi değildir, zaten kökenleri Cermendir, yani Almanlarla aynı soydan gelirler.
diğer mesaja düzenleme yaptım burada da yazayım.
ben de sizin gibi yabancı dillerinin tamamının seçmeli olmasından yanayım. ingilizcenin dünya dili olmasının bir dayatma olduğunu düşünüyorum. bahsi geçtiği kadar kolay olsaydı ben de öğrenmiş olurdum. üniversitede dahi kaldığım tek ders ingilizce ama arapça ve osmanlıcam iyiydi.
aslında ilkokuldan itibaren meslek edindirmeye dayalı bir sistem olması gerektiğini savunuyorum ki buna göre mesleği gerektirmiyorsa kişi örneğin fizik dersinden de muaf olsun gibi.
mesela siz ingilizceyi öğrendiğiniz, mesleğinizde kullanıyorsunuz ama bana lazım değil. ben devlet okulunda öğrendiğim arapça ile Kuran kursunda öğretici olabilirim, eğer ilahiyata devam edip bitirirsem ya bir okulda öğretmen olurum ya da yurtdışında bir ülkede iş imkanlarını araştırırım, orada yaşam kurmayı tercih ederim.
özetle sizin gibi ben de zorunlu olmasına karşıyım ancak seçmeli dersler arasında arapça olmasında sakınca görmüyorum
Kuran öğrenmek zorunda olduğumuz için. (zorunluluk müslüman için)

neyse bu konuda da iki şey çızıktırıp çıkayım..

imam hatip mezunuyum, bilmeyen kalmamıştır herhalde.. 6 sene haftada en az 8 saatten ders gördüm.. babamın arapça bilmesi ile ORTA DÜZEY bilerek mezun oldum, benim yanımda oturan ve iyi notlarla mezun olan arkadaşlarım tek kelime konuşamazlardı.. neden? çünkü Arapça bildiğini iddia eden öğretmenler de bilmezlerdi, tıpkı İngilizce gibi..

Dil konusu bizim ülkede büyük sıkıntı.. Şu forumun dil topikleri var, seviye olarak herkes kendini advanced seviyesinde görüyor ama kaç kişinin İELTS ortalaması 8 üzeri ya da kaç kişi YDS'den 90 ve üzerini almış da öğretmenlik yapıyor?

Benim İngiliz Dili ve Edebiyatını okul 1. olarak bitirmiş, Oliver Twist'i çeviren kuzenim Amerikaya gittiğinde tek kelime konuşamayıp bir tercüman buldu :) komik mi? bence trajik.. Ülkeler bazında dil seviyesi olarak diplerdeyiz.. isterlerse 654684646 tane dil koysunlar, hepsinden minik minik öğrenip, hiç birine hakim olamayıp, ama yine de "en mükemmel" olduğumuzu iddia ediyoruz ya.. Acıyorum..

ha gerçi biz Matematik de falan da çok iyiyiz, sadece 6 kere 9 u bilmiyoruz ama zaten o da günlük hayatta ne işimize yarayacak değil mi?!

Eşim yıllar önce fransız bir şirketteydi, ondan sonra italyan bir şirkete geçti, şimdi alman-kore ortaklığı olan bir şirkette. Hepsinde iyi seviyede ingilizcesiyle tercih sebebi oldu.

Neyse sizin çocuklarınız arapça öğrensin bizimkiler ingilizce ve gerekli olan diğer dilleri. Böylece bizimkiler bir adım önde olur, benim işime gelir. Tek sıkıntım o seçmeli dersin "zorunlu seçmeli" haline getirilmemesi.

Ben sizin kadar öngörülü olamadım kusura bakmayın.
7 yaşımdayken hangi sektörde hangi ülkenin firmasıyla çalışmak istediğimi seçemedim :KK43: O yüzden İngilizce öğrendim :KK43: Benim hatam, halbuki o yaşta daha nokta atışı ile 20 yıl sonra Volkswagen'de veya Volvo'da, Hyundai'de çalışacağımı düşünüp ona göre dil öğrenmem gerekirdi.

İlkokul çocuğuyken üniversite sonrası çalışacağınız şirket ve sektöre göre dil öğrenebildiğiniz için sizi kutlarım. Ayrıca sektör değiştirmeden 58 yaşınıza kadar aynı sektörde çalışma azminizden ötürü tebrik ederim.
ben de sizle aynı durumdaydım. abimle aynı okulda okumak istediğim için imam hatipi seçtim. sonra öğretmenlik güzel meslek, hem 3 ya tatili de var diye üniversitede o bölümü seçtim ama ingilizceden kaldım sürekli :) ben ingilizce öğretmeni olmayacağım ki ya da o konuda ders vermeyeceğim ama ingilizce ders alıyorum, saçma.
belki başka alanı seçseydim ve ingilizce gerekli diye düşünseydim üniversite ile beraber dil kursuna devam ederdim.
çok ileri bir öngörüm var değil mi? :)

Eşim yıllar önce fransız bir şirketteydi, ondan sonra italyan bir şirkete geçti, şimdi alman-kore ortaklığı olan bir şirkette. Hepsinde iyi seviyede ingilizcesiyle tercih sebebi oldu.

Neyse sizin çocuklarınız arapça öğrensin bizimkiler ingilizce ve gerekli olan diğer dilleri. Böylece bizimkiler bir adım önde olur, benim işime gelir. Tek sıkıntım o seçmeli dersin "zorunlu seçmeli" haline getirilmemesi.
bizimkiler de ne isterse onu öğrenir sıkıntı yok :)

Arapça anlayıp konuşabiliyorum, okuyup yazamıyorum. Şimdiye kadar tek kullandiğim yer arap turistlere yol tarif etmek oldu. İş ararken kimse umursamıyor arapça bilip bilmediğinizi. İngilizce sıruluyor, ingilizce sınavlarına giriliyor.

İkinci sınıf çocuğu daha kendi dilini tam anlamıyla okuyup yazamazken arapça gibi öğrenmesi zor şimdiye kadar öğrendiği her şeyden farklı bir dili öğretmeye çalışmak son derece saçma. O yaşlarda herhangi bir dili okuyup yazmayı öğretmeyi de yanlış buluyorum. Sadece anlama ve konuşma üzerine gidilmeli küçük yaşlarda bir dil öğretilecekse.
bence komik olan arapça bölüme girebilmek için ingilizce sınav olması. resmen dayatma var.

Back
X