İkili test ve yüksek risk

Superkritik

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2020
4
1
35
Arkadaşlar merhaba,

13. Haftamda yaptırdığım ikili testte ultrasonda bir problem gözükmedi ancak biyokimyasal testim kötü çıktığından doktorlar amniyosentez önerdi.
Bu arada ikili testimin ultrasonu koç üniversitesinde 660 TL ye çok yetkin bir doçent tarafından yapıldı. Kendisinden memnun kaldım ancak kan sonucumun gelmesiyle yıkıldım resmen.
Risk 1:187 olarak verildi (bu da bir odada 187 hamile aynı değerleri taşıdığında 1inin down sendromlu olması anlamına geliyormuş. Düşük gelebilir ama ihtimali dahi oldukça yıkıcıydı benim için) ve hastane prosedürü gereği 250nin altında olması durumunda amniyosentez önerildiği söylendi.
Ancak ben amniyosentez istemedim. 300de 1 düşük riski var diye. Bu süreçte kendim de akademisyen olduğumdan bir sürü uluslararası yayın taradım.

Kan testimdeki papp-a değeri oldukça düşüktü. (0.43 mom). 0.5in altı olması genetik riski arttırıyormuş. Bununla birlikte erken doğum ve düşük riski varmış. İkili testi yüksek risk çıkan her 20 kadından birinde amniyosentez sonucu temiz çıkıyormuş.

Ben de fetal dna testlerini araştırdım. En iyi ve en kısa sürede sonuç vereni araştırdım. Zira kuşkuyla geçen bir gün bile mahvoluyordum. Sonunda genlab tarafından yapılan nace testte karar kıldım. Korona riski nedeniyle çok titiz bir personel eve gelip kanımı evden aldı. Toplam 6 iş gününde sonuçlandı. 2890 TL ödedim. Kromozomal hastalıklar tarandı ve neyseki sonuç negatifti. Yatıp kalkıp Allaha şükrediyorum. Bu süreç boyunca diğer tüm ihtimalleri düşünüp kendimi mahvetmiştim. Bu testin doğruluğu laboratuvara göre %99 doktorlara göre ise 95-98 civarı.

Bu geçen sürede hep insanların yaşadıklarını okudum ve şahit olduğum hep aynıydı. Bilmem kimin de çocuğuna öyle dediler ama sağlıklı doğdu diye yorumlar havada uçuşuyordu. Bunu yapmayın lütfen. O küçücük risk zaten anneleri mahvediyor. Her ne olursa olsun bebeğini doğuracak annelere bişi demiyorum ama bu karar kadınlara bırakılmalı ve kendileri karar verip adım atmalılar.
Çok zor ve yıkıcı bir süreç kesinlikle. Ama siz diğerleri moral vermek niyetiyle bu süreci farketmeden daha da yıkıcı hale getiriyorsunuz. Kadınların gerçekleri ve ihtimalleri kabullenip ona göre hareket etmeleri gerekiyor. Lütfen bunun önüne geçmeyin. Allah herkesin yardımcısı olsun.
 
Geçen sene yazin ayni durumu yaşadik. Zor günlerdi. Rabbim kimseye vermesin. Su an hala acaba bisey mi var diye bakiyorum cocuğun gözünün içine. Bu testler iyi mi kötü mü karar veremiyorum. Bir yanim para tuzağı diyor yeni dünyanin düzeni. Bir yanim sağlik bu tüm dinyada yapiliyorsa vardir heralde bilim adamlarinin bildiği birsey diyor. Emin olduğum tek nokta insan yikiliyor o test sonucu gelene kadar. Farkli yerlerde farkli sonuçlar alanlari da duydum. Su an yapan yaptiran sonuç bekleyen endiselenen kim varsa rabbim yardimcisi olsun
 
Bence hamileler hiç başka testlerle uğraştırılmayıp maddi gücü varsa ve test yaptırmak istiyorsa 11. haftada fetal dna testine yönlendirilmeli. İkili testin doğruluk oranı (üçlü ve dörtlüye göre daha yüksek olmasına rağmen) %85. DNA testinin doğruluk oranı senin dediğin gibi laboratuvarlara göre %99,5 doktorlara göre %98.

Ben de panaroma, faest ve nifty testlerini araştırdım. Abarttım ve klinik araştırmaları anlatan makaleleri dahi okudum, gördüm ki hepsi aşağı yukarı aynı. İki kadın doğum doktoruna sordum ve ikisi de birbirinden habersiz "hepsi aynı" dedi. Bu araştırmalarım sırasında gördüm ki bu testler sadece bebeği aldırıp aldırmama kararı için gerekli değil. Kimi genetik bozukluklar ikinci trimesterda düşüğe, preeklampsi, gebelik diyabeti gibi sorunlara yol açıyor. Bu testlerin sonucuna göre gebeliğin daha yakından takip edilmesi ve bu durumlarda çabuk müdahale edilmesi söz konusu olabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…