• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi İki yas tuvalet egitimi

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Sadece bu gece uyumadan önce 1 bardak süt, koca biberon kardeşinin mamasından içti, gece ağladığında da su içecek benimki.
Yemek yemediğinden mideyi sıvıyla dolduruyor, her gece yatmadan neredeyse yarım litre tüketmiş oluyor.
Çok tedirgin oldum şimdi siz öyle deyince😣
Mecbur uyandıracağız yani yoksa yatak göl olur bizim...
Sıvı gecirmez alezler işinizi görür, dert etmeyin. Bizimki de birkaç kez göl oldu. Durumu farkedince oturup bi de ona ağlıyor, canım yatağım diye:)

Sıvı gecirmez alezler işinizi görür, dert etmeyin. Bizimki de birkaç kez göl oldu. Durumu farkedince oturup bi de ona ağlıyor, canım yatağım diye:)
Aldım aldım depo ettim 3 tane:)
Tüm hazırlıklar tamam da bezi çıkarma aşamasına geçemedik.
Sıpa hala bizimle uyuyor, işin kötüsü kardeşi gece uyanırsa o da yanımıza geliyor.
Bu kaos yaşam düzeninden dolayı başarısız olursak ve çocuk bunu farkederse diye korkum.
Zaten kardeşi yutar, kardeşi zarar verir, evde bebek var tehlikeli vs diye yaşının gereği hiçbir şeye sahip olamadı, kreşte akranlarına yetişmeye çalışıyor yavrucak hala.
Çocuktan öte sürece hazır olamayan anne modeli😂😂

Oğlum 39 aylık, öğretmeninin, eşimin ve çevremin tüm ısrarlarına, baskılarına rağmen hala başlamadım.
Çünkü çocuk sabah dolu bir bezle uyanıyor daha.
Tutma refleksi gelişmedi ki vereyim.
Yani bunlar eskisi gibi annenin karar verdiği durumlar değil, çocuk hazırsa başlar.
En önemli kriterler de saydığım beceriler.
Yoksa çocuğu korkutabilirsiniz, başarısız bir dönemden sonra özgüveni zedeleyebilir.
Hazır olan çocuk zaten 3 günde alışıyor.

Tutma refleksinin gelisip gelismedigini gormek icin ona firsat vermemisiniz ki.altinda bez oldugu surece 6-7 yasina kadar bile bezle devam edebilir. Önce bezi çıkaracaksiniz ki tutmayi ogrensin. Sadece gece bezi dolulugu bir referans degil ki. Aksam cok su icerse yatmadan kisa sure once besleniyorsa gece de devam eder cis yapmaya. Tuvalet eğitimi verdigimizde baya bir sure gece tuvalete kaldirdik bir kez oğlumu. Hala bile eger sabaha karsi bir kez tuvalete goturursek daha iyi uyuyor.
Ben de 3 yasinda verdim ama kendi zamansizligimdan. Gece gunduz ayni anda ogrendi max. 2 hafta icinde. Geceyi de sorunsuz atlattik alt kacirma vs pek yaşamadık.

Tutma refleksinin gelisip gelismedigini gormek icin ona firsat vermemisiniz ki.altinda bez oldugu surece 6-7 yasina kadar bile bezle devam edebilir. Önce bezi çıkaracaksiniz ki tutmayi ogrensin. Sadece gece bezi dolulugu bir referans degil ki. Aksam cok su icerse yatmadan kisa sure once besleniyorsa gece de devam eder cis yapmaya. Tuvalet eğitimi verdigimizde baya bir sure gece tuvalete kaldirdik bir kez oğlumu. Hala bile eger sabaha karsi bir kez tuvalete goturursek daha iyi uyuyor.
Ben de 3 yasinda verdim ama kendi zamansizligimdan. Gece gunduz ayni anda ogrendi max. 2 hafta icinde. Geceyi de sorunsuz atlattik alt kacirma vs pek yaşamadık.
Bezine damla damla yapması var, sabah takılan bezin öğleden sonra hala kuru olması var.
Zaten bu kaslar idrarda 24 aydan sonra gelişiyor ve her geçen beslenmesiyle orantılı çişini yapıyor.
Misal yemeklerden 40 50 dk sonra, iki yaşındaki gibi damla damla vs değil ki.
Ayrıca bezde çiş göstergesi olduğundan çoklu ya da az yaptığını görebiliyoruz zaten.

Küçük oglum 23 aylik. Ben de baslamk istiyorum. Abisi oldugu icin daha kolay alisir. Merdivenli adaptorumuz var ama merdiven kismini tamir etmem gerekiyor o yuzden baslayamadim. Lazimligimiz yok. Baya bir onu almayi bekledim. Aldim iade ettim derken yaz bitti. Havalar iyice sogumadan ve halilarimi yikamaya vermeden once ben de baslamak istiyorum. İse baslayinca. Zor oluyor. Umarim halledebilirim ben de .

İlk 2 hafta her yerin cis kaka olmasini goze akmak gerekiyor. İlla kazalar oluyor.

1 yasinda alisan bebekler var ama. Kardesim tam 1 yasinda kendiliginden birakmis. O konuda farkli farkli gorusler var.
Hocamız öyle söyledi hazır olmayan çocuğu da yaşından önce zorlamak travma yaratır ayrıca 2 yaşa erken diyorlar kulaktan dolma bir şey demiyorum yani...

Bence 3 yaş ideal

Şöyle, çocuğunuz şuan çok küçük aslında.
Biraz daha büyüdüğünde göreceksiniz ki gün içinde 3 saat önce takmış olduğunuz bez hala kup kuru.
Yani tutma refleksi gelişiyor, artık her geldiğinde değil aralıklı olarak çok yapıyor anlamıma gelir.
Benim oğlumda gündüz sorun yok ama gece çok uyanıp su içtiği ve ben çocuğu saatte 1 uyanıp haydi tuvalete gidelim demek istemediğim için sabah kuru bez peşindeyim.
Çocukların uykusu aldığı besin kadar kıymetliyken, niye gece uykusunu defalarca böleyim ki?
Kendi hazır olunca zaten maksimum 1 kere kalkacağı hale gelecek.
Tutma refleksi burada en önemli şey işte, gündğz olanı geceye de uyguladığında mesele tamamdır.
Başkalarına kulaklarınızı kapayın, çocuğunuz için en iyi olanı seçin.
Kendi deneyimime gore konusuyorum bence bu konuda yaniliyorsunuz.

Mesela 4 yasindaki bir cocuk kendi ayakkabisini giymeye de hazirdir. Ki oglum anaokulunda ogrendi bunu. Evde kv baktigi icin evde ogrenemedi.ve kayinvalidem hala ona kendi giymesine firsat vermedigi icin eve geldiginde yapmaz babaannesi cikarsin diye beklerdi. Yemeklerini de ayni sekilde kendi yiyebilecekken babaannesi yapsin isterdi.

Bezde hazir altinda varken tutmaya neden calissin ki. Oglum da kuru kalkmazdi ama egitimden sirna gece gunduz dedigim gibi hic sorun yasamadik.

Siz de egitim verdiginiz de goreceksiniz bosuna bu konuda tutuculuk yaptiginizi. Arti bezler falan da saglikli degil zaten. Ne kadar erken birakirsa o kdar sagligi icin de iyi. 36 aylik bir cocuk coktan hazirdir su an.

Sabah bezinin kuru olması çok önemli anladığım kadarıyla. Hanımlar, şimdi lazimlik aldım dedim ya, yarın kakasını yapmadan önce haber verdiğinde, hemen alıp, lazimligina koysam, en azından kakasını yapsa bu bir sorun olur mu? Çiş değil de sadece kakaya alissa şimdilik?

Sizi anliyorsa hikaye falan okuyorsani,.beze elvada kitabi var. Ben onu okumustum. Surekli anlatmistim hepimizin kucukken bezli olgunu bu yasta biraktigini falan.

Klozet ten korktugu ve banyoda da tedirgin oldugu icin ben lazimligi.odasina koydum. Çizgi film izlerken vs hep teklif ediyorduk. Kaka cisten daha zor cunku korkabiliyorlar.

İkisini ayni anda deneyip bezi tamamen atmaniz lazim. Gece caktirmadan takabilirsiniz bir sure.

Biz bu şekilde yaptik. İlk hafta gercekten asiri zor gelmisti..en zorlandigim.esiklerden biridir. Ama max. 2 haftada hallolmustu. Sabir gerekiyor.

Hah, benim demek istediğim tam da bu.
Hazır olan çocukta öyle sürünme olmuyor, zaten kendi talep ettiği için hemen adapte oluyor sürece.
Peki gece ne yapıyorsunuz, bazı uzmanlar ve kreşteki hocalarımız 2 saatte bir kaldırım diyor, görüştüğüm pedagog ve çevremdeki bilgisine güvendiğim anneler ise sakın ha, çocuk çişi gelince zaten uyanır hale gelince bez bırakılır, yazık günah o çocuğa uykusu mu bölünür diyor.
Gece icin o uyuduktan sonra bez takip o uynmadan cikarabilirsiniz.

Ben ilk gunler boyle yaptim. Hatt bir kez ben cikarmadan uynmis.kendi cikardi cikarin sunu diye.

Siz basladiginizda goreceksiniz o zaman o bez zaten kuru olacak. Surekli uyanmaniza ve onu uyandirmaniza gerek yok..once gunduze alisip sonra geceye alisan cocuk sayısı da cok fazla. Biz 3 yasinda biraktigimiz icin ikisini ayni anda hallettik 2 yasinda birakan akranlari önce gunduzu sonra geceyi birakti.

1-şu kilot bezlerden deneyin iyi oluyor.
2-babası ile tuvalete gidebilir.
Yanında yaparsa öyle anlıyorlar. (Çocuk için kötü örnek felan diyenler olacaksa,orasını bilemem. Tamamen tecrübelerimi yazıyorum.)
3-sürekli çiş var mı yapacak mısın diye sorun.
4-altı bezliyken çişini söylemesi çok zor olur. Bezsiz bırakın. Söylediğim kilot bez iyi oluyor.

Ben ogluma yeni biraktirdim. Oncelikle bezini cikarin. Bezi varken soylemez. Ilk gunun bilancosu lazimlik 0 ust bas 15. Ilk gun hep ustune yapti ben sordum varmi cisin yok diyip 5 dk sonra ustune yapti. Yaptigi saatleri not ettim yaklasik kac dakikada bir cis yapiyor. Boylece ertesi gun ne zaman sormam gerektigini bildim. Her yaptiginda cisin geldiginde bana soyle cici elbiselerin kirlenmesin sen abi oldun buyudun yanlislikla olmustur falan dedim. Ikinci gun ilk gun gibi 15 kere ustune yapmadi. Tutmayi tercih etti mesela diyelim ki ilk gun 15 kez yaptiysa ikinci gun 8 kez yapti bunun 1 sefer lazimliga yaptiysa 2 sefer ustune yapti. Yine ben sordum dunden kac dakikada bir sormam gerektigini az cok biliyorum. 3. Gun lazimlik basarimiz artti. Bugun eger ben sorarsam ikna edersem oturdu yapti yok edemediysem uste gitti. 4. Gun ilk kez kendi gelip kakam dedi. Hem cisine hem kakasina kaka diyor. Ilk 10 gun eger oyuna fazla dalarsa yada kosarsa kacirabilir. Kacirinca arada olabilir kazara olmustur falan diyin. Lazimliga yapinca tebrik edin ama abartili sevinc gosterilerinde bulunmayin ne kadar dogal bir surec gibi olursa o kadar kolay olur dedi pedagog. Ve bez baglamayin bez baglarsaniz soylemez

Heee tabi birde kulot alin arabalari seviyorsa arabali yada ne bilim spidermanli falan. Alip bak bunlari sana aldim diyin ben ogluma bak baban gibi kulotlar aldim sana artik buyudun fiti fiti bisiler demistim iste

Külot bez de olmaz bence. Halıları kaldır,yataklara alez,koltuklara alt değiştirme bezi ve örtü serip altını direk ac normal külot giysin. O yaptıkça farkında olacak rahatsız olup soyleyecek,ilk gün belki hep kaçırır ama sonra gitgide azalıyor ve öğreniyorlar.
Evet aynen

Hanimlar banlanmadan önce lütfen şu işi kısa ve net anlatın bana. Oğlum 26 aylık. Bugün su sandalye lazimliktan aldım. Oğlum kaka yaparken kaka diyor evet oyle olunca hemen tuvalete goturebilirim ama çişinin farkında bile değil. Nasıl başlamalıyım ben bu ise?
durrr bi sakin daha 26 aylik acelen ne?

Çişin var mi, sorusunu sormak yanlışmış. Onun yerine çiş yapmaya götürmek gerekiyormus.
3 günde çiş eğitimi yazinca googledan geliyor. Çiş deneyimim blog yazinca da farklı bloglardan takip edebilirsin.
Evde olduğum 3 gün, alti ciplak ya da bol pijamali gezdi.
Paçası lastikli pijama giydirin ki kaka yaparsa yere düşmesin :)
Ben oturma odasına lazimlik koydum. Üstüne oturdu. Eline telefon verdim. Hadi lazimliga otur video açıcam dedim. Severek oturdu.
Evet 1. Gün hep yerlere yapti hali yoktu bol bol göl ile karsilastim.
2. Gün de ayni.
3. Gün de ayni. Video izlerken tesadufen lazimliga yapıyordu. Bol bol su meyve suyu süt verdim.
Kendime zaman verdim 1 ay sabirla ogreticem. 1 ayda gelisme olmazsa birakirim ara veririm dedim. Cocuk islata islata anlıyor durumu.
Geceleri de altina alez serdim. Gece baktim islatmissa pijamasini degistirdim. Altina havlu serdim.
Lazimlik cok rahatti. Çiş olayina 29 aylikken bbaslamisiz. Geriye gitmedi. Cok yavaş öğrendi.
Simdi 32 aylik. Ben derim çiş yapalim diye. Sabah uyaninca ay karnim sisti pipiye çiş geldi derim. Birlikte yaparız. Annemlerin bahçesi var. Ağaç suluyoruz diyerek oraya da yaptık.kuzenleri gösterdi. Tabiki cok anlattim. Abi oldun çiş sarkisi
İlk 3 ya da 7 gün hic gelisme olmuyor. Ama sabirla ogreniyor. Fikir olsun ben cok okudum, makale blog forum, ama cocuk uygulamada beni böyle yonlendirdi.
Slip külot iyi oluyor. Kaka gelirse orda kaliyor. İnan bana altini degistirip popsunu silmekten wc olayı daha rahatmis.

Back