• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Köfteler İçli Köftelerim Neden Patladı ?

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49
İçli köfte yapabilen becerikli hatunlar öncelikle önünüzde saygıyla eğiliyorum..HoppaHoppaHoppa
Anacığım ne zor işmiş.:KK12:

Bunda ne var bende yaparım derdim her defasında.Dün kocama istediğin birşey varsa yarın akşam yemeğine yapayım dedim.Yok özel birşey dedi.İçli köfte yapayım mı istermisin dedim.Bak o fena olmaz dedi.Hayatım boyunca birkez bile içli köfte yapmamış ben nasıl bir cesaretse içli köfte demiştim bir kere.Aslında hep denemek istediğim lezzetlerden biriydi de..

Başladım tarif araştırmaya.İstediğim dışarda yediğimiz bol cevizli,kızartılmış antep usülü içli köfteydi.Araştırmalarım sonucu aldığım notlarla başladım yapmaya..Önce bulgur ve irmiği sıcak su ile ıslatıp bir kenara aldım..Başlangıçta herşey yolunda gitti.İç hazırlamak kolaydı zaten ..Soğanı küçük küçük doğradım .Hafif kavrulunca kıymayı ekledim.Az biraz biber salçası,baharatlar,ceviz ve çok az maydanoz ile oldukça lezzetli bir harç oldu..

Sonra kenarda bekleyen ve beklemekten şişen bulgur,irmik karışımına un,yumurta,salça,baharatlar ekleyip yaklaşık 20 dakika arada elimi ıslatarak yoğurdum..

Sıra geldi en korktuğum hamuru açma bölümüne .Burda epeyce zorlandım çünkü açmaya çalışırken hamur parçalanıyordu.Yinede elimi ıslatarak zor bela o aşamayıda tamamladım.Ama o sırada bu işin düşündüğümden zor olduğuna karar verdim.

Sonra derin tencereye bolca yağ koyup iyice kızdırdım.Ne olur ne olmaz diyerekten önce bir taneyi attım baktım kızarıyor bütün köfteleri koydum tencereye.Görünüşte herşey yolunda gibiydi.Ama bir iki çevirdikten sonra köftelerim çatlamaya,patlamaya başladı.:kızgın::kızgın::kızgın:O sırada ki üzüntümü anlatamam.. :skandal:

Kurtarabildiğim yarı çatlamış olanlar bizi doyurdu çok şükür .Lezzeti ile ilgili bir sıkıntıda yoktu .Hatta eşim denemiş olman,uğraşman bile karnımızı doyurmaya yeter dedi ama azmettim patlamayan içli köfteler yapmaya...:hamarat:Şimdi size soruyorum..Benim köfteler neden patladı ?:sopa:

Bunlar kurtarabildiğim patlamamış ama çatlamış olan köftelerim :oops::KK23:

43950937_2000638813292541_5424589990300483584_n (1).jpg

Ellerine sağlık canım 1.si az yoğurmuş olabilirsin.İçli köfte hamuru ne kadar çok yoğrulursa o kadar sıkı olur:)
2.si içli köfteyi kızartırken tencereye nasıl koydun?Üst üste mi yoksa yanyana sığdılar mı?Çok fazla koyuncada dağılıyor.
Peki yağ ısınmışmıydı yoksa ısınmadan mı attın canım?
Geçmiş olsun yine de çok iyi görünüyorlar.

Ellerine sağlık canım 1.si az yoğurmuş olabilirsin.İçli köfte hamuru ne kadar çok yoğrulursa o kadar sıkı olur:)
2si içli köfteyi kızartırken tencereye nasıl koydun?Üst üste mi yoksa yanyana sığdılar mı?Çok fazla koyuncada dağılıyor.
Peki yağ ısınmışmıydı yoksa ısınmadan mı attın canım?
Geçmiş olsun yine de çok iyi görünüyorlar.

Sağol canım benim.Ben epeyce yoğurduğumu düşünüyorum.Ama dediğin gibi belki yeterli olmadı.
Tencereye yanyana koydum.Ve yağ oldukça kızmıştı.

Peki sen hangi bulgurdan kullanıyorsun?Evde kısırlık diye satılan ince bulgurdan vardı onu kullandım.Birde Malatya da bilirsin simit dediğimiz ince bulgurdan da daha ince bir çeşit var.Acaba ondan mı kullanmalıydım..?

Sağol canım benim.Ben epeyce yoğurduğumu düşünüyorum.Ama dediğin gibi belki yeterli olmadı.
Tencereye yanyana koydum.Ve yağ oldukça kızmıştı.

Peki sen hangi bulgurdan kullanıyorsun?Evde kısırlık diye satılan ince bulgurdan vardı onu kullandım.Birde Malatya da bilirsin simit dediğimiz ince bulgurdan da daha ince bir çeşit var.Acaba ondan mı kullanmalıydım..?
Canım biliyorsun Gaziantep'te yaşıyorum.Burada genelde simit bulgur denilen bulguru kuıllanıyorlar.Şu marketlerde köftelik diye satılan ince bulgurdan:)Kısırlık bulgurun boyutu önemli bazı yörelerde köftelik(simit)bulgurla kısır yapılıyor.Bazı yörelerde pilavlıktan daha küçük orta boy bulgurlar:)
İçine koyduğun un miktarıda önemli:)Ama dediğim gibi yoğurma kısmı çok önemli:)Demişsin ya yaparkende ezor yaptım dağılıyordu.Bu onun iyi yoğrulmadığını gösteriyor.
Bir de kızartma esnasında karıştırılmayacak yani ilk başta biraz kızarması beklenecek sonra alt üst edilecek:)

Umarım başka fikirleri olan hanımlar vardır:)

Islaklığı yeterli gelmemiş olabilir mi. Ben de hayatım boyunca sadece 2 defa yaptım yani tecrübeli değilim. hamuru açarken dağılan olduğu zaman elimi suyla ıslatıp hamuru yapıştırıyordum. Bir de dondurucuya koyup çıkardıklarım yine ıslandığı için hiç dağılmıyor. Benim tecrübem bu kadar:)

yasminsay yasminsayyasminsay hesabı doğrulanmış üye. canım içli köfteler hakında fikrin var mı ?
Öncelikle bulgur çok ince olmalı, bizim bu taraflarda kısırlık bulgur olarak satılan bulgur bile kalın gelebiliyor bazı markalarda.
İrmik, bulgura nazaran 1/4 oranda olmalı ve yoğurma aşamasında bulgur sıcak olmamalı ki, yumurtanın tutucu özelliği gitmesin.
Gerekirse yağsız dövülmüş et kullanılmalı, kıyma halini almış dövülmüş et kullanıldığında, kesinlikle patlama ya da dağılma olmuyor.
Ve en önemli detay, hamur macun kıvamına gelene kadar yoğurulmalı.:KK53:

Canım biliyorsun Gaziantep'te yaşıyorum.Burada genelde simit bulgur denilen bulguru kuıllanıyorlar.Şu marketlerde köftelik diye satılan ince bulgurdan:)Kısırlık bulgurun boyutu önemli bazı yörelerde köftelik(simit)bulgurla içli köfte yapılıyor.Bazı yörelerde pilavlıktan daha küçük orta boy bulgurlar:)
İçine koyduğun un miktarıda önemli:)Ama dediğim gibi yoğurma kısmı çok önemli:)Demişsin ya yaparkende ezor yaptım dağılıyordu.Bu onun iyi yoğrulmadığını gösteriyor.
Bir de kızartma esnasında karıştırılmayacak yani ilk başta biraz kızarması beklenecek sonra alt üst edilecek:)

Umarım başka fikirleri olan hanımlar vardır:)

Bulgur evet dediğin gibi köftelik diye satılan ince bulgurdu.Ama sanırım ondan bir ince daha var.Simit dediğimiz çeşit.Evdeki ince bulgurdu.Yarın çiğ köftelik olanı alacağım.Annem irmikte yapmış olabilir dedi ama tariflerde irmik var genelde...Un ise 2 bardak bulgura 1 bardak irmik 4 kaşık un şeklinde koydum..

İç harcı epeyce kaldı.Azmettim başaracağım.Yine yeniden denemelerim olacak.Yarın bulgur alıp dediğin noktaları dikkate alarak tekrar yapacağım .Patlamayan köfteler yapana kadar deneyeceğim.:hamarat:

Acaba un ve suyu ne kadar koydunuz? Uzmanı değilim ama belki unla alakalıdır çatlaması...

Benim eşim de, annemin yaptığı (dışı da kıymalı ve haşlanmış) içli köfteyi değil, dışarda yediğimiz o bol cevizli ve kızarmış içli köfteyi sever. Eşim çok seviyor diye ben de internetten bulduğum tarifleri deneyerek, çatlamayan ve tattırdığım herkesten de onay alan bir tarif buldum. Artık hep onu yapıyorum. Bilmiyorum siz beğenirmisiniz ama isterseniz tarifini paylaşabilirim :KK33:

Islaklığı yeterli gelmemiş olabilir mi. Ben de hayatım boyunca sadece 2 defa yaptım yani tecrübeli değilim. hamuru açarken dağılan olduğu zaman elimi suyla ıslatıp hamuru yapıştırıyordum. Bir de dondurucuya koyup çıkardıklarım yine ıslandığı için hiç dağılmıyor. Benim tecrübem bu kadar:)

Evet dağıldığı esnada bende elimi ıslatarak bir şekilde yapıştırdım..Aslında arada parçalandı ,dağıldı ama şekil vermeyi başardım.O aşamada zor olsa da herşey yolunda gibi duruyordu.Sorun kızartırken yaşandı.
Teşekkür ederim yorumunuz için :KK36:

Ben de yapmaya niyetlendim , sen böyle diyince bi geri adım atar gibi oldum Lisabella:) ilk kez deneyecektim . Var mıdır acaba bir püf noktası sevgili kadinlar ?

Dene bence deneye deneye öğreneceğiz .:KK19:Bahsedilen püf noktaları atlama ama :KK39:

Bulgur evet dediğin gibi köftelik diye satılan ince bulgurdu.Ama sanırım ondan bir ince daha var.Simit dediğimiz çeşit.Evdeki ince bulgurdu.Yarın çiğ köftelik olanı alacağım.Annem irmikte yapmış olabilir dedi ama tariflerde irmik var genelde...Un ise 2 bardak bulgura 1 bardak irmik 4 kaşık un şeklinde koydum..

İç harcı epeyce kaldı.Azmettim başaracağım.Yine yeniden denemelerim olacak.Yarın bulgur alıp dediğin noktaları dikkate alarak tekrar yapacağım .Patlamayan köfteler yapana kadar deneyeceğim.:hamarat:
İrmik ölçüsü biraz fazla olmuş olabilir:)
Buradan öğrendim.Bilirsin bizim oralarda kızartma içli köfte pek bilinmez.İçine haşlanmış patates koyanlar var.Ben onu daha çok beğendim:)
Burada hanımlar içli köfteyi pek ellerinde açmıyorlar.Çoğunda kıyma makinası var.Onunla yoğurup onunla yapıyorlar.Yani oyup açma kısmı değil ama hamur yoğurma kısmı çok başarılı oluyor:)
Tabi ki en önemliside tecrübe canım:)Bir sefer yapınca pes etmekle olmuyor.Tekrar tekrar deneyip püf noktalarını kendin bulacaksın:)Yani 3-5'ten sonra elin alışacak:)Neden nasıl oluyor bileceksin...
Abim bu sıra bayram edecek o zaman:)Hanım sürekli içli köfte yapacak:)

Öncelikle bulgur çok ince olmalı, bizim bu taraflarda kısırlık bulgur olarak satılan bulgur bile kalın gelebiliyor bazı markalarda.
İrmik, bulgura nazaran 1/4 oranda olmalı ve yoğurma aşamasında bulgur sıcak olmamalı ki, yumurtanın tutucu özelliği gitmesin.
Gerekirse yağsız dövülmüş et kullanılmalı, kıyma halini almış dövülmüş et kullanıldığında, kesinlikle patlama ya da dağılma olmuyor.
Ve en önemli detay, hamur macun kıvamına gelene kadar yoğurulmalı.:KK53:

Bana da kısır yapmak niyetiyle alıp kullandığım bulgur kalın gibi geldi.
Hamuruna da mı kıyma koyuyorsunuz ?

Aynen canım mesela 2 su bardağı bulgura 100 gr kadar kıyma konuyor.Çift çekilmiş yağsız kıyma:)Oda tutmasını sağlıyor.

İrmik ölçüsü biraz fazla olmuş olabilir:)
Buradan öğrendim.Bilirsin bizim oralarda kızartma içli köfte pek bilinmez.İçine haşlanmış patates koyanlar var.Ben onu daha çok beğendim:)
Burada hanımlar içli köfteyi pek ellerinde açmıyorlar.Çoğunda kıyma makinası var.Onunla yoğurup onunla yapıyorlar.Yani oyup açma kısmı değil ama hamur yoğurma kısmı çok başarılı oluyor:)
Tabi ki en önemliside tecrübe canım:)Bir sefer yapınca pes etmekle olmuyor.Tekrar tekrar deneyip püf noktalarını kendin bulacaksın:)Yani 3-5'ten sonra elin alışacak:)Neden nasıl oluyor bileceksin...
Abim bu sıra bayram edecek o zaman:)Hanım sürekli içli köfte yapacak:)
Benim annem mutfak robotunda yoğurur, ben de ondan öyle öğrendim
Çok kolay oluyor robotta, 5dakikada hazır:KK48:

Acaba un ve suyu ne kadar koydunuz? Uzmanı değilim ama belki unla alakalıdır çatlaması...

Benim eşim de, annemin yaptığı (dışı da kıymalı ve haşlanmış) içli köfteyi değil, dışarda yediğimiz o bol cevizli ve kızarmış içli köfteyi sever. Eşim çok seviyor diye ben de internetten bulduğum tarifleri deneyerek, çatlamayan ve tattırdığım herkesten de onay alan bir tarif buldum. Artık hep onu yapıyorum. Bilmiyorum siz beğenirmisiniz ama isterseniz tarifini paylaşabilirim :KK33:

2 bardak bulgur,1 çay bardağı irmik,4 kaşık un kullandım.Su ise göz kararı...
Çok sevinirim tarifi paylaşırsanız :KK36:

Bazen koyuyorum, normalde haşlama yaparım. Ona kıyma koymam ama koyanda var, kızartmanınkinde daha iyi oluyor dövülmüş kıymalı, fakat batıda bulmak çok zor :KK53:
İrmik fazla kaçmış tarifinizde, 2 bardak bulgura yarım bardak irmik tam geliyor. ;)

Back