Şimdi bunlar hep hurafe...
Ama hamilelikte insan ne kadar hurafe olduğunu da bilse "Ya acabağ, ya hep aynı şeyi diyorlar doğruluk payı var mıdır?" diye bi şey oluyor. Bende de oldu.
Sizinkilere ilaveten;
Şimdi şöyle ki, mısır patlağı yeme çocuğunda mısır patlağı gibi izler olur dediler.
Ciğer yeme, çocuğunda ciğer gibi ben olur dediler (Ki esasen ciğer yüksek miktar A vitamini demek, hamilelikte çok tüketilmemesi iyidir ondan öyle bir hurafe gelişmiş)
Gülü koklayıp-güle elleyip bi yerlerini kaşıma ha, o kaşıdığın yerinde çocuğun gül lekesi olur dediler.
Nergis koklama, çocukta nergis çiçeği gibi iz çıkar dediler.
Çilek yeme çil çil olur dediler.
Dondurma çok yeme, çocuk üşür, iyi olmaz, soluk olur dediler (Ki hamileliğimin %90ını dondurma tüketerek geçirdim
)
Neyse daraldım gittim doktoruma ciddi ciddi şu soruyu sordum:
Doktorcum, hurafe olduğunu biliyorum ama böyle deyip duruyorlar, bu şeylerin bir bilimsel dayanağı gerçeklik payı var mıdır ki eskiden beri bunlar gözlemlenmiş de söyleniyor?
Doktorum da "Gangsta, bizim oralarda da canının çektiği şeyi yemezsen çocuğunda onun izi çıkar derler. O halde yesen de yemesen de her halükarda çocukta iz çıkması gerekiyor?" gibi bir paradoks ile geldi
Ben de yiyim bari, kokliyim, elliyim amaan dedim.
Hiçbir şey olmadı, ne mısır izi, ne solukluk, ne ciğer gibi ben vs.
Sadece bir tanesini denemek için bilinçli bir şekilde kaşıya kaşıya yaptım acaba olacak mı diye, gülü kokladım, dokundum ve ense tarafımda saç içine görünmeyen minik bir yeri kaşıdım. Ve oğlumun aynı yerinde minik kırmızı bir tırnak izi gibi leke var. Tesadüf mü bilemem. Gül şeysine dikkat et sadece diyeyim