Smear temiz çıksa bile siğil vb belirtiler varsa hpv tipleme istiyor doktorlar. Kızlar bende 1.5 yıldır hpv ileyim. İlk duyduğumda hepimiz gibi bende çok panik olmuştum. Yeni gelenler için bir şeyler yazmak istedim. Öncelikle korkmayın.Önemli olan hpv taşıdığını bilmek ve bu kontrol altındasınız demek oluyor. 1.5 yıl önce siğillerim çıkmıştı. Doktor aldara krem verdi geçmezse yakma işlemi yaparız dedi ben şanslıydım aldara kremle bayağı var olan siğillerimin hepsi iki hafta içinde tamamen geçti. Bu süre içerisinde sigara içmedim,
- spor yapan bir insanım spor ve yoga yaptım
-yeşilçay içtim ,(bu çok önemli bana 3 farklı doktor önerdi)
-düzenli uyku
-sağlıklı beslenme.
benim iki tip hpv vardı. hpv16 ve 59. bu arada bu süreçteki tüm smearler temiz geldi (6 ayda 1 baktırdım)
1 yıl sonunda bir umutla hpv tipleme yaptırdım. 59 gitmişti ama hpv16 gitmedi benleydi. hpv16 diğer türlere göre biraz inatçı .E birde sigaraya devam ettim. Hal böyle olunca doktorum kolposkopi önerdi. Rahimde bir yara ya da kolposkopi sonucumda bir şey çıkmadı temizdi. Yani hala kontrol aşamasındayım. dua edin seneye yine tipleme yaptıracağım.
sorularınız olursa cevaplarım.
Birde hpv aşısı oldum. bu ay 3. dozumu olacağım. Maalesef gelişmemiş bir ülke olduğumuz için aşı hala takvime girmedi. biraz pahalı ama sağlık için ve ilerisi için değer diyorum. ilk doz 550, ikinci doz 650, üçüncü doz 670 tl idi.
sevgiler.