Davranış Bozuklukları Hiperaktıvıte bozuklugu ve dıkkat eksıklıgı

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Teşekkürler netertua. Psikologla görüştük. "Çocuğunuzun yaşı küçük daha oyun çocuğu" dedi. Bence henüz işbirliğine hazır değil, 1-2 sene sonra terapi düşünülebilir dedi. İsterseniz çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiği konusu için sizinle görüşmeler yapabiliriz dedi. Ödül-ceza konusunda konuştu.Özellikle kuralların konması ve tutarlı bir şekilde uygulanmasının bu çocuklar için çok önemli olduğunu örnekler vererek anlattı. İlacı okula gittiği günlerde vermeye devam etmemiz gerektiğini söyledi.
 
bizim 22 martta randevumuz var...
RAM(rehberlik araştırma merkezin)de ise 22 nisanda randevumuz var
ayrıntlı zeka testi yapılacak...
 
DEHB sorunu olup da sbs sınavına çocuğu girecek olan anneler:
çocuklarmızın ayrı sınflarda girmesi gibi bir imkanımız var...
bunun için bulunduğunuz bölgenin devlet hastanesinden rapor alıp onu okuldaki rehberlik ve psikolojik danışmana götürün ardından aldığınız yazı ile bulunduğunuz ilin rehberlik araştırma merkezine(R:A:M:) gidin .burada yazılan yazı o kurum tarafından milli eğitim bakanlığına gidiyor. ve çocuğunuz bu sorunu yaşadığı için diğer öğrencilerle değil özel bir sınıfta sbs ye giriyor
haydi kolay gelsin
çocukların peşini bırakmayın
birde şu bilgiyi de paylaşayım
bu sorunu yaşayan arkadaşlar
çocuklarınıza sudoku ve iki resim arasındaki fark oyunları oynatacakmışız...
bana bunlar denildi sizinle paylaşmak istedim
birde çok basit olan örüntü problemleri çözdürülecekmiş
sakın zor olmasın...yani yaşına göre veya sınıfına göre olandan değil... çok daha alt sınıfların ve yaşların sorularından çözdürülmeliymiş...
benden bugünlük bu kadar...
gerisi 22 marttan sonra...:):)
 
Bu çocukların puzzle çözmesi de çok yararlıymış psikolog söylemişti.Ayrıntıları görebilmelerini sağlıyormuş.
Bir de DEHB olan çocuklara uygulanan zeka testi gerçek sonucu yansıtmayabiliyormuş. Çünkü bu çocuklar çabuk sıkıldıkları için sorulara gereken dikkati veremeyecekler ve bildikleri sorulara bile yanlış cevap verebilecekler. Zekanın yanında sabırda gerekiyor.
 
merhaba arkadaşlar, benim görümcemin bir oğlu var 8 yaşında 2.sınıfa gidiyor.
ama ben tanıdığımdan beri bu çocuğun oturduğunu 2 dakika sustuğunu göremedim...
sürekli koşuyor zıplıyor olduğu yerde koltukların tepesinde görmeniz lazım hiç durmuyor. tek sakin kaldığı yer bilgisayarın başında veya tv başındayken. ha o zamanda denk geliyorum ayakta çizgi filmi izliyor ya da oldu yerde sallanarak :uhm:

zaten sürekli kalemini silgisini kaybeder
yazısı berbat bişey söylersin ancak 3,-4,tekrarında dinler. okulda dahi sıraların üstüne çıkıyomuş sürekli lafa girer yaa o kadar çok şeyi var ki.
araştırdım sanırım ve büyük ihtimalle DEHB. çünkü gösterilen davranışlarda hiç bir eksiği yok hatta fazlası bile var sayılır.
son bir haftadır da öğretmeninin velinle görüşmek istiyorum yazısını da annesine vermeden yırtıp atmaya başladı (bu yeni çıktı)
bazen yazılıda soruları hiç okumadan durup yazılının bitmesini beklediği bile oldu. ama evde başında durup tane tane soruyu sorduğumda cevap veriyor ama aynı soruyu sınavda çözmüyor çünkü okuma zahmetinde bile bulunmuyor okuduğunda da zaten öyle hızlı okuyor ki anlamıyor ne diyor orda...
ailesinin maddi durumu çok iyi değil iyi bi pedagoga götürsünler fisfisfis ben götüreyim diyecem ama şuan bizde çok sıkışığız. bu çocuğun bu davranışlarının zamanla dahada kötü boyutlara ulaşmasından endişeleniyorum. başa çıkamıyorlar hep cezalar veriliyor o yasak bu yasak ama yetmiyor uslanmıyor ve yanlış ceza verilmesi ama inanın öyle bir çıkmaza düşüyorki insan. :1no2:

ne yapalım nasıl davranalım söyleeceğim devlet hastanelerinin psikiyatri servisine bi götürsünler ama ne kadar yararlı olur bilmiyorum ne kadar ilgilenirler :uhm:
 
Devlet Hastanelerinde yeterli sayıda çocuk psikiyatristi bulunmadığından diğer psikiyatristler çocuklara da bakıyor. Eğer gerçekten DEHB varsa çocukta psikiyatrist teşhisi koyacaktır. Gerekiyorsa da ilaç tedavisine başlayıp takibini yapacaktır. Bence zaman kaybetmeden çocuğu bir psikiyatriste götürün. İhmal ederseniz çocuk okuldan iyice uzaklaşacaktır.
 
sevgili Sezence, benim oğluma da wisc -r testi yapılmıştı, zannediyorum 190 civarında ödemiştik o zaman (2 sene önce) bu testı yapıyorum diye çıkıp çocugunuzun üzerinde staj yapacaklar çıkabilir . (bizim ilk testimiz oyle olmustu) sonra gercekten uzman biriyle yapıldı bu test, 7 yaş sınırı zannedıyorum cocugun bir takım bilgileri bilmesi ile ilgili ana okuluna gitmeyen bir çocuk ambulansın telefonunu bilmeyebilir ama 7 yaşında okulda ögrenıyorlar.
istanbuldaysan cocuk psık. ıcın 154 beyaz masadan randevu alıp gıdebilirsin ben çalıştıgım ıcın ozelde bir yere götürüyorum. oldukca da agır gelıyor artık
 
hemen hemen bütün illlerde bulunan rehberlik araştıma müdürlükleri bu testi yapıyor...
bizim de randevumuz var 22 nisandaydı 27 nisana aldık... oğluşumun 23 nisan da halkoyunları gösterisi var istanbulda. o yüzden istanbula gidecekler...
sizlerle bir sevincimi paylaşmak istiyorum
tedavinin çok faydasını görmeye başladık benim oğlum matematikten hep 10ile 30 alırdı... ve benim oğluşum matematikden 60 aldı
ingilizceden 76 aldı
okulda yapılan sbs deneme sınavından ise 269 aldı
çok mutluyum artık yavaş yavaş oğluşum ile birlikte çabasımızın meyvelerini toplamaya başlıyoruz
sametim de çok mutlu başarısı arttıkça kendine güveni arttı ödev yapma hevesi arttı...
darısı tüm bu uğraşı veren ailelerin başına...
 
sevgili gülbeşeker çok mutlu oldum inanın.

bende daha size mesaj yazacaktım ne yaptınız kontrolünüz nasıl geçti diye.kalplerimiz birmiş :)
 
Prof.Dr.İsmail Ersevim'in "Hiperaktif Çocuklar ve Ritalin Evet mi Hayır mı? "isimli kitabını okuyorum. Hoca Amerika da 33 yıl kalmış çocuk psikiyatristi. Konuyu bilimsel açıdan detaylı bir şekilde anlatıyor. Konuyla ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap.
 
Bu kitapta okuduğum bazı ilginç bilgi vardı sizlerle paylaşmak istiyorum.
1- Hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromu bazı çocuklarda ergenlikle birlikte sona eriyormuş. Hormonal değişimler ile birlikte hiperaktivite ve dikkat eksikliği ortadan kalkıyormuş.
2-İlaç iştahsızlık yaptığından haftasonları ve tatillerde ilacın kesilmesi gerektiği.
3- Ritalin başlandıysa örneğin 20 mg ın günlük yeterli olacağı. Bunun 4 e bölünerek sabah 8 de, öğle12 de akşamüstü 4 te ve akşam 8 de verilmesi gerektiğini yazmış hoca.
Fakat hocanın görüşü; çocuk okuldan geldikten sonra içindeki enerjisini doğal yollardan (dışarıda oynayarak...vs) harcaması gerektiği,onun için de akşamüstü ilacın verilmemesini oyundan geldikten sonra ders çalışacağı zaman 3. ilacın verilmesi.
4-Bu çocukların hepsinin zekalarının yüksek olacağı gibi yanlış bir inancın olduğu fakat yüksek IQ su olanların bu durumu çok daha rahat bertaraf edebileceklerini yazmış.Mesela kendilerine ders çalışma yöntemleri geliştirip çok başarılı olabiliyorlarmış.
5-Boşanmış ailelerin çocukları çok daha şanssız oluyormuş.
 
Prof.Dr.İsmail Ersevim'in "Hiperaktif Çocuklar ve Ritalin Evet mi Hayır mı? "isimli kitabını okuyorum. Hoca Amerika da 33 yıl kalmış çocuk psikiyatristi. Konuyu bilimsel açıdan detaylı bir şekilde anlatıyor. Konuyla ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap.

biz RİTALİN kullanmıyoruz CONCERTAmg kullanıyoruz
acaba etkileri ve içerikleri aynı mı ki
RİTALİN de kırmızı reçeteli bi ilaç mı bizim ki öyle de...
 
ritalin ile ilgili nete baktığımda çoğu doktorlar tavsiye etmiyormuş..
çok zararları varmış... bunu doktorunuza söyleyin arkadaşlar bu çok önemli bi konu..
dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım...
 
Ritalin ile Concerta arasındaki tek fark, Concertra'nın etki süresinin daha uzun olmasıdır.İçerikleri tamamen aynıdır. İkiside Metilfenidat grubuna giriyor.
Ritalin'in etkisi maximum 4 saat iken, Concerta'nın etki süresi 10-12 saattir. Ritalin çok uzun yıllardır dünyada ve Türkiye de kullanılmaktadır. Fakat okulda çocukların tekrar ilaç almaları gerektiğinden sorun yaratmaktadır. İlacı almayı unutma, arkadaşlarının kızdırması (ilacını almayı unuttun galiba!!!) gibi sorunlar yaşayabiliyordu çocuklar. Concerta ise kırılamayan,ezilemeyen kapsül içinde üretilmiş ve kapsülün bir ucunda iğne girebilecek kadar üstü hafif kapalı bir delik var.Bu delik lazerle oluşturuluyormuş.
Çocuk ilacı sabah 8 de kahvaltıdan sonra alıyor ve kapsül mideye girdikten sonra mide asitleri ile delik üstündeki kaplama maddesi eriyor ve kapsülün içindeki 1. bölmedeki ilaç kana karışıyor ve ilacın etkisi 1 saat sonra başlıyor.
4 saat sonra kapsülün içindeki 2.bölmedeki ilaç kana karışmaya başlıyor. İlacın içinde bölmeler varmış.Böyle böyle etkisinin devamlılığı sağlanmış.Çocuğun gün içinde ilaç alması Concerta ile çözülmüş.
Fakat iki ilaç kombin olarak da kullanılabiliyormuş. Mesela çocuğa Concerta 18 mg gün içinde okulda yeterli geliyor. Okuldan geldikten sonra Ritalin 10 mg. veya 20 mg. çeyrek veya yarım tablet duruma göre veriliyor. Ödevlerini yapıp, ders çalışabilmesi için. Tabi Ritalin in saat 5 ten sonra alınmaması gerekiyor. Yoksa çocuğun uykusunu kaçırabilir.
 
Ergenlik çağında Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Sendromu belirtileri hormonal değişimlerle ortadan kalkabiliyormuş fakat bu az bir kesimde oluyormuş. Ama çocukların genelinde belirtiler azalıyormuş. O zaman ilaçta doz azaltımına gidiyormuş doktorlar.
 
Çocuk Psikiyatristi Prof.Dr.İsmail Ersevim kitabında hiperaktif çocukların yiyecekleri konusuna da değinmiş.
Hiperaktivitesi tıbben saptanmış çocuklara şeker,kola ve kahve kısıtlaması yapmak gerekiyormuş.Ayrıca hiperaktif çocuklarda dondurma,çikolata,süt mamülleri ve hamburgeri kısıtlamamızı öneriyor.
Kitabında ebeveynlere yardımcı olması için bir listede vermiş. Aynen aktarıyorum.
Evet;
Pirinç,meyveler,sebzeler (mısır,patates hariç),tavuk,hindi,kuzu,dana,balık,çay (bal ile), elma,üzüm,portakal suyu,kuru üzüm,bal,pekmez.
Hayır;
Buğday,unlu şeyler,mısır,dondurulmuş sebze ve meyveler,hamburger,ton ve somon balığı,süt ve süt ürünleri,yapay boyalı yada şekerli meyve suları, fritoslar(Doritos,cheetos...vs),çikolata,katı şeker (toz veya kesme şeker),bonbon,pasta,ekmek,yumurta,margarin.
 
Back