• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Her üç çocuktan biri aç yatıyor!

Shot niye alay edercesine cevap yaziyorsun?
Karsinda cocuk mu var?
Komunist, kisacasi senden farkli bir gorusu benimsemis olmam mi sana bu hakki veriyor?

Ne o, Marilyn ile birlikte "ortam mi" yapacaksin?
Eger ciddi degilsen, yazdigim cevaba karsilik bir baskasini etiketleyerek "geyik" yapacaksan beni gormezden gelsen iyi olur.
Ilk mesajinda bile alay, bosvermislik, kafadan sallama varken ciddiye alip cevap yazdim, yanlis yapmisim.

Hayir, neden korkayim...
Aramiza bazen boyle solcu gorunuslu kapitalistler, liberaller katiliyor.
Ellerimizi ceplerine uzattigimizda yuzlerinde olusan ifade, sadece eglenmemizi sagliyor.
Aranıza katılmak gibi bir hayalim zaten yok. "Korkma" diye başlayan bölüm zaten mar'a hitabendi.
Elinizi cebimize uzatmanız da şu anki sistemde "hırsızlık, gasp" olarak adlandırılıyor, bir gün komünist düzeni getirebilirseniz o zaman buyrun.

Kaldı ki hangi cevaba kimi etiketleyeceğim de benim tasarrufumdadır, dediğiniz gibi rahatsızsanız görmezden gelebilirsiniz :)

Farklı görüşte olmanızla herhangi bir problemim yok, burada çoğumuz farklı görüşlerdeyiz, örneğin forumun geneliyle LGBT konusunda ben farklı görüşteyim. Benim hazzetmediğim sizin üstten bakan, didaktik, agresif, insanlara doğruyu göstermeye çalışırken aslında "siz ne bilirsiniz ki" tavırlarınız, o kadar :)

Aranıza katılmak gibi bir hayalim zaten yok. "Korkma" diye başlayan bölüm zaten mar'a hitabendi.
Elinizi cebimize uzatmanız da şu anki sistemde "hırsızlık, gasp" olarak adlandırılıyor, bir gün komünist düzeni getirebilirseniz o zaman buyrun.

Kaldı ki hangi cevaba kimi etiketleyeceğim de benim tasarrufumdadır, dediğiniz gibi rahatsızsanız görmezden gelebilirsiniz :)

Farklı görüşte olmanızla herhangi bir problemim yok, burada çoğumuz farklı görüşlerdeyiz, örneğin forumun geneliyle LGBT konusunda ben farklı görüşteyim. Benim hazzetmediğim sizin üstten bakan, didaktik, agresif, insanlara doğruyu göstermeye çalışırken aslında "siz ne bilirsiniz ki" tavırlarınız, o kadar :)

"Aramiza katilma" yorumunda ciddi olmadigini biliyorum.
Bunu fark ettigim, daha dogrusu sen gozden kacmayacak sekilde yazdigin icin zaten "alay etme" seklinde bir karsilik verdim.
Mar'a hitaben yazmanda, ayri bir komedi. Yaz, ne istersen yap ama once ciddi goruntulu bir yorumun ardindan karsinda cocuk varmis gibi, alinti yaptigin kisiyi bosvererek ortam yapmaya calisma.

Nasil da yanlis anlamissin... Ben, zorla bir cebe uzatilan elden degil, bazi sozde solcularin konu para oldugunda nasilda gerisingeri kactiklarindan, birer Kapitaliste evrildiklerinden bahsettim.

Yani diyorsun ki "cumlelerine ve karakter olarak sana anlam yukledim" bu yuzden mesajlarini da ancak bu cercevede degerlendirebiliyorum.
Tavirlarimdan hazzetmemek, senin secimin. Dert etmem. Fakat sanki konuyu, cevabi merak eden insan kilifiyla yorum yazip, ardindan konudan saparak ortami kaynatmaya calisamazsin.

Nasil bir tutarsizliktir ki, tavirlarindan hoslanmadigin bir insanin yorumuna cevap vermek, alinti yapmak, soru ustune soru sormak...

Son olarak, "siz ne bilirsiniz ki" tavrina ben degil, " e bu kadarmis canim kistmeti, ne yapalim" diyerek insanlari cahil konumuna koyan sen sahipsin.
Ben destekleyen, sen ise elestiren taraf iken, nasil oluyorda "siz ne bilirsiniz" mantigiyla hareket eden ben oluyorum?

Yuklemis cumlelerime aklinca bir kac duyguyu, vurmus "cok bilmis" damgasini sonra da "her seyi bilirim, bak nasil da bilgili bilgili alaya aliyorum" tavirlariyla guluyor, vurdumduymaz bilge efendi havasi takiniyor.

Aranıza katılmak gibi bir hayalim zaten yok. "Korkma" diye başlayan bölüm zaten mar'a hitabendi. Elinizi cebimize uzatmanız da şu anki sistemde "hırsızlık, gasp" olarak adlandırılıyor, bir gün komünist düzeni getirebilirseniz o zaman buyrun. Kaldı ki hangi cevaba kimi etiketleyeceğim de benim tasarrufumdadır, dediğiniz gibi rahatsızsanız görmezden gelebilirsiniz :) Farklı görüşte olmanızla herhangi bir problemim yok, burada çoğumuz farklı görüşlerdeyiz, örneğin forumun geneliyle LGBT konusunda ben farklı görüşteyim. Benim hazzetmediğim sizin üstten bakan, didaktik, agresif, insanlara doğruyu göstermeye çalışırken aslında "siz ne bilirsiniz ki" tavırlarınız, o kadar :)

"Aramiza katilma" yorumunda ciddi olmadigini biliyorum.
Bunu fark ettigim, daha dogrusu sen gozden kacmayacak sekilde yazdigin icin zaten "alay etme" seklinde bir karsilik verdim.
Mar'a hitaben yazmanda, ayri bir komedi. Yaz, ne istersen yap ama once ciddi goruntulu bir yorumun ardindan karsinda cocuk varmis gibi, alinti yaptigin kisiyi bosvererek ortam yapmaya calisma.

Nasil da yanlis anlamissin... Ben, zorla bir cebe uzatilan elden degil, bazi sozde solcularin konu para oldugunda nasilda gerisingeri kactiklarindan, birer Kapitaliste evrildiklerinden bahsettim.

Yani diyorsun ki "cumlelerine ve karakter olarak sana anlam yukledim" bu yuzden mesajlarini da ancak bu cercevede degerlendirebiliyorum.
Tavirlarimdan hazzetmemek, senin secimin. Dert etmem. Fakat sanki konuyu, cevabi merak eden insan kilifiyla yorum yazip, ardindan konudan saparak ortami kaynatmaya calisamazsin.

Nasil bir tutarsizliktir ki, tavirlarindan hoslanmadigin bir insanin yorumuna cevap vermek, alinti yapmak, soru ustune soru sormak...

Son olarak, "siz ne bilirsiniz ki" tavrina ben degil, " e bu kadarmis canim kistmeti, ne yapalim" diyerek insanlari cahil konumuna koyan sen sahipsin.
Ben destekleyen, sen ise elestiren taraf iken, nasil oluyorda "siz ne bilirsiniz" mantigiyla hareket eden ben oluyorum?

Yuklemis cumlelerime aklinca bir kac duyguyu, vurmus "cok bilmis" damgasini sonra da "her seyi bilirim, bak nasil da bilgili bilgili alaya aliyorum" tavirlariyla guluyor, vurdumduymaz bilge efendi havasi takiniyor.
Açıkçası ben ilk "yattığım yerden para kazanırım" mesajımın da ciddi olmadığının anlaşılacağını düşünmüştüm, sanırım hatam burada oldu :) O yüzden ciddi görüntülü yorumun ardından başka bir yöne evrilmedi mesajım, zaten ilki de ciddi değildi.

"Niye ya?
Benim çok işime gelirdi günde 3-4 saat çalışıp doktorla aynı maaşı almak."
Şu mesajın ciddi olduğunu düşünüyorsanız gerçekten benim hatam olmuş, özür diliyorum. Kaldı ki bunu size sormamışım zaten, mar'ın mesajından alıntı yaparak yazmışım. Yani doğrudan size bir soru sorup, yanıtını aldıktan sonra olayı saptırma gibi bir durumum yok.

"e bu kadarmis canim kistmeti, ne yapalim" cümlesini forumdaki "çocuk kısmetiyle gelir" lafına atıfta bulunarak yazdığımı zaten birçok insan anlıyor. Sizin anlamamış olmanız sizi bağlar, beni değil.

"Siz ne bilirsiniz" tutumunu forumda yazıştığınız insanlara karşı güttüğünüzü düşünüyorum. Ezilen fakir halk için değil.

Bahar Bahar Yıldırım.
Mide ağrısı çekmene hiç şaşırmadım. Bu kadar agresif olmak midene vuruyordur, normal.

SSCB’ye” getirecek kadar sikismis ve kacacak yer ariyor olmana bagliyorum.
Bir yere sıkıştığım yok Bahar. Kaçmıyorum da bak, buradayım. SSCB'ye lafı getirmedim. Laf hep oradaydı, senin başında kızıl beren dilinde yoldaşlık türkülerin olduğunu inan hepimiz, sen yazmasan da okuyabiliyoruz. Her cümlende "pis kapitalistler" yazıyor imza olarak. Sen sadece lafı Komünizm'e çekmediğini sanıyorsun.

Fakir ve egitimsiz kimselere karsi itiraz ettigim tutumun, suclu noktasinda yine o kimseleri gormendir. Uc bes, hatta 24 saat hizmet veren bir aile hekimiyle okula gidemeyen, uzerlerine bombalar yagan insanlara cocuklari olmasi konusunda onculuk edecegini dusunmen, bence sicrayarak uzaya ulasmayi planlamak kadar ucuk bir hayaldir. Ozellikle, o hakki sana kimse vermez. Yok oyle aci cekene “cocuk” uzerinden sozde insanlik dersi vermek. Samimi olan parasini koyar ortaya, hic yoktan gercek sucluyu gozune kestirir. Gercek hayatlarda hangi konumlarda oldugumuzu bilmedigimiz icin, tek beklentim ikinci secenegin gerceklestirilmesi.
Ah Azizem, şimdi de oturduğu yerden ortaya parasını falan koymayan insan olduk.
Sen benim kim olduğumu nereden biliyorsun, Bahar? O çocuklar için ne yaptığımı ya da yapmadığımı sen nereden biliyorsun?
Bilmiyorsun. İşkembenden sallıyorsun lakin suçlamaların hiç ilgimi çekmiyor. Suçlamalarını kendine sakla. Öyle ikinci cümleyle "ama kimin ne yaptığını da bilemiyoruz şekerim, ne de olsa sanaldayız" çakallığı da yazdığını kurtarmamış.
Suçlu noktasında o insanları görmediğimi, anlaman için kaç milyon kez daha yazmam gerekecek, meraktan soruyorum.
Ah Marilyn, su SSCB’ye duydugun nefreti basta Vietnam ve Afganistan olmak uzere, neredeyse tum ortadogu ve az gelismis ulkeleri somuren, kiyimdan geciren Abd’ye, Ingiltereye’ Almanya’ya ve daha nice ulu onder Kapitalist ulkelere karsi beslesen... O zaman belki ayni sofrada oturma sansimiz olurdu.
Alınma ama seninle aynı masada oturmak istemezdim, Bahar. İçeceğim zaten iki kadeh rakı, onu da burnumdan getirirsin.
O ülkelere karşı nefret hissetmediğim, Orta Doğu'nun bu kadar b.ka batmış olmasının bizzat ve birincil suçlusunun bu ülkeler olduğunu düşünmediğimi nereden biliyorsun?
Ben Neo-Liberallardan nefret ederim Bahar. Komünistlerden değil. O senin varsayımın.
SSCB'den nefret etmem, ben devletlerden nefret etmem. Devletlerin uygulamalarından nefret ederim. Devletlerin uygulamalarını severim.
Castro'nun getirdiği sağlık hizmetlerini, eğitim hizmetlerini nasıl seviyorsam ve ideal görüyorsam, ABD'nin Orta Doğu'nun göbeğinde "demokrasi" naraları atarak insan öldürmesini de o kadar eleştiriyorum, sadece sen denk gelmemişsin.
Neden ben onlari SSCB doneminde tutulan surgun ve idam mahkumlari listesinde goremedim?
Muhtemelen 70'li yıllarda "sorgudayken camdan atlayan" insanların var olmasıyla aynı sebepten. Senin hayalindeki Sovyetler çok adil, çok muhteşem.
Peki bize Hitler'le saldırmazlık paktı imzalayıp Polonyayı İşgal eden Stalin'den de bahsetmek ister misin?
Ya da Prag Baharı'ndan ?
Senin anlamadığın ısrarla şu; hiçbir sistem eleştirilmez değildir. Ben Sosyal Demokratım Bahar. Benim inandığım sistem Komünizm sayesinde var.
Komünizmin uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum, ayrı. Ancak komünistlerin, en azından bu ideolojiye gönül vermiş neferlerin, insanları ve yaşamlarını daha iyiye taşımak istediğini düşünüyorum. Amaçlarının bu olduğunu biliyorum.
Bunun yolunun komünizm olduğunu düşünmüyorum o ayrı.
Stalin gibi demir yumruk da olabilirsin ya da Castro gibi halkın için mücadele de verebilirsin. Komünizm insanların içindeki kusurları düzeltmez. Tıpkı kapitalizm gibi.
Asil yuksegi hedefleyemeyen sozde gercekci ama bana gore kolaya kacanlar utansin.
Utandım ve şimdi yorganın altında gizli gizli ağlıyorum, Bahar. İçim çıktı inan ki.
He, bir de o isciler var ya, aslinda amaclari Lenini basa getirmek degildi, 17 ekim’de isten kaytarmak icin sokaklara dokulduler.
Ne alaka? Ben Sovyet Devrimini eleştirmedim ki, ya da o devrimi önemsiz görüyor, değilim. Tam tersine ezilmiş ve sömürülmüş bir halkın zaferi olarak görürüm. Gölgede düşman görmek senin adetin mi?
Ancak, bir yönetimin arkasına halk desteğini almış olması onu eleştirilmez kılmaz Bahar. O zaman mevcut T.C hükümetini eleştirme riyakarlığını göstermeyeceksin. Ellerinde kapı gibi %49 oyları var. Bir grubun çoğunlukta olması, onların mutlak doğru olduğunu göstermez. Demokrasi böyle bir şey değil.
Yok Marilyn, yazilani carpitmak halki anlamaktan aciz olanlarin isidir. Benim carpitma ile elde edecegim bir kazanimim yok, varsayimin tutarsiz, tip ki tek gozumu kapatarak okudugumu alternatif bir secenek olarak one surmen gibi.

Sanirim sinirden cumlelerimi tersinden okuyorsun. Ne yazmissam, tam zitti sekilde yorumlamissin. Cahiller olsun seklinde bir laf etseydin, merak etme, hic cekinmeden “teklifi ortaya suren bize onderlik etsin” derdim.
Ha sen halkı anladığını düşünüyorsun yani? Kusura bakma ama benden daha fazla anlamıyorsun. İkimiz de haksızız Bahar. Halk duble yolları, ikimizin de istediğimiz sistemlerden daha fazla istiyor.
Sinirli olduğum fikrin nereden geldi?
Sandığın kadar kolay sinirlenmem Bahar.
Yok Marilyn, degil sen, tum dunya karsima dikilerek “esit degiliz” desede, “elinde ki arabayi, telefonu alinca gorursun, tabi sac rengi konusunda bizden ustun olabilirsin” demeye devam ederim.

Hassas duygu? Marilyn, bir Komunisti hassas olmak ile suclayarak sinirlendiremezsin.
Elimdeki gerçi yok ya arabayı da telefonu da alabilirsin Bahar. Bu benim haklı olduğum gerçeğini değiştirmez. Seni sinirlendirmeye çalışırsam, başaracağımdan şüphen olmasın. O bir tespitti, sinirlendirme gayesi değil.
Eger, kendi evine belgesellerden gorup kaptigin “orman kuralini” uygulamak istiyorsan, basarilar. Fakat insanlik surekli devinim halindedir. Bir kartopu misali, her gecen gun buyur ve guclenir. Insanlik dogru olan adina savasmak icin bir beyne ve duyguya ev sahipligi yapar.
Orman Kuralı? Hayır. İnsan doğası.
İnsanlık her daim büyür ve gelişir çünkü evrim dediğimiz bir şey var. Adapte olup evriliyoruz.
Doğru adına savaşmak?
Kimin doğrusu? Örneğin ikimizin doğruları farklı? Senin doğrunu benim doğrumdan daha doğru yapan, nedir?
Soz konusu Tanri,
Hayırdır? Ateist olmak bir tek senin tekelinde mi? Ben agnostiğim Bahar.
Sende biraz samimi ol Marilyn. Soz konusu Tanri, ozgur irade, baskasina zarar vermeyen secimler vb olunca en mukemmeli, kusursuzu hedefleyip, sira siniflarin yok edilmesine gelince hayvana bakacak kadar geriliyorsun.
Gerilemek? Hayvanlara bakacak kadar?
Hayvanların insanlardan daha geride olduğu kimin fikri pardon? Ayrıca sınıfların yok edilmesinin kusursuz olduğu senin fikrin. Ben bunu bir kusursuzluk olarak görmüyorum. Haliyle gerilemek diye bir şey söz konusu değil.
Ben insanı aslandan daha kusursuz bir canlı olarak görmüyorum, Bahar. İkisinin de doğasını yaşamasından bana göre bir sıkıntı yok.
Ben hic cocuk sayisini dusunen aslan gormedim, ne diye bunu dert ediyorsun ki?
Olmuyor ama oyle, esitlik olunca “aslan-ceylan” iliskisini ornek alip, soz konusu kadin, basin, yasam haklari olunca senin inancina gore ustun olan Isvec’i, Norvec’i taklit etmek.
Soz, ne zaman ki bir aslan muamalesi gordugunde( yani kurkun icin olduruldugunde, zevk icin kafese tikildiginda’ veyahut diger hayvanlar tarafindan saldiriya ugradiginda) sessiz kalir ve hatta “yani, dogal duzen bu! Aslanda esitlik yok, hayal ulan o” dersen, bende yolunun yolcusu olacagim.
Çocuk sıkıntısı düşünen aslan? Kuzum bana daha ne kadar tırt örneklerle geleceksin?
Doğal seçilim diye bir şey duydun mu? İnsan dışında tüm canlıların soyu doğa tarafından dengede tutulur.
Aslan muamalesi gördüğümde ve doğal düzen.
Bir öncekinden de tırt bir örnekle karşı karşıyayız. Aslanın kürkü için, filin dişi için öldürülmesinin doğal düzen olmadığını sana söylememe gerek var mı? Yoksa çarpıtarak yaşamaktan daha mı mutlusun?
Ben, nasil bir aslan’in kendi turunden olan ve olmayan her turlu canliyi, tehdit gormus yeni dogmus yavrulari yeme, bogma gibi davranislarini kopyalamiyorsam, kendi aralarinda kurduklari guce dayali duzeni de hayatima, dunyaya uyarlamam.
Kendi aralarında kurdukları güce dayalı düzen?
Sallandırın kapitalist işbirlikçisi Aslanları....
O düzeni aslanlar kurmadı Bahar. Doğanın işleyişi için icap eden düzen o. Bizzat doğa tarafından kurgulandı o düzen.
Insan daima daha iyisine dogru hareket etmeli, ilk basta elimizde ok ile ormanlarda kosuyor, elbise olarak yaprak parcalarini kullaniyorduk diye, bu onun dogru ve uygunmasi en mumkun olan oldugunu gostermez. Insan iyi ve hatta mukemmel olani hedefler. Ve zamanla ona alisacak kafalar ile insa eder.
Daha iyisi?
Sana göre daha iyisi yani?
Örneğin ben hayvanlar arasındaki düzeni şu an içinde olduğumuz düzenden çok daha iyi olarak görüyorum. O düzen mükemmel bir düzen Bahar. Dıştan bir insan etkisi olmadan şahane işleyen bir düzen. Kendiliğinden dengeye giren-hayır yaratıcıdan bahsetmiyorum- bir düzen.
Sen her şeyi "eşit" paylaşmayı daha iyi olarak görüyorsun, daha mükemmel olarak görüyorsun.

Senin bakis acinda her zaman somurulen, benimkinde ise 25 dolara calisan doktor ile guvenlikcisi, paskan ile esnafi olacaktir.

Hawking ile zeka olarak esit degiliz, fakat onunda zekasini ancak maddi olarak alacagi fazla maasin karsiliginda kullanmak gibi bir yanlisa dusmemesi lazim. Cunku vermeyiz. Once, halk icin calismayi, var olmayi kavrasin. Sonra zekasina hurmet gosterir ama cebine yine ayni maasi birakiriz..
O yüzden de yıkılmaya mahkumsunuz. Çünkü zekası ödüllendirilmeyen hiçbir dahi sizin ülkenizde çalışmayacak.

Sanmayin ki herkes satilmis Kapitalis ruhlular gibi paranin kokusuna gore hareket ediyor, onlari iten tek gudu bekciye baktiklarinda goremeyip ellerini ceplerine attiklarinda hissettikleri paradir...
Oy oy oy oy oy oy....
Satılmış Kapitalist dedin ya bana imana geldim ve Enternasyonal Marşını söylemeye başladım şu an.
İnsanlar arasında ayrım yapanın, onları hakir görenin kapitalist olan ben değil de komünist olan sen olması ne kadar ironik değil mi Bahar?
İşte cancağızım Komünizm tam da senin gibi insanlar yüzünden kendisine destekçi bulamıyor. Sen şu söylediklerinle beni zerre ikna edemezin sen ve yoldaşların yarın Sosyalizm getirseniz beni idam etmeyeceğinize.
Kendin gibi düşünmeyen herkes sana düşman. Kendin gibi düşünmeyen herkes ortadan kaldırılması gereken birer düşman.
Sen benim düşmanım değilsin Bahar. Benim yaşadığım ve istediğim düzende seni yargılamak, seni idam etmek isteseler ben senin için mücadele ederim.
Ama senin istediğin düzende biri beni idam etmeye kalksa ben bir "Satılmış Kapitalist Ruhlu" olduğum için adil düzen uğruna feda edilebilirim ve sen buna sessiz kalırsın.
Aramızdaki fark bu Bahar.
Senin bir ideolojin var.
Bense insanların öncelikle yaşam haklarına bakarım.
Aramızdaki fark bu kadar.
Chavez, Lenin, Mao, Stalin, Che, Castro, Gezmis, Cayan, Marcos, Pedro, Emiliano ve daha nicesi arkalarinda birer hirka birakarak goctuler ve onlarin ideallerini Maduro gibi insaatte calismis, tugla tasimis, duvar ormus, hamallik yapmis kimseler yukleniyor.
Şu insanların arasına Stalin'i yazmış olman, kendi ideolojine hakaret bence.
Yani, guce tapmak, eline gecince baski araci olarak kullanmak insanlarin genlerinde degil sadece hastalikli beyinlerinde olur. Ve cikar icin kisi tarafindan ozgur irade ile secilir. Kimisi cebine, kimisi de bir baskasiyla esit olmaya onem verir.
İnsanların genleri?
Bence de insanların genlerinde olmaz. Bence de insanlar kendileri seçerler bazı şeyleri. Ancak yekten tüm Sosyalistler çiçektir, şahanedir, kapitalistleri öldürün gitsin. Diye bir gerçekçilik yok Bahar.
Komünizm insanların mevcut ahlaki kapatan bir yama değil. Sadece ekonomik bir tercih.
Sinirlama koymuyorsan, neden asgari olani belirledin?
Asgari'nin anlamını biliyoruz değil mi? Asgari aşağı doğru bir sınırlamadır, Bahar. Yukarı doğru bir sınırlama değil.
Gerçekten hangi psikolojiyle okuyorsun bilmiyorum ama, söylemeye çalıştığım şey çok basit. Ben öncelikle bir çocuğun karını doyurmayı öncüller, geri kalanı için sonra savaşırım.
Hecelememe gerek var mı?

Ki, istatistikte soyledigin sekliyle bir “kaburgalarin gozukmesi” durumu yok.
Mevcut istatistikten bahsetmiyordum elbette.
"Lütfen açlıktan midesi kaburgasına yapışmış bir çocuğa anlat..." demişim. Bence istatistik örneğinden bahsetmemişim, sence?
O mendil satan cocuklarin bir cogu olmuyor ama sefil bir hayat da yasiyorlar. Ki onlari ornek gostererek cocuk sayisini dusunmek gerektigini, aileninde sorumlu oldugunu felan soylemistin.
Nereye varmaya çalışıyorsun?
Simdide mendil satan cocugun psikolojisi ile kolejli ile yaristigi icin kafayi yiyeyin ki farklidir dersin.
Psikolojileri farklıdır ama birini diğerine tercih etmem. Benim için ikisi de hakkaniyetsiz. Benim için iyi eğitim zengin çocuklarının alması gereken, doğrusu bu olan bir şey değil Bahar. Gölgede düşman görüyorsun. Benim için iyi eğitim tabandan tavana yayılması gereken bir şey.
Oysa nasil o mendilci cocuk ac olmadigi halde ailesi senin suclayacaklarin kategorisine giriyorsa, benim kategorimede yurumek zorunda kalanlar, dershaneye gidemeyenler, sonlari sanayide bitecek olanlar giriyor.

Tek bir farkla, ben ailelerini degil, guc sahiplerini suclarim.
Hmmm, sinir sensin. Anladim simdi.
Olur mu canım, sınır sensin. Ben ezik, ruhunu paraya satmış bir kapitalistim. Benim yaşıyor olmam bile senin yüce gönlünün bir lutfu.
Evet Bahar. Ben bir devlet ve düzen yalayıcıyım. Devlet bana göre pis fakirleri kırbaçlayarak çalıştırmalı ve zenginler sabah kahvaltısı menüsünde fakir çocuklarını yemeli.
Okuduğunu anlamamakta ısrar edeceksen, boşa yorma beni.
Ben suçlu devlettir, ailenin de sorumluluğu vardır, diyorum.
Sonları sanayide bitenler...
Bunun benim önceliğim olmadığı fikrine nereden kapıldın? Bir çocuğun devlet ona hak tanımadığı, onu önemsemediği için okumak yerine 12 yaşında çalışmak zorunda kalması benim "olağan" gördüğüm bir şey mi, sana göre?
Hıhıı bir tek sen daha iyi bir düzen için endişeleniyor ve kafa patlatıyorsun.
İyi ki varsın Bahar.
Ah Marilyn, sanki Basmane Garinda kuflu ekmek yiyen cocugu Komunist olmadigi icin sucluyormusum gibi yazmissin...
Oysa sen kendini ondan, onu da otekinden ustun gorerek en buyuk kotulugu yapmis oluyorsun. Hem Kapitalist hem de Humanist takilmak zor olmali.
Kendimi o çocuktan üstün gördüğüm zannına nereden kapıldın?
Tam tersine o çocuk zekası, yeteneği, başaracakları ile benimle eşit olmak zorunda değil diyorum. Neden işine geldiği gibi çekiyorsun?
Örneğin ben atom parçalayamam ama o çocuğa benimle aynı eğitim verilse parçalama ihtimali var mı? Evet. Bak, biz eşit değiliz.
Bahsettiğim tam olarak bu.
Ayrica, ac insandan dininin, ideolijisinin hatta caldigi ekmegin, soydugu bankanin bile hesabinin sorulamayacaginida yine ayni mesajimda belirtmistim. Bana istedigin cumleyi cekiyorsun derken, tam da attigin ithama tutulmussun.
Katıldığım için çekmemiş olabilir miyim, bu cümleyi?
Aç insan hırsızlık yapar Bahar. Öncelik karnın doymasıdır, diyen benim. Kendisi çocuğu aç olan bir insan hırsızlığa zorunlu bırakılıyorsa, suçlu olan hırsızlık yapan değildir.

Sunu da ekleyeyim, hamallik yapacagima mendil satar, araba hirsizi olurdum. Daha onurlu bu isler. Bir baskasinin koleligini yapacagima, mercedes’linin yukunu tasiyacagima tam da burada oleyim, daha iyi.
Hamallık onursuz bir iş değildir Bahar. Hamallar emeklerini ortaya koyup karşılığından hak ettikleri ücreti alamayan onurlu insanlardır.
Ve benim gözümde bir araba hırsızından çok daha değerli insanlardır.
Araba hırsızları için kılımı kıpırdatmam ama hamallar için ortaya kendimi koyarım.
Ben herkesin bilmem ne diplomasina sahip olabilecegini dusunuyor, biliyor, inaniyor ve altinada imzami atiyorum.
Bilimsellikten bu kadar uzak ikinci bir tespit zor bulunur. İnsanların yetenekleri ve ilgi alanları başka başkadır, Bahar.
Dünyada Dostoyevskiler de vardır, yazabileceği tek şey "bunu yazan tosun..." olan insanlar da.
Cern'de Tanrı parçacığı ile uğraşan insanlar da vardır, benim gibi eşit kollu terazinin kollarının birbirine eşit olmasını hiçbir tarafına takmayan insanlar da.
Sırf senin insanlar eşittir, tezini sağlasın diye insanların yeterliliklerini ve ilgi alanlarını birbirine eşleyemeyiz. Öyle bir gerçeklik yok.
Ve ‘zibilyon’ secenekten mendili secmeleri, digerlerine oranla daha onurlu olmasi.
Aileleride oyle dusunuyor olmali.
Evet Bahar. Aileleri de böyle düşünüyor. Emin olabilirsin. Aileleri o çocuklara o mendilleri mendil satmak çok onurlu bir iş olduğu için ve çocukları onurlu bir hayat yaşasın diye sattırıyorlar.
O çocukların paraları ellerinden zorla alınıyor yahu! Neyin kafasındasın anlamıyorum. Onur monur o heriflerin umurunda değil, küçücük çocukları sömürüyorlar.
Bu herif çocuğuna mendil sattıracağına gitsin hamallık yapsın "onursuz" yaşasın. En azından kendi çocuğunu sömürmez. O heriflerin tamamı kahvede oturup çocuklarının elinden parayı alıyor. Ben bunu defalarca gördüm. Kendisine simit aldı diye babası tarafından tekmeyle dövülen mendil satan çocuk gördüm ben. Şaka mı yapıyorsun?
Sen oncelikle bir Bill Gates’in maasini herkese ver sonra kendileri karar versinler onunla ahlaksizlik yapip yapmayacaklarina.

Oyle niyet okumakla olmuyor.

Bill Gates’in yerine gecmesi halinde cok daha onurlu bir tutum sergileyecekte bir milyon insan var ama, kimse hadi deneyelim demiyor.

Ne guzel sey kahinlik.

Olurda yoldan cikarsa, durdurursun. Fakat o yoldan cikma ve cikmama noktasina herkesin ulasmasi, kendi hur iradesini kullanma sansini yakalamasi gerekiyor.
İşte anlamadığın bu.
Bill Gates'in maaşını neden kendime vereyim mesela? Ben Microsoft'u kuramam Bahar. Beni bir bilgisayarın başına bir milyon yıl boyunca da oturtsan ben bunu yapamam.
Benim yeterliliğim bambaşka bir konu üzerine. Uzmanlığım bambaşka bir konu üzerine.
Olur da yoldan çıkarsa...
Ben sana gayet basit bir şeyden bahsetmişim Bahar. Ahlaksız bir insana hangi imkanı sağlarsan sağla o imkanı ahlaksızlık yapmak için kullanacaktır. Kapitalizm ya da komünizm fark etmez.
Yoksa bütün komünistler çok ahlaklıdır, gibi bir savın mı var? Dilerim yoktur.

Son paragrafina ithafen;

Marilyn, dunya donuyor biliyorsun, bununla birlikte dengelerde degisiyor.
Her zaman bati dogudan, oraya yagmurun daha cok dusmesinden kaynakli bir takim sozde mantikli nedenle daha ilerde olmayacak.
Kimisinde meyve, kimisinde petrol var.
Su anda agac mi degerli, petrol mu?
Hangisine sahip olan guclu? Abd cografi konumundan dolayi mi kazaniyor, yoksa guclu olmayi ona hak goren ruhunu satmis Kapitalistler yuzunden mi?

Cin, Abd’ye meydan okuyor. Kuba, basli basina dunyayi sarsiyor. K.Kore, Abd’yi gerisin geri kacirtiyor. Rusya, guc dengelerini cok da guzel degistiriyor.
Benim için petrol hiçbir zaman daha değerli değildi Bahar. Ben oyumu hep sürdürülebilir tarımdan yana kullanırım. Petrolü ne yiyebilirim ne de içebilirim. Petrol tükenen bir kaynaktır ama doğa biz insanlar abuk sabuk müdahaleler yapmadığımız sürece verimlidir ve süreklidir.
İşte yine aynı şey...
Ruhunu satmış kapitalistler yüzünden. Kuzum sen hakaret etmeden yazamıyor musun?
ABD bir imparatorluk ve her imparatorluk gibi sonu gelecek bir güç, Bahar. Daha ötesi değil.

Ve senin tavrının geneline ithafen.
Bir gün istediğin düzeni getirebilir misin, bilmiyorum. Fakat o gün gelene kadar bu "siz ne bilirsiniz cahil satılmışlar. En doğrrruuuu benim doğruuummm, hepinizi de böcek gibi ezerim, sizi kaale aldığıma şükredin" tavrının insanı ne kadar ittiğini görebilirsin umarım.
Sen bir fikir tartışmasına girmiyorsun. Sen insanları aşağılıyorsun Bahar. Bunu da insanları "eşit" gören bir insan yapınca...
Neyse, ana fikri anladın sanırım. Keşke bu kadar alaycı ve bu kadar küçümser bir mesaj yazmasaydın da sana senin dilinle cevap vermeseydim.

Açıkçası ben ilk "yattığım yerden para kazanırım" mesajımın da ciddi olmadığının anlaşılacağını düşünmüştüm, sanırım hatam burada oldu :) O yüzden ciddi görüntülü yorumun ardından başka bir yöne evrilmedi mesajım, zaten ilki de ciddi değildi.

"Niye ya?
Benim çok işime gelirdi günde 3-4 saat çalışıp doktorla aynı maaşı almak."
Şu mesajın ciddi olduğunu düşünüyorsanız gerçekten benim hatam olmuş, özür diliyorum. Kaldı ki bunu size sormamışım zaten, mar'ın mesajından alıntı yaparak yazmışım. Yani doğrudan size bir soru sorup, yanıtını aldıktan sonra olayı saptırma gibi bir durumum yok.

"e bu kadarmis canim kistmeti, ne yapalim" cümlesini forumdaki "çocuk kısmetiyle gelir" lafına atıfta bulunarak yazdığımı zaten birçok insan anlıyor. Sizin anlamamış olmanız sizi bağlar, beni değil.

"Siz ne bilirsiniz" tutumunu forumda yazıştığınız insanlara karşı güttüğünüzü düşünüyorum. Ezilen fakir halk için değil.

:) Sanirim mazereti kabahatinden buyuk lafi tamda bu durum icin gecerli.
Bu yorumunun ardindan "cok yasa Shot, ilk mesajinda da ciddi olmadigin icin tebrikler" mi demem gerekir?

"Valla samimiyim eğer yattığım yerden beyin cerrahı maaşı vereceklerse komünist olurum ben sorun yok." Bana yazdigin yorumda "samimi" oldugunu iddia ettigin bir cumlede yer aliyor. Ne yapmaliydim, senin gibi niyet okuyarak "bu her seyi bilirim tavri takiniyor" diyerek uzak mi dursaydim?

Forum kurallarina aykiri dusecek bir eyleme surukleyen rahatsizliga kapilmis olan sensin, icten ice istedigin kadar nefret duy, kucumse umrumda degil fakat, ciddi takilip ardindan cevap veren kimselere karsi alayci bir tutum sergileyemezsin. Ve bildigim kadariyla, siyaseti senin yapmaya calistigin gibi "geyik" ortamina cevirmek yasak.

Neye atifta bulunarak yazdigini biliyorum, ama bende o cumleyi cekerek tipki senin benim icin yaptigin gibi bir genellemeye, on yargiya gidebilirim, degil mi?

Yaniliyorsun, kimse icin "siz bilmezseniz" mantigiyla hareket etmem.
Oyle olsaydi, sayfalarca yazi yazmazdim.
Senin gibi alaya alir, ben Tanri'yim havasi takinirdim.

Kucumseyen insan cevap yazmaz; yazsa bile tipki senin yaptigin gibi kisa, gulucuklerle dolu olur.

:) Sanirim mazereti kabahatinden buyuk lafi tamda bu durum icin gecerli.
Bu yorumunun ardindan "cok yasa Shot, ilk mesajinda da ciddi olmadigin icin tebrikler" mi demem gerekir?

"Valla samimiyim eğer yattığım yerden beyin cerrahı maaşı vereceklerse komünist olurum ben sorun yok." Bana yazdigin yorumda "samimi" oldugunu iddia ettigin bir cumlede yer aliyor. Ne yapmaliydim, senin gibi niyet okuyarak "bu her seyi bilirim tavri takiniyor" diyerek uzak mi dursaydim?

Forum kurallarina aykiri dusecek bir eyleme surukleyen rahatsizliga kapilmis olan sensin, icten ice istedigin kadar nefret duy, kucumse umrumda degil fakat, ciddi takilip ardindan cevap veren kimselere karsi alayci bir tutum sergileyemezsin. Ve bildigim kadariyla, siyaseti senin yapmaya calistigin gibi "geyik" ortamina cevirmek yasak.

Neye atifta bulunarak yazdigini biliyorum, ama bende o cumleyi cekerek tipki senin benim icin yaptigin gibi bir genellemeye, on yargiya gidebilirim, degil mi?

Yaniliyorsun, kimse icin "siz bilmezseniz" mantigiyla hareket etmem.
Oyle olsaydi, sayfalarca yazi yazmazdim.
Senin gibi alaya alir, ben Tanri'yim havasi takinirdim.

Kucumseyen insan cevap yazmaz; yazsa bile tipki senin yaptigin gibi kisa, gulucuklerle dolu olur.
Bir şey demeniz gerekmez. Forumda bir arkadaşımın mesajına cevap yazarken sizden icazet almam gerekmediği için, ilk yorumumun ciddi olmaması sizinle alakalı bir şey değil haliyle. Dilerseniz bundan sonra sizin başlığınız altında sizden başka biriyle konuşurken önceden bilgilendirme yapayım.

"Valla samimiyim eğer yattığım yerden beyin cerrahı maaşı vereceklerse komünist olurum ben sorun yok."
Çok açıkçası "komünist olurum ben sorun yok" diye biten ve 'komünist olmayı' yattığım yerden maaş almaya bağladığım bir cümleyi, bir komünist olarak ciddiye almanıza gerçekten şaşırdım. Hani "sırf bunun için komünist olacaksan..." gibi bir çıkış yapsanız hak verirdim de, şu cümleyle ciddi düşünüyorsanız gerçekten benim anlatım kabiliyetsizliğim demek ki.

Doğrudur siyasette geyik yasak, buyrun kibleyin lütfen. Hatta ben de kendimi kibleyeyim doğru diyorsunuz.

Sizin benim ironi yaptığımı bildiğiniz mesajı genellemenizle, sizin hemen her mesajınızdaki genel tavrınız hakkındaki düşüncemi eşdeğer tutuyorsanuz tabii ki öyle bir önyargıya varabilirsiniz.

Bahar Bahar Yıldırım.
Mide ağrısı çekmene hiç şaşırmadım. Bu kadar agresif olmak midene vuruyordur, normal.

Bir yere sıkıştığım yok Bahar. Kaçmıyorum da bak, buradayım. SSCB'ye lafı getirmedim. Laf hep oradaydı, senin başında kızıl beren dilinde yoldaşlık türkülerin olduğunu inan hepimiz, sen yazmasan da okuyabiliyoruz. Her cümlende "pis kapitalistler" yazıyor imza olarak. Sen sadece lafı Komünizm'e çekmediğini sanıyorsun.

Ah Azizem, şimdi de oturduğu yerden ortaya parasını falan koymayan insan olduk.
Sen benim kim olduğumu nereden biliyorsun, Bahar? O çocuklar için ne yaptığımı ya da yapmadığımı sen nereden biliyorsun?
Bilmiyorsun. İşkembenden sallıyorsun lakin suçlamaların hiç ilgimi çekmiyor. Suçlamalarını kendine sakla. Öyle ikinci cümleyle "ama kimin ne yaptığını da bilemiyoruz şekerim, ne de olsa sanaldayız" çakallığı da yazdığını kurtarmamış.
Suçlu noktasında o insanları görmediğimi, anlaman için kaç milyon kez daha yazmam gerekecek, meraktan soruyorum.

Alınma ama seninle aynı masada oturmak istemezdim, Bahar. İçeceğim zaten iki kadeh rakı, onu da burnumdan getirirsin.
O ülkelere karşı nefret hissetmediğim, Orta Doğu'nun bu kadar b.ka batmış olmasının bizzat ve birincil suçlusunun bu ülkeler olduğunu düşünmediğimi nereden biliyorsun?
Ben Neo-Liberallardan nefret ederim Bahar. Komünistlerden değil. O senin varsayımın.
SSCB'den nefret etmem, ben devletlerden nefret etmem. Devletlerin uygulamalarından nefret ederim. Devletlerin uygulamalarını severim.
Castro'nun getirdiği sağlık hizmetlerini, eğitim hizmetlerini nasıl seviyorsam ve ideal görüyorsam, ABD'nin Orta Doğu'nun göbeğinde "demokrasi" naraları atarak insan öldürmesini de o kadar eleştiriyorum, sadece sen denk gelmemişsin.

Muhtemelen 70'li yıllarda "sorgudayken camdan atlayan" insanların var olmasıyla aynı sebepten. Senin hayalindeki Sovyetler çok adil, çok muhteşem.
Peki bize Hitler'le saldırmazlık paktı imzalayıp Polonyayı İşgal eden Stalin'den de bahsetmek ister misin?
Ya da Prag Baharı'ndan ?
Senin anlamadığın ısrarla şu; hiçbir sistem eleştirilmez değildir. Ben Sosyal Demokratım Bahar. Benim inandığım sistem Komünizm sayesinde var.
Komünizmin uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum, ayrı. Ancak komünistlerin, en azından bu ideolojiye gönül vermiş neferlerin, insanları ve yaşamlarını daha iyiye taşımak istediğini düşünüyorum. Amaçlarının bu olduğunu biliyorum.
Stalin gibi demir yumruk da olabilirsin ya da Castro gibi halkın için mücadele de verebilirsin. Komünizm insanların içindeki kusurları düzeltmez. Tıpkı kapitalizm gibi.

Utandım ve şimdi yorganın altında gizli gizli ağlıyorum, Bahar. İçim çıktı inan ki.

Ne alaka? Ben Sovyet Devrimini eleştirmedim ki, ya da o devrimi önemsiz görüyor, değilim. Tam tersine ezilmiş ve sömürülmüş bir halkın zaferi olarak görürüm. Gölgede düşman görmek senin adetin mi?
Ancak, bir yönetimin arkasına halk desteğini almış olması onu eleştirilmez kılmaz Bahar. O zaman mevcut T.C hükümetini eleştirme riyakarlığını göstermeyeceksin. Ellerinde kapı gibi %49 oyları var. Bir grubun çoğunlukta olması, onların mutlak doğru olduğunu göstermez. Demokrasi böyle bir şey değil.

Ha sen halkı anladığını düşünüyorsun yani? Kusura bakma ama benden daha fazla anlamıyorsun. İkimiz de haksızız Bahar. Halk duble yolları, ikimizin de istediğimiz sistemlerden daha fazla istiyor.
Sinirli olduğum fikrin nereden geldi?
Sandığın kadar kolay sinirlenmem Bahar.

Elimdeki gerçi yok ya arabayı da telefonu da alabilirsin Bahar. Bu benim haklı olduğum gerçeğini değiştirmez. Seni sinirlendirmeye çalışırsam, başaracağımdan şüphen olmasın. O bir tespitti, sinirlendirme gayesi değil.

Orman Kuralı? Hayır. İnsan doğası.
İnsanlık her daim büyür ve gelişir çünkü evrim dediğimiz bir şey var. Adapte olup evriliyoruz.
Doğru adına savaşmak?
Kimin doğrusu? Örneğin ikimizin doğruları farklı? Senin doğrunu benim doğrumdan daha doğru yapan, nedir?

Hayırdır? Ateist olmak bir tek senin tekelinde mi? Ben agnostiğim Bahar.

Gerilemek? Hayvanlara bakacak kadar?
Hayvanların insanlardan daha geride olduğu kimin fikri pardon? Ayrıca sınıfların yok edilmesinin kusursuz olduğu senin fikrin. Ben bunu bir kusursuzluk olarak görmüyorum. Haliyle gerilemek diye bir şey söz konusu değil.
Ben insanı aslandan daha kusursuz bir canlı olarak görmüyorum, Bahar. İkisinin de doğasını yaşamasından bana göre bir sıkıntı yok.

Çocuk sıkıntısı düşünen aslan? Kuzum bana daha ne kadar tırt örneklerle geleceksin?
Doğal seçilim diye bir şey duydun mu? İnsan dışında tüm canlıların soyu doğa tarafından dengede tutulur.
Aslan muamalesi gördüğümde ve doğal düzen.
Bir öncekinden de tırt bir örnekle karşı karşıyayız. Aslanın kürkü için, filin dişi için öldürülmesinin doğal düzen olmadığını sana söylememe gerek var mı? Yoksa çarpıtarak yaşamaktan daha mı mutlusun?

Kendi aralarında kurdukları güce dayalı düzen?
O düzeni aslanlar kurmadı Bahar. Doğanın işleyişi için icap eden düzen o. Bizzat doğa tarafından kurgulandı o düzen.

Daha iyisi?
Sana göre daha iyisi yani?
Örneğin ben hayvanlar arasındaki düzeni şu an içinde olduğumuz düzenden çok daha iyi olarak görüyorum. O düzen mükemmel bir düzen Bahar. Dıştan bir insan etkisi olmadan şahane işleyen bir düzen. Kendiliğinden dengeye giren-hayır yaratıcıdan bahsetmiyorum- bir düzen.
Sen her şeyi "eşit" paylaşmayı daha iyi olarak görüyorsun, daha mükemmel olarak görüyorsun.

O yüzden de yıkılmaya mahkumsunuz. Çünkü zekası ödüllendirilmeyen hiçbir dahi sizin ülkenizde çalışmayacak.

Oy oy oy oy oy oy....
Satılmış Kapitalist dedin ya bana imana geldim ve Enternasyonal Marşını söylemeye başladım şu an.
İnsanlar arasında ayrım yapanın, onları hakir görenin kapitalist olan ben değil de komünist olan sen olması ne kadar ironik değil mi Bahar?
İşte cancağızım Komünizm tam da senin gibi insanlar yüzünden kendisine destekçi bulamıyor. Sen şu söylediklerinle beni zerre ikna edemezin sen ve yoldaşların yarın Sosyalizm getirseniz beni idam etmeyeceğinize.
Kendin gibi düşünmeyen herkes sana düşman. Kendin gibi düşünmeyen herkes ortadan kaldırılması gereken birer düşman.
Sen benim düşmanım değilsin Bahar. Benim yaşadığım ve istediğim düzende seni yargılamak, seni idam etmek isteseler ben senin için mücadele ederim.
Ama senin istediğin düzende biri beni idam etmeye kalksa ben bir "Satılmış Kapitalist Ruhlu" olduğum için adil düzen uğruna feda edilebilirim ve sen buna sessiz kalırsın.
Senin bir ideolojin var.
Aramızdaki fark bu kadar.

Şu insanların arasına Stalin'i yazmış olman, kendi ideolojine hakaret bence.

İnsanların genleri?
Bence de insanların genlerinde olmaz. Bence de insanlar kendileri seçerler bazı şeyleri. Ancak yekten tüm Sosyalistler çiçektir, şahanedir, kapitalistleri öldürün gitsin. Diye bir gerçekçilik yok Bahar.
Komünizm insanların mevcut ahlaki kapatan bir yama değil. Sadece ekonomik bir tercih.

Asgari'nin anlamını biliyoruz değil mi? Asgari aşağı doğru bir sınırlamadır, Bahar. Yukarı doğru bir sınırlama değil.
Gerçekten hangi psikolojiyle okuyorsun bilmiyorum ama, söylemeye çalıştığım şey çok basit. Ben öncelikle bir çocuğun karını doyurmayı öncüller, geri kalanı için sonra savaşırım.
Hecelememe gerek var mı?

Mevcut istatistikten bahsetmiyordum elbette.
"Lütfen açlıktan midesi kaburgasına yapışmış bir çocuğa anlat..." demişim. Bence istatistik örneğinden bahsetmemişim, sence?

Nereye varmaya çalışıyorsun?

Psikolojileri farklıdır ama birini diğerine tercih etmem. Benim için ikisi de hakkaniyetsiz. Benim için iyi eğitim zengin çocuklarının alması gereken, doğrusu bu olan bir şey değil Bahar. Gölgede düşman görüyorsun. Benim için iyi eğitim tabandan tavana yayılması gereken bir şey.

Olur mu canım, sınır sensin. Ben ezik, ruhunu paraya satmış bir kapitalistim. Benim yaşıyor olmam bile senin yüce gönlünün bir lutfu.
Evet Bahar. Ben bir devlet ve düzen yalayıcıyım. Devlet bana göre pis fakirleri kırbaçlayarak çalıştırmalı ve zenginler sabah kahvaltısı menüsünde fakir çocuklarını yemeli.
Bunun benim önceliğim olmadığı fikrine nereden kapıldın? Bir çocuğun devlet ona hak tanımadığı, onu önemsemediği için okumak yerine 12 yaşında çalışmak zorunda kalması benim "olağan" gördüğüm bir şey mi, sana göre?
İyi ki varsın Bahar.

Kendimi o çocuktan üstün gördüğüm zannına nereden kapıldın?
Tam tersine o çocuk zekası, yeteneği, başaracakları ile benimle eşit olmak zorunda değil diyorum. Neden işine geldiği gibi çekiyorsun?
Örneğin ben atom parçalayamam ama o çocuğa benimle aynı eğitim verilse parçalama ihtimali var mı? Evet. Bak, biz eşit değiliz.
Bahsettiğim tam olarak bu.

Katıldığım için çekmemiş olabilir miyim, bu cümleyi?
Aç insan hırsızlık yapar Bahar. Öncelik karnın doymasıdır, diyen benim. Kendisi çocuğu aç olan bir insan hırsızlığa zorunlu bırakılıyorsa, suçlu olan hırsızlık yapan değildir.

Hamallık onursuz bir iş değildir Bahar. Hamallar emeklerini ortaya koyup karşılığından hak ettikleri ücreti alamayan onurlu insanlardır.
Araba hırsızları için kılımı kıpırdatmam ama hamallar için ortaya kendimi koyarım.

Bilimsellikten bu kadar uzak ikinci bir tespit zor bulunur. İnsanların yetenekleri ve ilgi alanları başka başkadır, Bahar.
Dünyada Dostoyevskiler de vardır, yazabileceği tek şey "bunu yazan tosun..." olan insanlar da.
Cern'de Tanrı parçacığı ile uğraşan insanlar da vardır, benim gibi eşit kollu terazinin kollarının birbirine eşit olmasını hiçbir tarafına takmayan insanlar da.
Sırf senin insanlar eşittir, tezini sağlasın diye insanların yeterliliklerini ve ilgi alanlarını birbirine eşleyemeyiz. Öyle bir gerçeklik yok.

Evet Bahar. Aileleri de böyle düşünüyor. Emin olabilirsin. Aileleri o çocuklara o mendilleri mendil satmak çok onurlu bir iş olduğu için ve çocukları onurlu bir hayat yaşasın diye sattırıyorlar.
O çocukların paraları ellerinden zorla alınıyor yahu! Neyin kafasındasın anlamıyorum. Onur monur o heriflerin umurunda değil, küçücük çocukları sömürüyorlar.
Bu herif çocuğuna mendil sattıracağına gitsin hamallık yapsın "onursuz" yaşasın. En azından kendi çocuğunu sömürmez. O heriflerin tamamı kahvede oturup çocuklarının elinden parayı alıyor. Ben bunu defalarca gördüm. Kendisine simit aldı diye babası tarafından tekmeyle dövülen mendil satan çocuk gördüm ben. Şaka mı yapıyorsun?

İşte anlamadığın bu.
Bill Gates'in maaşını neden kendime vereyim mesela? Ben Microsoft'u kuramam Bahar. Beni bir bilgisayarın başına bir milyon yıl boyunca da oturtsan ben bunu yapamam.
Benim yeterliliğim bambaşka bir konu üzerine. Uzmanlığım bambaşka bir konu üzerine.
Olur da yoldan çıkarsa...
Ben sana gayet basit bir şeyden bahsetmişim Bahar. Ahlaksız bir insana hangi imkanı sağlarsan sağla o imkanı ahlaksızlık yapmak için kullanacaktır. Kapitalizm ya da komünizm fark etmez.
Yoksa bütün komünistler çok ahlaklıdır, gibi bir savın mı var? Dilerim yoktur.

Benim için petrol hiçbir zaman daha değerli değildi Bahar. Ben oyumu hep sürdürülebilir tarımdan yana kullanırım. Petrolü ne yiyebilirim ne de içebilirim. Petrol tükenen bir kaynaktır ama doğa biz insanlar abuk sabuk müdahaleler yapmadığımız sürece verimlidir ve süreklidir.
İşte yine aynı şey...
Ruhunu satmış kapitalistler yüzünden. Kuzum sen hakaret etmeden yazamıyor musun?
ABD bir imparatorluk ve her imparatorluk gibi sonu gelecek bir güç, Bahar. Daha ötesi değil.

Ve senin tavrının geneline ithafen.
Bir gün istediğin düzeni getirebilir misin, bilmiyorum. Fakat o gün gelene kadar bu "siz ne bilirsiniz cahil satılmışlar. En doğrrruuuu benim doğruuummm, hepinizi de böcek gibi ezerim, sizi kaale aldığıma şükredin" tavrının insanı ne kadar ittiğini görebilirsin umarım.
Sen bir fikir tartışmasına girmiyorsun. Sen insanları aşağılıyorsun Bahar. Bunu da insanları "eşit" gören bir insan yapınca...
Neyse, ana fikri anladın sanırım. Keşke bu kadar alaycı ve bu kadar küçümser bir mesaj yazmasaydın da sana senin dilinle cevap vermeseydim.

"Mide ağrısı çekmene hiç şaşırmadım. Bu kadar agresif olmak midene vuruyordur, normal."

Bunu goze almis, kabullenmis biri olarak kendimi amacima adadim. Dert degil, zafer yolunda cekilen cile kutsaldir.

"Bir yere sıkıştığım yok Bahar. Kaçmıyorum da bak, buradayım. SSCB'ye lafı getirmedim. Laf hep oradaydı, senin başında kızıl beren dilinde yoldaşlık türkülerin olduğunu inan hepimiz, sen yazmasan da okuyabiliyoruz. Her cümlende "pis kapitalistler" yazıyor imza olarak. Sen sadece lafı Komünizm'e çekmediğini sanıyorsun."

Soz konusu haber Lenin ya da Kuba uzerinde yorum yapmayi gerektiriyor, veyahut ben tarafimi acikca belirterek yorumuma Komunizm"i katiyorsam, dedigin gibi, kizil berelerden dem vurabilirz. Fakat bu haber altinda "Yorumlarimda yapilmasi gerekenleri aciklarken' Komunizm'i esas almadigimi" soyledim. Bunu acikca belirttim.

Laf nasil soz konusu Tc'de ac yasayan cocuklar iken, SSCB olabiliyor? Senden once nu dahil eden oldu mu?
Samimi ol ve seni gorunce aklima kizillar geliyor, kanim kayniyor de.

"Ah Azizem, şimdi de oturduğu yerden ortaya parasını falan koymayan insan olduk.
Suçlu noktasında o insanları görmediğimi, anlaman için kaç milyon kez daha yazmam gerekecek, meraktan soruyorum."

Sanirim sizin genel hastaliginiz, niyet okumak. Cakallikla ikinci cumleye neleri, neleri sikistirdigimi nasilda fark ettin Marilyn, bilgeligin karsisinda saygiyla egiliyorum. Ama, orman kurallarini oven bir insana cakal olarak yaranabilecegimi sanirdim. Neyse, sansimi bir daha ki sefer jaguar felan olarak tekrar denerim. Belki o zaman ornek almaya bile kalkisirsin.

Guzel, bilge ve bir o kadarda aci gercekleri goren Marilyn, sen ki dunyanin gozlerini acmak, insanlari dogru yola iletmek icin Tanri tarafindan bizlere gonderilmis ve muhtemelen bir sonraki hayatinda "insanligin gozlerini acan, canlilarin ne kadar igrenc ve kotu yaratiklar oldugunu kanitlayan" filozofu olacak kisisin. Yapma, etme. Tek aziz sensin, mutevaziligin anlami yok.

Ayrica, belki mesajlarimla illuminatiye de hizmet ediyorumdur. Oradan bir baksana, kaderim ve niyetim birbiriyle celisiyor mu. Malum, niyet okumada ustune yok.

"Alınma ama seninle aynı masada oturmak istemezdim, Bahar. İçeceğim zaten iki kadeh rakı, onu da burnumdan getirirsin."

Bence antenlerini tekrar calistirmali ve "ayni sofraya oturmak" ile neyi kastettigimi anlaman lazim. Boyle olmuyor Marilyn, biz alistik senin leb demeden gerisini anlamana.
Komunizm'den bahsetmiyor olmama ragmen, SSCB'yi bile konuya ben dahil etmis oldum. Ayrica su "ikinci cumle" vakasinida unutmamak lazim.

"Senin anlamadığın ısrarla şu; hiçbir sistem eleştirilmez değildir. Ben Sosyal Demokratım Bahar. Benim inandığım sistem Komünizm sayesinde var.
Stalin gibi demir yumruk da olabilirsin ya da Castro gibi halkın için mücadele de verebilirsin. Komünizm insanların içindeki kusurları düzeltmez. Tıpkı kapitalizm gibi."

Neredeyse birbirimizden alinti yaptigimiz her uc mesajin ikisinde Komunizm"i tartistik. Sence ona sorgulanamaz gozuyle bakiyor olabilir miyim? Bunu da mi okudun? Su dunyada yoktur ki bir goruse, inanca sorgulamayi yasak edeyim, bundan kacayim.
Ve Komunizm'i uygulanabilir gormedigini en az senin kadar iyi biliyorum.
Bana gore yukarida yazdiklarinin tam tersi gecerli.
Bence dunyada fakiriyle, zenginiyle herkesi pesine takarak kendi kitlesini olusturabilecek tek guc, Komunizm'dir.
Bilirim, o 6.filo hayranlarinin Stalin'e taktigi komik lakaplari.

"Utandım ve şimdi yorganın altında gizli gizli ağlıyorum, Bahar. İçim çıktı inan ki."

Tipki beni hayalperest olmakla suclarken hissettigim gibi, gercek bir duygu, bundan eminim. Ama kendine bu kadar yuklenme. Insan bu, hata yapar. Onemli olan yanlisi fark edebilmek.

"Ne alaka? Ben Sovyet Devrimini eleştirmedim ki, ya da o devrimi önemsiz görüyor, değilim. Tam tersine ezilmiş ve sömürülmüş bir halkın zaferi olarak görürüm. Gölgede düşman görmek senin adetin mi?
Ancak, bir yönetimin arkasına halk desteğini almış olması onu eleştirilmez kılmaz Bahar. O zaman mevcut T.C hükümetini eleştirme riyakarlığını göstermeyeceksin. Ellerinde kapı gibi %49 oyları var. Bir grubun çoğunlukta olması, onların mutlak doğru olduğunu göstermez. Demokrasi böyle bir şey değil."

Sanki bir onceki mesajini unutuyor, sadece o an karsinda olana odaklaniyormussun gibi, cidden hayret. Samimi olarak bir hekim kontrolu oneriyorum.
Cunku israrla "derdim Komunizm degil" yazmama ragmen Sovyetlerden bahseden sana, ayni duzeyde bir cevap verdim.
Ve akli fikri kizil devrim olan sen, Lenin ve Stalin'in asip kesmesinden yakinirken, devrimin kurucularini kotulerken, temsil ettikleri, taraflarinca basa getirildikleri ezilmis halki savundugun sonucunu mu cikarmam gerekirdi?
Stalin'i dusman sayip devrimini zafer olarak degerlendirmek akla sigar mi? Kendi liderini basa getiren halki, o secilen kisileri kotuleyen birinin destekleyecegini, senin gibi niyet okumadigim surece anlayamazdim. Mazur gor.

Degil halkin destegini almak, Tanri'dan vahiy gelsede elestirilme hakkini engelleyemez. Fakat devaminda halkin refah duzeyinin artip artmadigina ve bir takim kriterlere bakilarak dikta rejimi olup olmadigina karar verilir.

"Sinirli olduğum fikrin nereden geldi?
Sandığın kadar kolay sinirlenmem Bahar."

Bence sandigin kadar soguk kanli degilsin Marliyn. Hem de hic.
"Anlamamakta diretmek, tek goz ile okumak, lafi cevirmek" felan. Bunlar benim yoldan cikmamis bir tartismada kullanmayacagim cumleler. Kullananida ayni sekilde karsilarim.

"Elimdeki gerçi yok ya arabayı da telefonu da alabilirsin Bahar. Bu benim haklı olduğum gerçeğini değiştirmez. Seni sinirlendirmeye çalışırsam, başaracağımdan şüphen olmasın. O bir tespitti, sinirlendirme gayesi değil."

Elinden gelenin en iyisini yap Marilyn. Bakalim amacina ulasabilecek misin...
Bu arada bir dahakine yaptigin tespitleri daha uygun cumlelerle yazarsin. "amma hassassin heuheu" ya varacak sekilde degil.

"Senin doğrunu benim doğrumdan daha doğru yapan, nedir?"
Bu mantigi su forumda yaptigin her yorum, savundugun her gorus altina yapistirabilirim. Ve verecek bir cevabin kalmaz. "benim gorusum bana, senin ki de sana" dan oteye gecemeyen, ici bos bir cumle.
Tabi bir de, zevkler ve renkler tartisilmaz vardi.

Ikimizinde bir dogrusu var, kendini ezilen sinifina koyup "niye senin dogrun yaa" demenin anlami yok. Herkes kendi gorusunu savunuyor burada.

"Hayırdır? Ateist olmak bir tek senin tekelinde mi? Ben agnostiğim Bahar."

Bu kadar seyirciye oynayan bir insan oldugunu dusunmezdim. Bence cumle icinden sadece T harfini cekip, oradan Thkpc'ye varip ardindan beni Kurkcu'yu hain ilan eden fasitlerin safina koysaydin, daha mantikli bir analizde bulundurmus olurdun.
Ne bu ya...
Ateisti alip, senin tek elinde degil demek.

Korkma, dinsiz olmayi ustunluk olarak gormuyorum.

Ama orman kuralini her alana yaymani isterdim. Oyle menu de aslan, din seciminde felsefe baz alinmaz.

"Hayvanların insanlardan daha geride olduğu kimin fikri pardon? "

Bir hayvanin ortalama yasinin 3-5 arasi oldugunu soyleyenlerin. O, cok sevdigin ve ugruna paralari sayacagin yuce bilim insanlarinin. Hani, sokakta mendil satan cocugun asla ulasamayacagi mevkide olanlar varya, iste onlarin.

"Ben insanı aslandan daha kusursuz bir canlı olarak görmüyorum, Bahar."

Konu kusursuzluk degil, dusunme yetisi. Bu yazdiklarindan onlari ornek aldigin sonucuna varabilir miyim? Yani, ustun gormedigin ama yenmesini destekledigin koyunlar gibi mi olmak senin gozunde nirvana'ya ulasmak?

"Çocuk sıkıntısı düşünen aslan? Kuzum bana daha ne kadar tırt örneklerle geleceksin?
Aslan muamalesi gördüğümde ve doğal düzen."

Karsimda sen varsin Marilyn. Ve bana "ama aslanlarda boyle yapiyooor" seklinde cumlelerle geliyorsun. Sana, nasil siniflarin zorunlulugunu onlara bakarak destekliyorsan, ayni durusu diger secimlerinde de istikrarla uygula demem "tirt" degil, tam da 12'den vurmam demektir.

"Bir öncekinden de tırt bir örnekle karşı karşıyayız. Aslanın kürkü için, filin dişi için öldürülmesinin doğal düzen olmadığını sana söylememe gerek var mı? Yoksa çarpıtarak yaşamaktan daha mı mutlusun?"

Yani aslani ornek alan, sosyal yapilanmayi "orman yasalarina" gore dizayn etmeyi isteyen sen, kurk disinda bir konuda, aslanin basina gelebilecek "dogal"bir olayi yasaman halinde yine "dunyanin duzeninden, dogal seleksiyondan" dem vuracak, sinene cekeceksin, oyle mi?
Guzel hayal.

"Kendi aralarında kurdukları güce dayalı düzen?
O düzeni aslanlar kurmadı Bahar. Doğanın işleyişi için icap eden düzen o. Bizzat doğa tarafından kurgulandı o düzen."

Aslanlarin konsey kurmadiklarini biliyorum Onlari politika ve ekonomide taklit etmeyi oneren bir kisinin, boyle ucuk bir yorum cikarmasi kabul edilebilir bir durum.

Ne guzel bir dunya! Insan iradesi yok, her sey doga kanunu, zorunluluk. Hmmm.

"O yüzden de yıkılmaya mahkumsunuz. Çünkü zekası ödüllendirilmeyen hiçbir dahi sizin ülkenizde çalışmayacak."

O yuzden mi dunyanin en cok kisi basina doktorun dustugu ikinci ulke KUBA. O yuzden mi yine ayni ulkede kanserin bir cok turunun tedavici gelistirildi. O yuzden mi dunyanin dort bir yanina gonullu, sinir otesi doktorlar gonderiyorlar.

Herkes para duskunu degil Marilyn. Dunya Amerikadan da ibaret degil.

"Oy oy oy oy oy oy....
İnsanlar arasında ayrım yapanın, onları hakir görenin kapitalist olan ben değil de komünist olan sen olması ne kadar ironik değil mi Bahar?"

Sana degil, yikilmaya mahkum gordugun Sol duruslu ulkeler icinde daima gizlenen kimselere dedim.
Neden uzerine alindin?
Daima insanlarin kotu oldugunu felan one surdugun icin, herkes para ile hareket eden Kapitaliste benzemez, bazilari halk yararina calismayi dogustan kabul eder demek istemistim. Epey yanli yone cekmissin.

"Ama senin istediğin düzende biri beni idam etmeye kalksa ben bir "Satılmış Kapitalist Ruhlu" olduğum için adil düzen uğruna feda edilebilirim ve sen buna sessiz kalırsın.
Senin bir ideolojin var.
Aramızdaki fark bu kadar."

Sana demedim Marilyn. Simdi terk edilmis magduru oynama.
Aciklamami yukarida yaptim.

"Şu insanların arasına Stalin'i yazmış olman, kendi ideolojine hakaret bence."

Stalin esasli bir Leninist idi. Muhtemelen Gorbacov haini ile karistiriyorsun. Ve sunu da ekleyeyim, karsilastigin neredeyse hicbir solcu, Stalin'i dislamaz. Boyle dusunmene sasirdim.

"Mevcut istatistikten bahsetmiyordum elbette.
"Lütfen açlıktan midesi kaburgasına yapışmış bir çocuğa anlat..." demişim. Bence istatistik örneğinden bahsetmemişim, sence?"

Fakat ben "lutfen" ile baslayan cumleyi ithafen yazdigin psikolojinin oneminden bahsettigim yorumu haberde yer alan verilerin degerlendirilme bicimini baz alarak yazmistim. Sanirim sen yine niyet okumussun. Cunku, haber altinda ondan bagimsiz bir istatistikten bahsedecegimi dusunmemen gerekirdi. Yoksa ikimizde ayri dunyalarda salliyor olurduk.

"Olur mu canım, sınır sensin. Ben ezik, ruhunu paraya satmış bir kapitalistim. Benim yaşıyor olmam bile senin yüce gönlünün bir lutfu.
İyi ki varsın Bahar."

Bu betimlemeyi gordukten sonra, desteklememek olmaz. Sonucunda, ben soylememisken, sen kendi kendini ifsa etmissin. Sana devlet yalakasi seklinde yorumda bulunmamistim.
Basindan beri cok kez "devleti degil halki" suclamanin sonucunda yine o magdurlarin zarar gorecegini soyledim. Yani, ortada istekli bir "ezileni tekrar ezme, devlete siki sikiya yapisma" cabasinin oldugunu hic dusunmedim. Sadece suclunun farkli yerde aranmasi gerektigini soyledim. Ve bundan, devlet sevdalisi satilmis bir Kapitalist oldugun sonucunu cikardigimi dusunuyorsan, bu benim sana yukledigim degil, senin kendine layik gordugun yorumdur.

"Örneğin ben atom parçalayamam ama o çocuğa benimle aynı eğitim verilse parçalama ihtimali var mı? Evet. Bak, biz eşit değiliz."
Bu fark ayni ameliyata giren iki doktor arasindada meydana gelecektir, kim olmaz dedi ki? Fakat o cocuk, atomu para icin parcalamamali, tip ki doktorun ameliyatinin duzgun gecmesini aldigi paraya baglamamasi gerektigi gibi.

"Hamallık onursuz bir iş değildir Bahar. Hamallar emeklerini ortaya koyup karşılığından hak ettikleri ücreti alamayan onurlu insanlardır.
Araba hırsızları için kılımı kıpırdatmam ama hamallar için ortaya kendimi koyarım."

Hamallik, disaridan izleyen pembe gozlere onursuz gelmez, bana da elbette oyle. Fakat ben kisinin hissedecegi durumdan bahsettim. Eger hamal olsaydim ve yukunu tasidigim insanin yarisi maasi alsaydim, kendimi cok kotu hissederdim dedim.

Yoksa mendil satandan, araba cami silene kadar herkes benim gozumde o banka ve sirket sahiplerinden milyonlarca kat daha fazla degerli, onurlu insanlardir.

"Bill Gates'in maaşını neden kendime vereyim mesela? Ben Microsoft'u kuramam Bahar."

Bill Gates'de toprak esemez, kiremit tasiyamaz, testere kullanamaz Marilyn.
Ondan asagi degilsin, emin ol, herkes esit.

"Ve senin tavrının geneline ithafen.
Neyse, ana fikri anladın sanırım. Keşke bu kadar alaycı ve bu kadar küçümser bir mesaj yazmasaydın da sana senin dilinle cevap vermeseydim."

Sayfalarca suren tartismalara girdim ama, hicbir zaman "en dogruuu beniiimmm" demedim. Geri adim atmadigim icin mi bu kadar celallendiniz? "Marilyn ustad, sen nasil buyurursan" demis olsaydim, anlayisli bir solcu olurdum degil mi...
Eger soylenenlerin arkasinda durmak, onu savunmak "hepiniz cahulsunuzz" demek ile ayni ise, varsin oyle sanilsin.

Hayir Marilyn, ben bu tarz tartismalara hem sanalda hem de gercek hayatta cok ama cok girdim. Kimseyi ne asagiladim, ne de kendimi ustun gordum. Bu senin "niyet okumandir"

Ilk sen bozdun. Hatta, bir onceki yorumunu okurken sasirdigimi tiraf etmeliyim, neden birden kopurdu diye dusunmustum. Fakat ben, bana yapildigi sekliyle cevap veririm. Ayni sekilde. Ne fazlasi, ne azi.

Sana tavsiye, bir baskasiyla tartisirken ne begeni cetene ne de yazdigin yorum sayisina guvenme. Kimse onlara bakarak yaptigin hakaretleri sineye cekmez.
Ha, unutmadan uyarayim, mesajimi tek gozle okuma Marilyn.

"
Sana tavsiye, bir baskasiyla tartisirken ne begeni cetene ne de yazdigin yorum sayisina guvenme. Kimse onlara bakarak yaptigin hakaretleri sineye cekmez.
Ha, unutmadan uyarayim, mesajimi tek gozle okuma Marilyn.
Eyvallah iki gözüm. Aciz ve düzen yalakası sömürücü fikirlerimle vaktimi almayayım dedim. Bence bu kadar bir mesaj ikimize de yeter.

Bahar Yildirim Bahar Yildirim

Yazdıklarında katıldığım hususlar var. Mesela herkesin eşit olması fikri komunizmin en sevdiğim kısmı. Şöyle ki Marilyn'e katılmadığım husus şu, bu dünyada mühendis, doktor ile okumamış biri aynı parayı alamaz. Hayır bu doğru değil. Neden değil, kapitalist düzen de doktor, mühendis, öğretmen çoğu zaman okumamış adamdan az alıyor. Şu anda ülkede 1000 tl'ye, asgari ücretten aza çalışan binlerce mühendis var, yeni mezun doktorlar atanamazsa 2000 tl'ye özel hastanede çalıştırılıyor, devlette pratisyen olsa taş çatlasın 4000, öğretmenler atanamıyor çoğu işsiz. Mühendis, avukat ve nicesi işsiz. Yoksulluk sınırından fazla maaş alan lisans mezunu çok çok az. Eeeee bu adamlar okudu diye kim mükafat veriyor. Bozuk, yanlış, kapitalist düzenin çarklarında ezilip gidiyorlar.

Bir doktor özel hastanede 30 bin alırken diğeri 2 bin alıyor, bir mühendis vasfı bile yokken iken torpille 5 bin alırken, diğeri son derece zeki ama dayısı yok diye bine, 2 bine tav oluyor belki o bile yok iş bulamıyor. Çalıştığım fabrikalarda sırf patronun tanıdığı diye lise mezunu bile olmayan adamların müdür olduğunu gördüm, ünv mezunu ona bağlı çalışıyor. Şimdi burada okuyan, zeki olan daha çok para alsını nasıl savunabiliriz ki? Hani emperyalist düzen buna bile müsamma göstermiyor.

Şu düzenin bize getirdiği absürdlük nedeniyle sırf çok para kazanırım diye doktor, mühendis olan ve mesleğini ticaret olarak gören öyle çok insan var. Öğretmen olarak atanamayıp polis olan mı dersin, mühendis olup iş bulamayıp mağaza da müdür olan mı, neler neler? Sonuç ne, sonuç işinden nefret eden milyonlarca mutsuz insan. Ama dediğin gibi bir gelir eşitliğinde doktor olmayı sadece bunu isteyen ve severek yapacak adam kabul edecektir, mühendisliği, avukatlığı, öğretmenliği. O zaman işte gerçekten herkes işini layığıyla yerine getirir ve mesleğini ticaret olarak görmez, bişr doktor hastasını sırf para için kesip biçmeye kalkmaz. Bu da doğrudan refah seviyesini arttırmak demektir. Çünkü şimdiki emperyalist-kapitalist düzendeki gibi para amaç değil, araç olmuştur.

Ben de mühendisim ve şahsen bana çalıştığım firmada ilkokul mezunu olup tüm gün bedenen altüst olan adamla aynı maaşı almak koymaz. Ben zatten mükafatımı sevdiğim işi yaparak, beynimi kullanarak ve takdir görerek alırım. Herşey para değil, yani ben eşit değilim para. Bana bağlı çalışan mavi yakadan farkım daha çok okumak ve bu sayede ondan daha rahat bir işte, beyin gücümle çalışmak. O adam da üretimde tüm gün bedenen yorularak benle eşitleniyor zaten. Ya da bir inşaat işçisi yaz sıcağında çalışarak yeterince benimle aynı parayı hakediyor. Buna benim itirazım yok.

Ama itirazım neye biliyormusun? Dünyada hiçbir ideoloji zengin adama eşitliğin, kardeşliğin, işçi haklarının yüzü suyu hürmetine altındaki arabayı, bankadaki parasını, evini malını devlete vermesini ve bunların diğer insanlarla eşit bölünmesini kabul ettiremez.

Kanlı kansız bir devrim yapılır, o dediğim de olur dersin o zaman da halk ve işçi dediğin kesim sana zorluk çıkarır. Çünkü sen o adamlara komunizmin ideolojisini anlatamazsın. 99 tane güzel şey anlat ama din olmaz de, o zaman o halkı buna ikna edemezsin. O halk karşına dikilir. Bu ülke de rejim değişikliği kocaman ve zorlu bir devrimle oldu ama o bile nasıl sancılı oldu sen bilirsin. Bir kesim din elden gidiyor naraları attı. Kaldı ki dn elden gitmiyordu bile. Komunistler bile Rusya özentisi diye idam edildi. O devrimciler gidince de yine eskiye dönme eğilimine girdi Türkiye. Belki Fidel de gidince, Küba'da yavaş yavaş bu kara düzene uyacak ki sinyaller o yönde. ABD ile işbirliğine giderse şaşırmam.

Şimdi bu devrimi kim, kime karşı yapacakta rejim değişecek öyle kolay?

Ben sana diyorum, zengine malını fakire vermeye ikna edebilmiş, ve fakirin de sesini çıkarmadan bunu kabul ettiği tek şahıs var, O da Hz. Muhammed. Bunu defalarca yapmış ve hala bazı zenginler Allah için malını fakire veriyor.

Önyargıları, din bağlılığı, zenginin para sevdası varken komunizm zor, ancak dini olmayan bir ülkede belki o da zengini ikna edersen anca işte.

Neden komunizm olmaz, neden Che, Fidel, Lenin tam olarak devrimi yapamadı ama Hz. Muhammed başarabildi, Komunizmi İslamla neden kıyasladım belki bi nebze anlatabildim.

Birde 4,5 çocuğa gıda yetiştirmek çok zor 3 öğün yemek ki , bunun giyimi var, okulu var, telefonu bilgisayarı var bu kadar doğurmak için kara cahil olmak gerek
ondan sonrada zaten ip'in ucunu kaçırınca kaderim diyorsun öyle kendini avutuyorsun

Konuya odaklı yazın lütfen, kişisel polemiğe girerseniz uyarı alırsınız haberiniz olsun.
Uyarıyı aldınız bile.

Burası paylaşım platformu, bilginizi, düşüncenizi paylaşırsınız, dikta edemezsiniz.
Dikta edip tek doğru budur, tek haklı benim der farklı düşüncelerin önünü keserseniz konular tıkanır.

Herkes düşüncesini, kendi doğrularını yazar.

Son düzenleme:
Dünyada aç yatan çocukların sorumlusu bütün tok yatan insanlar bence,yani hepimiz. Çözümler bazen (hatta genelde) çok basittir ama biz insanlar bunu farkedemeyiz.

Peki bu "herkes yuruyerek ise giderken arabasi olani alip hapse tikacak olan" esitlikci ve adil komunist sistemin bize yarin ayni parayla su su kadar cocuk doguruyor, sen neden daha fazlasini doguruyorsun ya da herkes esit cocuk yapip esit miktarda cocuk yardimi alacak deyip fazla gordugunu elimizden almayacaginin ya da bunu bize yasaklamayacaginin garantisi var mi? Bahar Yildirim Bahar Yildirim

Çin fazla çocuğu yasakladı yoksa hepsi aç kalacaktı , yiyecek kaynaklar yeterli miktarda değildi
bu tek çocuk politikasını batı çok eleştirdi ama başka çözüm yoktu

Konudaki butun uzun mesajlari dikkatim dagilmadan okumam imkansiz. Anafikirden yola cikacak olursam herkeste biraz haklilik payi var, ama sunu anladim ki benden komunist olmaz.:KK51:

Herkes sekreter olabilir, bir binaya harc karabilir, iki tuglayi ust uste koyup bir bina insa edebilir, bir fabrikada bir is makinasi kullanabilir, 5 dakikada bir forklift kullanmayi ogrenebilir, ilk yardim yapabilmeyi ogrenebilir. ancak herkes bir kagitta milimetrik olarak bir makina, bir bina cizip onun beton bloklar olarak yukselmesini, bir makinanin beynini cizip onu fabrikanin kullanimina uygun hale getirilmesini, bir beyin veya bir kalp ameliyatina girip adami oldurmeden sagligina kavusturacak amelliyati yapmayi, bu ise yillarini adamadan, bu islerin egitimini yillarca gormeden yapamaz. Bir hastabakici ile bir doktorun, bir insaat ustasi ile bir insaat muhendisinin, bir forklift surucusu ile bir makina muhendisinin esit ucret almasi doktorun, muhendisin, ve burada sayamadigim bir cok uzmanin yillarinin hakkinin yenmesi, gaspedilmesi anlamina gelir. Oyle bir ulkede kimse okumasin, ogrenmesin, lise terk bile ayni ucreti alacak ise ugrasmaya ne gerek var?
Ote yandan bu kistas bile kendi basina yeterli degil. Arz talep meselesi de var. Butun dunyada doktor eksikligi cekilirken bir doktora hasta kabul-kayittaki elemana verilen ucretin teklif edilmesi de abesle istigal, o ulkede doktor tutamazsiniz.. ama istemediginiz kadar hasta-kabul memuru bulabilirsiniz.

Bir ulkede cocuk sayisinin ne olabilecegi ailenin ozgurlugu icinde olmali, bakabilecegi kadar cocuk yapmali herkes tabii ki.. Ama bir ulkede devlet de halkinin dogan cocuklarina bakabilecegi is ve refah olanagini saglayabilmeli. Bizimkiler gibi asgari ucret yerde yatarken 3 cocuk, 5 cocuk diye tutturmamali, onlara egitim, is ve gecim olanaklarini da birlikte sunabilmeli, yoksa gene abesle istigal olur. Balik vermesinden de yana degilim, balik tutmayi ogretmeli, balik dolu goller de sunabilmeli. Tabii bunu yapabilmesi icin butun is kollarini, tarimi, hayvanciligi, turizmi, sanayiyi baltalayacak degil, yukseltip daha ileri goturecek icraatler yapmali, buralari cazip is sahalari haline getirmeli, yani bizim ulkemizde biraz ucuk mevcut hale bakildiginda.

ZeyMurEl ZeyMurEl , Islami komunizme benzetmissin ama oyle bir alaka kuramadim ben de.. Galiba Mar demis, Hz. Muhammed zenginden alip fakire vermeyi baslatti diye, ama o da komunism ideolojisi gibi degil, yardim niyetine. Islamda zekat 40 ta bir verdiginde yerine gelir, komunism sendeki 40ta 40 i alip sana herkesle esit olacak kadar verir. Ayrica Hz. Aise yetimin evlatlik verilme niyetine yanlis bir ornek olmus. O yetim degildi, babasi da donemin varlikli sayilabilecek adamlarindan Hz. Ebubekir idi ve Hz. Muhammed de kizini ondan istemistir.

Back