Her dağınıklığı siz mi toplamalısınız

• Konu Sahibi Konu Sahibi Elif
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.062
30.540
1.123
61
Konya
Bir yere kadar evet. Ama evinizdeki küçük yaramazlar dağınıklıklarını toplama konusunda bile sırtlarını size dayamışlarsa bu işe bir son vermenin zamanı gelmiş demektir. Çocuklarınızın sizin kadar iyi iş yapamayacağı, dağınıklıkları bıçak sırtı gibi düzgün toparlayamayacakları kesin. Ama siz yine de bu işi çok iyi yaptığını düşünmesini sağlayın.
Ona evin ve yaşamınızın düzgün bir şekilde sürebilmesi için, her kesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini anlatın. Ondan yapmasını beklediğiniz işlerin fiziksel özelliklerine uygun olmasına dikkat edin.
3 yaşındaki çocuğunuz kendi yatağını kendisi toplayamayacaktır elbette ama, oyuncaklarını çok rahat düzenleyebilir. Evinilze ilgili işlerde ona yardımcılık görevi verin. Siz bir işle meşgulken ondan yardım isteyin.
Önemli bir görevi ve faydası olduğunu düşünmesi daha istekli olmasını sağlar. Evinizde her işin bir diğeri kadar önemli olduğunu hatırlatarak, odasını toplamasının sizin için çok yardımcı olacağını, bunun evin düzenini de etkileyeceğini ifade edin.
Düzenli ebeveynler olun, çocuğunuzda düzenli olsun. Eğer babalar çıkardıkları çoraplarını evin muhtelif köşelerine bırakıyor, çıkardıkları giysileri yerlerine yerleştirmiyorlarsa, çocuklar da bunu yapmakta bir sakınca görmeyeceklerdir.
Babalarının dağınıklığını toplayan anne onlarınkini niye toplamasın ki! Sabah evi toplamak da ağır davranan annelerin çocuklarının kendi eşyalarını hemen toplanmasının neden gerektiğini anlamaları oldukça zordur.
Temizliği, derli toplu olmayı, buna yönelik davranışlarını görün, farkedin ve doğru övgü cümleleriyle takdir edin. Kirli bardağını mutfağa götürmeyi hatıladığında siz de teşekkür etmeyi hatırlayın. Hem çocuğunuz hem de kendiniz için yapılacak işler listesi oluşturun. Listeye uyup uymadığını kontrol edin.
Eşyalarını sağa sola atmasını politik çareler üreterek halledemiyorsanız, odasına bir kutu yerleştirin veya bir torba. Kapatılabilen bir çekmece en uygunu olacaktır. Ortada bıraktığı eşyalarını bu dolaba veya çekmeceye kilitleyin ve hafta sonu her bir eşyası için bir iş karşılığı geri verin.
Mesela “Paltonu salonda bırakmışsın, ceketini alabilirsin, hatanı düzeltmen için de bu akşam sofrayı sen topluyorsun.” Kurallar koyun. Anneler çocukların bütün oyuncakları yerlere saçmasından hep şikayet ederler ve bir türlü bu sorunu alt edmezler.
Sebebi bütün oyuncakları bir anda çıkarmalarına göz yummak ve çözüm için yeteri kadar sabırlı olmamaktır. Çocuklarınıza şöyle söyleyin “Yeni bir oyuncakla mı oynamak istiyorsun? O halde bu oyuncağını kaldrdıktan sonra oynayabilisin” ya da tabakların sofrada kalmasını istemiyoranız “yemeğin bittiğinde tabağını makineye yeleştirmelisin” diyerek açıkça kurallarınız ifade edin.
Yanlızca düzenli ol demek yeterince açık bir ifade değildir. Hep söylediğimiz gibi olumlu bakış açısı geliştirin. Yapmadıklarını değil yaptıklarını görün ve söyleyin. Yatağını toplamış olman çok hoşuma gitti. Oyuncaklarını da toplarsan çok düzenli bir odan olacak.
Görevleri teker teker verin, yatağını düzelt, oyuncakları topla, eşyalarını çekmeceye yerleştir demek yerine, her birini tamaladığında yenisini söyleyin. Aşırı yük yüklemeyin. Cezaları gereksiz yere vermeyin. Küçük şeyler için cezalandırılan çocuklar sorumluluklarını değil, yanlızca cezalandırılmayı öğrenirler. Kızmayın.
ışlerin sizin ölçünüzde düzgün olmasını beklemeyin. Eksik ve hatalı işleri de kabul edin. Aksi halde çocuklarınızın işlerini ve dağınıklıklarını toplamaya devam edersiniz
hayatıfarket.com

Her biri denendi ama onaylanmadı maalesef.Kızım 13 yaşında hala benim söylememle yapar bazı şeyleri.Bir çoğunuda tamam der bi bakarım hala yapmamamış olur.Örneğin sabah kalktığında odanı topla derim tamam der sonra birden ödevi olduğunu yada araştırması olduğunu hatırlayıverir.Ben çileden çıkıncaya kadar inat eder.Görür ki çok sinirleniyorum o zaman kuzu kuzu yapar.Ama içinde olmayınca ancak ben sinirlenince yapıyor yoksa güzellikle pek olmuyor.Ne yapalım inşallah ilerde hamarat bir eşe sahip olur.Yoksa benim kızımın ev düzeniyle pek alakası yok

çok güzel bir paylaşım olmuş...emeğinize sağlık....
yardım istemek ve baştan kuralları iki kişil ayarlamak çok çok faydalı olacaktır.....
henüz 2 yaşındak çocuğunuza bile gerekli küçük,onun kendini iyi hissetmesini sağlayacak sorumluluklar verebilirsiniz....zaten yanlışta burda uzun yıllar herşeyi onun yerine düşünen bir annesi,eşi olunca bir insanın ilerde onu yapması gerektiğine inanmaz yada işine gelmez....

Eveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet
taktik falan işlemiyo bunlara, bi hafta eşimle oğlumu evde yanlız bıraksam nolur merak ediyorum

benim çocuğum yok büyük temizliğe kadın geldiği halde eşim canı istemezse çorabını bile kaldırmıyor yeni evliyim daha bazen duygu sömürüsü yapıyorum bende işten geldim yoruldum falan mızırdanıyorum az ucundan tutuyor ne yapabilirim bu konuda arkadaşlar dün akşam şu bulaşıkları makinaya diz dedimm bardakları tabakları bi koymuş öylece bırakmış yaaakaydirigubbakcemile3
gıcık oldum yaaaa

valla benim yüreğim tükeniyor :1shok:ama eşim pek oralı değil!klava: nasıl olsa dayanamayıp temizleyen biri var!....

benden 10 yaş küçük kızkardeşim var o daha 5-6-7 yaşındayken ben ona kendi işlerini yaptırıyodum...ama ben hariç kimsenin söylediğini yapmazdı çünkü kimse iyilikle bişey söylemezdi...bense yapması gereken şeyi tatlılıkla 1 kez söylerdim ..1 kez söylerdim çünkü sevdiği kadar korkardıda benden.şu an 14 yaşında hala işlerini kendi yapar eve de yardım eder gerekirse...hala 1 dediğimi 2 etmez...bir kız çocuğum olursa aynı şekilde onuda yetiştiricem...

tabii ki de bennn klava:
benden başka kim olabilir ki evde bunları yapannn :dilcikar:

çok güsel anlatmışsın benbde aynen böyle düşünüyorum...eşim evlenmeden önce çok rahattı şimdi hala öle ama görevlderini en azından ricalarımı kırmıyo annesi bu durumda ah ah evlenince değişiyo demkki diyo...iide rica etsen yapmasmıydı veye öyle yetiştirsen...ben şimdi hamileyim alllah kısmt eder inşallah sağlıkla gelir inşallah... erkek olsun kıs olsun sorumluluklarını bilcek neden illa kıs çocujları evi toplamak zorunda erkekler dışarda gezcek..hayrı yok ölyle bişi..eşime diyorum madem öyleydii akerde size bakıcı kadın tutarlardı ytaklarını öle mumtazam neden yapıyodunuz yapomak zorundaydınız sorumlulk var ..kimsekimsenin dağınıklığını toplamak zorunda diil..en azından ben bunu çocuğuma aşılıcam...eşimde sağolsun elinden geldiince bana yardımcı oluyo..olması gerktiği gibi]

evet........................evet...........................evet
malesef eşimin ve oğlumun her dağınıklığını ben topluyorum
babası dağınık olunca oğlu ona özeniyor hiç birşey yapmıyor

hiçbişey toplamıorum saldım gitti 2günde bi kadın topluyo yeter

kızım aman aman dağınık bir çocuk değildi...
ama bu sene gerçekten çok dağınık,akşam eve gittiğimde,
yediklerini bie kaldırmıyor masadan...
ama sesim çıkmıyor çünkü
hem ödevleri çok,hem de sınava hazırlanıyor..
ama bunun acısını yaz tatilinde çıkaracağım diye düşünüyorum ama
gerçekten kıyamıyorum ya...
hafta sonları dersanesi olmadığında yardım eder bana,odasını topladığında
tam toplar,eksisiz..çokta hoşuna gider ama kısa süre sonra aynı dağınıklık yine başlar...
eşim yardımcıdır bana...
amann büyünce öğrenir ne yapayım,şimdi ben yapıyorum,büyüyünce de o yapar...
sevgiler...

Karı koca biz çok topluyuzdur ama benim çocuklar ( biri 5 biri 2,5) çok dağınıklar yaşları küçük ama kızım 5 yaşında picamalarını dahi katlayıp kaldırmaz. Bu gün dip köşe temizlik yaptım vallahi burnumdan getirdiler hem dağınık hemde pisler bende her yolu denedim ama olmadı. Çocuğun içinde olmalı bazı şeyler zorla yaptıkları zaman bu gün yapıyolar yarın illaki söyleyecende yapacaklar.

Herkes kendi odasını, dağıttığı yeri toplar.
Hepsini ben toplsam; çocuklarım hep buna alışır.
İleride iş başa düşünce zorlanırlar. Onlar yapamadığı yerde;
mutlaka bende ardından elden geçiririm. Ancak herkes kendi odasını
,elinden geldiğince toplar. Eşimde aynı şekilde gerekeni yapıyor.

evet ve bu konusa cok sorun oluyor ben dagınıklaga hıc gelemem heryer yerlı yerınde olcak anneme kızardım bakarken hep soylenırdı dagnıklık ıcın sımdı ben annemın yaptıgını yapıyorum aynı annemdekı gıbı bır kulaklarından gırıyor dıgerınden cıkıyor kızım 5 yasında sımdı dagınık babasıda ılerde nasıl olur bılmem

aaaaa sorulur mu kadın olarak asli görevimizzzz(!) biz toplamicazda kim toplıyacak hem bizle niye evlendi analarının kuzuları

Bebeğim yok ama eşim hiç aratmıyo sağolsun kaydirigubbakcemile3

Alın size bir bilmece :

" Ben giderim o girer , arkamdan dır dır eder...Bilin bakalım ne ?

Cevap : PeSpEmBe :roflol:

Eşim çıkar banyodan , ben girerim arkasından ... yerleri silip ıslanan paspasları kurutmak için :)

Eşim çıkar yatak odasından , ben girerim .... Üzerinden çıkarttığı kıyafetlerini düz çevirip dolaba asmak için...

Arkasından da "dır dır" edip söyleniyom ama nafile , takan kimnaniknanik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…