• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hep kiracılar mı haklı ev sahiplerinin hakkını kim koruyacak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sen geçinemiyorsan kiracın da geçinemiyor. Sen bu zaman aralığında evine, kiracının iyiliği için bi tadilat vs yaptın mı? Evini güzelleştirdin mi ki o insandan utanmadan üç katı zam istiyorsun? Evini kiraya verirken artısını, eksisini düşünmek zorundasın. O ev seni zarara da sokabilir, sana kar da getirebilir. Altın alıp birikim yaptığında fiyatı ile istediğin gibi oynayabiliyor musun? Evle de oynayamazsın işte. Evet, yasal olarak %25'in üzerinde zam yapamazsın. Bunun da faturasını kiracıya kesemezsin. Hesaplaşmanı kiracınla değil kanun koyucu ile yapacaksın kardeşim. O zam %25 değil de %90 olsaydı hayır demezdin, şimdi mi zoruna gitti? Yok bu ev senin işini görmüyorsa satarsın evi koyarsın paranı cebine. Enflasyonun sorumlusu kiracı değil git sorununu devletle çöz. Adamın sana yapması gereken zam 1250 bu arada, 1500 değil. %50 zam yapmış işte, daha ne?
%90 zam istemiyor ki çok daha fazla istiyor . Ona da şikayet ederlerdi

Yooo çok şükür 2 memur çalışıyoruz iki de kira gelirimiz var.Aglayan biri varsa o siz olabilirsiniz.Gecen yıllarda büyük bir deprem in olduğu şehirde ev ve dükkanımız var.Deprem den sonra insanlar ev bulamayınca bizim insanlarimiz evsiz kalan insanlara iki katına kiralık ev verdiler.Biz 1 kuruş bile arttırmadik.İnsafsiz olsaydık biz de aynen diğerleri gibi yapardık.Ama bazı kiracılar var ev sahibinden daha çok sahipleniyorlar evleri.Ya ev onun onun sen hangi hakla evden çıkmayacam diyorsun şehir eskiyasi gibi.
Ee deprem oldu diye nasıl arttıracaksınız ki hali hazırda oturan kiracının kirasını.
Sözleşme zamanı geldiğinde arttırmadık derseniz bilemem tabii.
Bir de kanunun verdiği belirli haklar var ya kiracıya. O haklarını kullanarak her kiracı çıkmam diyebilir bence.

Eski evimizdeki bazı sıkıntılardan dolayı biraz toplu paramız vardı üstüne de kredi çekerek yeni bir ev alıp 2020 de taşındık.Eski evimizi de o dönemin piyasasından 1000tl ye kiraya verdik.Masraflarımızı ve kredi borcumuzu maaşımız ve kira ile ödüyebiliyorduk.Ama son 2 yılda artan enflasyon hepimizin evine bomba gibi düştü.Evdeki hesabımız çarşıya uymadı kredi kartlarının hepsi ekside.Evi döndüremiyoruz yani.Biz de dolayısıyla kiramızı zam zamanı arttırmak istedik.Şuan evimizin kira piyasa değeri 6000tl.Biz kiracıdan en azından kirayı 3000tl olarak güncellemesini istedik ama benim hakkım var %25 den fazlasını yapmam diyerek bu ay 1500 TL olarak kira ödemesi yapmış.Her ev sahibi zengin değil ki kiracısını koruyabilsin bu ülkede kira geliri ile geçinen birçok insan var.Ev sahiplerinin de belini büktü herşeye %200 zam gelirken devletin koyduğu %25 lik kira zammı sınırı.Devletin artık ev sahiplerinin de hakkını koruyacak bir düzenleme yapması şart yoksa bütün eski kiracılar ve ev sahiplerini mahkemelere düşürecek.

Ev ve temel barınma hakkı engellenmesi hiç bir hak hukuka uymaz. Yatırım risktir isterseniz farklı bir yerde değerlendirebilirsiniz
Bu şekilde yaklaşımda hayır sizi haklı bulmuyorum kiraciniz patronunuz yada maaş sağlayıcısı değildir. Hepimiz ayni gemideyiz ama bu tavrınız ile işler sadece daha çok zora giriyor. Mahkemeye gitseniz de bir hakkınız yok
Yüzde 25 i mantıklı bulmuyorum kiraciniz da bulmamış ki 1500 tl yapmış.

Yooo çok şükür 2 memur çalışıyoruz iki de kira gelirimiz var.Aglayan biri varsa o siz olabilirsiniz.Gecen yıllarda büyük bir deprem in olduğu şehirde ev ve dükkanımız var.Deprem den sonra insanlar ev bulamayınca bizim insanlarimiz evsiz kalan insanlara iki katına kiralık ev verdiler.Biz 1 kuruş bile arttırmadik.İnsafsiz olsaydık biz de aynen diğerleri gibi yapardık.Ama bazı kiracılar var ev sahibinden daha çok sahipleniyorlar evleri.Ya ev onun onun sen hangi hakla evden çıkmayacam diyorsun şehir eskiyasi gibi.
O var bu var ama hala gözünüz doymuyor 🤷 siz altı değil on bin yapım bir yıl sonra yine mutsuz olursunuz

Tefe tüfe oranına göre bile isteseniz iyi niyetli hadi 1790 1800 civarı istemeniz lazım %200 lük zam iyi niyetli mi sizce?
%200 nerde öyle bir tefe tüfe rakamı var allah aşkına, bu nasıl bir kötü kalplilik, nasıl bir artniyet? Bi yangına, depreme bakar o evin gitmesi, insan Allah'tan korkar yahu bunu isterken.

Hesabımızda 1500 TL kirayı görünce satılığa çıkardık zaten evimizi.Başka çaremiz kalmadı.Şimdi daha iyi mi oldu ben birbir emekle aldığım evimi satmak zorunda kalıyorum kiracı da min.6000 TL ye başka eve kiraya çıkmak zorunda kalacak taşınma masrafı da cabası.

Kiracili evi kolay kolay satamazsınız ilanlarda 3 te 1 fiyatı koymuşlar fotoğraf bile yok ama kimse alıp uğraşır mi sanmiyorum

Benim annemin kiracısı da annem zam istediğinde ben mühendisim eşim de doktor çok az kazanıyoruz diye zam yapmayı reddetmişti 🤣 çalıştıkları yerleri biliyorum eve giren minimum para 35-40 bin. 500 liralık zam için her türlü rezilliği yaptılar. Şu an oturdukları evin kira piyasası 8-10 bin. 2750’ye oturuyolar.

O var bu var ama hala gözünüz doymuyor 🤷 siz altı değil on bin yapım bir yıl sonra yine mutsuz olursunuz
Gözüm gayet doymuş.Doymus olmasa 2500 kiraya verilen bir muhitte evimi 1250 TL kirwya vermezdim.Kiraci nın sözleşmesi bitti.İsteseydim kapının önüne koyar istediğim fiyattan yeni kiracı alırdım.Bilip bilmeden boş yorum yapmayın.

Evet biliyoruz ama şu an var ve kiracının vicdan veya isteğine kalmış fazlasını yapmak.
Sonuçta yatırımlık ev alıyorsun riskleri var. Şu an onu yaşıyor konu sahibi.
İste bu yuzden artik kimse tahliye taahutnamesi olmadan kiralamiyor,hatta 6 aylik kirayi pesin istiyor.kiracilar boyle yaoarak gene kendi ayaklarina sıkıyor.

Gözüm gayet doymuş.Doymus olmasa 2500 kiraya verilen bir muhitte evimi 1250 TL kirwya vermezdim.Kiraci nın sözleşmesi bitti.İsteseydim kapının önüne koyar istediğim fiyattan yeni kiracı alırdım.Bilip bilmeden boş yorum yapmayın.

10 yıl dolmadan çıkaramazsınız
Hadi huzurum kalmadı diye çıktı 3 yıl kiraya verdiğiniz zaman 1 yıllık kirasını ödemek zorundasınız. Temel barınma hakkı yatırım aracı değildir- yatırım olsa da riskleri vardır. Biz birbirimize böyle baktığımız sürece asla iyiye girmeyecek hep daha kötüsünü yaşamak zorunda kalacağız. Diyecek bisey yok

Her şey artıyor bir tek o konuda haklısınız ama sizin krediniz de küçüldü maaşınız kredi önüne geçti. Harcamalarınızı da artırmış olabilir misiniz kira var nasılsa deyip?

%200 zam mı belirlesin devlet sizin yaptığınız gibi🤔

Ayrıca kiracınız %25 den fazla yapmış zam 1250 verirdi yoksa.
1500 TL ye güvenip temi harcamalarımı artıracağım çok komiksiniz.1000 TL 2020 kirasıydı çünkü 2021 de de devlet kira enflasyonunu %15 açıklayınca 1150 TL yaptık kirayı 2021 de.Şimdi 1150 TL den 1500 tlye çıkardı.Sorarım size çok zor şartlarda aldık ödedik biz bu evi kötü günler için satmadık.Şimdi o kötü gün geldi çattı sağlık sorunlarım yüzünden 2 yıldır da çalışamıyorum.6000 TL kira piyasası olan bir eve 1500 TL kira alsanız üzülmezmisiniz.Alt kat geçen ay 6500tl ye verdi kiraya.Masraflar attı bu ay okullar açıldı bir silgi fiyatı bile üç katına çıkmış

Ya özür dilerim ben yazılanı konu sahibi yazdı zannettim o demişti altı bin TL evlerin kirası diye

10 yıl dolmadan çıkaramazsınız
Hadi huzurum kalmadı diye çıktı 3 yıl kiraya verdiğiniz zaman 1 yıllık kirasını ödemek zorundasınız. Temel barınma hakkı yatırım aracı değildir- yatırım olsa da riskleri vardır. Biz birbirimize böyle baktığımız sürece asla iyiye girmeyecek hep daha kötüsünü yaşamak zorunda kalacağız. Diyecek bisey yok
Sözleşmem 1 yillikti ve bitti yenilenmedi.Neden cikaramayalim ki?

Bu insanlar icin evi satio malinizdna mulkunuzden olmayin verin mahkemeye eve zarar veriyor diye o ugrassin . 1500 liraya kiralik oda yok artik .olmadi evinizi satis gosterin anne babaniza fakan 6 ay sonra pasa pasa cikar.mahkeme masraflarinida oder .
Kiracı eve zarar mı vermiş? Duvarlsrı mı yemiş? Ben konuda okumadım. 5 yıl dolmadan hangi gerekçe ile mahkemeye verecek?

Ev ve temel barınma hakkı engellenmesi hiç bir hak hukuka uymaz. Yatırım risktir isterseniz farklı bir yerde değerlendirebilirsiniz
Bu şekilde yaklaşımda hayır sizi haklı bulmuyorum kiraciniz patronunuz yada maaş sağlayıcısı değildir. Hepimiz ayni gemideyiz ama bu tavrınız ile işler sadece daha çok zora giriyor. Mahkemeye gitseniz de bir hakkınız yok
Yüzde 25 i mantıklı bulmuyorum kiraciniz da bulmamış ki 1500 tl yapmış.
Ev temel barinma hakkiysa bu ev sahiplerinin problemi degil.insanlar sabit gekir olsun risksiz yatirim diye ev aliyorlar .yakinda mahkemede bu kararlar bir bir iptal edilecek cunku bu mantikli bir karar degil ,adamin malina kacta. Kiraya verip enflasyonun altinda az zam yapacaksiniz denilemez.dunyanin hic bir yerinde boyle bir sey yok.bu saydigimiz faktre yatirim riski bile degildir .

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back