arkadaşım, öncelikle şunu vurgulayayım, genel değil, konulara göre yorumlar yapıyorum
bu konuda da "bana arkadaşmışız gibi davranıyor, sarılmıyor, öpmüyor" cümlesindeki "sarılmak öpmek" bana yanak yanağa öpüşmek gibi gelmedi. yanak yanağa öpüşmek arkadaşça birşey değil midir? ben o yorumu yaptığım ana kadarki okuduklarımdan (ki gerisini de okumadım zaten) beklentinin yüksek olduğunu algıladım!
öte yandan hem bu konu için hem genel olarak, "ayıp" yanlış kelimedir
sarılmak - öpüşmek - sevişmek - cinsellik - sex vs bunlar "ayıp" değildir
doğru kelime "özel"
sarılmak - öpüşmek - sevişmek - cinsellik - sex vs bunlar "özel" şeylerdir
(3 yaşındaki çocuklara bile "ayıp" yerine "özel" kelimesi aşılanmalıdır)
"iki kişilik özel şeyler"
bana ister örümcek kafalı deyin, ister çağdışı deyin ne derseniz deyin, bana göre bu anlamda "özel şeyler" her yerde ve herkesle yaşanmamalı, "özel" olan insanlarla, "özel olan yerlerde", "özel anlarda" yaşanmalı
yeri gelir, bir arabanın için bile özel bir yerdir! fakat 2 kişiliktir!
biz 4 kişilik bir aileyiz
9 ve 3 yaşında çocuklarımız var
eşimle, onların yanında sarılırız da, şakalaşırız da, dudaklarımıza 1 sn'lik buse de kondururuz
ama evet, çocuklarımın önünde vıcık vıcık sarılıp öpüşülmesini istemem, hele ki halka açık mekanlarda
çünkü bu olay çocuklara "herşeyi, her yerde, herkesin önünde yaşayabilirsin" mesajı verir, ben çocuklarımın 10 yaşında bu mesajı almasını istemem
bana göre "sarılıp-öpüşememek" , "sevgiyi saklamak gizlemek, örtmek,sıkı sıkı saklamak" olarak adlandırılırsa, "sevgi" kelimesinin içi boşaltılmış olur
sevgi bu kadar yüzeysel ve sadece fiziksel birşey değildir
siz 10 yaşındaki çocuğun karşısında, benim bu konudan anladığım manada sarılıp-öpüşürseniz, çocuk bunu sevgi değil fiziksel aktivite olarak algılar
10 yaşındaki çocuğa sevgiyi öğretmenin 10'larca, 100'lerce yolu var ve henüz, yaşları itibariyle karşılarında öpüşmek bunlardan biri değil
mesela yolda gördüğü yaralı hayvanı alıp veterine götürmeyi, kendisine verilen hediyeleri beğenmese bile teşekkür etmeyi, çok sevdiği şeyin son lokmasını kardeşiyle paylaşırsa bunun kötü olmadığını, hayatı sevmeyi, olayların olumlu yanlarını görmeyi, benci ve bencil olmamayı vb. vb. vb. vb. öğretmek de sevgiyi öğretmektir.
bu demek değildir ki çocuklara öpüşmeyi-cinsel ilişkiyi öğretmeyelim
bunları 4 yaşından itibaren çocuklara (anlayabilecekleri boyutlarda) anlatmalı, öğretmeliyiz, bunların "özel" olduğunu, sevgiyle başladığını anlatarak, öğreterek (bu konuda bir sürü mesajım var, dilerseniz açıp okursunuz, burada tekrar yazmayacağım)