Oncelikle cok tesekkurler hemn cvpladihinz icin.benim sikintim war reaktif hpoglisemi war bende 24 yasindaym ve bu hastalikt a ac kalmamam gerekiyo.diyeti rahat uyguluyorum ama yemk cesidi bulamiyorim bu konuda sikintim war.ymk cesidi bulamadigim icinde acligi erteliyorum ymklere saldiriorum
Canım ben de tıp öğrencisiyim bak denk gelmemiz ne iyi oldu :) Reaktif hipoglisemin varsa sık sık bir şeyler yemelisin. Ben de aynen öyle yapıyorum, 2 saatte bir ağzımda bir şeyler oluyor. Sürekli yemek yapmak gerçekten zor, ben öğrenci olduğum için her öğle arası yürüyerek eve gelip yemek yapıp, yeyip, tekrar yürüyerek okula ancak yetişiyorum. Bazen de yanıma alıyorum bozulmayacak bir şeyse. Sen de böyle yapabilirsin :) Sana benim kendi yaptığım pratik yemekleri yazayım, belki dener beğenirsin :)
Öğlen veya akşam yemeği olarak: Fırında sebze (kabak patlıcan mantar ve biberleri ince ince doğruyorum, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak ve baharatlardan hazırladığım sosla terbiyeleyip fırına atıyorum. Hazırlaması 10dk, pişmesi 30-40 dk sürüyor.)
Şnitzel/nugget (hazır gıda olduğu için aslında çok sağlıklı değil. Ama pratik olduğu için çok tercih ediyorum. Tabi nuggetı 5 adet, şnitzeli de 1 adetten fazla yemiyorum bir öğünde.)
Ton balıklı salata/sandviç (Bunları zaten biliyorsundur, ton balığını light konserve şeklinde satın alıyorum. Sandviç için de kepek ekmeği kullanıyorum.)
Peynirli sandviç (Kepek ekmeği, 2 dilim domates, 30 gr peynir ve 2 dilim ince hindi salamından oluşuyor.)
Menemen (yapmayı biliyorsundur, çok pratik :)
Mantarlı yumurta (yine çok sevdiğim pratik bir şey. Tabi menemen ve buna sadece 1 tatlı kaşığı zeytinyağı kullanıyorum. O da tavaya yapışmasın diye)
Az yağlı dana kıyma (annem kıymayı önceden az yağlı kavurup, 150 gramlık buzdolabı poşetlerine bölüp buzluğuma koymuştu. Sen de bir gün oturup bir kilo yağsız dana kıymayı az zeytinyağında kavurup bunu da 150 gramlık poşetlere bölüp dondurabilirsin. Yerken yapman gereken tek şey onu buzluktan alıp tavaya hiç yağ bile koymadan 10 dk ısıtman olacak. Gerçekten çok pratik. Tabi poşetlere koyarken onları iyice yassıltarak koy. Daha kolay çözünüyor.)
Haşlanmış brokoli/karnabahar (üzerine sarımsaklı yoğurt dökünce harika oluyor ve de çok çabuk haşlanıyor)
Onun dışında bir çorba yapıp 2 gün onu yanına bir şeylerle yediğim oluyor. Kepek ekmeği, salata veya 1 kase yoğurt ekleyebilirsin yanına. Her türlü çorbayı da yapabilirsin, sadece kremalı çorbalarda hazır krema veya unu yağda kavurarak üstüne süt eklenmiş ev yapımı krema kullanma. Sadece süt koy. Tadında hiçbir şey farketmiyor güreceksin, sadece çorba daha sıvı oluyor.)
Ayrıca sadece 1 kase yoğurdu 1 dilim kepek ekmeğiyle yiyorum vaktim yoksa. Veya kalmış salata varsa onu yoğurtla veya kepek ekmeğiyle yiyorum. Bunlar dışında normal yemekler yapıp iki gün tüketebilirsin. Mesela taze fasülye, bezelye, musakka, türlü gibi yemekler gerçekten harika olur.
Ara öğünlerde yiyebileceklerin: Kuru kayısı (4-5 adet. Şeker ihtiyacını da alır. Ama glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerini fırlatmaz)
Badem (6-7 adet)
Ceviz (3-4 tüm ceviz)
Kuru incir (2-3 adet)
Yarım paket eti form veya mavi yeşil ürünleri
Meyveli yoğurt (Ben bazen evde kendim yapıyorum. 2 çay kaşığı vanilya, 1 kase yoğurt ve 10 çileği atıp rondoda çekiyorum. 2 kaselik meyveli yoğurt çıkıyor gayet de güzel oluyor. Aynısı kiwi ve şeftali ile de yapılabilir. Ama uğraşmak istemiyorsan activia da yiyebilirsin)
2-3 kare bitter çikolata (ben hiç yemiyorum ama eğer çok düşkünsen haftada sadece birkaç ara öğün olmak şartıyla tüketebilirsin)
1 porsiyon meyve (1 elma, 1 armut, 2 mandalina, 1 portakal, 10 çilek gibi seçenekler olabilir. Yalnız muz ve ananas yemeni önermiyorum.
İşte seçenekler bunlar tatlım. Hepsi de gayet pratik. Ben çevirip çevirip bunları yiyorum. Bence senin de kahvaltı dahil 3 kez ana öğün, aralara da 3 ara öğün serpmen gerekli. (3+3). Bu sayede hiç aç kalmazsın, kan şekerin fırlayıp düşmez, ve aç kalmadığın için abur cubura da yönelmezsin. Umarım yeterince yardımcı olabilmişimdir :)
Ha bu arada benim aynen bunları yapıp 19 günde 2 kilo verdiğimi belirtmek isterim. 2 kilo çok değil gibi görünebilir ama hem zaten benim bki:20 yani verilecek kilom çok az olduğundan çok yavaş gitmesi gerekiyor, hem de gayet sağlıklı ve kalıcı bir biçimde gittiğine eminim. Zaten acelemiz olmamalı, en yavaş verilen kilo en sağlıklı verilen kilodur. Ayrıca 19 günde 2 kilo demek, 2 ayda 6-7 kilo demek ki bu harika bir sonuç bence